Lafumanu

O foliga o meaola o manu

Lafu (povi) - o se tasi o ituaiga sili ona taua o meaola o le faatoʻaga. E tusa ai ma le faʻavasegaina o manu o manu, o loʻo faʻamatalaina o se mamame, o se faatulagaga o artiodactyls, o se vaega o ruminants, o se aiga o bovids ma o se aiga o tamaʻi povi.

O le mafuaʻaga autu o nei meaola o le gaosia o aano o manufasi ma le susu, maua o paʻu, o nisi taimi o fulufulu mamoe, faʻapea foʻi ma le toso malosi. I le lalolagi faʻaonaponei, o le totoina o povi o loʻo atiaʻe atili ma sili atu le malosi.

I totonu o lenei tusiga o le a tatou taumafai e faʻamatalaina le sili ona malamalama ma mafai ona maua e uiga i le tamaoaiga ma meaola o manu.

Faavae ma fafo

O le fausaga o le tino o se sui o le povi ua muai fuafuaina e ala i le faʻamaoni ma e faalagolago i tuutuuga o le taofia. I le lafumanu ma povi, o se aganuʻu le faʻavasegaina o manu e tusa ai ma le faiga na fuafuaina e P. M. Kuleshov.

O le saienitisi lafumanu na vaevaeina povi i ni faiga faavae se fa:

  1. Loto. O lenei vaega e aofia ai le tele o galuega ma manu feʻai. O le meaola e faʻailoaina e se ulu tele ma ni pu malosi ma se puʻu malosi. Paʻu paʻu o tagata taʻitasi e ufiufi i lauulu lauulu. O musika malolosi, gaʻo gaʻo e faʻatupulaia lelei.
  2. Agalelei. Mo tagata taʻitoʻatasi o lenei ituaiga e faʻaalia i le paʻu o le paʻu, o le lauulu lauulu, o le atiaʻe lelei o maso ma ponaivi mama. O le agamalu o le tino o le uiga lea o manu, o aano o manu ma lafumanu.
  3. Tutu (matutu). Meaola o le tele o fale e faʻaalia i le maualuga o le gaosiga ma le malosi. O le paʻu e manifinifi ma faigofie. O le palapala gaʻo ma le hypodermic cellulose e le lelei ona atiaʻe. E malosi le puʻu ma le musika. O lenei kulupu e faʻapitoa i le faʻapitoa o faifaʻaiga pe a faʻatauina le lafumanu ma aano manu.
  4. Lavea (raw). O tagata taʻitoʻatasi o le tulafono pepelo e iai le paʻu o le paʻu, ma le malosi e gaosia ai le tino gaʻo, o se puʻu vaivai, ma maso maso ma le faʻaitiitia o le leo. E vave ona maua e le fagaloa le mamafa, lea e mafai ai ona maua ni vaega lima o meaʻai aano. I le taimi lava e tasi, o le gaosiga o le susu i lenei tulaga e le lava le atinaʻe.
E taua! E tatau ona maua ni kesi i luma o se tagata tomai faapitoa. E na o se tagata poto masani faʻatoʻaga poʻo se fomai manu e mafai ona faʻamasinoina le soifua maloloina o faʻamatalaga mai fafo, gait ma isi uiga.

O ituaiga faavae i le "mama atoatoa" e seasea lava. E masani lava, o uiga o vaega eseese e foliga mai e fesuisuiai tikeri. O ia ituaiga meaola ua faʻavasegaina o ni mea faʻafefiloi pe faʻaogalua. Faiga fou o povi na faia e Yu. K. Svechin. Mo le faavae o lona faʻavasegaina, sa avea le saienitisi ma le tuputupu ae ma le fausia o se pulu i totonu o se tagata matua. Sa fautuaina e Svechin le vaevaeina o povi i ni faiga faavae se tolu: vave, faatupulaia pe faifai malie le fatuina o ituaiga.

I totonu o tagata matutua, faʻamaonia le taua o feusuaiga. E sili atu le mamafa o povi i povi e ola mamafa pe tusa ma le 40-50%. O tagata e iloga i se faʻalauteleina o le alualu i luma, o lo latou pito i luma o le tino ua matua atiaeina. O le masalomia o le masculine o le tane poʻo le fafine o le fafine ua manatu o se vavaeese mai le masani.

O le lafu o loʻo faʻamalamalamaina i suiga o le matua i totonu o le tino. O le mea lea, o fanau e fananau mai ma ni lala uumi, o se tino pupuu ma le paʻu, ma se siʻosiʻomaga faʻaputu i tua.

