Fua o le gaosiga

Lavea o le sunflower: totoina ma le tausia o sunflowers i le togalaau

O le toatele oi tatou e alolofa ma faʻatau pea lava pea fatu o le sunflower, lea e mafai ona maua i aso nei i soo se faleoloa. Ae aiseā e mafai ai ona faʻamaonia tupe pe a lūlūina fatu o le sunflower i soʻo se dacha? O se faiga faigofie lea, ma mo lona faʻatinoga e le talafeagai le i ai o ni tomai faʻapitoa, lava le malamalama lautele.

Faamatalaga faʻapitoa o le la

O lipoti muamua o se laau totō e pei o se sola ua foliga mai pe tusa ma le 3000 TLM. Faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega faʻasolosolo e faʻamaonia ai o lenei fale o loʻo faʻatautaia e North North Indians, e oʻo lava i le saito. I le taimi muamua, na talitonuina o lona amataga na fesootai ma nofoaga eseese e lua i le taimi e tasi, ae i le aluga o taimi, o genetics na oo mai i le faaiuga lautele o le itu i sasae o le Iunaite Setete, e taua o le Vaitafe o le Mississippi, o le nofoaga na tupu mai ai le sunflower.

O lenei tausaga (e le masani ona masani ai) e oʻo i le maualuga o le 2-4 mita ma e iai se faʻatautaia lelei o aʻa i le aʻa (e mafai ona ulu i le eleele i le loloto o le 2-3 m).

O le ufiufi o le ufiufi e ufiufi i lauulu malulu, ma o totonu o loʻo i ai se mea e le mautonu. Laʻau o le sunflower, i luga o petioles uumi, e eseese laupepa mata ma lauulu lauulu lauulu.

I le pito i tua o upega o loʻo i lalo o ni ato, e oʻo atu i le 15-45 cm. E tele fugalaau o loʻo i luga o le pusa i liʻo. A o tilotilo i le mata o le mata i le vaitaimi o le vavao, e le tatau ona mate mo se taimi umi pe o se laau totogo pe leai foi, aua o fuga lanu samasama susulu e vaaia i tua atu o le togalaau.

O le sunflower o se mea e masani ona faʻafefiloi ai laau toto, o le faagasologa o le palota e tupu i le fesoasoani a iniseti. O le fua o loʻo tuʻuina atu i foliga o sene faʻatasi ma se 'ie o fualaau aina. I totonu o le fatu, o loʻo i ai se nuʻesi, faʻafefiloi ma se atigi (i luga o lea mea e ufiufi i le epidermis ma valiina i paʻepaʻe, uli, uli, enaena, uliuli ma le lanu viole ma isi lanu).

O le sunflower e tutusa lava le faʻasao i le faʻaitiitia o le vevela ma le lāmala, ma o fatu e amata ona tupu aʻe i le vevela o + 3-4 ° C. E mafai e tamaʻi lauulu ona faʻafefete i gutu -5 ° C, ae i le pito mulimuli o togavao, o gutu ifo i lalo -3 ° C e mafai ona faʻaumatia ai le laau. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o le sunflower o le + 20-30 ° C, o se vaega o lenei aganuu. Afai e sili atu i le + 30 ° C le faʻamaoniga o le vevela, o le a le mafai e le fale ona faʻafiafiaina oe i se foliga maloloina ma matagofie. O nisi tagata fai togalaau latou te fiafia i le aiga o le la, e ui lava o lona auai i le asteraceae atonu e le fesoasoani tele i le galueaina. Ina ia maua le maualuga o gaioiga, e tatau ona e iloa e uiga i uiga uma ma mea taua o le totoina ma le tausia lelei o aganuu.

O vaega o le sunflower, lea e tupu lelei ai le sunflowers

O fatu o le sunflower ua lūlūina i le eleele i le taimi lava e mafanafana ai i le + 13-16 ° C, e filifili ai mo lenei nofoaga o le a sili ona fetaui lelei ma mea uma e manaʻomia mo le aganuu. I lenei mataupu, o se matafaioi taua e faia i le malamalama lelei, puipuiga mai matagi malolosi ma le tuufaatasiga o le eleele, lea o le a talanoaina atili.

