Faatoaga faatoaga

E uiga uma i le siaki, togafitiga ma le puipuia o le cnemidocoptosis i manufelelei

Knemidokoptoz o se faʻamaʻi lea e aafia ai manulele ma e faʻaalia i le paʻu o le paʻu, dermatitis, faʻaitiitia le fua o le gaosiga, ma i taimi mulimuli e oo lava i phalanx necrosis.

O lenei manulele manulele o loʻo faʻamatalaina i manua o vae, o loʻo matauina ona o le mea moni o le palasi e sosolo i totonu o le paʻu o se ituaiga paso ma ola i totonu.

O le gaioiga lea o faʻataʻitaʻiga e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o le fua o le uumi e ufiufi ai vae o manulele, tulaʻi. I le taimi lava lea e tasi, o le paʻu i le mea o le tarsus e oʻo mai i totonu.

Mitis, pathogens o le faamaʻi e ala ia latou mea e fai e le gata ina faʻaleagaina ai vaega o le paʻu, ae faʻafefe ai foʻi le tino o le manulele.

O le a le knnemidocoptosis i manufelelei?

Kneemidokoptozom e mafai ona afaina ai moa ma canary, pheasants, pigeons, turkey domes, pati, faapea foi manu felelei mai le aiga o aiga.

A o iai tagata soifua maloloina, o le faʻamaʻi o se mea faʻapitoa, o manu felelei e feagai ma le faʻalavelave poʻo le mafatia i faʻamaʻi faʻapitoa e amata ona pagatia mai suiga faʻaleagaina e mafua mai i le toe faʻaaogaina o siaki. O ia suiga e mafai ona aʻafia ai le tulaga o vae, vavae ma faʻailoa.

Faasalalau ma taunuuga

O lenei faʻamaʻi pipisi e ono aʻafia ai manulele o soʻo se matua.

O ulufale e ulufale atu i tagata soifua maloloina e ala i le faʻafesoʻotaʻi ma manulele afaina, pe faʻatasi foi ma mea eseese latou te paʻi i ai.

E mafai ona faʻaaogaina siaki ona o tulaga le lelei, o le i ai o le palapala ma le manava, le lelei o meaai ma le atuatuvale, ma le faʻavaivaia o le puipuiga.

Tumama ma isi faʻamaʻi e ono faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Knemidokoptoz e mafai ona taʻua o se faʻamaʻi taimiae ui i lea, i tua, e pei foi o teuteuga ma auivi, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia e tusa lava po o le a le vaitau. Ae o vao vao po o fale e nonofo ai e mafai ona mafatia i le faʻateleina o le knemidocoptosis i le tautotogo ma le taumafanafana.

I le tau malulu, o fatuga e gaosia ma le le fiafia ma e le amio malosi, o lea e leai ni faʻaalia manino o le maʻi i manulele maʻi.

Ae ui i lea, o se vaega o tupe mama e mafai ona manuia ma toe faʻaogaina. O le mafuaaga lena e fautuaina ai e tagata atamamai ia vaipuna uma e suʻe ai moa ma auina atu ni manulele masalomia mo le auiliiliga.

O siaki e le fetaui mo le ola i paʻu o le tagata, ae e mafai ona latou nonofo i fafo mo le tusa o le fitu aso ma e faigofie lava ona feoai i le paʻu o manu ola maloloina e ala i le paʻi.

O lenei maʻi e ogaoga ona taunuuga. Pe a afaina se manulele, ona pau lea i le pito i luga o le epidermis.lea e toe gaioiga lelei ai. I le taimi muamua, e aʻafia le sē akerise, ae o le gasologa e le muta iina ma alu atu i vae ma gutu, o le mea e lata ane i le fagaloa ma mata, faapea foi vaega uma o paʻu e le ufiufi i fulu.

I totonu o se pulu na afaina i lenei faʻamaʻi, o le paʻu e ufiufi i le moa, ma o le fua o loʻo ufiufi i fuga papaʻe. O le mea mulimuli o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le afaina o sooga, ma - i le oti o le phalanges i tamatamailima.