E te iloa? O le povi tele a le lalolagi e sili atu i le 2,270 kilokalama. O lona igoa o le Mauga o Katadin. I le fusi sa toetoe lava 4 mita le maualuga, ma i le mamae - 1 mita 88 senitimita.

O le mamafa o le mamafa o le pepe faatoa fanau mai o le 6-8% o le mamafa o le manu i le matua, o le umi o pito i luga e tusa ma le 70%, o le maualuga i le mago e 55%, o le lautele o le tino e 30-35%, o le loloto ma le uumi o le tino e 40-45% lapoa i se meaola matua. Faatasi ai ma le matua, o le pito i fafo e faasolosolo malie ona suia ona o le eseesega o le tulaga o le faia o le skeleton, faapea foi ma totoga ma gaioiga taitasi.

Faʻamatalaga faʻaogaina ma le gaosiga o fafaga

O le gastrointestinal tract o povi ua fesuisuiaʻi e faʻaogaina ai le tele o volumes o fafaga fualaʻau. KRS ua aofia ai i le vaega o ruminants o loʻo i ai le manava tele. E mafua tonu ona o lenei tulaga uiga ese e mafai e manu ona iloa le fiva, lea o loo i ai i le tele o meaʻai ma lau o laau.

O le mea e gasegase e amata i le gutu e faʻamapulaʻa ai i laugutu. E mulimulitaʻia e le oral tautala lea o loʻo i ai le laulaufaiva. 'Aʻai ni nifo i luga o le laulaufaiva fesoasoani e suʻesuʻe meaʻai i le tofo.

O luma o nifo (incisors) o povi na o luga o le auvae pito i lalo. I le taimi o le fafagaina, o le meaola faʻatasi ma le mea pito i lalo e faʻasili le mutia i gutu o le pito i luga ma maligi. I totonu o le pupuʻu, o le mutia o le eleele e tu i nifo ma faʻamalulu i le fulu.

O le a aoga mo oe le faitau e uiga i mea e tatau ona fai pe afai o le povi ua 'ona' ai pe 'aina meaʻai.

O le manava o le povi e aofia ai se maataua, se upega, se tusi ma se mea leaga (manava moni), o isi potu e tolu ua taua o muaʻi muaʻi. I tagata matutua, o le gaʻo e tusa ma le 80% o le aofaiga o le manava. O le susu mama faamaluluina e ulufale atu i le taula.

O mea mataga oneone e le o toe i totonu o le pupuʻu o le gutu, toe vele ma folo. O faʻalavelave faʻavaomalo e tutupu i totonu o le rumen, ma o le mea lea o le a faʻasusu ai meaai. O le fausaga o le vaega o meaʻai o le povi Mai le rumen o le meaʻai ua ulu atu i le upega. O le membrane mucous o le manoa e pei o le honeycomb: o vaega tetele o mea taumafa o loʻo nofo ai iinei. O le tele o meaʻai faʻafefeteina e fai i luga o le puipui pito i luma o le upega, faʻamalosi ma faʻaosofia le taofiofi.

Mai le faasologa, e muamua ona pasia e le faletalimalo le tusi, ona faʻaaogaina lea o masini e faʻaaoga ai masini ma meaola i fao. O isi fesoasoani o mea taumafa e maua i le ituaiga lava e tasi e pei o manu vaefa i totonu o le manava.

O lona uiga, o meaʻai meaʻai e pauu i totonu o le eleele, lea e vaeluaina ai e ala i le gaioiga o le suauu chlorhydrate ma le pepsin. Ona faʻataʻoto ai lea i totonu o nifo laʻititi e ulu i totonu o le tootoo laitiiti. O iinei o le oona o le mucous membrane e susunuina ai mea leaga o meaʻai.

E taua! Mo le manuia o le gaosia o povi, e taua tele le i ai o se fale malosi. O le taina o le taimi i luga o se togavao e maua ai le tele o vaomatua e fesoasoani i le lelei o le mamafa. Ia mautinoa ia faʻaaogā faʻaopoopoga fafaga: fafaga, beets, keke, silage, cereals. E tutusa lava le taua o le faʻamautinoa o le taimi e tatau ai ona tuʻuina atu vai fou.
O vailaʻau faigofie ua pasi i totonu o le toto ma le vai e alu i le ate, ona faʻatasi ai lea ma le toto i le fatu, mama ma faʻasalalau i le tino atoa. O le mea mulimuli o le faʻaaogaina o meaʻai e tupu i totonu o le ogaoga tele.