Le filifiliga o le malamalama mo le tuputupu ae o le sun

O le mata o se laʻau e sili ona lelei le la (pei o lona igoa o lona uiga), ae i le taimi lava e tasi e le taliaina ai le matagi malosi. O le mea lea, o le filifilia o se nofoaga mo le totoina, e sili atu le vaʻai i le pito i matu o lau togalaau. E fautuaina foi e lulu le fatu o se laau i lalo o le pa, o se fale poo ni laau malolosi, lea o le a latou le faalavelave ai i isi laau, ae i le taimi lava e tasi o le a mafai ona fiafia i ave o le la i le tele o le aso.

E te iloa? O se mata o le mata e tasi se mea ofoofogia tele: o lona ulu, aʻa ma laulaau e liliu i le la i le aso atoa. O se mea talitutusa faapena ua taua o le fesoasoani, ae a maeʻa le vaitau o le fugalaau, o lenei gafatia ua leiloa.

Laʻau mo le la

O le la foi e mafua ai lona manaʻo i le tuufaatasiga o le palapala lea e totoina ai. O le mea lea, ina ia selesele se seleselega lelei, o le a e manaʻomia le eleele lafulemu, o lona tiute lea e fetaui lelei mo le eleele ma le aofaiga o le omea i le aʻa o le laau ma le lava susu i lalo ifo. E sili atu le le totoina o le sogi i luga o fualaau oona, palafusi ma eleele mama. E le tatau ona e totoina lenei faatoaga i vaega o meaʻai (peas, soya poo pi), tamato po o pusi suka ua tupu muamua, ae o le eleele pe a uma le seleselega ma maso o le a fetaui lelei.

Aua nei totoina sunflowers mo le tele o tausaga i le nofoaga lava e tasi, ona o lenei laau i le tausaga e tasi e sili atu le tele o minerale talafeagai mai le eleele, o lona uiga o le isi tausaga o le a le taliaina ai e sun sunflow sown. O le vaitaimi sili ona lelei o se malologa e 3-4 tausaga. I se faaopoopoga, o se "taimi malolo" o le a aveesea ai le tele o faamaʻi o le la, o ona pusa ua lelei ona puipuia i le eleele i taumalulu uma.

O se alavai lelei o le eleele e tatau foi ona faatulagaina i le nofoaga ua filifilia, aua e ui lava o le sunflowers e matuai puipuia lava laau toto, ae na o le pau lava le mea e mafai ona afaina ai i latou o eleele lofia. Afai e tatau ai, e mafai ona e vave fausia se togavao faʻavave pe faʻalauteleina, e faia i laupapa laupapa e fa.

E taua! Pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o laupapa, e sili atu ona lelei laupapa o arasi, talu ai latou te le pala pe a fesoʻotaʻi ma le vai.

Tulafono mo le totoina o le la i le togalaau

I le faaopoopo atu i le filifilia o se nofoaga talafeagai mo le totoina o le la, o se matafaioi tutusa i le manuia o le pisinisi e faia i sauniuniga talafeagai ma totoina fatu i le eleele. E mautinoa lava e faʻaogaina e le taʻitasi togafiti lana lava auala faʻapitoa i le faʻatinoga o lenei faʻatinoga, ae o le a matou taʻu atu ia te oe e uiga i le mea masani.

Fatuina sauniuni mo le totoina

I so o se nofoaga ua tupu ai le mata o le mata, o ona fatu e muai filifilia ma toe teuteuina. Ina ia mafai ona totoina lelei le fatu, o le ae manaʻomia se togafitiga lelei a tagata, e tusa ma le 100% le faʻamaoniga, o le a faʻaumatia ai meaola leaga.

