Puleaina o pest

Rudbeckia faʻaaloalo: uiga o le tausiga

Perennial Rudbeckia o se laʻau matagofie ma susulu o le aiga o Astrov. E sau mai Amerika i Matu. O lea fugalaau o le a avea ma se faʻaopoopoga lelei i soʻo se moega fugalaau, ma e oʻo lava foi i se faleoloa i le vaomatua e mafai ona tausisia tulafono o le tausiga.

E te iloa? Na maua e Rudbeckia lona igoa e faʻaaloalogia ai tagata tausi togalaau mai Suetena, o Olof Rudbek (o le na maua le tino o le tino) ma lona tama. O latou foi o tuaa o Alfred Nobel.

Vaaia o Rudenckia aloaʻia

I le aofaiga atoa e tusa ma le 300 ituaiga o lenei laau, e tofu lava le mea manaia, ae e tele lava mea e tupu tele.

Rudbeckia faasalalauina - o le ituaiga e manaʻomia le itiiti ifo o le tuʻuina atu e mafai ona ola e oʻo i le 2 m, faʻatasi ai ma se mea faʻavave. I le togi o le uʻamea faʻasalaga e aofia ai le Golden Ball, Goldkvelle.

  • O le polo auro e tupu mai ia Iulai ia Oketopa, e tetee atu i le sogi. O le inflorescence terry poʻo le lua-faalua e susulu ma pale samasama. Manaomia le lagolago ona o le tuputupu ae maualuluga ma mea mama.
  • O le ituaiga o meaʻai auro e talitutusa ma ia, ae puupuu (0.8 mita), e amata mai ia Aokuso i Setema.
Faʻamaualuga rudbeckia, e taua foi o le susulu. O le vaitau vavalalata mai ia Iulai ia Setema e 40-45 aso. Faʻaitiitia le alualu i luma, talafeagai mo vaega uma e lua ma le nofo toatasi. E le manaʻomia le faʻatau.
  • Eseese Vanabilis e lauitiiti laʻau ma lanu moli-lanu samasama (9 inisi le lautele).
  • O Sullivanta eseese e iai lau laʻau uumi ma fugalaau ile maualuga. O le a manaʻomia le faʻafouina ile 3-4 tausaga.
Hairy rudbeckia e tele lona umi ma ola umi. E tele taimi e faʻaaogaina ai falala, ona e tele ona fugalaau fugalaau. Vasega:
  • Goldstrom - o se ituaiga o lau lanu lanumeamata lanumoana ma lauulu malulu i luga o pu.
  • Maine Freude o loʻo i ai ni lanu samasama samasama (e 10 cm le lautele). Le sili atu i le 70 cm le maualuga.
Rudbeckia glossy e oʻo atu i le 2-2.5 m. E fuga mai ia Iulai ia Setema, ei ai lau lanu susulu ma fugalaau tetele (12 cm i le isi itu).
  • O le maualuga o Goldshire (2.5 m), ogaoga faʻalauteleina ma fugalaau samasama susulu.
  • O Herbstonn o se ituaiga o fugalaau e sili ona punou i le eleele.

Totoina ma filifilia eleele

E le manaʻomia e Rudbeckia le tele o le gauai, ae e sili atu le filifilia o le la o se vaega o le laupepa mo le totoina (e faʻatagaina vaega malulu). E oo lava i le eleele palapala o le a talafeagai mo le laau pe afai e te faaopoopoina le oneone mo le eliina, ae o le laufanua lafulemu, eleele mama e lelei. I soʻo se tulaga, e manaʻomia ona e faʻafefeteina le palapala aʻo le i totoina. Totoina o le uʻamea i luga o le eleele faʻatasi ma le fesoasoani o fualaʻau na faia i le faaiuga o Me, le fatu - i nai vaiaso mulimuli ane. Afai e tumau pea le vevela i le po, e tatau ona ufiufi le laau seʻia oʻo ina faʻaaoga. Tuu ia lua i se mamao o le 30-40 cm mai le tasi ma le isi, pe a uma ona totō, e mafai ona e mulumulu le palapala ma le faapalaga.

Le faʻaaogaina o le tuputupu aʻe Rudbeckia

O le tuputupu aʻe o se faʻailoga faʻapitoa o le a le afaina ai le tele o faafitauli. Ae ei ai ni nuances.

E tatau ona faʻaauau pea le faʻaleleia, aemaise lava pe a tupu aʻe le vao i se laufanua lanu. O le a mafatia i se lamala faʻavalava, ae o le suāsusu e taua tele i le taimi o le alualu i luma tuputupu aʻe.

2 taimi i le vaitau (tulaga alualu i luma ma le ovary) e faatagaina ai e fafaga fagu i le taimi o le faususu. Ave le faʻataʻitaʻiga masani mo laau totō. E le tatau ona aveeseina le faʻailoaina mo le umi o le avanoa o le fuga ma le faʻasaoina o foliga vaaia. A o le taumaluluina le rudbeckia teuteu i le aʻa.

E taua! O le a sili atu pe afai, pe a uma le suāsusu, e te vevela vao ma vaʻaia le palapala, ma o meaʻai maualuluga (sili atu i le 80 cm) o le a nonoa.
I le tasi lava taimi i le 3-5 tausaga, e manaʻomia ai le toe totoina o orebeckia, talu ai o loʻo aʻafia vave le aʻa ma faʻapipiʻiina ai le fanua. O le togavao e na ona eli, vaevaeina i ni vaega ma toe totoina i nofoaga fou.

