Fua o le gaosiga

Totoina o kela: E mafai ona tupu se laau mai otaota?

O le pele faapelepele o se tasi lea o uluai fua o le vaitau, suamalie ma le manogi, tuuina atu o le fiafia ma fualaau fou pe a uma le taumalulu. E toatele tagata e mananao i lenei fiafiaga i le latou togalaau ma faʻaaogaina i le taimi lava e uma ai le fatu. Ae e mafai ona tupu se peleni suamalie mai se maʻa Mata o le taunuuga o se vasega lelei? I soo se tulaga, e fia iloa le auala e muta ai lenei galuega.

Faʻatau ma faʻasoa

O le mea lea e le mafai ai e le fai togalaau ona i ai ni faʻamatalaga, matou te maitauina e le mafai ona totoina ni uʻamea i le auala lenei: o se laau e maua mai i se maa o le a le fuaina mai ai fua e pei o fatu mai fatu. Cherry e tupu mai i le maa o le a fua mai ai ni fualaau aina suamalie ma se manogi mafiafia. O lona uiga, o le taunuuga o le poto masani atonu e avea o se togavao.

Ae ui i lea, e le mafai ona taʻuina na o se laau e le aoga, e tele le lelei o le a talisapaia ma faʻaaoga lelei e le fai togalaau talafeagai.

Vaʻai i ituaiga sili ona lauiloa o cherries: "Regina", "Bull's Heart", "Revna", "Bryansk Pink", "Krupnoplodnaya", "Iput", "Leningradskaya Chernaya", "Valeriy Chkalov" ma le "Diber Black".

O lenei vao leaga:

  • e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa mo ia lava, e pei ona mafai e se cherry sweetietal;
  • e malosi le puipuiga i faʻamaʻi eseese;
  • le malulu;
  • e le o se mea e ono mafai ona aʻafia ai osofaʻiga o manufeʻai pei o laau e ola mai fatu;
  • ua uma ona fetuutuunai i tuutuuga ma microclimate o le palapala ma teritori.
E mafai ona faʻaaogaina ma le tele o le lelei mo le faʻaleleia o le totoina o laau i nofoaga e le o se mea atamai le totoina o fualaau lelei:

  • i luga o auala;
  • i sikuea o megacities;
  • i nofoaga o faʻasalalauga o pisinisi gaosi oloa.

Ona o le lelei o le ola maloloina o cherries, lea na mafai ona tupu aʻe mai le maʻa, e matua aoga lava le faʻaaogaina o se faʻatau mo ituaiga eseese ma ituaiga o meaola.

E te iloa? Cherry fai meaʻai meaʻai, ma e le mumu pe samasama, ma lanumeamata.
O le faʻamalositino faamalositino, o le aʻafiaina o le vine mai le maʻa, e mafai ona e galulue ma tamaiti i le fale. O le a aumaia ia te oe le fiafia o le galulue faatasi, o le a tatala i luma o le tupulaga talavou se veli o mealilo o le natura, aʻoaʻo ia te ia e alofa ma mulimuli i ana tulafono. O le manatu e matua manaia, ae e matua malamalama ma manaia.

Taʻaloga o le tau

A maea ona gaosia ponaivi, e tatau ona totoina i le eleele. E masani lava ona faia lenei mea i le tautotogo, ae mo le itu i saute e mafai ona faia se faʻasesega ma mafai ona faʻatupuina le totoina o le autumn, i lenei tulaga o le lumanaʻi e sili atu avanoa mo le fetuunaiga, o le a sili atu ona malosi ma sili atu ona mautu.

Faitau pe faapefea ona totoina vine, pulu, pama o le pama, olive, apricot, longan (mata mata) mai le fatu ina ia maua se seleselega lelei i le lumanaʻi.

Filifiliga o lua

E masani lava, e totogo fatu laau, i le 70-80% o mataupu o le totogo e malosi ma aoga. O le lelei o fatu o le ki lea i se laau malosi, maloloina.

O ponaivi ua ave mai i le matua atoatoa ma e oʻo lava i vine mama. O le peleina na latou ola aʻe ai e tatau ona ola i le eria, ona o mea e ave mai fafo ua aveeseina pe a latou oʻo atu i le mea e taʻua o le poto masani, ina ia latou le leiloa a latou aoaoga i taimi o felauaiga.

