Puleaina o pest

Pupu vine: totoina, tausi, manuia

I totonu o lenei tusiga, o le a matou aʻoaʻoina oe i le auala e totōina ai Brussels e tupu saʻo.. Sei o matou taʻu atu ia te oe pe o le a le palapala e tatau ona iai ma le tele o taimi e te manaʻomia ai le vai. O le a le gata ina e aoaoina se mea fou, ae ia aʻoaʻoina foi ni nai mea taua e uiga i kāpeti.

E te iloa? O Karl Linney muamua saienitisi na faamatalaina le kapisi, ma faaigoa ia Brussels ina ua uma tagata fai togalaau a Belgium mai Brussels. I Peleseuma, o pulupulu o Brussels na gaosia mai masani masani.

Faʻatoʻa totoina ai Brussels

E masani lava, o le totoina o le le lelei e mafai ona taitai atu ai i le leaga o le ovary, ma i le tulaga sili ona leaga - i le oti o le laau. O le mea lea, o le a matou iloa le taimi ma le auala e totoina ai Brussels.

Manaomia o le eleele

Mo fatu e saunia se paluga faʻapitoa (eleele meli + oneone i tutusa tutusa). A maeʻa lenei mea, e 2 sipuni o le vao ma le 1 sipuni o superphosphate e faʻaopoopoina i lenei paluga. O le paluga o le eletise ua tumu i pusa mo tipu ma sasaa atu i le fualaau faasaina "Chom" (15 g i le 5 l o le vai). E faia i luga o le meaʻai i le loloto o le 1 cm (o le mamao i le va o moa 10 cm), pe a maeʻa ona tuʻuina fatu, ufiufi ile eleele, ma mama le paʻu.

O le vevela i totonu o le potu ma pusa e tatau ona tusa ma le 20˚US. E le tatau ona lelei le moli, ae e le tatau ona e teu pusa i totonu o le pulou poʻo le basement ma le leai o se malamalama. I totonu o le vaiaso, e amata ai ona toto. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻaitiitia le vevela i le aso i le + 6-8˚С, ma i le po - i le 9-12˚'.

E taua! E faʻaitiitia le vevela pe a uma le faʻamaʻiina ina ia malosi ai le fale, ma e mafai ona totōina ile laufanua.

A maeʻa le faʻaalia o le lautusi moni muamua o se kapisi laititi, e mafai ona faʻafefe (faʻapipiʻi) i se isi nofoaga (o se atigipusa tele poʻo se ipu). E taua foi le iloa o le pikiina i se isi nofoaga, e manaʻomia ona tanumia i totonu o le eleele i laʻau cotyledon. O fualaau e tatau ona faʻafeinu i le vai i le vevela o le potu + 18-20˚'. E taua le faʻafefeina o fualaau. E faia lea i le 2 vaega:

  1. A maeʻa foliga e lua laulaʻau i totonu o se laau toto, e fafagaina i se vaifofo vai (afa-papapu o se microelement mo le 1 l le vai).
  2. I le vaitau o le faʻamalosi o fatu. I le taimi lea, o laʻei pito i luga o se paluga o le 1 sipuni o le alumini ma le sulfate sulfate i totonu o se pakete vai (70-100 ml ua sasaa i totonu o laau taʻitasi).

A o le totoina luga o le saite e tatau ona e faʻamalosi le kapisi. O le faia o lenei mea, 15 aso aʻo lei toe totoina, pusa / ipu o laau toto e tatau ona faia i totonu o le la ma faʻafefiloi i le maualalo o le vevela (e taua le aua le faʻaalu, pe a uma, e leʻi maua le malosi).

O fualaau ua saunia mo le totoina i le eleele avanoa e tatau ona i ai le 5-6 laupepa, o le mafiafia o le au e tusa ma le 5 cm ma le maualuga e le itiiti ifo ma le 20 cm. E tasi le vaiaso aʻo lei totoina, e faʻamutaina le suavai (e le afaina ai le laau). O le aso ao le i totoina ile palapala, o le laau e matuai suavai, ina ia mafai ai e le tele o eleele ona mafai ona pipii i aʻa.

Fatuina sauniuni mo le totoina

Pe a lūlūina le seleselega o Brussels, e taua tele le faia o ni sauniuniga sauniuni. O fatu muamua aʻo leʻi totoina e tatau ona afifi i totonu o se ie susu mo 4-5 aso. A maeʻa lena, o le a faʻamaligiina fatu mo le 15 minute i le vai mafanafana (50 ° C), ona malulu mo se minute (faatino nei gaioiga e puipuia ai faʻamaʻi). Ma le isi, o fatu o loʻo gagala i se vaifofo o le nitrophoska (1 lep. Mo le 1 lita o le vai) mo le 15-16 itula.

