Aluni

Laasaga i lea laasaga mo le falaoamata almond ma le ata

E tele ituaiga ipu e manaʻomia ai le falaoamata almond o se mea e gaosia. O sea oloa ua faatauina atu mamao mai i soo se mea, ma e taugata tele. Ae ui i lea, o le falaoamata mai fatu o almond e mafai ona ata i soo se tasi o lona aiga. O le mea moni, e oʻo lava i lenei tulaga, o se mea faapena e le o se mea taugofie le taugofie, ae talu ai e faʻaaogaina e faia ai se meaʻai matagofie e teuteuina e teuteu ai se laʻauʻai, o nisi taimi e mafai lava ona e faʻafefe.

Talosaga

O le falaoamata o le aluna o se mea e sili ona lelei meaʻai. Ina ia sili atu ona saʻo, e tatau mo le sauniuniga o meaʻai suamalie, ma mo nisi ipu e matua tatau lava.

E te iloa? O kuki French macarons lauiloa (iinei tatou te taua o le makaloroni, macaroons, ma le maukalo) o ni fagu susu e faia mai i le sasaina o palatini, paʻu suka, ma le falaoamata almond, e faapipii faʻatasi ma se kulimi. O lo latou talafaasolopito e amata i le 16 senituri. E tusa ai ma se tasi o faʻaliliuga, na faia e le faila o Ekaterina Medici mo lana tama teine ​​matua.
I le faʻaopoopoga i Macarons, o loʻo iai foʻi le falaoamata almond i isi lalolagi lauiloa, e pei o le:

  • marzipan (falaoamata almondi e palu ma le suka suka);
  • frangipan (almond paste poo kulimi, e masani ona faʻaaogaina e fai ma mea e faʻatumu ai keke);
  • Zhenoise (keke Genoese o le sipuni, malamalama ma le ea, saunia e faʻaaoga ai tekinolosi faʻapitoa);
  • Decuaz (nut biscuit, o le faavae o le French Esterhazy cake);
  • meringue (i le gagana Italia mo le sauniuniga o lenei meringue faaaoga le falaoamata almond).
Alumama paʻu, faaopoopo i keke poo isi paluga ae le o le falaoamata masani o le falaoamata, ua liua e avea ma se meaʻai moni. O lenei oloa e galue e pei o se uʻamea ma i le taimi lava e tasi e maua ai se lagona tulaga ese i kuki, salu ma keke, ma e faavae i luga e mafai ona e faia ni kulimi eseese, e aofia ai kulimi. O faʻamatalaga fou e amata ona fai fualati fua, pe afai e te fufuluina i latou i le paʻu almond, o le togafiti tutusa e mafai ona faia i meaʻai fualaʻau, puddings, cereals suamalie, pusa. E le masani ona faʻaaogaina le oloa i le sauniuniga o sau, soupese ma ipu autu, ae o loʻo tupu lava. O nisi tagata kuka e tuu le falaoamata almond i totonu o pies, ma e pei foi o se mafiafia ma le tofo i le tele o faatumu mo pancakes po o pies.

Eseesega

E lua ituaiga autu o le falaoamata almond:

  • masani;
  • o se vaega e leai sona gaʻo.
E te iloa? O le mea e malie ai, faʻafefiloi le falaoamata almond ma le suka na muaʻi fatuina e togafitia ai le atuatuvale ma isi faaletonu o le mafaufau. Ae ina ua le manuia le togalaau i Europa, na amata ona faaaoga le falaoamata o saito mai le tele o fualaau aina almond e faaaoga ai falaoa. Ma i le taimi o le taua mo le tofi Sipaniolo (1701-1714), e tusa ai ma le tala, o tagata na nonofo i totonu o le aai o Barcelona na sao mai i le oge ona o le fiafia o le tagata fai meaʻai i pastry na saunia meaai faʻamaʻi mai almond ma le meli o loʻo totoe i totonu o potu.
O le falaoamata masani e saunia e ala i le teuteuina o almond kernels, na muai tuʻuina atu i le avanoa. O le ituaiga lona lua o oloa e aofia ai se tekonolosi faʻaogaina tele. O le mea lea, ao le i teuteuina le almond fruit i le falaoamata, o nisi o suauu e vave aveeseina mai i le malulu. O lenei falaoamata e maualuga lona maualuga ma e matua le masani lava. O lona uiga, e mafai ona suia saogalemu le falaoamata o le saito i le paluga, o loʻo i ai sona vaega itiiti ma e le faʻafefe tele gaʻo. E le gata o mea uma o loʻo taʻua i luga e mafai ona kuka i luga o le falaoamata almond, ae faʻapea foi keke cheesecakes masani, pancakes ma e oʻo lava i mea e fai i le fale (sei vagana ai, ioe, e le taofia e le talimalo le mea moni o le tau o sea ituaiga e sili atu le maualuga nai lo le lau o le saito). E fesuisuiaʻi keke kuki, aua o mea maualalo o le suauʻu e maua ai le gaʻo, ma o le aʻa o le suka e sili atu ona vevela.