Vitio: o le galuega o le manava o ruminants

Gaosi oloa gaosi

I le taimi nei o povi e matua fua tele lava, e faʻaleleia atili ai ituaiga o povi, pafalo, yaks ma isi meaola. Pe a faʻaleleia nei meaola o le faatoʻaga, e tuʻuina atu e le tagata ia te ia meaʻai e tatau ai (susu ma aano o manufasi).

Meaʻai

O oloa gaosi susu e sili ona taua. O le gaosiga o le susu o le fafine o loʻo faʻaalia e uiga faʻatusa ma agavaa o le susu. O le taimi lea e tuʻuina atu ai le susu, o lona uiga, o le vaitau mai le paʻu seʻia oʻo i le faʻamutaina o le manava o le susu mai le gutu mammary, ua taʻua o le lactation period.

O ituaiga e sili ona lelei o povi susu e aofia ai ituaiga e pei o Yaroslavl, Kholmogory, red steppe, Dutch, Ayrshire ma Holstein.

O le umi o lenei vaega i povi e 10 masina (300-305 aso). O se povi susu i aso nei e mafai ona gaosia pe tusa ma le 80 lita o le gaʻo gaʻo atoatoa i le aso, o le 24,000 lita o le susu i le lactation period. O le taua o le suasusu e sili atu nai lo isi meaʻai uma e maua ile natura. O le susu o le susu o loʻo gauaiina e le tino o le tagata e 95-98%. O loʻo aofia ai penefiti, lipids, carbohydrates, minerale ma mea e ola ai meaola (vitamini, enzymes, hormones). Ae o na vaega o le susu e pei o le casein ma le susu suka e le maua i se isi lava mea i mea masani.

O le tele o aʻafiaga e aʻafia ai le gaosiga o le susu, faʻatoʻateleina ma le le faʻaleagaina:

  1. I le tele o tulaga, o le gaosiga lelei o le susu e mafua mai i le maualuga ma masani ona fafagaina, faʻapea foi ma le tausiga lelei mo le manu. O le taua tele o se taumafa paleni lelei i le vaitaimi o le vao ma le taimi malogo.
  2. O le matua o manu e aafia ai le gaosiga o susu. O tamaitai talavou e maua mai le susu susu nai lo tagata taitoatasi ua maeʻa le tuputupu ae. I le povi, o le vaitau tuputupu aʻe e tusa ma le 5 tausaga, e oʻo lava i le 5 po o le 6 lactation o le susu o le povi ua faateleina, ona mo le tele o tausaga o tumau ai pea i le tulaga lava e tasi, ma talu mai le 8 po o le 9 lactation ua faʻaitiitia faʻaitiitia ai. Faʻatasi ai ma tulaga lelei i fafo, o le maualuga o susu e mafai ona tausia i le 12-15 tausaga.
  3. O le mamafa o le ola o le manu ei ai sona aafiaga taua i le gaosiga o susu. O le siʻitia o le meaola manu i le maualuga o le tulaga (faʻalagolago i le ituaiga) e i ai se aafiaga lelei i le gaosiga o le susu. I le taimi lava e tasi, o le sili atu o lenei faailoilo o loʻo faʻaalia ai se uiga o le gaʻo.
  4. O se matafaioi taua e faia e le matua o le uluai iniseti. O Chicks e tatau ona faʻaaogaina i le 16-18 masina, ae o lo latou mamafa e tatau ona 340-400 kilokalama, o lona uiga, 70% o le mamafa o le mamafa o le povi matua. O le mea lea, o le faapipiiina o povi e tatau ona tupu i le matua e le silia le 27 masina.

Meat

I le fasia o povi, o le gaosia o aano o manufasi e 48-63%, o le fua o le tino o meaola e mai i le 2 i le 14% o le mamafa o le tino, ma le fua o le ivi e 18-20%. O le taua o mea taumafa o meaʻai ua fuafuaina e lona kalori. O le gaosiga o taumafataga, fua o le mamafa o le mamafa, faʻapea foʻi uiga lelei o manu o manu eseese e faʻalagolago i le ituaiga o manu, o lona matua, gaʻo, ma le feusuaʻi.

O manu o ituaiga meaola eseese e faʻaalia ai le maualuga o iuga (mo se faʻataʻitaʻiga, Kalmyk breed, Hereford, Kazakh ulu paʻepaʻe, Aberdeen-Angus, Limuzinskaya, Shorthorn). O lafumanu faʻanatura ma le tuʻufaʻatasia o ituaiga lafumanu e itiiti le aoga.

