Fua o le gaosiga

Gloriosa fugalaau e totoina i totonu o laau

Gloriosa - fuga laʻau teuteu teuteu matagofie matagofie. O lona igoa lauiloa lilia mu tulaʻi ona o le suiga o le lanu samasama ao faagasolo taimi o le vavao o le lanu mumu. Aʻo laʻitiiti, o le fugalaau e pei o se tamai malamalama i le matagi.

Faamatalaga o le laau ma se ata

Gloriosa (lat. Gloriosa) - sui ole tropical aiga o Colchicaceae (Latin Colchicaceae). O lona nofoaga masani o le nofo ai o le itu i saute o Aferika ma Asia. O se laufanua lauiloa lenei ma le oso aʻe o paʻu ma fasi laʻau. O lona maualuga maualuga e 5 mita.

E te iloa? O le igoa o lenei laau, na mafua mai le upu Latina "gloriostis", ua faaliliuina o le "faamamaluina", ona o le mea e masani ona taʻua o le "fugalaau mamalu."

Fugalaau i luga o uumi uumi. O le aʻa o se mea faʻapipiʻi.

Gloriosa e fuga i le taumafanafana uma, o nisi ituaiga - e oʻo lava i le tautotogo. O le paʻu o pepe e suia i mea fou. I luga o le 'au o loʻo i ai mai le 4 i le 7 taʻavale.

O petals ei ai se laʻau (fusi) ma suia lelei la la lanu i le taimi o le vavao. Stamens e saʻo i le taimi atoa. Aemaise lava mo le galueaina o fale, e eseese ituaiga e maualuga lona 30-40 cm le maualuga.

Faʻasalaʻau oe lava i nei laau totō: pachypodium, hymenocallis, drimiopsis, chrysalidocarpus, cicas, feijóa, howsai Forster, pandanus, alokaziya ma strelitzia.

Meaola

Gloriosa e tele ituaiga. O le sili ona taʻutaʻua o latou:

  • matagofie;
  • Rotofisi;
  • Citrine;
  • Carson;
  • samasama;
  • faigofie.
Gloriosa e manaia tuputupu ae i vaomatua o vaomatua i luga o eleele eleele i 1.5 km i luga aʻe o le sami. O le ola tuputupu ae e maualuga lona 2 mita. Laua e oo atu i le 10 cm le umi ma oʻo atu i le 3 cm le lautele e tusi i le pito, faʻatulaga i le tolu ma ola faʻatasi. Vaitaimi amata ia Iuni ma faaiʻu ia Aokuso.

Gloriosa Rothschild masani i le vaomatua o Aferika. O lona eseesega autu o se faʻalapotopotoga tele o pine feʻaʻei. O le uumi o le uumi e 8 cm. O fugalaau e tasi o loʻo i totonu o axils o laʻau i luga o le 10 centimeter pedicels. O petals ei ai se lanu mumu mumu. O le vaitau o le fugalaau e tumau uma le taumafanafana.

Citrine eseese lanu mumu lanu i le faavae o fuga samasama.

Gloriosa Carson ei ai le foliga mai o se vine e lua mita le umi. O le mea e fai ma togafiti. O lauulu o loʻo i ai ni mea i le pito. O le fugalaau e lanu uliuli ma se fulufulu lanu samasama ma tafe mai.

Gloriosa samasama e ese mai i ituaiga muamua o loʻo faʻapipiʻiina le uʻamea. Fugalaau o se lanu samasama vaivai o loʻo i ai taligalu.

Gloriosa e faigofie ua taatele i vaomatua Aferika o vaomatua. O le laau toto e oʻo ile tasi ma le afa mita. 8-cm laulaau ei ai se faailoga i le pito o le pepa. O petals e faʻaalia i le lamolemole ma lanu samasama lanumeamata ma se mamanu mumu. O le vaitau o le fugalaau e tumau uma le taumafanafana.

Totoina ma le tausiga

Tausia o le gloriosa i le fale ma le tuputupu ae e le faigata e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. Muamua, ia manatua o lenei mea fugalaau faʻapitoa Lauga mo ia - o le mea sili ona taua. O le mea lea, o le eleele e tatau ona faʻaauau pea ma faʻafefe lelei. O le faʻaauau pea o le lauina o laulaau ma puʻu o le a le faʻateleina. O le eleele e sili atu ona lelei le filifilia o se meaʻai ma le lamolemole, sina gaʻo, ma le lelei ma le manava.

Malamalama ma le vevela

E manaomia e le laau le susulu o le la, ae i le vevela o le tausaga, e le tatau ona afaina ai le gaiosa. Aʻo ola i totonu, e sili atu le tuʻuina o le fugalaau mai sasaʻe poʻo sisifo (ona o le ata o le 'ai).

E taua! Paʻu mata o le malamalama aʻafia ai le gloriosa.

O le tautotogo ma le autumn - o le taimi sili lea mo fugalaau ona o le maualuga o le vevela (pe a ma le 20-25 aso). I le taumalulu, e malolo ai le laau: o le pito i luga e mamae ma mate. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona eli i luga le fatu ma fufuluina i oneone.

O le vevesi e tupu i le vevela pe a ma le 10-12 ° C, pe a uma ona totoina le laau ile eleele fou.

Faʻasa

I le taimi o le tau vevela, o le suāsusu e tatau ona lava le tele. E sili atu ona faʻaaoga le timu poʻo le vai malulu, lea na fofo mo le 12 itula. E faia le suavai i le susuina o luga o le palapala, lea e mafai ona malogo 1 cm.

