Tausiga o asters

E faʻapefea ona tuputupu ae asters i lau 'upega tafaʻilagi

Astra o se ituaiga tele o lanu ma foliga o fugalaau. E sili atu ona faigofie le taʻu atu po o le a le lanu lanu e le maua: moli ma lanumeamata. E i ai ni ato e lua-lanu, e le masani ai i le lalolagi o lanu. O lenei mea e mafua ai le fiafia o le au faifaatoaga ma faʻateleina mafaufauga o tagata faʻatau ata. Ae o le aster, e pei lava o soo se isi lava laau, e manaomia ai se auala faapitoa e totoina ai.

Faʻasaina o tagata tauva i nofoaga tatala

O le mea sili ona taatele o le galueaina o asters mai fatu. E mafai ona faʻatau i faleoloa faapitoa pe faʻaaoga lau oe lava. Ae ina ia mafai e fugalaau ona fetaui ma ou manaʻoga, e taua le iloa po o fea, o afea ma le auala e totoina ai mea totō totō.

Totoina lelei o le taimi

O le valaʻauina o le taimi lelei mo le luluina o asters e le faigofie i taimi uma, aua e faʻalagolago i le ituaiga laau. O lea la, ua vave ona faatofu le aster i le eleele nai lo le mea masani, ma o nisi ua totoina moni i le kiona.

E taua! A o lei totoina, ua fautuaina e sosolo fatu mo le fitu itula i se vaifofo o le molybdenum po o le masini sene (pe tusa o le 0.5 g i le lita o vai). O lenei mea o le a fesoasoani i le totoina o se laau malosi ma pulupulu pulumu.

E totoina le au muamua i le afa lona lua o Mati. E oʻo atu ia Iulai, pe a ma le 90 aso talu ona totoina, o le ae maua muamua fugalaau. O fualaau vave e vave fuga mai pe a mavae le 110 aso.

O aso o le lūlūina o asters o ituaiga tuai o loʻo tuʻuina i le faaiuga o Aperila - amataga o Me, pe a le pa'ū le vevela o le ea i lalo o le 10ºC. E mafai ona latou faʻamoemoe e fua i le 120 - 130 aso, o lona uiga, i le faaiuga o Aukuso pe o le amataga o Setema, ma o nisi ituaiga e mafai ona fuga seia oʻo i le malulu. Po o le a lava Laʻau totō e tupu i le lauʻeleʻele mai fatu e totogo mulimuli ane nai lo na tupu mai i laau totō ua tupu aʻe i totonu o le fale lauʻeleʻele.

E te iloa? O le aiga o Astrov, poʻo Compositae, e 200-500 ituaiga. O nei tausaga faʻaletausaga po o lauʻau faʻapitoa, ato o fugalaau e aoina i foliga o panicles poʻo talita. Latou te ola i soʻo se mea i Central ma Amerika i Matu. Ma o lena fugalaau, lea e masani ona taʻua o le aster, e moni lava e aofia ai le genus Callistephus ma ua taua o le Chinese Callistephus. E i ai lanu lanumeamata lanumeamata po o le lanumeamata mumu, o laulaau lanu, o mea e le o iai i se ato.

O le isi fesili o le aofaʻi o le asters e totogo mai fatu na totoina i le taufaʻaiuiuga o le autumn. E totoina fatu i togavao na faia i sina eleele malulu pe a uma le kiona muamua. E lelei le vavalalata ma le humus poʻo le peat. O nisi vailaʻau e mafai ona lafo saʻo i totonu o le kiona, tapuni faʻaupu ma peʻa. Faia lenei mea ia Tesema ma Ianuari. O lenei metotia o le totoina o se puipuiga lelei lea o fusarium. Pe a liusua le kiona i le tautotogo, o le nofoaga e fuafua ai pulu e fautuaina e ufiufi ai pepa, fatuina o se aʻafiaga. Manatua e tatau ona toto le fatu na aoina mai le seleselega o le tausaga talu ai. O le lua tausaga le matua e itiiti ifo le aʻafiaga, ma o fatu o se tausaga sili atu e le masani ona tupu.

Auala e filifili ai se nofoaga mo le totoina o le au vaʻai

I le galueaina o asters e leʻi aumaia ai le tele o faafitauli, e taua le muaʻi filifilia se nofoaga talafeagai mo moega fugalaau. Asters e ola lelei i le paolo, ae fiafia i nofoaga lanu. E ui i lea, e talafeagai le amanaia o mea o le tau, talu ai ona o le vevela malosi latou te iloa ai le leiloa o latou foliga teuteu. Ia mautinoa foi o loʻo lelei lelei le nofoaga ma e le susu tele. E fautuaina e faʻamalamalama pe faʻapefea ona taoto le vai ile eleele i le fugalaau.

