Fualaau aina

O le masiofo fualaau faisua ma le mautinoa o le soifua maloloina: o le kapisi e aoga

Kapisi o se faʻatoʻaga faʻatoʻaga ua totoina i le tele o falemafanafana. O le fualaau faisua e maualuga le lona lua i taimi masani o le taumafa tagata pe a uma le pateta. O le laau e le lelei ma fetuunai i soo se palapala, sei vagana ai le toafa ma le mamao mamao. O le Kapisi o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo ma o loʻo i ai le tele o fiva, gaʻo, vitamini, microelements e faʻamalosia ai le tino o le tagata i le uʻamea, potassium, magnesium, calcium ma gaʻo.

I le faʻaaogaina o le 200 kalama o kāpeti i aso uma, e mafai ona e aloese mai le toesea o le vitamini C, faʻamautinoa le puipuia o le malulu ma maua ai le fua o le fiber i aso taitasi, lea e faʻaolaina ai le faʻalaumalie. O isi mea aoga i le kapeti o fuamoa, calcium, potassium, chlorine, phosphorus ma le sulfur, faapea foi ma le gaosia o vitamini ma vitamini, ia e tatau ai i le vaitamini U ona gauai faapitoa, e le mafai ona faʻapipiʻiina i le tino.

Meaʻai ma mea faʻamalolo

O le kapisi e aofia ai vailaʻau faʻasaina, vaega o vitamini, vaega o minerale ma elemene. Faʻatasi, latou te tuʻuina atu i le tino se maualuga maualuga o le puipuiga o le tino, ma faʻavaveina le galuega o faiga faʻavaomalo.

Kapisi - o se faleteuoloa o vaitamini ma fale o minerale, i le 100 kalama o le kāpeti tipeti sui o faʻamatalaga aiga pepelo mo:

  • 0.5 i le 0.9% filo pigments;
  • e oo atu i le 1.8% palatini;
  • mai le 11-52.7 mg - vaitamini C;
  • 0.04 mg kara;
  • o se faʻalavelave o vitamini B1 ma B2, B3, B4, B6, B7;
  • 7 minerale o meaʻai i fua tutusa: potassium - 230; Ca - 70; sodium / magnesium - 16.18; P / Fe - 31 / 1.2.

E fautuaina le inu laʻau inu vai mo tagata e maua i gasegase o le gastrointestinal tract, o ona mea o loʻo faʻamoemoe e faʻatagaina oe e faʻamalolo vave le malulu ma le malulu. O le Kapisi e puipuia ai le gaʻo o le ate ma faʻamaopoopo le metabolism.

O le vailaʻau faʻasolosolo o meaola o totoe o loʻo tuʻuina atu puupuu i laulau o loʻo i lalo.

O le autu o le kemikal i le pasene o le pasene.

Ituaiga o kapisi % i le 100 g mūmū masini Puletini; fiber; fulu mata
Red Knot0.5; i le 0.9; e oʻo i le 2
Savoy0.1; e oʻo atu i le 1; i le 2.2
Brussels0.5; e oo i le 1.7; i le 5.5
Teuga0.5; e oo i le 1.8; e oo i le 3.6
Lanu0.5; e oo i le 1.1; e oʻo atu i le 2.5
Kohlrabi0.5; e oo i le 1.6; i le 2.8

O elemene minerale i le 100 kalama o le 7 igoa o kapisi.

Igoa o le kapisi igoaMg o minerale i le 100 g Sone; K; calcium; magnesium; P / Fe
Red Knot4; 302; 53; 16; 32/0.6
Savoy8; 305; 150; 0; 60/2
Brussels7; 500; 40; 40; 110/1.3
Teuga14; 350; 200; 35; 60/3.4
Lanu10; 210; 60; 17; 51/1.4
Kohlrabi20; 370; 52; 30; 50/1.5

O le vailaʻau o le ituaiga o kāpisi i 100 kalama.

