Vaomatua faʻatoʻaga

Totoina ma tausi le otaota - i le tautotogo, taumafanafana ma le taumalulu

O meaʻai suamalie ma le manogi e lei faʻavaivai ona o le fia afe o tausaga, o loʻo faʻaauau pea ona avea ma se tasi o mea sili ona taʻutaʻua ma le taugofie i totonu o vaitau.

A maeʻa se taumalulu umi, pe a vaivai le tino ma e te manaʻo i vitamini fou mai le togalaau, o le fesili e fai: o le a le taimi e totō ai le otaota i le lauʻeleʻele i le tautotogo?

E te iloa? Na iloa e tagata anamua o Aikupito o se vailaau faafomai. Sa 'ai e Eleni anamua, Sapaina e Sappho le manogi o le palu, Feutrast na taʻua i le mea manogi, Hippocrates, na tuu ai e Dioscorides fautuaga i le auala e faaaoga ai vailaʻau. I Roma anamua, na fealofani le alofa o le tasi i le isi i falaoamata ma fusi o le dill. I le seneturi 10, na faʻamatalaina e Ibn Sina auiliiliga o aʻafiaga o meaʻai i le tino o le tagata. I le Vaitau Tutotonu latou te talitonu i le gafatia o le meaʻai e puipuia ai mai togafiti faataulaitu.

Uma: se faʻamatalaga o le vevela vao

Dill (Anetthum) e faatatau i laau taʻalu taʻitasi. O le kulumu o loʻo i ai se 'eleʻele lanu meamata lanumeamata (maualuga mai le 40 i le 150 cm), e ufiufi i fulufulu manifinifi. I le pito i luga o lala. O laulaʻau e fa fa (o lobes mulimuli o loʻo iai i filo). Mai ia Iuni ia Iulai, e tupu mai ai fugalaau: fugalaau fugalaau e aoina i mea e tutupu ma fausia ai se faamalu tele (pe tusa ma le 15 cm) o le 25-50 ave. O le lanu o petals e samasama. O fua (e oo atu i le 5 mm le umi ma le 3 mm lautele) ua matua oʻo lava i le masina o Setema.

O mea e aofia ai vitamini B2, B6, C, A, P, PP, macro-ma micronutrients (magnesium, potassium, calcium, phosphorus, ma isi mea), meaola (oleic, palmitic, petroselinic), o le flavonoids dill o loo i ai se tasi o nofoaga taua i totonu o togalaau aganuu. E sili ona mauoa (muamua o fatu - e oʻo i le 4%) faʻatasi ai ma suauu taua.

E te iloa? E faʻaleleia le totoina o le tino i le tino, e faʻaleagaina le tino i le gastrointestinal tract, o le polokalama o le urinary, faʻaleleia le faʻalaumalieina, faʻafaigofie le metabolism, faʻaitiitia le maualuga o le mamafa. Anetin o loʻo i totonu o le meaʻai, faʻafefea toto toto, faʻaleleia le toto i le faiʻai. O le tuufaatasiga o mea aoga ma meatotino, o la latou digesti faigofie e mafai ai ona tutusa le aoga mo tamaiti uma ma tagata matutua.

O le a le mea e fiafia i ai, filifilia se nofoaga i le togalaau

Till e le eseese le faʻailoga. O lenei togalaau e malulu (faʻafetaia sina malulu, ma o fatu e amata ona ola i le eleele i le vevela o +3 ° C). Afai e te manaʻo e maua se seleselega lelei o fualaau lanu meamata, e tatau ona e manatu e alofa o ia i le otaota, ma o le totoina lelei o manu e aofia ai le fatuina o tulaga lelei mo ia.

E taua! O le faʻaopopoina o le pulu tio i salakeke o le a faʻaleagaina ai le ipu - o le a le maua ai le tofo o le afu ma le suavai. O le manogi manaia ma le tofo o salakeke o le a tuʻuina mai i le masima (salty) dill. O le kulimi kulimi e faʻaaogaina i soupasi ma sau sau.

Mumu Malamalama

E faʻapefea ona lulu le dill? E leai se mea faigata e uiga i ai.