Faitau foi e uiga i aoga o le falaoamata chickpea.

Ae o mea aoga o le falaoamata almond manino ma le gaʻo, e eseese eseese mai le tasi ma le isi, o vitamini uma, o elemene ma isi mea o loʻo faʻaaogaina i meaola o loʻo i ai i fatuga atoa o loʻo teuina i ituaiga uma o falaoamata. I le fale, ioe, e mafai ona e kuka naʻo le masani masani o lenei oloa.

E te iloa? E pei ona e iloa, o almonds e mafai ona suamalie ma vevela. O fatu gaʻo e aofia ai le maualuga maualuga o le amygdalin glycoside, o le tuufaatasiga o molimula e lua-benzoldehyde ma le cyanide, o se tasi o mea sili ona malolosi oona ua iloa e tagata. Ae ui i lea, o le amygdalin o se mea taua tele. E mafai ona filifili se tasi i sela o le kanesa, e manatu o ia o se "togafitiga o chemotherapeutics" ma o loʻo faʻavasegaina o vitamin B17.
E leai se mea e sili ona leaga i fuamoa oona. O le fua leaga o nei fua mo tamaiti e tusa ma le sefululua, mo tagata matutua e tusa ma le 50 vaega. O le mea lea, mo le sauniuniga o le falaoamata, o fualaau suamalie lelei e masani ona faʻaaogaina, lea e fautuaina mo le manogi ma le faʻatatauga e faʻaopoopo i ai na o ni nai mea oona (3-5 vaega i le 0.5 kilokalama o le oloa).

Faʻasologa o sauniuniga o aluni

Ina ia saunia le paʻu, e manaʻomia uma almond almoni e aunoa ma ni mea le mama. E le tatau foi ona e faatauina mai alimoni ua tunu, aua o le tekonolosi o le faia o le paʻu e aofia ai le suamalie lelei, o lea e sili ai ona e faia oe lava ia.

E taua! E fautuaina e faʻatau soo se fatu i totonu o se atigi. I lenei pepa, o le oloa e teuina umi, ma o le mea lea, o le efuefu mai ia mea o le a sili atu ona lelei ma manogi. E le gata i lea, o le aisa puipui e puipuia ai le saito mai le fesootaʻi ma punavai o faʻamaʻi pipisi, ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oona.
Afai o le almondi o loʻo i totonu o le atigi, o mea sauniuni e amata ile aveesea. O le lavelave o le faagasologa e faalagolago ile ituaiga o laau. O mea e taua o le "pepa" poʻo "alia" elemene e faigofie ona faʻamamaina ma ou lima, talu ai o ona lauulu e matua manifinifi lava. Ae o loʻo i ai ituaiga e manaʻomia ona tui, toetoe lava pei o paʻu. Faʻamamaina ma se tamaʻi hamu po o ni pipi ma vaeluaina le atigi, faʻaaoga le malosi i le itu o le fua (lau). O le mea lea, e mafai ona aveesea le fatu almond mai le atigi ma le saogalemu.