IgoaMg o vitamini i le 100 g C; A; B1; B2; B6; PP
Red Knot99.1; e oʻo i le 0.2; 0.05; 0.05; 0.23; 0.40
Savoy60.7; e oo i le 0.4; 0; 0; 0.14; 0
BrusselsE oo i le 207.7; e oo atu i le 0.5; 0.13; 0.15; 0.28; 0.70
Teuga150; 5; 0.18; 0.01; 0; 0
LanuE oo i le 93; e oʻo i le 0.2; 0.10; 0.08; 0.16; 0.60
Kohlrabi67; e oo i le 0.06; 0.08; 0.10; 0; 0.90

O vaega taitasi e tele sona sao mo le galuega a le tino:

  • Cellulose faia le galuega o le faʻamamāina o le tino o toxins ma elemene o mea e poloka ai vaa.
  • Vitamin C - pulea le faiga o le oxidative o le gastrointestinal tract ma faʻamalosi ai le ivi o mea, toto toto.
  • Vitamin vaega o le vaega A mafai ona faʻafaigofieina le galuega o gaioiga faʻasolosolo ma meaola (faʻavae, fausaga o nifo ma le faʻaputuina o gaʻo).
  • Vitamin B Group - faʻateleina le tuputupu ae o fao ma lauulu; faʻaosofia le faiai ma se uiga lelei, faʻaitiitia le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto e masani ai.
  • Vaega o minerale: Na; K; Ca; Mg; Fe / PP - faʻafouina faʻaleagaina le ulutala o le gastrointestinal ma faʻamalosia le CSN, faʻapena le protein.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio e uiga i aoga o le kapeti mo le tino o le tagata:

O fea e sili atu, fou pe kuka?

Kapisi o se fualaau suamalie, e faʻaaogaina mo le kukaina muamua o vasega muamua ma le lua, meaai mama ma falaoamata. Ae, e ui lava i lona agavaʻa, o auala taʻitasi e kuka ai ipu i auala eseese e teu ai le maualuga o le aoga o vaega o kāpeti.

O vailaʻau ma minerale faʻalavelave o loʻo avanoa i le kapisi e mafai ona faʻaolaina i le 100%, pe afai e le aʻafia le fualaau aina i se vevela malosi. O le fou ma le sauerkraut o loʻo taofiofi mea aoga uma o le fualaʻau, ei ai le aoga aoga i luga o le gastrointestinal tract o tagata maʻi e iai le dysbacteriosis ma le faiga o le miasmatic, ma lona faʻaaogaina i le fou poʻo le fermented form fesoasoani e toe faʻafoisia ai galuega o le ate ma le fatu.

Ma iinei kukaina le kapeti e ala i le kuka poʻo le faimalaga e le faasaoina ai le selau pasene le aoga, ona o lona gaioiga i le maualuga o le vevela. Ae o auala nei e kuka ai le faʻatagaina o le fualaau faisua ina ia sili atu ona faʻaleleia i le tino o le tagata e aunoa ma le afaina ai o le tino.

O le Kapisi na faʻaaogaina le vevela o togafitiga ua fautuaina mo le faʻaaogaina e tagata e masani ona solia le faʻamalositino o le intestinal.

O aoga o ona ituaiga eseese mo le soifua maloloina o tagata

O le eseesega o sui o le aiga faasatauroina e mafai ai ona e popole i le soifua maloloina o se tagata matua ma tamaiti. Lalo o se vaega puupuu o ituaiga o kapisi e talafeagai mo vaitausaga eseese o tagata.

O le a le tino o le tamaititi mo?

I le taumafataga o tamaiti o le oloa e tatau ai - failaʻau poʻo le broccoli. O nei ituaiga o aiga faasatauroina e le afaina ai le gasegase o le tino, e faigofie ona gauai i le tino o tamaiti ma e fautuaina mo le faʻaaogaina mai le laʻititi (le vaitaimi o le prikorma). O aoga o fualaʻau 'oloʻo aofia ai:

  • vitamini (C, B1, B2, PP, E, A);
  • vaega o minerale (Mg, K, Ca, Fe).