Faʻalogo lelei i mea na tupu i luga o le fugalaau i le au. Mo se faataitaiga, afai muamua tulips, gladioli, levkoy, carnations, tamato, pateta, ma asters o loo ola i luga o lenei nofoaga, e sili atu le aua nei totoina, aua o loo i ai se tulaga lamatia tele e faaleagaina e lo latou fusarium. I totonu o sea ituaiga eleele e totō ai nei fugalaau e ono mafai lava pe a mavae le ono tausaga. Asters i luga o se moega fugalaau ina ua maeʻa le calendula, paʻu, o laʻau faʻalelei e lagona lelei.

E faapefea ona saunia le eleele mo le totoina

Mo se mea totō, e sili ona fetaui lelei le eleele lafulemu po o le malamalama. Saunia i le taimi muamua. Afai o le lūlūina o loʻo fuafuaina i le tautotogo, ona oʻo lea i le tautoulu e tatau ona loloto le 'eleʻele i luga o le' upega taʻalo pepalai poʻo le humus i le fua faatatau o le 2-4 kilokalama i mita sikuea ma le faaopoopoina o le oneone. O le a tuʻuina atu le vaipuna lelei ma le manava.

I le tautotogo, pe afai ua pala le eleele, e tatau ona fai se isi mea eliina ma le superphosphate (20-40 g i le sikuea mita), ammonium sulphate ma le masima tiso (15-20 g ia taitasi). A o leʻi totoina, e tatau ona vele le moega fugalaau, faʻapipiʻi i le 4-6 cm. Ina ia mafai ona fugalaau ma fugalaau lelei i le taimi o le fuga, o le eleele mo asters e tatau ona faʻamamāina lelei aʻo le i totoina.

E taua! I le taimi nei, e leai se faʻasalaga e masani ona taliaina i le lautele. E leai se mea na tuufaatasia na maeʻa. Ae afai e te fevaevaeaʻi solo, e vaeluaina le tagata vaʻai i vaega e lua e tusa ai ma le taimi o le fuga. O le vaega o le vave fuga mai e aofia ai le asters Italia (Aster amellus), Bessarabian (Aster bessarabicus), ma Alpine (Aster alpinus). E sili atu le toatele o le vaega o laau totō o fugalaau-fugalaau: Fou Egelani, Peleni, mea toto ma isi.

E faapefea ona toto saʻo

O vaovao mo le luluina o laau e tatau ona papaʻu, e oʻo i le 4 cm. A o leʻi lafoina fatu i totonu ia i latou, e tatau ona fafaga lelei. A uma ona lūlūina, ona ufiufi ai lea o togalaau ile palapala ma ufiufi ai mea faapitoa. E mafai foi ona e faʻaaluina le mulching, ae naʻo le tau vevela. A oʻo mai pula, e mafai ona aveese le fale, ma pe a oʻo mai pe lua pe tolu lau lau, faʻapipiʻi le lulu. E tatau ona i ai se mamao o le 10-15 cm i le va o vaovao. O fualaau e tatau ona aveeseina e mafai ona toe totoina i se isi nofoaga.

Tulafono faavae mo le tausiga o asters

O le tulafono autu i le fesili i le auala e tausi ai asters o le taimi lea e vele ai le eleele mai vao leaga ma tatala lelei i le loloto o le 4-6 cm pe a uma timuga. Ina ia faatelevave le tuputupu aʻe o aʻa, e fautuaina e vaʻaia le vao mo 6-8 cm.

E faʻafefea ona faʻafefe vai

Pe a faʻafeinu, e tatau ona tatou manatua e le fiafia le au asters i le tele o le susu ma le susu. O se laʻau e puipuia le lamala, e ui lava e manaʻomia ai le faʻafeinu malosi i le vevela o le tau. I le averesi, mo sikuea sikuea taitasi e te manaʻomia e tusa ma le tolu pakete vai faʻatasi ai ma le tulaga o le a tatalaina ai le eleele. E sili atu ona taua lenei mea pe a faʻaalia foliga. O le tele o meaʻai i le vaitau lea ua folafola mai ai fugalaau e tele a latou puaa i le taimi o le fugalaau Afai e faʻamalosi i le faʻainuina, o fugalaau o le a le gata e le gata i le fiafia, ae faʻapea foi i lanu.

