Leu seleni

Vaega o le fausiaina o seleni selesele

O le tuputupu ae o le seleselega ua manatu o se luitau i le gaosiga o fualaau. E i ai se vaitau umi o le tuputupu ae ma i le taimi lava e tasi e matua le mafai ona tetee i le vevela ma le malulu.

O le mafuaaga lena e faigata tele ai i nisi o fai togalaau ona tuputupu aʻe. Auala e tupu ai selesele lau - faitau i lenei iloiloga.

Faʻaalia laupepa seleni

O le Seleti o se faʻatoʻaga tele lea e aofia ai le aiga faamalu. O lona igoa e sau mai le faʻatau Siamani, o le mea lea o le igoa tutusa o le laau o le seleni. I aganuu, iloga, laupepa ma petiole foliga e iloga.

Leleti o se fualaau lelei tele. O ona laʻau laʻau o se mea manogi ma manogi, o laulaau e vevela ma e sili atu ona lelei nai lo aʻa, ma o fatu latou te maua ai se tofo lelei i ipu. O se tagatanuʻu o le Metitirani ma Sasaʻe Tutotonu, o le seleri na faʻaaogaina e avea o se meaʻai e tagata Eleni anamua ma Roma, faapea foi ma vailaau a le Saina anamua. O le taimi nei i Europa e masani lava ona 'aina e pei o se fualaau faisua pe faʻaaogaina foi e pei o se faʻafefeteina i le tele o broths, casseroles ma soups.

E te iloa? E sili atu ona leaga le seleni, o le sili atu foi o meaʻai o loʻo i ai. E fesuiaʻi foʻi le lanu ma le lanu. O le a sili atu le faigata o aʻafia lanumeamata lanumeamata.

Uiga o le laau:

  • maualuga: e oʻo i le 1 m;
  • mea faʻapipiʻi: tuusao, totonu i totonu;
  • aʻa: mafiafia, paʻepaʻe;
  • laulaʻau: faʻafefeteina solo, rhomboid;
  • laʻau lapoa: 3-6 cm le uumi ma le 2-4 cm le lautele;
  • fugalaau: paʻepaʻe sinasina, 2-3 mm le lautele;
  • fatu: mai le faʻamaʻi i le vili, 1.5-2 mm le uumi ma le lautele.

O fea le nofoaga sili e tuʻu ai le seleni seleni

O nofoaga masani o le laau sa lelei ma susu - masini. Ae i le itu i mātū o Alps, o seleni vao e maua i na o le vasa o loʻo i luga o eleele e maualalo le masima.

Manaoga o loʻo iai i le taimi nei mo le eleele ma totoga totoga:

  • o le laau ei ai ni aʻa laiti, o lea e manaʻomia ai le faʻafefeteina ma le eleele i se tele o meaʻai;
  • sili lona lelei i luga o le susu ae lelei le suavai palapala i mea tau meaola;
  • E sili atu le faʻamafanafanaina o le faʻamalolo po o le suamalie, e tatau ona tufatufaina i le fua faatatau o le 8-10 kg / m² i le 10-15 inisi pito i luga o le eleele, lelei faʻafefiloi (o lenei mea o le a fesoasoani e faʻaleleia alavai ma taofia ai le susu i le aʻa);
  • O le eleele fefiloi ua tele le suavai i le vaiaso ao lei totoina fatu, lea o le a faaleleia ai le alavai.
E taua! E mafai e le matagi malolosi ona faʻaleagaina ma faʻagogo laau, o lea filifili se nofoaga e puipuia mai le matagi ma faʻataʻitaʻiga.

Faʻamamaga o le ea

Celery e fiafia i le maualuga o le susu, lea e tatau ona i lalo i le 70%.

Malamalama

E faʻafeiloaʻi e le laau se paolo malulu, ae tatau ona maua le malamalama i le la i le sili atu ma le afa o le ao. Loto i le paolo atoa, selesele e taula.

Lulu

E manaomia e le laau se vaitau tuputupu ae umi ma le malulu o le vevela. E masani lava ona tupu mai i laau toto, totō i le amataga o le tautotogo. O le tuputupu ae sili ona lelei e tupu ile vevela o le ea + 16 ... + 21 ° C.

E taua! Aua le faatagaina le vevela e paʻu ifo i lalo ifo o le 10 ° C ma sili atu nai lo le 25 + 27 ° C.

Faʻapitoa le totoina o laʻau seleni

I totonu o itulagi ma le malulu ma le vaʻaia o le tau, e totoina fatuga mai le taumalulu oʻo i le amataga o le tautotogo, ona amata mai lea o le tau mafanafana i le amataga o le tautotogo.

E faʻapefea ona filifili ma sauni mea e toto ai

Talu ai o le seleni ei ai se vaitau umi, e tatau ona amata ona e totoina fatu mai fatu i totonu. O le faʻaleleia o fanua e faia mo le 8-10 vaiaso aʻo lumanaʻi le aso e ono oʻo i le iuga o fulu.

O fatu o le laau e laiti ma e mafai ona faigata le totoina. E mafai ona faʻaitiitia le tulaga e ala i le faʻafefiloi o fatu ma le oneone ma faʻasese le paluga i luga o le palapala i totonu o se pusa mo le ola.