E taua! O fualaau mamago e le fetaui mo le luluina, o le togiina o le totogo o le a sili atu ona faamanuiaina nai lo le maa fou lea e tupu ai.
Ae ui i lea, e leai se tasi e totoina se fatu ia Me poʻo Iuni, o lana taamilosaga masani e aofia ai le taumalulu i le eleele. O totogo e totogo i le taumafanafana e leai se taimi e malosi atili ai e ala i le taumalulu, o le a latou matua vaivai, pe oti.

Ina ia mafai ai e le ponaivi ona tumau pea le fou, e tumau pea lona mafai gafatia, tuʻu i le oneone susu. O le mea moni, e tatau ona fufulu le oneone ma faʻapipiʻi. O maʻa i totonu o le oneone e faigofie lava ona faʻasolosolo mulimuli, o lona uiga, "faia se taumalulu" lea e le oti ai, ae o le a sili atu le malosi, saunia lelei ma o le a faʻatasi faʻatasi.

E te iloa? O cheriti e taua foi o "manuʻi manu", atonu ona o le alofa o manulele mo le suamalie suamalie o ona fua.

Totoina o Stratification

E faigofie tele le pala, ae ina ia latou le mamae ma feoti mulimuli ane, e manaʻomia le faʻamalosi.

Sauniuniga e faʻatatau i le itulagi, aoe agai atu i saute, o avanoa o le totoina o le autumn, o lona uiga e mo sina taimi puupuu o le faʻamalosi, faateleina.

I le itu i saute: Crimea, Kuban, Territory Krasnodar, o ponaivi e tuu i le oneone susu seia oʻo i le autumn, ona totōina lea ile eleele. O le lavelave e masani lava, o ponaivi i le tautotogo e maua mai ai ni paʻi malolosi.

I totonu o itumalo ei ai tulaga sili ona leaga: Black Earth, Stavropol, Rostov eria, o le mea o loʻo tuʻuina i totonu o se masini susu ma tausia mo le 5 masina. O le faigata ona amata i le tau o le tautotogo ma maua i tulaga masani. I matagi malulu, o loʻo faʻapipiʻi ipu mai le auala, faʻataʻitaʻi i se taumalulu malulu.

Saili po o le a le mea sili ona manaia o cherie faapelepele.

E te iloa? Mai i le vaaiga o le faasaienisi, o cherries, e pei o cherries, e le o ni fua, ae o ni fua, e pei lava o paʻu.
I totonu o itulagi o le ogatotonu o le taumalulu e matua faigata lava i tulaga masani e le mafai ona faʻamalosi le mea. O pusa o loʻo i ai le meaʻai, o loʻo tuʻu i ai ponaivi, o loʻo teuina i tulaga e lelalo ifo ai le maualuga o le vevela i le 1-5 tikeri, ma ua toto i le eleele pe a uma le kiona.

Tulaga o sauniuniga o le inoculum:

  • Filifili le pito sili ona maualuga ma le lelei, sili atu i se itu, ona o le 7-8 o le 10 o le a alu ae.
  • Faʻamama lelei i le vai e aveese ai meaʻai.
  • Ovi ponaivi, ma salalau i luga o le ie i le tasi le apa.

I lenei laasaga, e tatau ona e faʻamautinoa e le matutu le mea, o le a aʻafia ai le aʻafia.

  • A maeʻa le mago, e ao ona aoina i totonu o se pepa ma luga o se pusa paʻu.
  • Seʻia oʻo i se taimi e pei ona manaʻomia, e tatau ona teu ivi i le vevela o le 20 tikeri, siaki i taimi taʻitasi ma faʻaleleia.
  • Ia Tesema, a oʻo i le taimi e sauniuni ai, o le mea e fafagaina i totonu o le vai mo le 3-5 aso, suia i aso uma.
  • Taulimaina fatu ua gasegase ma soʻo se fomaʻi oona.
  • O maʻa suamalie e tatau ona tuʻuina i totonu o le meaʻai, lea e mafai ona avea ma oneone, moss-sphagnum poʻo vao, lafo le pusa i le pusaaisa mo le 3 masina.