Mo le sili atu ona tetee atu i le kiona, o fatu e teuina i totonu o se pusaaisa ile -1 ° C. O nei gaioiga e taua aua latou te teuina le laau mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, faateleina le faʻafetaui i le malulu.

Taimi aupito sili ona tulaʻi

O le totoina o fatu e faia i taimi eseese, e faalagolago i le tele o kapisi. Toto amata amata ona toto i le ogatotonu o Mati, i le tuai - mai ia Aperila 10. O le totoina o laau totō o loʻo totō i fanua tatala i le amataga o Iuni.

Fuafuaga ma le loloto o le tulaʻi

E i ai sau laau toto o Brussels, o lea ua tatau ai ona totoina lelei ile eleele. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i tulafono patino o le tulaueleele.

Talu ai ona o le toto o le laau e tupu i se tulaga manaia, e tatau ona e lava le avanoa e toto ai luga o le saite. O le lautele i le va o laina e le tatau ona itiiti ifo i le 0.6 mita. I le laina, o le mamao i le va o laau e tatau ona itiiti ifo i le 40-50 cm. O le loloto o le totoina e tatau ona tutusa ma le umi o aʻa o laau. E sili atu le natia o le aʻa i totonu o le eleele, nai lo le tuu o aʻa i luga o le eleele.

E te iloa? O faʻamaunuuga o Brussels e fautuaina e avea o se mea taumafa mo tagata e mafatia i faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular.

O le faʻaogaina o le tuputupu ae ma le tausia o Brussels

Sa matou mafaufau pe faapefea ona totoina Brussels i luga o laau toto, ia liliu nei i tulafono o togafitiga.

Lelei ma le leaga na muamua atu

A o lei totoina fatu i fanua tatala, e taua le manatuaina o lenei nofoaga na tupu muamua. E i ai aganuʻu mulimuli ane e mafai ma e tatau foi ona totoina Brussels. Ae o loʻo i ai mea e mulimuli ane e le mafai ona totoina le laau.

E le tatau ona e totoina Brussels e totogo ina ua uma fua o fua o loo mulimuli mai: paʻu paepae po o so o se isi kapisi, pipi, lapipiti, tamato, radisa ma le radis. Afai e te totoina Brussels e totogo pe a uma nei fua, e mafai ona e galo e uiga i se seleselega lelei.

E taua! A maeʻa le leaga, o le nofoaga mo le totoina o Brussels e le talafeagai mo le isi 3 tausaga..

Afai e te totōina Malaseli e totogo pe a uma le leki, sideratov, pateta, aniani, kukama poʻo cereals, ona le tatau ai lea o le fafagaina faaopoopo ile faia ole palapala. O nei fua o fualaau aina o ni mea lelei muamua i Brussels.

Faʻasalaina ma laei kapisi

Iloiloina o fomaʻi mo pulupulu o Brussels, matou te amata i se faʻamatalaga o le palapala, lea e fetaui lelei ma le laau. O le mea moni, faʻalagolago i le palapala ma le aofaʻi o le faʻasili o le a eseese.

O lenei aganuu e le o mamafa i luga o le mea e fai, ae e taua le aoina o eleele lafulemu lelei e "manava" lelei. E tatau ona susu le eleele, ae i le taimi o le lamala e le malogo le kapeta ona o le fausaga o le aʻa. Afai e te fuafuaina e toto i luga o se fanua fou, ona aoga lea e tusa ma le 4-5 kilokalama o le humus i mita taʻitasi o loʻo nofo ai, poʻo le faʻaogaina o mea nei: urea, superphosphate, potassium chloride ma nitroammophos.

E taua! O nei fugalaupapa e tatau ona aoga mo le ulu atu i le eleele e le o nofoia, a leai o Brussels o totoga o le a maua ai se seleselega leaga ma mafai ai ona maʻi.

A maeʻa le faʻaleleia, o le a momoe ma faʻafefe ile moega o le paluga (1.5 g i le 5 l). O le isi togafiti togafitiga o le drug Fitosporin, lea e faʻaaogaina 2 vaiaso aʻo leʻi toe faimalaga.

I le isi itu, 10 aso talu ona toto le kapisi, e tatau ona fafagaina i le faʻamaʻi faʻamaʻi. (aua e te soona fai, a leai o le a mate le laau). I le faaiuga o Iulai - Aokuso, e tatau ona faʻaogaina se vaega lona lua o laei pito i luga - faʻamalosite potassium phosphate fertilizers.