Muamua, e tatau ona e tuʻuina atu le malamalama saʻo. O le susulu o le la, o le a le mea e pei o le. Tatala avanoa e talafeagai mo ia. Faatasi ai ma le malamalama tele, o le mumu ei ai se lanu lanumeamata lanumeamata, e atiina ae masani. Tulaga lelei - susulu o le la i le 12 itula i le aso i le vevela o le 18 i le 25 ° C.

Lona lua, o le a tatau ona mautinoa le maua o le eleele talafeagai.

O le a le palapala e sili ona fiafia i ai

Filifilia o se fuafuaga mo le totoina o le kulimi, e tatau ona manatuaina o le laau e sili ona lelei ile eleele le lelei ma le lelei o le faʻaleleia o le tino ma le malulu. E leai se mea e manaʻomia ai le faʻaleleia faapitoa o le palapala (mo le totoina o ni mea talafeagai e fai ai le kapisi, cucumama poʻo isi fualaau faisua - o le tausaga ua tuanaʻi o le laʻeiina o laau e le lelei tele).

E sili ona lelei sauniuni mo moega mo le fuʻa (sili atu i le tautoulu). E tatau ona eli, faʻamafanafanaina (e mafai ona e fufuluina i le manulele, urea, superphosphate poʻo le masima masima - i le fua faatatau e 20-30 g i le sikuea mita). O lea ituaiga o laʻei o le a fesoasoani i le seleseleina o se fua tele.

O nisi taimi e amata ona suia le lanu i le lanu samasama-lanumeamata, o lona tuputupu aʻe e lemu. O faailoga ia o le "matelaina" o le laau. O le vaifofo e faasaga i lenei mea o le faʻaofiina lea o le faʻamalositisi (20 g i le sikuea mita).

Totoina o dill: auala e saunia ai fatu

O le faʻatinoga e faʻaalia ai e oʻo lava ile amataga e mafai ona vave tupu. A o le i saunia fatu mo le totoina, e tatau ona e filifilia le ituaiga o kulumu. O fua eseese e eseese i tulaga o le matua:

  • ituaiga muamua - faʻatoʻa mo le 30-35 aso, faʻapipiʻi vave, mumusu, manogi, ae o le a le tele ni lauusiusi mai ia i latou (Redut, Dalny, Gribovsky, Grenadier);

  • ituaiga o ituaiga eseese - ripen 10-15 aso mulimuli ane, e oʻo atu i le 10 laʻau i luga o le au, o le sili atu o lauulu ("Alligator", "Malulu", "Kibray", "Amazon", "Richelieu");

  • ituaiga o mea tuai - taimi o le taumafataga 70 aso, sili atu i le 10 laulaau ua faia i luga o le meaʻai, aumai fua o lanu ("Kutuzovsky", "Hoarfrost", "Ozornik").

Pe a filifilia fatuga e tatau ona manatua i le mafaufau tatou te lūlū le dill i luga o le eleele. O le vave o le seleselega e sili atu ona malulu, o le a faigofie ona latou aʻafia le toʻa i le -4 ° C. Vaʻaia faʻatoʻaga - sili atu le vevela.

O suauu taua i fatu e taofiofi ai le faagasologa o le feanu ma le totoina. Faʻaitiitia o latou faʻamalosi aʻo le i luluina le pill i luga o le eleele, o le a faʻaitiitia ai le taimi o le germination. Mo lenei mea e te manaʻomia:

  • fai se taga ie ma faatumu i fatu;

  • mimilo i le vai vevela (60 ° C) mo le lua minute. O togafiti faʻamalolo e le mafai ona totoina mea e maua mai faʻamaʻi pipisi;

  • tuu fatu mo aso e tolu i le vai (e manaomia le suia o le vai i le 3-5 taimi i le aso, ma le fufulu o fatu);

  • aveese fatu, salalau mo le afa itula i le ea. A maeʻa lena, ua latou sauni mo le tulaʻi mai.

E te iloa? O le faʻaaogaina o se compressor mo le pusa tioata ma le faʻaauau o le faʻamalieina o fatu o le kulimi o le a fesoasoani i le tolu taimi e faʻaitiitia ai le taimi oa latou sauniuniga mo le totoina.