O afea, pe faʻafefea ma pe faʻapefea ona fafaga faʻamalosi

I le taimi atoa o le olaga o asters, e tatau ona fafagaina a itiiti ifo ma le faatolu. O le laei muamua e fautuaina e faia i le lua vaiaso talu ona maeʻa. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai faʻamalaʻau minerale, mo se faataitaiga, 50 g o le superphosphate, 10 g o le sulfate sulfate, 20 g o le ammonium nitrate i sikuea mita. A oʻo mai pupuʻu, faʻaaoga fugalaʻau e le o iai le gaʻo. I le taimi o le fuga o asters, o le 50 g o le superphosphate ma le sulfate sulfate e faʻaaoga i sikuea mita. E fautuaina le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻapitoa i luga ole eleele vaivai.

Faʻaaogāina o pepe mo asters

Aveesea o pupuʻu, o le pito i luga o le paʻu e tupuga mai i le tuputupu ae malosi o laʻau taamilosaga ma le lautele o le faʻalauteleina o le ogaumu autu. E masani ona faia lenei mea i se naifi malosi po o ni fao. O le tele lava o taimi, o nei manipisi e faia pe a oʻo atu laau toto i le tuputupu ae malosi. E ui lava latou te le faia ituaiga eseese o laau toto. E fautuaina i le Astra o le mea e mafai ai ona fausia ni pa e le o iai i lalo e fugalaau.

E te iloa? I le Latina, o le upu "aster" ua faaliliuina o le "fetu." O se tala faafilosofia e fesootai ma le igoa o le fugalaau o le auala lea na filifili ai faipule e toalua e faalatalata atu i fetu, ma agai atu i luga o le mauga aupito maualuga. Ina ua mavae le tele o ao ma po, agai atu i le pito i luga, latou iloa ai o fetu e mamao ese mai ia i latou. I lalo ifo, sa faʻatali i latou i le ala umi ma faigata e aunoa ma ni meaʻai ma vai. I le taunuu atu i le tumutumu o le mauga, ua le lava, latou maua ai se laufanua matagofie e tumu i fugalaau matagofie. "O se mea ofoofogia! Na matou sailia ni fetu i le lagi, ma latou nonofo i lalo oo matou vae!" Na fai mai le au monike ma ave faatasi ma i latou ni nai togavao. O le toe foi atu i le monastery, na amata ai ona latou tuputupu ae ma tufatufaina atu i le salafa o le lalolagi.

E fautuaina foi pine mo fugalaau e ola i le paolo ma le agai atu i le la. O nei laau totino e manaʻomia foi e fusifusia i pine pe totoina muamua i le pa. Manatua e tatau ona tipiina fugalaau ua maeʻa.

Aisea e teuteu ai fugalaau

O togavao teuteu e aofia ai le aveese atoatoa o le pito i luga o le laau. Afai e le faia lenei mea, ona oʻo lea i le taimi e leiloa ai le matagofie o le togavao, o laulaau ma fugalaau e le aoga, e fuga ese fugalaau. O le toe faafouina o le vao e faia mo vaitau e tolu. I le uluaʻi oti le vaega lona tolu o paranesi, filifilia o le matua. O le vaitau e sosoo ai - o le isi vaetolu o weni tuai, ma i le mea mulimuli aveese mea na totoe. Ia mautinoa o loʻo tumau pea nei mea fou. E taua foi le tipiina o tipi i le gaosiga o le togalaau ina ia aua le faʻafuaseʻi ona faaleagaina le fale. Ina ia lava le malosi, faaopoopo i ai fafaga. Toe faʻafoʻosaʻoina le vao, e te le teʻi le laau ma maua ai le mea e manaʻo ai.

Aoina o au lava fatu

E mafai ona e lūlū fatu uma e lua na e faatauina ma oe lava, aoina mai i le pito o le vaitau ao latou matutua. E tatau ona aoina mai pe a maeʻa fugalaau, ma faʻapouliuligia ona vaega ogatotonu, ma ufiufi i se paepae papaʻe. E tatau ona aveeseina ma le faaeteete lenei ituaiga o siakiina ma afifi i pepa, i le mea o le a magoto ai. Aua neʻi galo e sainia le sapalai, faʻaalia ai le ituaiga aster ma le aso o le aoina, aʻo le totoina e tatau ona faʻaaoga fatu e le sili atu i le lua tausaga. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le faʻaleleia lelei o le vaʻalele e faigofie lava. O le tausia o ia mea e faigofie foi. O lanu eseese e ofoina atu ni pualaau manaia ma matagofie i lau togalaau mai le ogatotonu o le taumafanafana seia oʻo i le muamua malulu.