Faʻasagaga o Brussels e tatau ona faʻalelei. I le vevela o le tau, e mafai ona e sasaa atu le laau e sili atu ona malosi, i le maualuga o le suavai e mafai ona lafoai. Aua nei sasaa atu le kapisi, a leai o le ae fetaiai ma le pala.

Totoga ma vavae le palapala

I le gasologa o le tuputupu aʻe, o pulupulu o Brussels e tele taimi e luai faʻatasi ai ma sina palapala laitiiti o le eleele (e tatau ona faia ma le faʻaeteete ina ia le faʻatumu ai taʻavale pito i lalo).

E taua! E faʻamalosia ai laau maualuluga faʻatutu laau, lea e nonoa ai le laau.

E pei ona taʻua i luga, e fiafia le laau i le eleele, lea e pasi lelei ai le okesene. O le mea lea, e masani lava ona talafeagai le tatalaina o le eleele ina ia le lava le aʻa o le laau.

Pest protection

Puipuiga mai faʻamaʻi pipisi e taua e pei o le faʻafeusuaʻi ma le faʻamaina o se laau. I le leai o togafitiga poʻo le puipuia o faʻamaʻi, o le ae le maua le fua o le gaʻo.

O aʻafiaga o Brussels e aʻafia i meaola faʻamaʻi tutusa pei o kapisi paʻepaʻe. O le mea lea, afai e totoina Brussels ma tipi sinasina ua totoina i luga o le fasi fanua, ona tatau ai lea ona faia le galalasi i nei ituaiga uma.

Sei o tatou liliu atu i le lisi o parasite e faʻalavelave i le laau.

1. Fola faʻatau

O nei parasite e faia ai upega mai laʻau tipu, e tosoina i totonu ia i latou le tele o pu.

O le tali lea o le a fesoasoani e puipuia ai i latou: 1 tbsp. l 70% vailaʻau i le 10 lita o vai. Lava le tasi taimi e fai ai.

O le fofo o meaola mo fulu o le laaseti lau, lea ua totoina i le va o laina.

2. Lafu felelei

O pito i luga o laupepa le lelei e fai ai se iniseti, o tagata matutua latou te le afaina le laau. O mafuaʻaga e afaina ai. Latou te taatia se lele i totonu o le eleele e lata i le laau. Larvae e faʻaumatia faʻamaʻi laiti o ituaiga meaola muamua.

O le tauina o se meaʻai e sili atu ona lelei aʻo leʻi paina le kapisi. Ina ia faia lenei mea, ia sosolo le palapala i totonu o le laau ma le paluga (100 g o le fafie laau, pefu o le tapaa ma 1 l o le pepa lanu uliuli). Faʻaaogā foi le faʻaaogaina o le tapaa (200 g o tapaa i le 10 lita o le vai faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le 1 lita o le fasimoli). O le fofo o loʻo faʻaleleia, faʻapipiina ma suʻe uma le laau ma le palapala e lata i ai.

O se mea e tuʻuina atu ai le tuʻuina atu o le eleele o le mulching o le palapala ma le pepa solo, lea o le a faia ai se isi faʻalavelave i le meaola.

3. Faʻaleleia o faʻatauga ma tamaititi

Lafalū e taoto ai fuamoa i le isi itu o le laʻau tipu. O anufe lanumeamata e matua aina uma laulaau ma falaoa falaoa.

E tatau ona vave tau ma le pest, ina ia le mago le laau. E mafai ona e faʻaaogaina se fofo o le afi (300 g o le pefu ma le 1 sipuni o le fasimoli vai i le 10 lita o le vai). Faʻatele foʻi le faʻalauteleina o le salalau o caterpillars i luga ole eleele ma faʻamalo le palapala.

O le filifiliga pito sili ona faigofie o se moli lelei, lea e ufiufi i vao. O le mea lea, e le mafai e le pepe ona tuʻu fuamoa ile laulaau.

4. Aphid

E masani tagata uma i nei mamanu, ona latou aafia ai toetoe lava o laau uma i totonu o le togalaau.

O le taua ma le aphids e tatau ona faapenei: 150 g o fafie, 150 g o tapaa, 1 tbsp. l suauu suavai, 1 tbsp. l fualaau aina; Liligi le paluga o le 2-3 lita o le vai vevela (80-85˚Y) ma faʻasolosolo aso. A uma ona fofo le fofo, e tumu i le 7 lita o le vai ma faʻapipiʻi. E togafitia togafitiga i aso uma e 3-4, e faʻapipiʻi ai le nofoaga na afaina i aphids. I le taua foi i aphids, o isi auala lauiloa e talafeagai foi, lea e mafai ona faʻaaogaina i Brussels.

