Fertilizer

O vaega o le faia o le faapalaga e faia e oe lava ia

E masani ona sailia e faifaatoaga ma faifaatoaga ni auala e faʻaleleia ai le seleselega, aua o le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasili e matua taugata ma faigata ona maua. E foliga mai e taugofie le faʻamalaina o mineral, latou te maua ai le maualuga o fua, ae pe a mavae sina taimi, o loʻo i ai i latou e pule i le eleele le palapala o le palapala o loʻo faasolosolo ina leaga: e avea ma malamalama, malosi, oneone ma e le o gatasi. O laau totõ e faʻapupulaina foi le vaivai, amata ona tuputupu aʻe ma leaga atili. O se fofo talafeagai i nei faafitauli o le tuʻuina lea o lua faapalaga i luga oa latou faufauga. Faʻasaʻo lelei le tau o le faʻasusu ma le lapisi otaota, o le faʻatau o se tele o le faʻamalo. Ma mea uma e te manaʻomia e tuʻuina mai otaota mai le umukuka ma le togalaau i totonu o se faga pusa.

O le a le faapalaga

Compost o se faʻafefiloi o vailaʻau faʻasolosolo ma meaola ninii e paʻu i lalo o le malosi o le galuega taua a microorganisms. O le faʻapalapala lelei o le faapalaga o le a faʻasaoina ma e faʻaleleia ai le eleele, o le a lelei atoatoa e pei o le faʻamaʻi ma le mulch.

E taua! I faleoloa o le togalaau, o le oloa "compost," o le paluga o palapala ma minerale, e masani lava ona maua. E le tatau ona fenumiai ma le faapalaga o togalaau.

Le faʻaaogaina o le faapalaga i le atunuu

E mafai ona faʻaaogaina le faapalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi, e faʻalagolago i le mafuaʻaga e te manaʻomia ai. Faʻasaʻo e mafai ona matua ma matua. Matua matua - o lona uiga o le malie ma le pogisa, e manogi lelei. I totonu o le fale palapalā tino ola o le ai ai i le lautele, e le o faʻamavaeina uma vaega ninii: fuamoa, lala o lala, lala o fugalaau. E i ai foi se manogi manogi.

E te iloa? E matua manaʻomia ma e tatau foi ona faʻapipiʻi le faapalaga mai filo lapopoa i le eleele eleʻele. O filo uumi pe a uma le faʻavae i totonu o le eleele o le a tuʻuina ai ni fualaʻau sili ona lelei.
I le amataga, e mafai ona faʻapipiʻi le palaaʻau matutua i luga o se sieve faʻatoʻaga e aveese ai mea matautia poʻo otaota fale. Fafasi le palapopo matutua i luga o le fasi fanua ma eli. E tatau ona eliina ma le totoa, talu ai ona o le lelei o le faʻafefiloi o le faapalaga i le eleele, o le a faʻaitiitia le leai o le eletise, o le a faʻaaogaina e le eleele ni minerale e sili atu ona aoga ma meaʻai. E mafai foi ona faʻaaogaina faapalaga eleele i le pito i luga o le eleele, e faʻaleleia le mutia i luga o le 'upega tafaʻilagi o se filifiliga lelei. Mo faatoaga tetele, e mafai ona salalau le faapalaga i luga ole eleele mama ma fefiloi mafiafia i se talo. O le faapalaga mo le tuʻuina atu e tatau ona faia i ia ituaiga: 10-15 sikuea sikuea. 40-50 kilokalama o le faapalaga palapala i luga o le fanua, o 6-9 pakete ma se voluma e 10 lita.

E le masani ona faʻaaoga e le au fai togalaau ma faʻatoʻaga le laupepa. E manaʻomia mo le tatalaina o le eleele ma o se meaʻai lelei tele mo anufe, anufe, meaola ninii e ola i le palapala. O se fugalaau umi, e lagolago ai le palapala ma fafagaina laau ola i le vaitau atoa. O lenei ituaiga o faapalaga e faʻafeiloaia e ala i le eliina ile palapala, pe mafai ona faʻafefiloi ma le palapala ma tuʻu lenei paluga i vaieli mo le totoina. Ona matou fuafua lea pe faʻapefea ona fai le palapisa i le fale.