O le a le taimi ma le auala e totoina ai le togi

Lulu na totoina i soo se vaitau (aʻo mauaina le seleselega). E faʻalagolago lava i tulaga o le tau ma le vevela.

Ina ia totoina le otaota, e te manaʻomia:

  • i luga o se laufanua laugatasi o le vaega ua saunia, ia faia le togalaau 2 cm le loloto. Mo le faigofie, e mafai ona e faʻaaogaina se laupapa umi (o le mamao i le va o laina e lua e tatau ona le itiiti ifo i le 20 cm);

  • i le faʻamamaina lelei o le palapala, lulu fatu ua saunia. O fua o fatu e masani lava ona luluina i le fua faatatau e le sili atu i le 1 g i le sikuea mita (ina ia le malelemo laau).

  • fufuluina i le eleele ma fai sina siaki (mo le lelei o fesoʻotaʻiga o fatu ma le eleele). O aso muamua e lua o fatu ua totoina e le manaʻomia ona faʻafeinu - e mafai e le vai ona fufuluina, faʻaloloto lo latou tupuga;

O se tali manino pe a mafai ona e totoina le togi i le avanoa tatala, leai. O le amataga o le tautotogo e masani ona faia pe a mavae le mou atu o le kiona, ma i le tautoulu - i le amataga o Novema ma mulimuli ane.

E te iloa? O mea faʻamalolo o le kulimi e faʻaaoga lelei i le cosmetology. O le kulimi o se vaega o vailaʻau eseese. E mafai ona e faatea ese taga i lalo o mata ma le fesoasoani a infusions o otaota (otaota ma fatu). Paʻu paʻepaʻe kulimi ma faʻamafanafana le paʻu.

O le a le taimi e totō ai le togi i le tautotogo

O le totoina o le taimi i le tautotogo e faʻalagolago lava i tulaga o le tau - afai e mafanafana le vave o le tautotogo, ona amata loa lea o aso. Ua fautuaina e le au fai togalaau le togalaau ina ua maeʻa Aperila 20.

A maeʻa le germination o fualaau, e tatau ona faʻatalanoa ina ia leai se mafiafia (o le mamao i le va o pana e tatau ona tumau mai le 5 i le 10 cm).

E taua! O le Dill e toe fua lelei atoatoa e ala i le totoina o ia lava - e le tatau ona e misia le taimi, a leai o le togalaau atoa i le tausaga a sau o le a totoina i le dill. O faufautua faʻapitoa e fautuaina: ia aloese mai le luluina faʻasalaga i le kulumu, faʻasoa ato i gau.

Totoina o dill i le taumafanafana

O le faʻaleleia o le tau vevela ei ai ni mea taua O se avanoa lenei e maua ai lau lauusiusi fou i aso uma (ua lava le totoina o se vaega fou o fatu i le 10-15 aso). O le isi itu, o le taumafanafana e faʻaaoga uma ai moega togalaau, o loʻo nofoia e isi laau. E i ai fesili pe ono mafai ona totoina le tao ma le pasili, o le kulimi ma isi fualaʻau faʻatasi. E le o gatasi le laau ma nisi o laau toto, mo se faataitaiga, ma fennel, pi. Faatasi ai ma isi (kapisi, kukama, tamato, aniani, seleni) - o le faauo, puipuia ona suauu mai meaola faalafua (aphid, anufe), faaleleia o latou tofo, faateleina le taimi e fua ai. Nai lo lena, e faʻaaogaina e le otaota le eleele lafulemu o ona tuaoi.

E faʻapefea ona lulu le dill aʻo leʻi oʻo i le taumalulu

E mautinoa lava o le totoina o laau totō i le tautoulu. O le faamoemoe o le totoina o le autumn o le mauaina lea o le seleselega vave o le lauusiusi i le tautotogo. O le totoina o le autumn e tatau ona amanaia e faapea:

  • fatu e tatau ona faataatia 1-1.5 cm loloto nai lo le tautotogo;

  • fuainumera o le fatu na faateleina e 25%;

  • o le fanua ua lilofia i le mulch mo le taumalulu;

  • Ina ia filifili po o afea e lūlū ai le dill i le tautoulu, e tatau ona e manatua e tatau ona e faʻamaʻaina muamua aʻo leʻi amataina le malulu ma le malulu palapala.