Ina ia faia, ave le sipisi tila ma le kalakeke (pe tusa ma le 100 g), ona faasee lea i le mea mulimuli e ala i se mea e gaosi ai manu ma faʻafefiloi le mea na tupu i se isi mea. E tatau ona sasaa le faʻafefiloi i luga o le lua lita o vai faʻafefe ma tuʻu i le mea e tuʻu ai mo le 24 itula. A maeʻa le taimi lenei, e faʻamaʻaina le mea e afaina e ala i le susu ma tuʻuina atu ai fatu o le sun, ma tuʻu ai i le po. O le aso e sosoo ai, e mafai ona totōina fatu e togafitia i le eleele.

O le gaosiga o fatu mea muamua aʻo le i totoina i le taimi muamua o le a fefefe mai ai i meaʻai ma isi meaola faalavela e le faʻafefete e 'ai fatu.

O nisi o fai togalaau latou te le talitonuina mea a tagata, ma faalagolago atili i mea na ausia o le saienisi faaonapōnei. Ae faʻapefea ona faʻapipiʻi fatu o le sunflower ao le i lulu i lenei tulaga? O le filifiliga pito sili ona talafeagai o fomaʻi, ma o fualaau e sili ona lauiloa e aofia ai le "Maxim KS" ma le "Apron Gold", lea e puipuia lelei ai fatu mai le tele o faamai (atonu e manaomia se togafitiga faaopoopo pe afai e osofaia se iniseti). I le tulaga o le faaleagaina o le eleele e meaola faalafua, insecticides, e pei o le Kruiser ma le Force SC, e lelei mo le togafitia o fatu.

Lauina o mea totō

I le faaopoopo atu i le saunia lelei o fatu mo le totoina, e tatau ona e malamalama pe faapefea ona sili atu le totoina o le la. Muamua lava, e tatau ona maitauina o le laau e faamatalaina e sili i le le faʻasaoina ma le malamalama o le lalolagima, o le mea lea, o le faafoligaina o le eleele i lalo o se mata o le a manaomia lona tatalaina i se vaʻa po o lima.

A maeʻa lenei faʻagasologa, e tatau ona eli lua lua sikuea le loloto, ma ia taofia se mamao o le 10-45 cm i le va o latou (o fuainumera saʻo e faʻalagolago i le ituaiga sulu). E mafai ona e faia se pu i le eleele i ou lima, ae sili atu le faʻaaogaina o se tamai vaʻavae mo lenei faʻamoemoe. I le tulaga pe a totoina laau i se laina, o le mamao i le va o latou e le tatau ona itiiti ifo nai lo le 30 cm, aua o le tuputupu aʻe lelei ma le vave o sunflowers latou te manaʻomia se avanoa tele.

E taua! Pe a totoina ni laau tele, e tatau ona e tuua pe tusa ma le 45 cm i le va o fatu, 30 cm o le a lava mo lanu mata.
I totonu o pu taʻitasi e tuʻuina atu ai ni nai fatu, mulimuli ane ua ufitia i le eleele. E mafai foi ona e lulu fatu ma se eseesega o le tele o vaiaso, lea o le a mafai ai ona e maua se seleselega i taimi eseese o le taumafanafana. Talu ai o le sunflowers o tausaga taʻitasi tausaga taʻitasi ma e na o le faatasi i le tausaga ona fuga, o le auala lea e mafai ai ona e faalauteleina lenei taimi.

A uma ona totō fatu i le eleele, e aoga le faʻaopopoina o se laititi o le faʻamala. Mo lenei mea, o mea faʻalepoleni e fetaui ma talafeagai, lea o loʻo salalau solo i le 'upega tafaʻilagi. E le gata i lea, o le a aoga ma o se laulau o le mulch, lea o le a fesoasoani e taofia ai le eleele ma faʻasaoina mai le taina o le vai.

A maeʻa le faʻaaogaina o le faʻasusu ma le mulching o le palapala, o mea uma o totoe o le faʻamamaina lelei lea o vai uma ma ia mautinoa e le o faʻapalaina fatu.

Vaega o le tausiga o le mata i totonu o le togalaau

Aʻo faʻamaonia le tekinolosi o le saunia o fatu ma le luluina o le sulu, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le tausiga atili o le laau. O le mea moni, o vaega sili ona taua e faʻalogo i ai o le faʻamaʻaina, faʻamaina ma galue i le faagasologa atoa o le tuputupu ae o laau ma atinaʻe.