O le gaʻo o le povi poa o povi e faʻaitiitia ai le tau o tau ma tau o meaʻai. I le taimi lava e tasi, o le gaosiga o le aano o manu mai manu fasia o se tagata e mamafa le 500 kilokalama e 65%. O ia faailoilo e mautinoa ai le maualuga o tupe mama ma le aoga o le atinaʻe.

E te iloa? O povi e toetoe lava tutusa le 360-tikeri le vaaiga, lea e mafai ai ona latou matauina le auala a se tagata poʻo se tagata taufaasese mai itu uma. I le taimi lava latou e tasi na o le lua lanu - lanumumu ma lanu meamata.
I le faʻaopoopoga i ituaiga o meaola, o le gaioiga o manufasi e matua aʻafia lava i tulaga mo le tausia o pepe, faʻapea ai ma le fafagaina ma le tausia o tagata matutua. O le tele o taumafa e maua ai le maualuga o tupe maua i aso taitasi. Pe a pagatia manu matua, o le siitaga e 850-1000 g, ma o le tuputupu ae o le autalavou e 1200-1500 g Afai e maua e le povi ni vaega o meaai, o le averesi o aso taitasi e le sili atu i le 400-500 g.

Lafoaʻiina ma le tulituliloaina o feusuaiga

A maeʻa le fanau, ona amata loa lea o le tulimanu o le faʻaipoʻa pe a maeʻa le 21-28 aso, ma e tatau ona faʻaaogaina i le taimi nei. O le laʻau (faʻafefete mucous) e amata i le 15 itula ao le i amata le tuliga (tali lelei i le tane). I le taimi lenei, ua faaalia ai le tane.

E oʻo i le iuga o le estrus, o le a faʻalavelaveina mea faalilolilo, lea e faʻaalia ai le teenaina o sela epithelial i le masini faigaluega. O le estrus masani e tatau ona oʻo atu i le 30 itula (mai le 10 i le 56 itula). Faʻalagolago i ituaiga, o le tuliloaina o se fafine e mafai ona tumau mai le 3 itula i le tasi ma le afa aso.

E le mafai ona iloa le sailiga, na o le gasegase ma le faʻafeusuaiga e manino. O lenei laasaga e mafai ona faʻamoemoeina naʻo le fesoasoani a se tama tamaʻitaʻi poʻo se tamaʻi soʻo. Po o le, e mafai ona e faʻatusatusaina le amataina o le tulimanu e faʻavae i luga o faʻaaliga vaaia.

Faamasani oe lava i metotia o le faʻasaina o povi i le fale.

O le tamaʻitaʻi e sili atu le leaga, e leai se toʻalua, faʻaitiitia le gaosiga o le susu, ma aʻafiaga i fafo o le redden ma le pala. O le fafine i le tuliga e le na o le faʻaalia o le manaʻo e faʻalatalata atu i le tama, ae mafai ai foi ona ia faia se pa. O le afa lona lua o le sailiga o le taimi sili ona lelei mo le iniseti.

Vitio: faʻamaʻiina o povi O le sperm na faʻafeiloaʻi i le alalaʻau fanau i lenei vaitau e faʻateleina ai le avanoa o le faʻamaʻiina o le fuamoa. E mafai ona matauina o le fafine e toe faʻafoʻi, sii i luga ma toso ese le siʻusiʻu. E masani ona faia i se vaega itiiti. A o le i oʻo i le faaiuga o le tuliga, o le vevela o le tino o le tino e pa'ū ile 1-1.5 ° C.

E te iloa? O e mulimuli i lotu lotu Hindu e mafaufau i se povi o se meaola paia, o le mea lea, o se manua i Initia ua maeʻa i se sala tupe e 10,000 rupees ($ 160). Ma mo le fasioti tagata lenei manu, e mafai e se tagata ona maua se faasalaga i le falepuipui (pe tusa ma le 5 tausaga).

I le faʻasalaga, o le povi e faʻaalia i le tumau, le lelei ma le faʻafetaui i tulaga masani. O le fausiaina o nei meaola e lelei ma faigofie. Ae ao le i manaʻomia ona e aʻoaʻo e uiga ia i latou i le tele o faʻamatalaga e mafai ai, faʻapea foi le filifili muamua mo le mea tonu e te manaʻo e tausia le lafu. Matou te faʻamoemoe na taliina a matou fesili i le matou iloiloga pupuu.