O le a le aoga mo tamaitai / teineiti

Paʻu paʻepaʻe - o se mea masani o taumafa i aso uma. Ae o le faʻaaogaina o le fualaau faisua e le faʻatapulaʻaina i le faʻavae o le kuka, teine ​​ma fafine ua latou faʻaaogaina i totonu o le malae o le cosmetology ma meaʻai.

O aogā o kopa paepae mo tamaitai:

  • faaleleia le metabolism, ma faʻaitiitia ai le mamafa;
  • gaosiga o fualaau faisua, lea e faaitiitia ai le lamatiaga ole tino vaivai;
  • le mafai ona aafia ai le gaosia o le gaioiga o le tino;
  • faateleina le leo o le paʻu;
  • faʻamalosia le puipui puipui puipuia;
  • aveeseina o le tele o vai mai le tino, lea e faaitiitia ai le mamafa ma faaitiitia ai le le fiafia.

E i ai le isi ituaiga o kapisi, lea e aoga i le faʻaaogaina mo le tino o le tamaitai - broccoli.

Broccoli meaʻai e mafai:

  • poloka le atinae o le kanesa o le susu;
  • toe faafou le tino mai totonu;
  • saofaga i le puipuia o faʻamaʻi o sooga.
O le taumafaina o le broccoli e oo i le fa taimi i le vaiaso, o se tamaitai i se taimi puupuu o le a toe faʻaleleia le moli o le paʻu ma e oʻo lava i le leo o ona foliga.

E faapefea ona afaina ai tagata?

Kapisi mo tane, e le gata o se meaʻai, ae o se auala foi e faasaʻo ai lo latou lava soifua maloloina, faʻasese togafitiga fualaau. O le 'aiina o se mea faʻatau faasatauroina, o se tamaloa e faʻamalosia ai le fatugalemu o le tino ma vaʻa fatu. E le gata i lea, o le faʻaaoga masani o sauerkraut o le a mafai ai e se tamaloa ona faʻaauau le pule tane mo le tele o tausaga.

Laʻau mumu, Peking ma Brussels e aafia ai le tino o le tino i lenei auala.:

  • faalavelave i le leai o se fanau;
  • faamalosia le galuega a le faiʻai;
  • poloka le atinaʻeina o maʻi mama;
  • faaitiitia le mamafa.

Broccoli ma le cauliflower ua avea ma mea sili ona fiafia i suesuega faafomai i le tulaga o le soifua maloloina o tagata. Ua faamaonia i le faiga masani o le 'aiina o nei kāpeti e faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o le gasegase o le prostate i alii ma faateleina ai le malosi i taimi o feusuaiga, ma e malosi lona aafiaga i le tino.

Faaaogaina o vaega eseese o le laau:

Kapisi o se fualaau faisua e mauoa i meaʻai. O vaega uma o le fualaau aina ua faailogaina meaai (laulaʻau, ulu, maʻau ma le suamalie). O le faʻaaogaina o vaega taʻitasi o kāpeti i soo se ituaiga e lelei mo le soifua maloloina.

Ulu o le taavale

O le mea moni o se ulu o kapeti ma faʻaaogaina i meaai. Afai matou te talanoa e uiga i kāpeti ma le kāpeti mumu, o la latou ituaiga muamua e iai lau laʻau e sili ona vaivai, e le lelei le teuina, ae o loʻo latou fiafia tele. O le Kapisi ma lona matua matua, e lelei le mafai ona faʻaaogaina, o loʻo faʻaaoga lelei mo le kukaina. Ia, o ituaiga mulimuli ane e lelei mo le teuina ma le gaosi umi.

E tatau ona maitauina, o le teu lelei, e le mafai ona toesea o latou tofo ma mea aoga seia oo i le ogatotonu o le taumalulu ma le umi.

I isi ituaiga o kāpeti kochanchiki atonu e foliga ese, ae o le aano o lenei mea e le suia.

