Apple laau

Codling moth: metotia, auala ma sauniuniga mo le puleaina o manu

O le aso e leai se tasi e puipuia mai se meaola e pei o le moa moa.

E feololo i soo se mea, e faʻataunuʻu uma le faʻaaogaina o fanua i fale gaosi oloa, ma luga o fanua.

O nisi taimi o le tauivi ma lea mea e tolopoina mo le tele o masina poo ni tausaga foi.

O se seleselega leaga, o le tele o taumafaiga, taimi ma tupe na faʻaaluina i le faʻaumatiaga o lenei parasaiso - e leai se tasi e manaʻo e faia lenei mea. Matou te fautua atu ia e faamasani ia oe lava i auala aoga ma oloa mai le moa, e faamaonia e le tele o tagata e ona togalaau aina, faapea foi ma faamatalaga e uiga i le taamilosaga olaola o le manufeʻai, faaauupegaina o le ai ai oe i se vaega puipuia.

Totoina o moa: iloa lelei le fili

Atonu e le mafai e le pepe pepe ona tosina mai lou mafaufau pe a aliali mai i le togalaau. I mea uma, i foliga vaaia, e matua le mafaamatalaina e matua le mataina. E le gata i lea, e le mafai ona faʻapogai popolega faʻapitoa e uiga i lona afaina. Ae ui i lea, e pei lava o le tulaga, i tua o lanu lanu o loo taoto ai se fili leaga o le seleseleina o fualaau aina. O le iniseti tele lenei - o le tele o le butterfly moth butterfly e 18-21 mm i totonu o apaʻau. O le pito i luma o le laʻau o le butterfly ua paʻuuli mafiafia ma laina pogisa uliuli e tele lava. O apaau pito i tua e lanu enaena. Pe a nofo se pepe i luga o se paʻu po o se lala o se laau ma fusi ona apaau, e toetoe lava a le vaaia.

Ina ia uluola, e lele le moa i le po. O lona toesea na tupu i le taimi o le fufuluina o apu ma e tumau mo le 1.5-2 masina. 1-3 aso i le maea ai o foliga mai o le moth laau, tuʻu i luga o laulaʻau, tipi, fua o le lanu lanu o fuamoa 1 mm i le tele.

E tasi le tagata e mafai ona tuʻuina fua o le 40-120. I le lumanaʻi, o anufe paʻepaʻe e paʻu mai i le ulu uluuli. Faatasi ai ma le matua, o la latou lanu e sui i le lanu piniki. O caterpillars o le codling moth o loʻo 'ai i le ovaries, tuʻu le fua, ma tuʻu ai se wormhole.

I le tasi vaitau, o le moth e faʻaalia i le lua pe tolu augatupulaga. O le mea aupito sili ona lamatia i fualaau lelei o le lona lua.

E te iloa? O le uluai augatupulaga o anufe pepe e mafai ona faaleagaina pe a ma le 25% o fua; o lona lua o le faʻaumatia lea 80-90% o le fua.
O le vaitaimi o le soloia o anufe e 16-45 aso. A maeʻa lena mea, latou te o atu i le palapala poʻo le paʻu, o loʻo latou faia ai ni koko koko mo le taumalulu. I le eleele, latou te taumalulu i le loloto o le 3-10 cm. Latou te ola foi i lalo o toega o laau, i totonu o pusa ma totonu o fale o loʻo teuina ai fualaʻau. Latou te toso i le tautotogo pe a oʻo le vevela i luga aʻe o le 10 tikeri.

E te iloa? I le masina o Me ma seia oʻo i le faaiuga o Setema, e ono tulaʻi le moa i laʻasaga uma o atinaʻe. Lafoaʻi o le muamua ma le lua o augatupulaga o loʻo lafoaʻi fuamoa i le taimi o le taumafanafana. O le mea lea e matua faigata lava ona tau i se meaola.

E afaina mai le moa

O le moth e le gata ina afaina ai laau apu, pauna, pears, quinces, apricots, ma peaches foi e mafatia mai i lona taua.

E ulufale atu le anufe i le fetus e ala i le gaʻo o le gaʻo, faʻaleagaina i luga o le pele, i lalo o le ufiufi o le laulaau. I le mea na ulu ai le anu, o le a tupu le pala. E osofia e siama e ave ai anufe io latou tino. Mulimuli ane, o fua ua faaleagaina ua filifilia e masipi.

O anufe matutua o le augatupulaga mulimuli, o tafe mai le tasi i le isi fua, aina o latou tino. O le mea lea, e mafai e se tagata taʻitoʻatasi ona faʻatafunaina ni fua se lua pe tolu, ma o nisi taimi e lima.

Afai e pa'ū se fualaau leaga i le eleele, i totonu o le tasi poʻo le lua aso e alu ese mai i le ogalaau ina ia faʻaauau pea lana gaoioiga leaga i isi fua ile laau.

O lea ua i ai sou manatu pe o le a le moa ma le tele o le leaga e ono mafua ai le fuaina o apu ma isi fualaau aina suamalie.