O fatu laititi selesele e tupu le lelei

Ina ia totoina se fatu, e tatau ona e faia mea nei:

  1. A o leʻi lūlūina, faʻafefete i latou i le vai mafanafana (+ 20 ... + 25 ° C) ona faʻasolosolo ai lea o le 3% oi latou aʻo leʻi faʻalauina.
  2. Saunia se koneteina ma eleele.
  3. Toto fatu. O le totoina e tatau ona papaʻu - e tusa ma le 0.5 cm.
  4. A o le germination, o le vevela e tumau pea i le + 20 ... + 25 ° C, ma a maeʻa ona foliga mai ua faaitiitia i le + 14 ... + 16 ° С.
  5. E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia ina ia tumau pea ona susu le palapala seia oʻo i le germination.
  6. O le taimi lava e totoina ai fatu, i le vaega o 2-3 laʻau moni o le laau o loʻo totōina i totonu o pusa eseese - faʻafefe. E manaʻomia lenei mea e faʻaleleia atili ai aʻafiaga.
  7. Fertilize totoina le 1 taimi i le vaiaso ma se vaivaiga vaifofo o se fualaʻau paleni.
  8. O lapisi e tusa ma le 6 vaiaso e ola ai i le tele o le manaʻomia mo le toe totoina i le eleele.

Vitio: lūlū laʻau laʻau seleni

Saunia o le eleele mo le totoina

I luga o le faʻaaogaina o fanua mai le faʻaaogaina faaletausaga o le eleele ua faʻaitiitia ma faʻamaʻiina, o lea ao leʻi totoina e tatau ona faia galuega e faʻaleleia ai le tuufaatasiga o le eleele.

O togafitiga eleele e aofia ai:

  1. Lisiina o le saite.
  2. Aveeseina o vao ma maʻa (o le muamua o le a faʻapalaina le palapala, ma le lua e mafai ona faʻaleagaina aʻa).
  3. Faaopopo i le pito i luga 15 cm o le palapala faapalaga palapala po o le humus.
  4. Faʻateleina le faʻamalosi i le vaiaso aʻo leʻi totoina fatu - e fesoasoani e tufatufaina faʻamaʻi faʻamaʻi vai.

Saili foi pe mafai ona tupu le selesele i le fale i luga o se windowsill.

Fuafuaga ma tekonolosi o le tulaueleele

Totoga o togalaau: 45-60 × 20-30 cm poʻo le 40 × 40 cm E faʻaaoga lelei le sukalati e faʻapipiʻi ai le totoina o isi fualaau (aniani, tamato, kapisi, pi, ma isi).

E le tatau ona filifili se isi moega mo lenei fua.

Auala e tausi ai laulati laulaau

O le seleseleina o le laulaʻau e faʻaleleia le tausiga e aofia ai le faʻasusu, faʻasosolo faʻavaitaimi, vavalalata eleele, ma le pulea o manu.

Faʻasa

O le laau e tatau ona faʻafeinu soo, ae le o le loloto, aua e iai ona aʻa. Afai e te faʻamago le eleele, o le a tupu le faʻalavelave i le laau ma o ona aʻa o le a mago ma fiu. Ina ia aloese mai le faamago, e mafai ona e mulumulu le eleele i vaovao po o isi mea faapena.

E te iloa? Sa muamua faaaoga le Celeri e fai ma meaai i le XVI senituri. i Italia. Aʻo lei oʻo i lena, sa faʻaaogaina o se vailaau faʻamaʻi mo le togafitia o le toothache, le lavava, gout, rūmatism ma le mai.

Nuances o le fafaga

O le uluai fafagaina e masani lava ona faia i le 10-15 aso pe a maeʻa ona alu i se nofoaga tumau o le tuputupu aʻe. Lona lua - i le taimi o le tuputupu ae malosi o laulaau, lona tolu - ao faia le aʻa. I le avea ai o se faʻamalaʻau, o le paluga o Uurea (10-15 g), paluga chloride (10-15 g) ma le superphosphate (45-50 g) mo le 1 mita e faʻaaogaina.

Totoina ma togafitiga eleele

Aveese vao uma i le taimi o le tatalaina. Latou te tauva ma aganuu mo meaʻai. O le faʻamalolo e faʻamamaina ai le eleele ma maua ai le avanoa mo le tupu aʻe o aʻa o le laau. O le togafitiga e faia i le aso e sosoo ai pe a uma le fafaga.

Seleseleina ma teuina

Amata le selesele selesele pe a lava lapisi e faʻaaogaina e fai ma meaai. Otiʻese faʻamau taʻitasi, amata mai fafo. O le aoina o vaega o laulaau e mafai ona faia seia oʻo i le tautotogo. Teu le seleselega mo 2-3 vaiaso i totonu o se pusa paʻu i totonu o le pusaaisa.

Faitau atili e uiga i foliga o selesele seleni.

O le mea moni, o le totoina o selela e le o se mea faigata tele. O le mea autu: ia mulimuli i tulafono o agrotechnology o lenei aganuu, o loʻo faʻaalia i la tatou tusiga.