E taua! O le fufuluina o le pusaaisa, e tatau ona e tausia le nofoaga o le a alu i ai le fatu i lenei taimi ina ia leai se popolega mai le eseesega o le vevela.
  • O meafaitino o vasega taitasi e tatau ona gaosia i totonu o se pusa eseese e aunoa ma le faʻafefiloi o le togi.
  • A oʻo mai le tautotogo, ave ipu i fafo, ufiufi i latou i le kiona.
  • O nei manipusuga o le a manuia pe a fetoʻai ia fualaau, ma o nisi e amata ona tupu aʻe.
E taua! E mafai ona e faʻaaogaina maa mai siani tioata, e le o le tuʻuina atu ia i latou e vevela togafitiga. Teuina i latou i le auala tutusa e pei ona faamatalaina i luga. Afai e te le faʻaaogā mea faʻapipiʻi i le taimi e teu ai, o ponaivi o le a aʻafia i faʻamaʻi pipisi ma fua.

E faapefea ona toto se ponaivi

O le mea e totōina mo le faʻamaʻiina mulimuli ane i totonu o poti afa-lita masani poʻo se pusa masani e leai se maualuga maualuga.

Faʻavae tapenapenaga

E mafai ona e faʻaaogaina ni mea faʻapipiʻi faʻatau e faʻatatau mo fualaau faiva. Afai o le palapala lea e ola ai le tina tina e lava lona lau, e sili ona faʻaaogaina mo le totoina o totoga, muaʻi faia i totonu o le ogaumu poʻo le salu.

Totoina fatu

A maeʻa se totogo e aliali mai i le va o pulou faataapeapeina, o le taimi e totoina ai:

  • Tuu le alavai i le pito i lalo o le fagu poʻo le fata, sasaa le meaʻai luga.
  • Kuni ivi i totonu o le eleele e 1-2.5 centimita.
  • Afai o le totoina o loʻo faia i le fata masani, e tatau ona matau le 15-20 senitimita le va o vaomatua.
  • I le faʻamamaina o le eleele, o le koneteina e ufiufi i le tioata poʻo le cellophane ma tuʻu i se nofoaga malulu i luga o le windowsill.
O fualaau o le a amata ona aliali mai pe a mavae le 27-30 aso, pe afai o ponaivi ua maeʻa ona o le taimi e totō ai, o le a foliga mai o le a vave ona tupu. A tutupu ae le laʻau, e tatau ona faʻafefe ma faʻafeiloaʻi i totonu o se atigi pusa.

E te iloa? O lena cherie o le tuaa o le au pele, ae le o le isi itu. O punaoa e toe foʻi mai i le 8 afe tausaga BC e faʻaalia ai e faʻaaogaina e tagata lona tuanaʻi, o lona uiga, e faʻaaogaina e tagata lenei laau matagofie mo le itiiti ifo i le 10,000 afe tausaga!

Vaʻaia ma le tausiga o le laau

Tausia o laau laiti:

  • E le tatau ona i ai le tele o vai, ae o le tele foi o mea e afaina ai: o le muamua o le a mafua ai ona lafoaia le laau, o le lona lua o le a fausia ai se siosiomaga lelei mo le afaina, aemaise lava le matautia mo laau toto.
  • A oʻo mai le lautusi moni muamua, amata ona fafagaina e kerupi talavou, toe fai le faiga i vaiaso uma.
E taua! Aua le faʻaogaina le manulele poʻo le manua e avea o se faʻala, o le a latou susunuina aʻa. Faʻaaogaina le faʻaaogaina o humus.
  • E tasi i le vaiaso, o vaega o loʻo i luga o le eleele e faatulaga ai se "timu" mai le pamu moli, ma puipuia muamua le eleele mai le tele o le susu.
  • O le faʻafeiloaʻi i le okesene e faʻamalosolo ai le palapala ile taimi.

Afai o laau e pei o tulaga, latou te ola lelei ma o le autumn e oo i le 25-30 senitimita.

I le lona lua o tausaga o le ola, ua faia ai se pale, aemaise lava pe afai ua fuafuaina e aua le toe totoina le laau i luga o le eleele, ae ia tuu ai e ola i totonu o se ulo. I lenei tulaga, e maua ai se gafatia tele ao latou tuputupu aʻe.