I le isi, matou te ofoina atu ia te oe se faʻamatalaga o ni auala e faʻaaogaina ai. Ae ui i lea, e tatau ona e malamalama o le faʻaaogaina o se tasi oi latou e ono le fesoasoani ia te oe e foʻia ai le faafitauli. E naʻo se faʻatasi faʻatasi e mafai ona tuʻuina atu manaʻoga e manaʻomia.

Fuafuaga puipui

E tolu auala e taulimaina ai le moa ma ona anufe i le togalaau aina:

  • agrotechnical;
  • meaola;
  • vailaau
O le mea e sili ona leaga, ae aoga o fua puipui. Ina ia aua neʻi tuʻuina atu le moa fatu i lau togalaau, e tatau ona eliina ma le faʻaeteete le eleele i totonu o le ogalaau i le tautoulu. O lenei faiga o le a fesoasoani e aveese le koko ma anufe i luga o le fogaeleele, lea o le a faʻaumatia ai i latou e muamua froulu.

E tatau ona faʻaumatia otaota o meaola, lea e mafai ai foi e le anufe ona sulu. I le amataga o le tautotogo ma le autumn, o togafitiga e manaʻomia ai le paʻu laau. O nofoaga tuai, masalomia nofoaga o papeti, e mafai ona ave. E tatau ona susunuina le paʻu ua aveese.

Aua e te le amanaiaina le mataua. E tatau ona filifili tele.

O fualaau aina e tosina ai iniseti, fili masani o anufe, e mafai ona totō latalata. E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani a tagata masini meafaigaluega i totonu o le togalaau e tosina ai manulele iniseti.

E le mafai e alotini ona tatalia le manogi o tamato. O le mea lea, e mafai ona e faʻafefeina i latou mai le togalaau e ala i le totoina o tomato poo le sinapi, pulu lata ane.

I le taumafanafana e mafai ona e faʻaaogaina e avea ma puipuiga mai le moth moth. fusi paʻu. Ua faia i latou e pei ona taua i lalo. O 'ie o le 25-30 cm e vavae ese mai pepa, ie, afifi. E manaʻomia ona afifi se ogalaau i se mamao e 30-40 cm mai le palapala. Maualuga pito i luga o le manoa. Aua le faapipii i lalo.

O caterpillars, o agai atu i le fua i totonu o le ogalaau o loʻo i lalo, o le a pa'ū i le mailei. O le a latou manaʻomia le aveesea mai ma faʻaumatia. E mafai ona faʻaaogaina mailei i le kelu faʻapipiʻi. Afai o le laau e silia ma le 20 tausaga le matua, e mafai foi ona e ofuina le meafaitino poʻo le pepa ma le betanaftol.

I le avea ai ma se mailei, e mafai ona e faʻaaogaina le mea masani masani e maua ai lago. O le asiasia o fusi paʻu e manaʻomia e gaosia pe a ma le tasi i le vaiaso.

E mafai ona maua i luga o le lima ia papaila. A o latou felelei i le po, e tosina mai i latou i le malamalama susulu, ona maua ai lea oi latou ma faʻaumatia. I lalo o le malamalama e mafai ona e faʻapipiʻiina se mailei i se mea faapipii poʻo se fasi pepa.

A maeʻa ona aoina fua, o pusa o loʻo teuina ai o loʻo ufiufi i pepa pepa. Caterpillars o le a latou tuua. O koneteina e tatau ona aunoa ma ni vaitusi, e matua tapunia. Mulimuli ane, e aveese le pepa anufe ma susunuina. O se fagu mai lalo o apu e faʻamamaina ma togafitia i vai inu.

Auala masani o tauiviga

Mo le tele o tausaga o feeseeseaiga ma le moa i luga o le apu, na taumafai le au fai togalaau e tele auala o tauiviga, e aofia ai togafitiga faa-tagata. O mea masani e masani ona faʻaaogaina ma faʻaogaina ai meaʻai o insecticidal: tansy, burdock, wormwood. Faʻasalaga faʻasalalau, suauu tapaa. O nei mea faigaluega o loʻo i ai se tulaga faʻaleagaina.

O le mea muamua e gaosia ai meaola ma mea teuteu e faia pe a fuga mai le apu. E lua togafitiga mulimuli ane i le lua-vaiaso vaiaso. O le fufuluina o meaai e faia i le afiafi i le tau vevela.

Tobacco decoction saunia mai se pauna o le tapaa mamago. E tatau ona faʻaaogaina mo le 10 aso i le 10 lita o le vai. A uma le kuka mo le lua itula. A maeʻa le susu, ona faaopoopo lea o le pakete vai. I le taimi lava ao leʻi faʻaaogaina, 50 g o le fasimoli ua faaopoopo i le fofo. O toga e togafitia i le taimi o le fananau mai o anufe.

E taua! Talu ai o le tapaa o loʻo i ai ni mea matautia, e tatau ona mataituina fua tutusa o le saogalemu o le tagata lava ia pe a togafitia togalaau faʻasaina e pei o le faʻaaogaina o le iniseti.
E mafai ona kuka teuteu o wormwood. Fuga (1 kg) le 1 l o le vai ma le kuka mo le 20 minute. A maeʻa maeʻa le susu, faʻapipiʻiina se pakete vai.