5. Laʻau ma gata

O nei meaola faalavelave e mafai ona faigofie ona aveeseina, ae peitaʻi, afai e matua afaina le vao, e mafai ona e faʻaaogaina auala masani o le puleaina o manu. Ina ia faʻaumatia gata ma slugs, e tatau ona e saunia se paluga: 2 sipuni tele o le pepa pepa, 2 sipuni tele o le sinapi, 2 sipuni tele o le masima ma le 500 g o fafie. I luga o le la o le la, ia sosolo le eleele ile pulupulu o Brussels, ma vave tatala i le loloto o le 4-5 cm. I le aso lava e tasi, i le afiafi, e togafitia i le taimi lona lua (500 g o le apa + 1 sipunamu o le palapala pepa). O le faʻafefiloi o le faʻafefeteina lea o le tino o le laau.

O le faagasologa e faia i vaitau o 4-5 aso.

Seleseleina ma teuina

Matou te liliu i le mea mulimuli, lea matou te faamatalaina ai le aoina mai ma teuina o Brussels.

Toto muamua ituaiga o vao o Brussels e seleseleina i le taimi, mulimuli ane - i le 2-3 auala. I le aoina mai o ulu mai ituaiga muamua, tasi vaiaso aʻo le seleseleina, latou te lafoaia uma laulaau i luga o le vao (tipi i lalo se togavao i le faavae, ma na o lo o latou motusia ai moega).

E amata ese mai le seleselega o ituaiga seleselega eseese. O lau e vavae ese mai le itu e ao ona aoina ai ulu. Talu ai ona o le aoina e faia i nisi tulaga, e le talafeagai le tipi uma o laulaau i le taimi e tasi.

Faamamaina o loʻo faia ia Setema ma Oketopa. Afai e lelei le tau, ona tipi saʻo saʻo ai lea o le kochanchiki mai le vao, pe afai oi luga o le auala e le lelei le vevela, ona tipi loa lea o le vao. A maeʻa, o le vao ma ulu o kapeti e tuʻuina atu i potu malulu malulu. E mafai ona e tipiina laupepa pe a manaʻomia mo le 3 vaiaso. O le maualuga o le taumafanafana mo le teuina o kuki e 0 ° C i le susu o le 95%. I ia tulaga, o le kāpeti o le a teuina mo le 2-2.5 masina.

O le faʻalauteleina o le fou o le kapisi, e mafai ona e faʻamalosi vao ma ulu i le oneone susu (faatasi ai ma vao e aveese ai aʻa) i le pito i lalo.

O faʻamanuiaga o Brussels e tutupu mo le soifua maloloina o tagata

O lea na ma siitia atu ai i le vaega mulimuli o lenei tusiga, lea o le a e taʻuina atu ai ia te oe uiga lelei e faʻaalia ai Brussels ma pe aisea e aoga ai le 'ai soo.

O fualaau o Brussels e aofia ai le tele o mea aoga, e pei o vitamini B (B1, B2, B6, B9), vitamini C (o le mea e tele taimi e maualuga atu nai lo le kapisi masani), vitamini PP ma le koko. O le kalamaflavin e iai le riboflavin e pei o meaʻai susu.

Ona o lona tuufaatasiga, o pulupulu Brussels o loo i luga o se fale ma vailaau.

E taua! O fualaau o Brussels e tupu mai i voluma tetele e aafia ai le tino o se laxative.

Sok Brussels e totogo mai le toe faʻafoʻiina o le pancreas. E aoga tele mo tagata e maua i le maʻisuka. O fualaau e aʻafia ai le faʻaleagaina o aʻafiaga, hematopoietic and anti-inflammatory effects.

O Brussels e tupu ai le faʻamaloloina o faʻamaʻi manu ma maua ai le malosi.

E taua! E le fautuaina le totoina o Brussels mo le faʻaaogaina ma le maualuga o le eletise o le manava.

E le gata i lea, o pulupulu o Brussels e mafai ona faʻaumatia ei latou e mulimuli i kalori pe mananao e aveesea le mamafa. 100 g o kapeti e na o le 35 kcal. O le mea lea, 1 kilokalama o kalori fualaʻau tutusa ma le 100 g o puaa.

Na matou taʻuina atu ia te oe uma e uiga i le totoina o Brussels i le fale, otooto atu tulafono o le tausiga ma le faiga o le faʻaleleia o vai, aoaoina e toto laau ma faʻamaʻi faʻamaʻi meaola. Mulimuli i tulafono o loʻo faʻamatala atu i luga, ma mafai ona maua se seleselega tele.