Laʻau

O le kapisi vavalaʻau o se togafitiga o le laʻititi. Ae o lona aoga e finauina. I le tasi itu, o se faleteuoloa o meaʻai o le fetal. I le isi itu, e mafai ona faʻaputuina mea leaga, o meaʻai, fugalaau, ma isi. O tagata popoto e fai mai e faigofie tele ona iloa le gaʻo afaina, e ala i le tipiina o le aʻa. O le a le mama atoatoa, ae o le pouliuli po o le piniki.

E masani ona faʻaaogaina le siama i togafitiga faʻapitoa mo le sauniuniga o se teuteuga, o le mafuaʻaga o le faʻataʻitaʻiina o siama o le kanesa. Auā o le sauniuniga a fomaʻi faʻapitoa e manaʻomia:

  • afifi lelei;
  • suauʻu suauu;
  • lau o le vao;
  • vai inu.
O le teuteu o le afifi e tatau ona afifi ma tuu i lalo mo le sili atu ma le 2 itula, a maeʻa ona tatau lea ona e tafe le vai ma amata ona ave.

Lea

O aoga o laʻau tipi mo le soifua maloloina e mafai ona vaaia i le faʻatinoga, mo se faataitaiga, faʻaaogaina o faʻaipoipo i se nofoaga tiga. O le polokalame o le gaioiga o le:

  1. faʻaaogā lau laʻau tipeti fou i le nofoaga maʻi;
  2. vaega o le ola maloloina o le kapeti e ulu atu i totonu o le tino;
  3. aapa atu i ai, faamama le tiga ma le mu.

E mafai ona faʻaaoga faʻamau:

  • ma le ulu o le ulu i le pito i tua ma le pito i luma;
  • alafau mo faʻamaʻi o le oral waha ma le ita i fafo;
  • i luga o le ua i luma o faʻamaʻi pipisi o le tino: laryngitis, tonsillitis, afaina o le lymph;
  • i luga o le ua mai le tua i le togafitiga faʻapitoa o le neuraitis;
  • i luga o le pusa i faamai o le cardiovascular system, lungs, bronchi;
  • i luga o le manava o le manava ma le vailaʻau faʻamaʻi ma faʻamaʻi: prostatitis, cystitis, ovaries, ate, pancreas.

E faigofie ona fuafua le aoga o togafitiga ma faʻamalosi, o le taimi lava e oʻo ai le LHC i le nofoaga o le mumu ma le tiga, o le kapisi e mauaina se manogi faapitoa.

Oona

Faʻamanuiaga mai le faʻafofogaina o le faʻaaogaina o le suka gaosi fou:

  • fesoasoani i le puipuiga o faʻamaʻi;
  • puipuia ai le matua tuai;
  • faʻaleleia le toto;
  • faia ni ponaivi mea;
  • siitia le vave vave togafitiga o faʻamaʻi pipisi;
  • faamautu le galuega a fatugaʻo.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio e uiga i aoga o le kuka tipolo:

Contraindications

Ona o le tele o mea aoga o fualaau faisua, e tatau ona maitau le isi itu o le mataupu, e pei o le solia o le gaʻo.

O le kapeti laititi e faasaina ona 'ai tagata:

  • ma le maualuga o le eletise o le gastric tract;
  • gasegase ua maua i le colitis ma le enteritis;
  • tamaiti ei lalo o le 2 tausaga.

Kohlrabi e le fautuaina mo le faʻaaogaina i tagata ua faʻamaonia:

  • gout;
  • maʻa fatu;
  • o mea e le masani ai.

Upega lanumumu e tatau ona 'aina ma le faʻaeteete.:

  • tagata e ono aʻafia i faʻamaʻi o le tino;
  • i le i ai o se predisposition e fulafula ma le pala;
  • maʻitaga i tagata taitoatasi le le talitonu.

Ulu mai Brussels - o le filifiliga o ipu. E i ai le tele o mea aoga, e ui i lea, e ui lava i lenei, e faʻasaina le faʻaaoga i le taumafa a tagata e le talafeagai:

  • i le galala;
  • faʻatasi ai ma faafitauli o louroid.