O le alualu i luma, o le maʻi e tau atu i suiga i le fausaga o le pi, lea ua le atoatoa ma ua le mafai ai. O mataupu ogaoga e mafua ai le solia o le tuputupu aʻe o le gutu, lea e mafua mai i le faaleagaina o lona vevela, i totonu tonu o le sone tuputupu aʻe.

Failautusi faʻamaʻi o le maʻi

Knemidokoptoz o se faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu na o manufelelei ma mafua mai i siama o le ituaiga Knemidocoptes.

O le tele o taimi, i totonu o le fale suesue, o se pathogen ua taʻua Knemidocoptes mutansae e tupu foi Knnemidocoptes gallinae. O le foliga o nei siaki e le lelei, ma o le pito o le tino o loo lanu uliuli ma se fulufulu lanu samasama.

O tagata pito sili ona toatele e seasea ona sili atu i le 0.5 mm le lapoa, ao tamaitai e sili atu le tele nai lo alii. O le Chitin i totonu o ia pepa e aofia ai laina tutusa ma se mea puupuu puupuu.

O le mafuaʻaga autu o siama o le suavai o le tino ma paʻu paʻu, latou te 'ai, faʻamaonia saʻo o latou fuaitau i le epidermis.

O fafine e taofiofi faʻatasi i totonu. O manu laiti e uia ni vaega o le atinaʻe, liliu atu i se tagata matua i ni nai vaiaso, e masani lava 3-4. O le siaki e faʻasao i le ola i le siosiomaga ma e mafai ona oʻo atu i le 9 aso, e fuafua i le vevela ma le susu.

Faailoga ma aʻafiaga

I le tele o le tele o mataupu, o foliga o le cnemidocoptosis e aliali mai i luga o le gutu, paʻu, ma le moli; ae peitai, o siama e le faʻaleagaina le paʻu i luga o le ulu ma le tino.

Soo se mea latou te o atu loloto ai i totonu o le paʻu ma feosofi i totonu o le labyrinth atoa, lea latou te nonofo ai. Pe a osovae vae ole manulele, e mafai ona iloa lenei mea mai le maualuga o fualaʻau o le tino ma le paʻu o le manulele i totonu o le tarsus.

I lalo o le fua o vae mo se taimi umi, siama o le sola o le faʻamaʻi e mafai ona aumaia le manulele i le mumū ma le necrosis, mulimuli ane o le a mou atu vae i lalo o le pito i fafo o se lanu enaena.

O le amioga a le manulele i le taimi nei e matua ese lava, e masani ona gaogao ai vae ma paʻu i luga o le pa. Le lava togafitiga i lenei itu e mafai ona oʻo atu ai i le dermatitis o vae.

O laasaga umi e faʻamaonia e le lago o le pi ma le paʻu, o loʻo i le eria o le fagaloa. E le faʻamalolo le manulele, e mafai ona e aumaia i le toesea o tamatamailima ma e oʻo lava i le vaega atoa i lona atoa.

O le tamaʻi laulaufaiva ei ai sona foliga vaaia faapitoa. o nisi faifaatoaga moa e fiafia i ai, ae le o mea uma.

O le moa aʻi ua uma ona lavea le tele o manulele ... Iloa le fili i foliga! Faasaoina au mea e fiafia i ai e ala i le faitauina o lenei maʻi iinei.

A oʻo atu le moa i le gutu, ona amata lea ona latou faʻaoga saʻo i totonu o nei masini, ma oʻo atu ai i la latou mea leaga. O le pili i lenei taimi e faʻapupulaina le lapoa i le lapoa ma faʻasolo i lalo..

O le faagasologa e tatau ona taofi vave, aua a maeʻa se isi tulaga e le mafai ona suia suiga. A maeʻaeʻa le miti i luga o le tino o le manulele, e paʻu ese fulufulu mai le tino, ma faʻalavelave ai foi paʻu o paʻu.

O le mea sili ona taatele o le faʻateleina o le faʻapipiʻi o le epidermis crusts i le pito i lalo o le fulufulu fulufulu mamoe. O se tagata ua pisia e amata ona fufulu lona paʻu ma e masani ona paʻi atu i vaega o le tuʻu ma lona puʻu ina ia amata ona tafe le toto. E masani ona ave le tolo e fusi ai fulufulumanu i le vaega ua afaina.