Faʻasa

O le sogi e tatau ona faʻafeinu i aso uma, i le amanaʻia o le aʻafiaga o aʻafiaga o loʻo faʻaleleia ma faʻaleleia le tele o le susu. O le mea masani, o nei laau totō e fafagaina i lea aso ma lea aso, ae i le tau vevela, o le aofaʻi o faʻasalaga i aso taitasi e faʻaopoopoina i le lua pe tolu taimi. Afai o le ea vevela e sili atu i le + 30 ° C, ona faʻafeinuina lea o laau pe a mumu le pito i lalo. I le taimi lava e tasi, e le taliaina le vai.

O le masani ma lava le suāsusu i le tausiga o fua o le sunflower o le a fesoasoani i le tele o laʻau i le ogatotonu o le taumafanafana.

Fertilizer

Ae o le faʻaleleiaina o laau, o le la e sili atu le lelei o fugalaʻau, lea o loʻo i ai faʻamalama ma pailani. E le manaomia le fafagaina o fualaʻau ma le manulele, e pei ona i ai i gaioioga o loo i ai le tele o le vevela. Ole elemene elemene e le fiafia uma i le sunflowers ma le pi o loʻo faʻamalosia le fugalaau. O iniseti e sili atu ona lelei le lelei o mea e maua mai i le potassium-phosphate, ma o le lelei o laau e eleelea, o le tele foi o avanoa e maua ai se seleselega tele. O le fuālaʻau muamua mo le sola e faʻaaogaina pe a lūlūina, ma o le malologa e faia pe'ā uma ona faʻasusu pe veleina fatu.

E te iloa? Ina ia aoina le tasi tone o le seleselega, o le a manaomia e le laau pe tusa ma le 60 kilokalama o le vailaʻau, 27 kilokalama o phosphorus ma le 150 kilokalama o le potassium.

E taua le malamalama o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fomaʻi i le gaosia o le sunflower o loʻo i ai se matafaioi taua tele ma aafia ai lona alualu i luma.

Faʻatumu faʻamaʻi (nitroammofosku) i le fua faatatau o le 1 kilokalama / ha o le tino faaletino e masani ona faʻaaogaina e pei o ni fugalaʻau talafeagai. Ae ui i lea, e le mafai ona faʻaoga saʻo i le vaieli poʻo le moega, talu ai e oʻo lava io latou tootoo e mafai ona faʻaititia ai le totoina o fatu (e sili atu le na o le faʻasalalau laina mai le itu). A o leʻi lūlūina le la, o le a mafai ona faʻaaogaina le laʻititi o le ammophos poʻo le superphosphate (1 kg / ha o le mea e gaosia).

Faʻaleleia eleele

O le mea pito sili ona taua o le togafitiga o le eleele aʻo lei luluina le la. Talu ai o le laau toto e sili atu lona lelei i eleele mataga, e tatau ona saunia lelei le palapala pe a uma ona muamua. O le filifiliga o metotia o le galueaina e faalagolago i lona ituaiga, le fua o fua o fualaau aina i fua o fualaau aina, tulaga o le tau ma le tau o le itulagi, faapea foi ma le masani o fugalaau oona. Mafaufau i nei tulaga, o togafitiga masani ile palapala ma se suotosina ma togafitiga puipuia e aunoa ma se suotosina, ae mafai ona faia, e mafai ona faia.

O le fatuina o se faʻaleleia lelei o le eleele mo le lalaga o le sun amata i le tautoulu ma saunia mo le maeʻa maeʻaeʻa o togafiti vao o lona muamua. O mea uma e totoe pe a uma le seleseleina o le seleselega muamua (vaomago ma togafiti), e tatau ona matua nutimomoia ma faʻapipiʻi ile eleele ile 5-10 cm, lea o le a maua uma ai tuutuuga mo le faʻaleagaina o nei toega ao lei amataina le taumalulu.

A uma ona lūlūina le seleselega i le tautotogo, e tatau ona veleina i taimi uma le moega faʻatasi ma sunflowers, e laveaʻiina ai i latou mai pitonuʻu vevela. E le manaomia le tafeina o nei togalaau.

Maʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua o le la

A oʻo ina oso aʻe le la, atonu o le ae feagai ma nei mea le lelei e pei o faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. E ui i le mea moni e le oi ai sunflowers i aganuu e sili ona fiafia i ai meaola faalafua, o le moth e masani lava ona tuu ai fuamoa ia i latou. Ina ia aveesea lenei faafitauli, ua lava lea e aveese ai anufe laiti mai le laau.

E iai foi se mea e lamatia ai le la, e fafaga ai i luga o lona sua, e le gata ina taofia ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o aganuu, ae mafai ai foʻi ona faʻafitauli i nisi o faʻamaʻi. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i le ono osofaia o laau ma le moli o le sun, ma tuu saʻo fua i totonu o ato o le laau. O anufe na faʻaalia mai ia i latou ua ave e 'ai i vaega o fugalaau ma, faʻafeiloaʻi i totonu o le ofutele o le pusa,' ai ia mea mai totonu.

Faatasi ai ma faʻamaʻi masani o le sunflower e manaʻomia ona filifili le paʻepaʻe ma le paʻepaʻe. I le tulaga muamua, o le vave faʻalauteleina o lanu uliuli e maua i totonu o ato, ma i le tulaga lona lua o loʻo i luga o le laau mea lanu enaena e ufiufi ai le fulufulu hina. E le mafai foi ona le amanaʻiaina le fomopsis - o se faʻamaʻi lea e aliali mai ai le lanu pogisa ma le moli malamalama i luga o laʻau pito i lalo ma le paʻu paʻu (o loʻo i ai ni vaʻai lelei o le mea e gaosi ai le namu i le itu pito i lalo o le laulaau, ae o loʻo i luga o le pito i luga o laʻau ).

Aveese uma nei faʻafitauli o le a fesoasoani i togafitiga ma isi fualaau faʻapitoa, e iloa ai o aso nei e le o se faafitauli.

E taua! O le atinaʻe malosi o meaola faʻaleagaina e tupu i le maualuga o le eleele ma le mafanafana o le tau, ma faʻalautele meaola faʻapalapala pe a tumau pea le ola i le fanua pe a uma le seleselega. O le mea lea, e taua le mulimuli i tulafono o le muaʻi totoina o togalaau ma togafiti.

Sogi: seleselega

Faatasi ai ma galuega uma i le galueaina o le sunflower, o le aoina o ana fatu o le faagasologa aupito sili lea ona faigata ma le taimi, aua e tusa lava po o le a le faigofie o lenei fualaau aina, atonu o se vaega taua o fatu e mafai ona nutimomoia.

E amataina le seleselega pe a le sili atu i le 12-15% sunburners ma lanu samasama po o samasama-lanu enaena, ae o isi uma e enaena ma mago. O le faamamaina o le fale e tatau ona maeʻaeʻa 6-7 aso aʻo lei oʻo atu fatu i le 7-8% o le susu. Paʻu ma le pogisa fatu e vaʻaia faatasi ma le ulu i se maʻila maʻoti. Ina ia faʻagogo le la, e tipiina i ni vaega se lua ma tuʻu le tumau i se potu malogo, lelei le vaʻaia, mulimuli ane e mafai ona e filifilia fatu mai ato. Ina ia sili atu le suamalie o fatu, ia tuu i latou i se tasi taimi i le vai masima, ona vevela ma falai i totonu o se ogaumu i le maualalo o le vevela. E le gata i lea, pe a uma ona aveese fatu mai ato, e mafai ona e faʻamagoina, faʻalautele i se tasi papa ma tuʻu ai i le teuina mo 8-10 aso (e le tatau ona sili atu le 10%). Teu fatu e tatau ona i ai i se malulu ma malulu, a leai o le a amata ona latou tofo.

O le mea lautele, o le sunflower o se mea e faigofie ona tupu, ma o le faʻamatalaga o ona foliga, o se "fugalaau o le la" o le a le gata ina e fiafia ai i fatu lelei, ae teuteu foi le togalaau.