Auala e fai ai le faapalaga ma ou lava lima

O le faʻaleleia o le faapalaga mo le dacha e sili ona lelei i le teuina o le faʻapalapala. E manaʻomia lou tuʻuina o le pusa pusa i se nofoaga talafeagai mo le cottager: tuafale o le umukuka, i tua o fale o outbuildings, i nofoaga na e le faʻaleagaina ai foliga o le fasi fanua.

E taua! Ia mautinoa ia siaki pe o fea e tafe ai le vai i le timu ina ia alu ese mai le lua faapalaga, e le pa'ū i totonu o vaieli.
E sili ona lelei le tuʻituʻi o se atigipusa tele ma se puipui puipui mai luga o laupapa laupapa, pe na o le eli foi o se pu. O mea laititi e paʻu i totonu o le lua e tatau ona maua ai le tele o le okesene, o lea e le tatau ona e faia loloto, aua o le kuka o le a umi se umi

Auala vave

Mo le faʻapalaina vave o le faapalaga, e tatau ona e sauniuni le faʻapalapala o mea e faʻapala ai faapaologa e pei ole:

  1. Faʻaopoopoina o fafaga fou e aofia ai le vevela. Atonu o se meafaitino lea e aofia ai le tele o le susu: kukaina o le umukuka, mutia moa, weeds, luga.
  2. Faʻaopoopo mea matagogo e aofia ai carbon. Laʻau paʻu o laau ma laau faʻapitoa, vaomago, vaovao, paʻu, lau vevela, uʻamea, pepa - mea faʻatauvaʻa ma se maualuga maualuga o mea gaʻo.
  3. Faʻaopopo mea e faʻavaveina ai le matuuga o le faapalaga. O meaola lelei e faʻaaogaina e avea ma faʻamalaupapa palu. O nei mea e mafai ona avea ma ni meaʻai, sugi, siama lactic, ma le gaosiga. E mafai foi ona faʻateleina le faʻaleleia o le compost ma le humus masani. O loʻo faʻatauina i le faʻataunuʻuina o taga, ae sili atu ma sili atu ona taugofie ina ia malamalama i le auala e faʻaleleia lelei ai humus i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona matou teu le faga o manu feʻai i se faaputuga po o se lua, ufiufi i mea e fau ai luga poʻo talipupuni laupapa, ma tuʻu ai le avanoa mo le ea e pasia. E mafai ona alu i totonu o le timu o timuga, ae o le mea autu lava e le o fufuluina e le vai i taimi uma le masini. A maeʻa ona faia mea uma, e tumau pea ona faʻatali seʻi oʻo ina avea ma se mea e tafe, foliga tutusa. O lona uiga ua sauni le humus. E masani lava ona tupu ile tausaga e tasi.
  4. Faʻaauau pea le faʻafefiloi faifaipea o le paluga o le faapalaga ma faʻamautinoa le tuʻufaʻatasia o le vevela i le faagasologa o le faapalaga.
E te iloa? I le avea ai o se mea fou fou, e mafai ona tupu tele fua laau toto: alfalfa, clover, legumes, sainfoin. E aofia ai le tele o le aofaʻi o le nitrogen.
E tatau ona faʻaopopo mea faʻalelaʻau mamago ma humus e faʻafeiloaʻi tutusa. O lenei mea o le a maua ai le avanoa e tutusa lelei le tufatufa atu o le ea i taimi uma o le paluga, lea o le a aʻafia ai le matua matua manuia o le faʻamalolo ma i le lumanaʻi o le a maua mai ai ia i tatou le kapaila lelei saʻo.

I le ogatotonu o le faupuega o le vevela i le taimi o le matuuga o le faapalaga e oʻo i le 60-75 ° C Ina ia mautinoa le tuʻufaʻatasia o le vevela i totonu o le faleoloa, e mafai ona e faʻaaogaina le uʻu 'ie, tarpaulin, tapete tuai ma le tele o linoleum e sili atu i luga o le faleoloa faapalaga.

Ae e le o mea uma. Ina ia mafai lelei ona faia le faapalaga i totonu o le atunuu, e tatau ona e faʻafefiloi i lea taimi ma lea taimi, ma faʻapea ai ona tufatufaina atu le susu ma le vevela i luga o le faaputuga. I taimi malogo o le tausaga e mafai ma e tatau ona faʻafeinu, ae ia aloese mai foi i le vai.