E taua! Afai e le lava le susu o le palapala, e mafai ona faatelevaveina le "fesuiaiga" o le i totonu o le ala ma fugalaau.

O le taumalulu o le taimi foi lea e mafai ai ona e lūlūina pi. Ina ia faia lenei mea, ia saunia se nofoaga i le togalaau (mo se faataitaiga, aveese le kiona). E faʻataʻapeʻapeina fatu laau i luga o le nofoaga faʻamamaina (leai se sauniuniga muamua o fatu e tatau ai). O le Humus e fefiloi ma le eleele o loʻo tuʻuina i luga o fatu ma ufitia i le kiona (aʻo faʻafefete le kiona, o le a faasolosolo malie ona tupu aʻe fatu). I le tulaga o gutu malulu, e mafai ona ufiufi le eria i se ata tifaga.

O le totōina o dill i le taumalulu ma le taumalulu e mafai ai ona e manumalo i le tasi pe lua vaiaso i le mauaina o fua muamua o greens.

Vaega o le tausiga o le pi, pe faapefea ona maua se seleselega tele

Umu, totōina ile lauʻeleʻele, e manaʻomia ai le sili atu ona faʻalogo ia te ia lava nai lo le ola i totonu o se kiona. E tatau i se tasi ona manatua mea e fiafia i ai o le kulumu (malamalama o le la, eleele le mautonu ma le susu) ma usitai i le tele o tulafono:

  • fafaga (pe'ā tatau);
  • fafaga (e le tele, ae masani ai);
  • tatala le moega;
  • taimi e vevela ai ma vevela (o lenei mea e sili ona moni i le tulaga o le totō o fatugaʻau ma se kapeta maʻaleʻale);
  • Aua nei totoina laau latalata i laau "le fiafia" - cumin, fennel, etc.

Seleseleina ma teuina

Mo le faʻaaogaina i aso taitasi, e sili lava ona filifilia le dill i se tauleʻaleʻa, pe a oʻo i le maualuga o le upega e 17-25 cm. E tupu pe a ma le 30-40 aso talu ona totoina. Faatasi ai ma le amataina o le fuaina o fualaau o fualaau suamalie o le a faasolo ina leaga

O le kulimi e aoina i metotia eseese:

  • toso ese ma le aʻa o le laau atoa;
  • vaevaeina o laulaau mai pu;
  • mimiti ma le sosoina o kapeta. E tele naua laau toto ua filifilia, o totoe e totoe mo le faʻaleleia;
  • mea e selesele ai meaʻai (laʻau, faamalu) mo le taofiofi - i le amataga o le faasologa o le gaʻo (50-70 aso talu ona maeʻa).

E mafai ona faʻafeiloaʻi i luga o le susuga mo le faʻaaogaina i le lumanai:

  • (faʻafefe, aveese le vai, tipi, tuu i totonu ma faʻavevela.
  • O le tele o moa: masima e fufulu ai le sua, suamalie o le a le maua ai le tofo ma nisi o mea totino. Ae mafai ai ona faʻaaogaina le faleoloa e aunoa ma se pusaaisa);
  • masini (faʻaaogaina o mea faʻapipiʻi faapitoa);
  • vailaau (sasaa totoa o togi i le faapaleʻele - 0.5 l o le vai inu, 1 sipunipuni o le vailaau 6% ma le 1 sipunipuni o masima o le laʻau. Sterilize mo le 10 minute i totonu o le vai vai ma taʻavale luga).
  • O le faʻamafanafanaina o le natura (faʻagogo i lalo ole pulou ma le manava lelei) E mafai ona faʻamago i totonu o se potu, teuteu lelei ma salalau i luga o se pepa, faʻaosooso i taimi uma.

Mai auala uma o le seleseleina o le otaota mo le taumalulu, o le sili ona "agamalu", lea e tumau ai le manogi ma le tele o mea aoga ma meatotino, o le faamamaina masani. O le faʻamamaina o le kulumu i totonu o le ogaumu e faʻaumatia uma ai mea aoga ma meaʻai o le laau.