Fatuina fatu

O fatu e faia i le masina o Setema i fuga ogatotonu i le ogatotonu o faʻalavelave. O le aoina o fatu, e tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ina maeʻa uma le pala pe a fua le fua. Faaaoga seleulu e tipi ai ata filifilia. Laei totigilima e puipuia ai mea mataʻutia. A maeʻa le seleseleina, e tatau ona mamago fatu i luga o se pepa mo le vaiaso, ona teuina lea i totonu o se pepa pepa. E le manaʻomia ni faʻasiliga faaopoopo. O le a faaauau le faʻamavaega mo le 2-3 tausaga.

E taua! O le aoina e tatau ona faia i se aso matutu ma le la. O mea e aoina i le malulu o le tau e ono pala i le taimi o le faʻamago ma le teuina.

E faʻapefea ona saunia le rudbeckia mo le taumalulu

Talu ai ona o Rudbeckia e mai Amerika i Matu, e lalelei le lalelei i le eleele i lalo o le kiona. O le sauniuni mo le uumi o le tau o le taumalulu e aofia i le teuina o le laau i le aʻa ma le puipuia o le eleele e ala i le mulching ma le fesoasoani o le 5-7 cm o le humus. E mafai foi ona e ufiufi le laau i laʻau laʻau ma vaovao, vao mutia.

Auala e lua o le fausiaina o rudbeckia

Perennial Rudbeckia e faʻapupulaina e le fatu poʻo le vaeluaina o se vao.

E faʻapefea ona aoina fatu, ua uma ona matou faʻamatalaina i luga, ae e mafai ona e faʻatauina i latou e aunoa ma ni faʻafitauli. E mafai ona e totoina saʻo fatu i totonu o le eleele pe totoina lau laau. I le matala, e le totoina fatu i le ogatotonu o Iuni. Faʻasalalauga - pe a ma le 15 cm. Fafagaina ile eleele ma faʻafeinu. Ua i ai i totonu o le tautoulu ni laititi laiti ua fausia, ma o le tausaga na sosoo ai - o vao laiti.

I le metotia o fatuga, o fatu e totoina i le ogatotonu o le tautotogo i totonu o se atigipusa ma ufiufi i tioata po o ata. E tatau ona tupu i le 18 ° С - + 22 ° C, pe a oʻo mai pine, e faʻaitiitia le vevela i le + 16 ° C. A maeʻa lau laʻau 4, faʻapena ona totogo le laau i faletalimalo. Faʻagasolo ona faia i totonu o le ea mo le tele o itula. Suu i totonu o le eleele pe a mavae le kiona.

Talu ai ona e sili atu le faigata ona tupu mai i le fatubeckia mai fatu, ma i le taimi lava e tasi e leai se suiga o uiga eseese o le tina, e masani ona faʻalauteleina e ala i le vaevaeina o rhizomes. E sili atu ona lelei le faʻatinoga o le faʻatinoga i le tautotogo (i le taimi lava e amata ai ona tupu mai le paranesi) poʻo le autumn (pe a uma ona tupu aʻe). Ina ia faia lenei mea, eli se togavao ma vaevae malie i vaega. I luga o ia taʻitasi e tatau ona tumau pea se toefaʻailoga o fatu. I le faʻamaʻaina, vaʻaia le eleele, fai se vaieli ma totō nisi o le vao rudbeckia.

E te iloa? O tagata muamua na faaigoa o le fugalaau lenei "Susana Susana", ma na faaigoaina e le au Europa le igoa "sun hat". O le asō, o le faasee lauulu o se faailoga o le setete o Maryland, ISA.

Manua faʻamaʻi pipisi o rudbeckia

Lapatitis ole laulaʻau, paʻu paʻu, otaota ma meaʻai e 'aina ai meaʻai e sili ona taatele i le orebeckia.

O foliga vaaia o lanu enaena, lanu viole, samasama samasama i luga o laupepa e faailoa ai le mai nematodes. Aveese laulaau ua paʻu ma paʻu. Taulima le laau ma iniseti. O le puipuia e saʻo, ae le o le fausiaina.

Afai e te vaʻai i se patina paʻepaʻe papaʻe, ma ua vaivai le lau, atonu o le a taia le rudbeckia paʻu palapala. Mo le tauivi, o le pulupulu o le copper sulphate (40 g i le 5 l o le vai), faapea foi ma se vaifofo o le sulfur colloidal (1%) e talafeagai. Toe sui foi le pito i luga o palapala.

Pe a vevela, lanu samasama-lanu moli e foliga mai i luga o laulaau, e tatau ona amata amata le vevela (o se maʻi afaina). E tatau ona fai le togavao o le fungicide. O le veleina ma le tausiga lelei o le puipuiga. Faʻaaogā foʻi iniseti e faʻafefe ai iniseti.

O lenei mea totino e matua puipuia lava mai meaola faalafua ma, faatasi ai ma tekonolosi lelei tau faatoaga, e seasea lava ona maʻi, o lona uiga o le tausiga lelei o le puipuia lea o meaola faalafua: fausua, faamamaina o le palapala, aveeseina o fualaau mamago, fugalaau; faʻapea foi ma le susunuina o vaega o vailaʻau faʻamaʻi pipisi. E sili le lelei ona eli i luga le pusa o loʻo aʻafia ma faʻaleleia le palapala ma se vaifofo malosi o le paseka.

Faʻasologa o le rudbeckia o se filifiliga lelei mo lau togalaau. E pei ona faʻamatalaina i lenei tusiga, e faigofie ona tausia o ia, e tele ituaiga eseese mo mea uma, ma e seasea ona maʻi. O lenei laʻau lagomalie o le a faʻaopoopoina soo se faatulagaga o le fugalaau ma o le a fiafia ia te oe seia oʻo i le malulu.