Afai o loʻo i ai se manogi manogi i tafatafa o le pusa faapalaga, o lona uiga e tele le ammonia ma e le lava le okesene i totonu, e tatau ona e faʻaopopo mea faʻavave. O le faʻatoʻatoaina o le faʻasalalaupapa i se auala vave o le a faʻaalu ai le taimi mai le 3 i le 8 masina e fuafua i aiaiga na faia mo lana sauniuniga.

Sese le ala

E mafai ona faia faʻamafanafana i se auala lemu. O lenei metotia e faigofie lava. Mo se amataga, e le tatau ona tatou eliina se loloto, ae ia lava le lautele o le pu. O le otaota o le a aofia ai vao, lala, laupapa pala. I totonu o lenei lua, e mafai ona e faʻaopopoina le manulele fou, lea e oʻo i le matuuga o le faʻafefiloi o le humus, o se faʻaopoopoga lelei i le fuga. O nei mea uma ua lafoina i totonu o le lua ma ua lofituina i se tamai eleele palapala. O le saunia o ia ituaiga o paluga o le a mo le 2-3 tausaga.

Afai oi luga o le saite e 2-3 nofoaga mo paila palapisi ma faʻatumu i taimi uma i tausaga uma, ona oʻo lea i totonu o le 2-3 tausaga e mafai ona e maua le aofaʻi manaʻomia mo le faʻasoaina o le palapala ile tausaga.

O a vaega e mafai ona faʻapala ai le faapalaga?

Mo le lelei ma le vave faʻapalapala, e tatau ona e faʻaaoga:

  • moa vao ma lau paʻu;
  • moe moe lauti ma le kofe;
  • oloa e leʻi faʻaaogāina togafitiga vevela: figota fuamoa, fualaau faisua, fualaau;
  • moli matala ma pefu laupapa;
  • pepa, fulufulu mamoe, fulufulu mamoe, ie na faia mai mea masani;
  • vaovao, vaovao, paʻu laupapa, paʻu fatu.
Aua o se auala faifaimalie o le a faalatalata atu foi:

  • paranesi paranesi ma isi taimi;
  • manufasi manu ma manulele manu.
E taua! I atunuu Europa ma le Iunaite Setete i le gaosia o nusipepa ma pepa mo ie lafoaʻi, aua neʻi faʻaaogaina mea faʻapitoa ma mea mamafa mamafa. Afai ei ai ni masalosaloga e uiga i le lelei o paʻu, ona lelei lea o ia oloa e le faʻaopopo i le faapalaga.

O le a le mea e le mafai e le kapaila ona fai

Ae peitai, e le o oloa uma ma otaota e mafai ona faʻaaoga e fai ai le faapalaga.

E le fautuaina e faaopoopo i le faapalaga faapalaga:

  1. Fualaau faisua, siama fuamoa ma fualaau aina pe a maeʻa togafitiga vevela.
  2. Laʻau mamaʻi.
  3. Totoina, mama, vao vao.
  4. Vaovao pe a uma ona faʻaaoga vao.
  5. Fiafia o tagata ola ma tagata.
  6. Asu ma lefulefu mai le malala ola ma mea leaga.
  7. Laʻau faʻatasi ma fuamoa ma vaega o iniseti leaga.
E taua! Mo le faʻapitoaina o feeseeseaʻiga o manu feʻai ma tagata, e te manaʻomia se iunite faʻapitoa - teu otaota. I totonu o ia ituaiga o meaola e tausia mo le ola o meaola ninii ma anufe.

Le auala e fuafua ai ua matua le compost

O le faapalaga ua maeʻa e tatau ona enaena, enaena, e le tatau ona sulu i totonu o papa. O le manogi e le tatau ona faʻamalosi, i le tulaga sili ona manuia, o le faapalaga o manogi o le vaomatua o le vaomatua.

I le faʻaogaina o nei fautuaga, e mafai ona faigofie ona e faia le palata ma faia le palapala i luga o lau 'upega tafaʻilagi e sili atu ona lelei, ma o le mea e sili ona taua - faʻaleagaina le siosiomaga.