E aoga foi i le moth teuteu o pepa mumu. Ua saunia e pei ona taua i lalo. Ave se pauna o pusa pepa, sasaa le 2 lita o le vai, faʻafefe mo le itula i totonu o se fagu ma se tapuni. Ona susulu ai lea o le susu mo aso e lua. Ina ua uma lena faamama.

Mo le pulumu, faʻaaoga le afa lita o le suka, faʻatasi ma le 10 lita o le vai ma le 50 g o le fasimoli. O le vai o loʻo totoe o loʻo teuina i se fagu tapuni.

O lona faʻamaualuga meatotino ua lauiloa ma fuamato pepe. Mo lona sauniuniga e faʻaaoga le 4 kilokalama o tamato gaʻo (pito, aʻa, fualaau lanu meamata), 10 lita o vai. O le vaifofo ua kuka mo le afa itula, ona faʻapalaina lea. Mo le fufuluina, ave 3 lita o le vai ua saunia, 10 lita o le vai ma le 50 g o le fasimoli.

Moth preparations

O fualaau faʻamalositino e faʻaaogaina naʻo le tulaga o le faʻaumatiaga tele e ala i le codling o le moa. Pe a lūlūina le apu o laau mai le moa, e mafai ona e iloa ma le fesoasoani o le mailei pheromone, lea e tatau ona tuʻu i luga o le togalaau togalaau. Afai e sili atu nai lo le lima pasu e paʻu i totonu i totonu o le vaiaso, o lona uiga e le mafai ona tatou faia e aunoa ma togafitiga faʻamaʻi o laau.

Ioe, e fautuaina e aua le aumaia le tulaga i le tulaga e tatau ai ona faʻaaoga le kemisi. Faʻaaogā muamua muamua togafitiga o tauiviga. Afai latou te le fesoasoani, ona filifilia lea o le fualaau sili ona lelei o le siosiomaga.

Mo faʻamaʻi ogaoga, e fa togafitiga e fautuaina. E tatau ona faia muamua le pulupulu i le taimi o le aluese o le butterfly, le lona lua - i le lua vaiaso, le tolu - lua vaiaso talu mai le aso muamua, le lona fa - pe a uma le seleselega.

E tele fualaau e mafai ona faʻaumatia ai anufe anufe. O vailaʻau faʻamaʻi, vailaʻau ma vailaʻau vailaʻau ua atiaʻe.

E faapena iniseti, e pei o "Atom", "Binom", "Ditox", "Zolon", "Fufanon", "Sirocco", "Iskra-M", "Decis", etc., from the moth is used most often. E mafai ona latou fasia anufe i le piriota mai le faʻamalolo mai le fuamoa i le faʻaofiina i totonu o le fusi. O le vaitaimi lea latou te manaʻomia ai le faʻaaogaina o laau.

Faʻaaoga faʻataga e faasaga i le moa pyrethroid fualaau faasaina: "Ivanhoe", "Calypso", "Sumi-alpha", "Kinmiks", "Fatrin", "Alatar". O lenei vaega e faʻaaogaina mo le gaioiga 8-10 aso talu ona tuʻu ese atu le lapatai.

E taua! A e leʻi togafiti le moa apu, taumafai e faʻaaoga le meafaigaluega i luga o se laau e tasi. Afai o le aso e leai se itu na tupu, e mafai ona e alu i le gaosiga o isi laau.
E faapena foi laau o laau cygalotora: "Karate Zeon", "Kungfu", "Sensei", "Gladiator", "Borey".

I le taua ma moth e faʻaaoga tagata faʻatupulaia le faʻatupulaia "Dimilin", "Match", "Herald", "Insegar".

Mai sauniuniga o meaola aoga "Fitoverm" (faʻaaogaina i le vaitau mai le faʻasaʻoina o anufe mai fuamoa seia oʻo i le fua); "Lepidocide" (i le vaitau o le tuputupu ae e faasaga i augatupulaga taʻitasi, o loʻo pipii i le va o le 10-14 aso), "Bitoxibacillin" (i le vaitau o le tuputupu ae e faasaga i augatupulaga taʻitasi ma se vaeluaga o le vaiaso).

Vailaʻau vailaʻau faʻaaoga faʻaititia. Faʻatagaina: "Madex Twin", "FermoVirin YAP".

E taua! Ina ia mafua ai ona afaina pe a mafai, e fautuaina le faia muamua o le pulupulu ma le fesoasoani o metotia, ma faaaoga sauniuniga o meaola ma metotia masini ao faagasolo le totoina.
O le manumalo atoa i le moa e na o le faʻaaogaina o metotia eseese. Aua e te faʻaaogaina le tekinolosi faʻatauvaʻa saʻo, faia faʻamalositili le togafiti faʻamalosi i vaitau faʻatulagaina, suia mea sauniuni, galulue faatasi ma ē e ona tuaoi, ma e le tatau ona e matamata i apu moa i lau togalaau.