Vaʻai i le tagata maʻi o le faʻamaʻi, siaki, ma o ou lava mata e faigata tele, ona e laiti tele. O le faʻamoemoeina o knemidokoptoz i le taimi muamua, o se mea e le mafai ona fai, ona o le maʻi ua umi se taimi e faʻaalu ai.

E naʻo le taimi o le alualu i luma o le faʻamaʻi, lea e faʻaalia e ala i le faʻapupulaina o le lanu o le laumei i luga o paʻu ma le gaʻo o le gutu, e mafai ona tatou talanoa i se faʻamatalaga saʻo o le maʻi.

O ia tuputupu ae e foliga foliga tutusa ma icicles e pipii atu le tasi i le isi ma tuputupu ae i le vaega o sooga poʻo le va o tamatamailima. O le faia o se tipi faʻatasi ma se tuputupu ae faapena, e mafai ona e vaʻai i se fale faʻapitoa e pei o se omomi popo po o se puafiti.

Faʻasolosolo maʻi

Knemidokoptoz e maua mai i lalo:

  • Muamua tulaga. O iinei o le a le mafaamatalaina faailoga, ae o le manulele e mafai ona faʻaitiitia le puipuiga;
  • Faigofie le laasaga. I le taimi nei, o uiga taua e amata ona aliali mai i le tagata ua afaina. O le taimi lea o loʻo togafitia ai le maʻi. I le taimi lea, o le gaioiga o siaki e taʻitaʻi atu ai i foliga vaaia o suiga vaaia, e pei o: tuputupu aʻe e maua i tulimanu o le gutu, luga o pito poʻo luga o le vae;
  • Vaitaimi masani, e oʻo atu ai i se faʻatonuga matuia i le soifua maloloina o le manulele, ma o foliga o le maʻi e vaaia e mata le lavalava;
  • Tulaga maualuga. O le vaega mulimuli lea o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e amanaʻia ai le manulele e matua le amanaiaina. E ono iai ni aʻafiaga ogaoga pe a leaga le gutu po o le afaina o le sooga, le oomi o tamatamai lima po o paʻu. O le paʻu o loʻo i totonu o tulaga leaga, o fulufulu foi. Afai e le togafitia le manulele, e mate.

Faʻailoga

Diagnose knemidokoptoz e mafai ona faʻapitoa suʻesuʻega falesuesue.

O se suʻesuʻega faʻapitoa ma le suʻesuʻeina o mea e fai i le microscopic o le puncture mai le mea na afaina ai le paʻu.

O eria ua afaina ua i ai se fausaga vavalalata e iloagofie, lea e mafua mai i le i ai o nai tamai pusi laiti, e mafai ona vaaia lelei e tusa lava pe i ai se mea e masani ai.

O le uluai laasaga o siama e faigofie ona iloa i asiasiga masani a manulele, aemaise lava le faʻaeteete totoʻa e tatau ona totogi i le gutu ma le kopa, lea e tatau ona i ai se laufanua lamolemole ma lamolemole.

E fautuaina foi le suʻeina o nofoaga e leai ni fusi e lata i vae ma le faletupe.

Togafitiga

I aso nei, o le auala pito i sili ona lelei ma saogalemu o le amanaiaina aversectin poʻo le suauʻu puluvavelea e le tatau ona faʻaaoga soo.

E seasea mafua mai ni faʻafitauli ma e le aoga tele. Faʻaoga le suauu i luga o nofoaga ua aafia e tatau ona faʻaaogaina se sipuni o le cotton, toe fai lenei faiga i aso uma e lua. Ae ui i lea, e mafai ona e lupuuina i isi aso uma, aemaise lava pe afai e le amanaia le mataupu.

O le mea autu - aua le ufiufi i le suauu paʻu maloloina, faʻapipiʻi na o na nofoaga na nofo ai le siaki. O lenei fautuaga e fesoʻotaʻi ma se faʻamautinoaga faapitoa o fualaau faasaina, lea, afai e faʻaaoga tele, e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaʻi manu.

