Lafumanu

Mountain sheep: faʻamatalaga ma tagata lauiloa

O mamoe vao vao o ni aiga vavalalata o mamoe. O a latou ituaiga ma foliga o le a talanoaina i lenei tusiga.

Mauga mauga

Mountain sheep o le igoa taatele mo le tele o ituaiga o mamoe vao, e masani lava ona maua i luga o mauga. O i latou o le vaega o le artiodactyl ma le aiga o manu vaefa.

O latou uiga iloga e tele, o le uila e felafoaʻi solo, o le umi e mafai ona oʻo atu i le 190 cm. O le umi o le mamoe, e faalagolago i le ituaiga, e 1.4-1.8 mita, ma lona maualuga e mai i le 65 i le 125 cm. e oʻo atu i le 225 kilokalama.

Ona o le mea moni o loʻo iai o latou mata i itu, ma o le faʻaogaina o tamaiti aoga e vaʻaia, e mafai ona iloa e mamoe i tua atu latou e aunoa ma le feliuaʻi. E i ai foi a latou faʻalogo lelei ma sosogi. O tama ma tamaʻitaʻi taʻitoʻatasi e eseese ma le tele o le fulufulu ma nifo. I fafine, o nisi ituaiga o nifo e matua leai lava.

E fafaga tele mamoe i luga o vao, ae o a latou meaai e aofia ai vine ma lau laau. I le taumalulu, o fua o le cereal ma le wormwood e maua mai i lalo o le kiona, e pei foi o lala o le rose, o galu ma lole.

O fea o latou nonofo ai?

Mountain mamoe o nonofo i le teritori o le Itulagi i Matu. Latou te nonofo i atumauga ma atumauga, ma e maua foi i toafa o Eurasia ma Amerika i Matu. O nofoaga masani o mamoe mauga o Caucasus, Tibet, Himalayas, Pamirs, Tien Shan.

Aoao atili e uiga i fulufulu mamoe ma manu o manu.
Latou te nonofo foi i Crimea, Initia, Turkey, Rusia, Eleni, Asia Tutotonu. I le konetineta i Amerika i Matu na tufatufaina atu i itu i mātū ma itu i sisifo. Chukotka ma Kamchatka e 'aina e mamoe lapoa. I luga o atumotu o Kuperu, Corsica ma Sardinia ola ola.

Meaola

Seia oo mai i le taimi nei, e le i faatulagaina e saienitisi le numera sao o ituaiga o mamoe vao. Mafaufau i le 5 sili ona taatele.

Mouflon (Europa)

Mouflon - na o le pau lea o sui o mamoe vao i Europa. O loʻo nofo i nofoaga tatala, aemaise i luga o mauga papaʻe. O lona peleue e lamolemole ma puupuu, e umi teisi i luga o le pusa. O le lauulu lanu mumu-lanu enaena i tua, e avea ma pusa i le taumalulu, papaʻe i luga o le fatafata.

E te iloa? O tamaʻi mamoe e seasea ona maua se tamaititi i le natura. O le uiga foi o taʻaloga ma mongoo.

O le umi o le tino o le tane, faatasi ai ma le siʻu (pe tusa ma le 10 cm), e oʻo atu i le 1.25 m, o le maualuga i le mamae o le 70 cm. O gaʻo o le tane e tusa ma le 65 cm le umi, lelei le atinaʻe, ma maua se tafatafa tafatafa. O le tino e matua le masani lava i tamaitai. O le mamafa o le mamoe poʻa e 40-50 kilokalama. O le tele o tamaʻitaʻi e laʻititi nai lo alii, o loʻo i ai se lanu lanu paʻepaʻe.

Mouflon, e pei o mamoe uma, o se manu felelei. O nisi taimi latou te aoina ai lafu manu e oo atu i le 100 tagata. I le gasologa o le tausaga, e nonofo eseese tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, faʻapipiʻatasi i le taumalulu, i le vaitau o le tafaoga.

I le vaitau o le tafaoga (i tua atu o le autumn), o alii e tau le taua ma isi. O le umi o le olaga e mai i le 12 i le 17 tausaga.

Arkhar (steppe mouflon)

Argali sa taatele i le Tien Shan ma le Altai Alu. Ae ui i lea, i tausaga talu ai nei, o latou fuainumera na teenaina ma le manino ona o galuega a le tagata, i Altai ua matua mou ese uma.

Argali e nofo i luga o mauga ma taʻitaʻia se olaga e le mautonu. Afai mo se taimi umi i se tasi nofoaga e mafai ona e maua meaai ma e leai se tasi e faalavelave i mamoe, latou te le se ese.

E taua! O nei mamoe e sili ona telē, o le mamafa o se tagata matua e oʻo atu i le 200 kilokalama, ma le maualuga i le mamae - 1.25 m
O le taimi o le vavao e sau i le tautoulu. O le faʻataʻitaʻiga a le fafine e tusa ma le ono masina, e masani lava i se mea e tasi, e le masani ona lua tamai mamoe. O le faʻamoemoe o le ola o le argali e 10-12 tausaga.

I tama, o leona e malosi, felafoaʻi solo. O nifo o fafine e manifinifi ma sili atu ona pupuu, e toetoe lava a le faʻafefe. O le lanu o le tino, e pei o le tulafono, e lanu enaena-enaena i itu ma tua, ma o le manava ma le ua e paʻepaʻe le kiona.