O pepa e manaʻomia ina ia susu ai pea le eleele a leai o le a latou fano. Ae ui i lea, o le tele o le fafaga i le tautoulu e tatau ona faaitiitia, ma i le taumalulu na teʻa uma lava.

Laʻei pito sili

Fafaga le gloriosa i le taimi o le fugalaau taimi uma 3-4 taimi i le masina. Fertilizers e lelei mo lenei faʻamoemoe mo le totoina o fausaga fale, lea e avanoa lautele i faleoloa fugalaau.

E taua! Mulimuli i faatonuga mo le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le pusa.

Garter belt

O fualaau e ola vave vave ma e manaʻomia le faʻamalosi ma le fusi, e pei o le ele ma e fuga mai fuga i luga. E i ai antennae i luga o le 'au, ae latou te le mafai ona faʻamalosi le mea e aunoa ma se fesoasoani.

O le lagolago e tatau ona aofia ai ni laau tuitui eseese, lea o loo fusifusia ai laina o le gloriosa i se maea. E mafai ona foliga mai o se mea faʻapitoa, ae mo lenei mea o le a e manaʻomia ai ni ula. I le faaopoopo atu i ai, e sili atu le aua nei tuʻuina saʻo le lagolago i totonu o le fagu ma se fugalaau, ona e matua nofouta lava i le tele o faʻaleagaga i aʻa.

Suiga

Faʻapipiina totoga totola sili atu le amata ia Fepuari. O se ipu e i ai le lautele o le 30-35 cm e tatau ona i ai se foliga mafolafola ma ia lautele. O le loloto loloto e 20-25 cm. E tatau ona tuʻu saʻo i luga o le eleele palapala. I luga ae o le mea e tatau ai ona sasaa atu le isi 3-cm layer o le meaʻai. Aua neʻi galo e uiga i le alavai muamua.

O le eleele e tatau ona mama ma lelei. O le eleele eleʻele vaivai o loʻo faʻafefiloi ma le tasi vaega o le eleele turf (eleele laʻau, oneone oneone), lua vaega o le humus ma le afa-peat soil.

Faʻasologa o fatu

O le toe gaosia o le gloriosa e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo. Mo lenei mea e te manaʻomia se fagu e tusa ma le 15 cm le maualuga I le loloto o le 3 cm, tuu le puʻu ma le fatuga i luga. E tatau ona tausia le vevela i le 20-25 ° C. E tatau ona amata vave le faʻasalaga pe'ā uma ona faʻavae muamua ia suiga i le tuputupu ae. E le gata i lea, e tatau ona e faia se fesoasoani faapitoa mo vine ma nonoa ai le laau. A maeʻa sina taimi, o le fugalaau e tatau ona faʻapipiʻi i se ipu tele.

Tuputupu ae mai le fatu

O le faagasologa o le tuputupu ae o le gloriosa mai fatu i le fale e umi atu nai lo le muamua. Ina ia maua se fatu, e manaʻomia e le laau le faʻafefeteina. O se pulumu mumu e lelei tele mo le alu ese mai le fugalaau mai le fugalaau, ma o loʻo latalata ane.

A uma loa ona totoina fatu, e tatau ona suʻiina i totonu o se faʻafefiloi o le eleele ma eleele palapala, peʻa ma oneone (1: 1: 1: 1). Ina ia mafai ona latou totoina, e tatau ona tausia le vevela i le maualuga o le 21-25 ° C, ma o le palapala e tatau ona faʻafefe lelei. O le tupu aʻe o fualaʻau e amataina ai se faʻataunuuga, mulimuli ane ua latou totoina i ni ipu eseese. O le taimi vavalalata e faʻamoemoeina pe a mavae le 3 tausaga.

E te iloa? O le fugalaau tipi o Gloriosa e le uma i totonu o le fagu mo le vaiaso atoa.

Tulaga leaga

Gloriosa mea oona o le mea lea, e le tatau ona e 'ai. O le taimi lava e ulu atu ai i totonu o le tino, o ona aafiaga leaga i luga o le tino e amata. E tatau ona aveese le laau mai meaola ma tamaiti, e le aofia ai mea oona. I se faaopoopoga, fufulu lima i le maeʻa ona faʻafesoʻotaʻi saʻo ma le laau

Maʻi ma faʻamaʻi

O meaola sili ona matautia o fua ma aphids. O sauniuniga a Konfidor ma Aktara e faʻaaoga i le taua faasaga ia i latou. E faʻaaogaina mo togafitiga e ala i le totoina o laau.

Afai e te manao i le fugalaau o le gloriosa ia fiafia i taimi uma i ona fuga, saili pe faapefea ona taulima le talipupuni i luga o totoga.
Ona o le faʻafeinu faifaipea o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻaaogaina o le palapala, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o aʻa. I lenei tulaga, e tatau ona vave aveese le pusa mai le palapala, aveese nofoaga ua faaleagaina ma togafitia i se maliega ma le gaʻo ua gaoioi. Pe a uma ona totoina le laau, pe tumau pea mo le taumalulu i le oneone matutu.

Gloriosa, pei o le tele o fugalaau vevela, e lauiloa mo lona lalelei ma lanu lanu. Ina ia faamemelo i ona fua, e le tele se taumafaiga e alu ai. O le faʻatinoga o fautuaga mo le faʻatoʻaga ma le tausiga o le a mautinoa ai le ola umi o le laau, e oʻo lava i totonu o le potu. Ae aua nei galo o le gloriosa e le gata o se fugalaau matagofie, ae faapena foi laau oona mafua ai le oona pe a faʻamalosia e le gastrointestinal tract.