O isi aiaiga mo laau toto ua faia e mafaufau ai pe faapefea ona fuafuaina e le fai togalaau le faʻaogaina:

  • E manaʻomia mo le tuputupu aʻe i le laufanua lauʻeleʻele, o laau mo le 2-3 tausaga e tumau pea i totonu o le fale, pe a tausia lelei. Afai e le mafai ona taofia i latou i totonu o le fale mo se taimi umi, o ia laau na toto i le tautotogo e tatau ona siitia atu i le nofoaga o le a latou nonofo ai ia Oketopa, ina ia mafai ai ona latou fetuunai i le kiona. Afai e fuafua vave le mafanafana, e fautuaina e tuu atu ia i latou e faʻaaluina le taumalulu i totonu ma faʻaogaina i latou i le tautotogo.
  • Tofia e avea ma faʻatauga i le ogatotonu o le autumn, latou te aveese laulaau, tipi ese, ona teuteuina lea o le ogalaau, ma tuu ai le 20-centimita lefana. O lenei faiga o le a taofia ai le atinaʻeina o vaega eletise o le laau ma faaosofia ai le tuputupu ae o le aʻa. Laʻau faʻapena ua saunia i lenei auala ua tuʻuina i totonu o se potu e faʻaalu ai le taumalulu.
  • O le pele faapelepele e ola i totonu o le ogalaau o le a teuteuina totonu totonu, ae e le tatau i se tasi ona galo o ia o se laau o le deciduous. I le faaopoopo atu i le tausiga lelei, e tatau ona masani ona saunia ma le tele o mea e teu ai, faia le "taumalulu" mo ia, siitia atu i se potu e 12-tikeri le vevela, ma faia i le tautotogo i le auala, lea o le a ia faaaluina ai le vaitau atoa aʻo leʻi malulu le tau.
E te iloa? I le avea ai ma se laau matagofie o le meli, o le cherry e maua ai le 35 kilokalama o le pollen mai i hectare taʻitasi o mea totō.
I le 4-5 tausaga le matua, e fuga mai le laau, ma mulimuli ane fuaina fua. E pei ona uma ona taʻua, atonu e leai se mea e tutusa ma o latou matua, ma afai e te manao e totoina se peleni suamalie mai se maa i le fale, e tasi lava le ala e alu ese ai - totoina se vine. E mafai ona e faia le tui i le tolu tausaga o le laau. O le gaugala e lafo i le eria, e sili atu i le naʻo le lua mo le fefaʻasoaʻiga. Talu ai o le ogalaau o se tolu tausaga le matua ei ai sina lapoa, e talafeagai le totoina o se aganuu e faʻaaoga ai le auala o le vaevaeina:

  • O se fatu na saunia talu ai nei o se laau totō, lea o loo i ai ni nai mea maloloina maloloina, ua tipiina ina ia maua ai se mea e mama.
  • O le totoa, i le isi itu, e oti i se maualuga e 15-18 centimita.
  • E tāua tele le faʻaogaina o manipulations ma se mea mama ma le faʻamaonia e le pa'ū le lalolagi i ni vaega fou.
  • I le rootstock e vaeluaina le loloto o le 3-4 senitimita, e tatau mo le aganuu ona mauaa le aʻa, sili atu ona lelei fesootaiga.
  • O vaega tuʻufaʻatasi o loʻo afifiina i le faʻamau ina ia mafai ai e le itu faʻapipiʻi ona i fafo (e mafai ona e faʻaaogaina se isi mea faʻaogaola).
  • O tui e manaʻomia ona togafitia i le lotot garden.
Faamasani oe lava i faʻamaʻi sili ona lamatia o siama ma le auala e pulea ai.

A oʻo mai lau laititi i luga aʻe o le faʻasologa, e mafai ona e faʻamalosi oe lava: o le tui na lelei ona aʻafia. O le taimi nei e tatau ai ona faʻataʻitaʻiina e le faʻafefeina le ogalaau e le fusi, ma fesoasoani i le laau fou e faʻafetaui i tulaga o le auala.

O sea laau ua totoina i le eleele i le tautoulu, pe afai e tupu i le itu i saute, ma i le tautotogo i se tau sili atu ona lelei.

E tusa lava po o le a le sini e te faʻatutuina mo oe lava, o le tupuina o se peleni pele mai se maa, ma e tusa lava pe o le a le suiga, o se taunuuga o le ae maua se laau fou, lea e fiafia lava ia, ma e le manaʻomia ona e faʻafetaui mo se mea.