Ae pei o le failaʻau ma le broccoli, ona, e ui lava i la latou taʻitaʻiga, e mafai ona afaina:

  • gasegase i faafitauli o le pancreatic;
  • tagata ua maua i gastritis ma maualuga maualuga;
  • tagata e mamaʻi;
  • gasegase ma se faʻamaoniga o le vaivai o le toto.

E afaina ai le manava: e mafai e se tasi ona 'ai se meaʻai i le po pe leai?

Ona o le lava o mea o fiber ma minerale, o le faia o kapisi i le po e mafai ona mafua ai:

  • vaivai, afaina;
  • sili atu le faʻaaogaina o le kesi;
  • faʻasologa.
Faʻaleleia le kapisi e fautuaina ia le sili atu nai lo le 3-4 itula aʻo lei momoe, ina ia puipuia oe lava mai le faʻavauvau ma le manava faʻafuaseʻi.

Faʻaleagaina

O le a le gaʻo afaina?

O le tele o taumafa e ono:

  • faaitiitia le aofaiga o le toto i tane;
  • mafua ai afaina i le ate ma fatuga ona o le masima sili, pe a faʻaaogaina sauerkraut.

E talafeagai le pulea o le fua o aso uma o le faʻaaogaina o kapisi mo tagata:

  • ma le le lava atoatoa;
  • ma faafitauli ogaoga;
  • faatasi ai ma le faiga masani o se ulutala.

E faapefea ona filifili i le faleoloa?

Filifili se fualaau lelei fualaʻau e mafai ona faʻavae i luga o ana suʻesuʻega auiliili. Algorithm of actions when choosing cabbage:

  • Iloiloga o laulaau - e tatau ona latou fetaui ma mea e lua: fou ma le lanumeamata.
  • O le faaulutala e tatau ona lanu ma papaʻe i luga o le tipi.

Pe a faʻauluina le fualaau faisua e le tatau ona faʻaalia le faʻaleagaina ma o le mamafa sili ona lelei o le fualaau aina e tatau ona 1 kg.

A filifilia soʻo se ituaiga kapisi, ia faʻaeteete. O foliga vaaia e tatau ona matagofie, e aunoa ma ni manogi manogi ma ni laʻau fou fou.

O le fea ituaiga e sili atu?

O le a le ituaiga kapisi e sili atu ona aoga? O fualaau taʻitasi taʻusalaga ei ai ona lava mea aoga., ae le o tagata uma e talafeagai mo faʻavae uma o tagata, mai pepe i tagata matutua. Ae o le tino o i tatou taʻitoʻatasi e manaʻomia le maua o le aofaʻiga talafeagai o vitamini ma minerale i aso uma.

Broccoli o se ituaiga kapisi talafeagai mo vaitausaga eseese o tagata ma e oo lava i pepe mai le matua o le 4-5 masina.

E i ai sona aafiaga lelei i le atiina ae o le tino o le tama, fesoasoani e faatumauina le matagofie o le natura o tamaitai ma teineiti, ma maua ai foi e tagata le malosi. O lenei ituaiga o taitai manino mo mafuaaga nei:

  1. faigofie digestibility pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o kapisi;
  2. leai se faʻaleagaina o le gastrointestinal tract, lea e mafai ai e le oloa ona 'aina e tagata ua maua i le leai o ni ogaoga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract;
  3. vagana ai numera maualuga o mea aoga mo soʻo se gaioiga;
  4. matua tele o vitamini C.

Matou te ofoina atu e tilotilo i le vitio, o le a le ituaiga kāpisi sili atu - Saina pe paepae:

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio pe o le a le ituaiga kapisi sili ona lelei - kalapu faila poʻo le broccoli:

O lea, e fesuiaʻi ai kapisi o se fualaau aoga tele mo le taumafa i aso taitasi. E fesoasoani tele i le faʻamaloloina o vaivaiga, faʻalavelave, vaivai, faʻafitauli i le vaega o meaʻai ma le faʻalavelave puipuia. O le Kapisi e faʻaaogaina uma i le faʻalapotopotoga o vailaʻau faʻaleagafesa ma i totonu o faʻalapotopotoga o le cosmetology, dietetics, ma vailaʻau masani.