Fomaʻi

O moa i totonu o le atunuʻu e faʻapitoa i togafitiga faʻapitoa faʻatasi ma le fesoasoani a fualaau faʻamaʻi e mafai ona faʻamalosia lelei ai e le gata i tagata taʻitoʻatasi matutua, ae faʻapea foi le tele.

Mo le mafuaʻaga lenei, o baths e faia mai i se vaifofo mafanafana o le 0.1% permethrin poo le 0.5% le sauniuni o le cyodrin, lea e faʻauʻuina ai vae o se manua maʻi mo ni nai minute.

E fautuaina e uu le ulu ma apaʻau. O se meafaigaluega lelei e faʻavae i luga o le pulumu o loʻo taʻua foi o Frontlay, lea e masani ona faʻaaogaina i le paʻu ma pulumu cotton. O lea e tatau ai ona faʻagasolo le paʻu i le aso pe lua, seia oʻo ina mou atu faʻaaliga vaaia o le maʻi.

Fofo faʻapitoa

O lenei faʻamaʻi e togafitiga ma togafitiga faʻasolo. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaaoga le birch tar, i se tulaga mamā pe faʻatasi ma le kerosene.

O vae o le manulele maʻi o loʻo faatofuina i le taele ma lenei sui mo ni nai minute ile vaiaso. O ia togafitiga e mafai ona faia i le lua pe tolu taimi. O le mea tonu e fasi ai ni meaʻai ma le mafanafana o le birch tar, lea e faigofie ona faʻaoga i le paʻu o le manulele ma se pulumu.

Afai e leai se tar, e mafai ona e suia i le iodine o loʻo faʻafefiloi ma le glycerin i tutusa tutusa, ma togafitia ia vaega ua afaina i lenei paluga faʻafefe i le vaiaso. O le uluai laasaga o le cnemidocoptosis ua lelei ona togafitia i le vevela vevela, lea e aofia ai le 72% vaifofo o le fasimoli.

Puipuiga

Ina ia faʻamautinoa oe lava e tetee atu i le afaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, e tatau ona e lafoaʻi ma le le faʻaleagaina meataalo mea leaga uma ma mea faʻapitoa laupapa, faʻapea foʻi ma maʻa maʻalaʻau.

O nei mea uma e tatau ona toe faʻatauina, ma o le fale lava ia e tatau ona fufulu ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete, ona togafitia lea i ni nai taimi i le vai inu.

Ae ui i lea, o nei fuataga e le mafai ona tupu se mea pe afai o le fesuiaiga o le cell e aofia ai mea faʻapipiʻi laupapa, lea e mafai ai ona tumau miti miti.

O le potu o loʻo i ai moa mamaʻi, e tatau ona faʻamaʻi i le 5% creolin solution ma le tele o taimi e gaoioi ai le avanoa i le sua o le sua e mautinoa ai le fasiotia o ni meaʻai ma a latou meaʻai. O suʻesuʻega masani ma le masani ai o lafu manu ina ia vavae ese ai manulele maʻi mai i le soifua mālōlōina o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o se faʻamaʻi.

A faʻamanuiaina lelei le faʻapalapalaina, o le laasaga e sosoo ai e faʻamamafa ma le lime fou. A maeʻa le galuega, e fautuaina e ea le fale mo ni nai aso. E manaʻomia foi le togafiti o tagata pipi, meainu ma fafaga. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina le "Domestos", mulimuli ane e tatau ona e faʻasalaina uma luga o togafitiga ile vai inu.

O ia faiga o le a puipuia lelei ai le inu o moa. E tatau ona faamama le fale mai lea taimi i lea taimi, faʻapea foi ma le fetuunaiga o le taumafa o moa.

I le avea ai o se puipuiga lelei o le faʻamaʻi, na o le maualuga ma le faʻamaoniaina o meaai e tatau ona tuʻuina atu. Suia ia moa fou e tatau ona faʻaeteete, muaʻi siaki siaki o lona paʻu ma le fesoasoani o suʻega faafomaʻi.

O chickene ua mavae tausaga ua pasi mo le afa tausaga e tatau ona suʻesuʻeina e le aunoa ona o le i ai o uiga iloga.