Snowy (Wall Wall, Chubuk)

O le tino o mamoe lapoa e laiti ae o le musika, ma se ulu laʻitiiti, o loʻo i ai ni nifo uiga ese i foliga vaaia. O latou uiga lelei mo tane, i ai ma tamaitai, e mafai ona oʻo atu i le 110 cm le uumi.

O Bighorn mamoe ua taua foi o "bison" po o le "chubuk". O vae e puupuu ma mamana. O le tino e ufiufi i lauulu lauulu, lea e puipuia ai i latou mai le malulu. O le lanu o manu e sili ona lanu enaena-enaena, o paʻepaʻe papaʻe o loʻo maua i luga o le tino, aemaise i luga o le ulu.

O le umi o le sulu o tane o loʻo iai i le va o le 1.40 i le 1.88 mita, le maualuga i le mago e 76-112 cm. E mamafa mai le 56 i le 150 kilokalama. O tamaitai e laʻititi i le telē, o le umi o latou tino e 126-179 cm, maualuga - 76-100 cm O le mamafa o le tino - mai le 33 i le 68 kilokalama. Latou te nonofo i tamai fagaga i le tele o tagata, i le tautoulu latou te potopoto ai i ni vaega tetele, ae e le silia le 30 ulu.

Dalla (tonkorogiy)

O loʻo maua Dallah i Amerika i Matu (i sisifo o Kanata ma luga o mauga o Alaska). O lenei ituaiga meaola e iloga e le kiona-paʻepaʻe paʻepaʻe, o nisi taimi e maua ai e tagata taʻitoʻatasi lanu uliuli ma lanu uliuli i tua ma itu. O tagata matutua ei ai le tino o le 1.3-1.8 m.

E te iloa? O lenei ituaiga mamoe na maua i le 1877 e se fomaʻi mai le United States, William Dall, i le taimi o lana malaga. Mulimuli ane, na faaigoaina le ituaiga o manu i lona mamalu.

Maise e mai le 70 i le 110 kilokalama, fafine - e oo atu i le 50 kilokalama. E i ai i ni alii ni pū e tele e faʻateleina pea ma le matutua. O nifo o tamaʻitaʻi e laʻititi ma faʻalanoa. E tusa ma le 12 tausaga latou te ola ai.

O mamoe taʻutaʻu e matua fegalegaleai, ae le o teteʻe i vaega tuaoi. O tamaʻitaʻi ma fafine e nonofo i ni lafumanu eseese ma aufaatasi i le taimi o le tauvaga.

E i ai alii e iai le malosi o le pule, lea e fuafua i le tele o nifo. Maʻa faʻavae tauvaga i totonu ia i latou lava, ae faʻafetai i se ulu malosi, e seasea ona tupu manua.

Urial (Turkmen Mountain)

O se tasi lea o ituaiga aupito sili ona itiiti o mamoe vao, e taatele i totonu o Asia Tutotonu. O lona mamafa e le sili atu i le 80 kilokalama, ma o le maualuga i le mago e tusa ma le 75 cm. O la latou laei o le enaena e enaena, e susulu mai i le taumafanafana.

I luga o le fagu o loʻo i ai se mea paepae, ma i totonu o tane o lauulu o le ua ma le pusa o le uliuli. O gaʻo o tane e tele, i le umi e mafai ona latou oʻo atu i le 1 mita, faʻatasi ai ma se pito i fafo o le pito i luga ma felafolafoaʻiga lelei.

Latou te nonofo i luga o mauga ma fanua o loʻo nonofo ai, e aunoa ma gorges ma papa. E pei foi o isi ituaiga, o fafine ma tamaʻitaʻi o uresa e nonofo i lafumanu eseese ma aufaatasi mo le vaitau o le vavao. O le maʻitaga e tumau mo le afa tausaga, o se taunuuga o le tasi fanau mamoe ua fanau mai. Turkmen mountain mamoe ola mo le tusa ma le 12 tausaga.

Soifuaga o le olaga

Lafu e oʻo atu i le matuitaga o feusuaiga i le 2-3 tausaga. O tama ma fafine o ituaiga uma o loʻo ola i ni lafumanu eseese ma faia ni vaega fefiloi naʻo le taimi o le vaʻai, lea e amata i le oʻo mai o le tau malulu.

O nei vaega e faʻaleagaina i le tautotogo. Faʻatulagaina e aliʻi ni taua mo le aiā e maua ai se tamaʻitaʻi. O le maitaga o le tamaʻitaʻi e mai le 5 i le 6 masina. A o le i fanau mai, e litaea mai le lafu i se nofoaga malulu. E masani ona fanau se tasi pe lua tamai mamoe, o lo latou mamafa e mai le tolu i le lima kilokalama. I lalo o tulaga masani, e le sili atu ma le 15 tausaga le ola o mamoe.

E mafai ona faʻailoa se manu?

O ituaiga uma lava, e mafai ona faʻaaogaina le na o le mimita ma le vaalele. Mo se nofo lelei i le nofo pologa, latou te manaʻomia ni potu vanu tetele i pa maualuluga ma malolosi, faʻapea foi ma se potu o loʻo i ai le pusa ma le fafaga, ma e mafai ona sosola ese mai le vevela ma le malulu.

E taua! O isi ituaiga i le tafeaga o loʻo mate. Mo le toe faʻafoʻiina o le fomu ua latou tuʻuina i vaega puipuia.
I le olaga i aso faisoo, e faʻaaoga ai e se mamoe mamoe (mamoe) e maua ai susu, aano o manu, paʻu ma fulufulu mamoe mai ia i latou.
Faamasani oe lava i foliga o le fafagaina o mamoe e pei o merino, edilbayevskaya ma romanovskaya.