Meaʻai

Ina ia saunia le mea autu mo le taumafataga o le lumanai, tatou te manaʻomia sina mea itiiti:

  • tamai pepe;
  • pan;
  • tootoo laupapa mo le osofaʻi;
  • ni solo pepa;
  • vevela lelei;
  • masini e taamilo.
Ina ia mafai ona maua ai le elemene almond moni, ae le na o ni fatu nutupi, e te manaomia se auala lelei ma mamana. O lenei mea e mafai ona avea ma se umukuka umukuka (tuufaatasia) poʻo se mea e faʻaaogaina i le umukuka, e maualalo i le mafai, a leai o le saito e tatau ona lūlūina i taimi uma. E lelei foʻi, pe a fai o le masini e faʻapipiʻiina i se tulaga pulupulu.
E taua! Guld almonds ma isi'isi e mafai ona i ai i le faila o le kofe, ae o le toʻatele o tagata atamamai e le o fautuaina lava. O ia meafaigaluega o loʻo i ai se faʻamoemoe manino, ma o le alu ese mai ai e mafai ona taʻitaʻia ai le masini. Aemaise lava, o fatu e aofia ai le tele o suauu, lea o le a faigata ona fufulu ese naifi ma le pito.
E le fetaui foi le mea e teu ai manu. O nisi o fuataga e aofia ai le tipiina o fatu i lenei masini, ae o le falaoamata almond mo le suamalie e aofia ai se vaega sili atu ona lelei o le olo.

Tekinolosi faiga o kuka

  1. Muamua lava, e manaʻomia le kukaina o almond mole. Matou te lafoina fatu na faʻasao mai le atigi i totonu o le vai inu ma tuʻu ai iina mo le minute e tasi.
  2. Faʻamama le vai. Matou te tuʻuina le arama i luga o se mea faʻasalalau ina ia faʻamafanafana le fua o fua.
  3. Tatou amata amata ona fufulu ese fatu mai i le lanu uliuli enaena e ufiufi ai. E faigofie ona faia lenei mea, e ala i le oomiina ma le lima o le lima, o le paʻu e aveeseina mai le corelet lava ia.
  4. Faʻasalalaʻau pulu i totonu o se ipu mafolafola e ufitia i se solo pepa e faʻafefe ai le susu, ona tuʻuina lea i luga o se fata mama mama.
  5. Tuu le fata tao ma almonds i totonu o le umu, vevela i le vevela o +70 ° C, mo le 30 minute.
  6. I le faagasologa o le kuka, lulu le pani tao 3-4 taimi pe faʻafefiloi fatu ma se spatula laupapa ina ia maua ai le gaosiga sili ona lanu.
  7. Aveese almonds mai le ogaumu, tuu le fatu e taalili i lalo ma sasaa i totonu o le ipu ua saunia o le suauʻu masini poʻo le meaʻai mo le gaosi.
  8. Matou te amataina le faiga o le pulse, ma i lona toesea matou te faʻalavelaveina le telefoni ma taofi: a maeʻa le 5-7 sekone o le galuega, matou te taofi le gaioiga, pe a mavae ni nai sekone, toe toe faʻaoga le masini, ma isi.
  9. Vaʻavaʻai mataʻituina le maualuga o le oloina o nuts. E oo lava i paʻu paʻu, e tutusa ma le falaoamata o le saito, e le mafai ona ausia, ae afai e te sasaina i luga mo se taimi umi, o le a amata ona aumai e le fatu ni pata, lea tatou te matua le manaʻomia lava. O le mea lea, pe a oʻo i le pasene lelei o le sala tupe lelei e aliali mai i totonu o le pesini, e tatau ona sasau ia nonoa i se vevela.
  10. Lisi fasi fatu, o loʻo tumau i le sieve, toe tuʻu i totonu o le pesini o le paluga ma toe fai le faiga.
  11. O se vaega itiiti o mea e gaosia i le fatuina e leʻi oʻo i le falaoamata e mafai ona tuʻu i totonu o se pusa eseese ma mulimuli ane faʻaaogaina ia ipu ia o loo i ai ni almond nusi, ae le o le falaoamata (o keke eseese ia, paluga poʻo muffins).
E taua! Mai le 1 kg o fatu eleelea, pe tusa ma le 800-850 g o le paʻu ua maeʻa ona maua (7-8% o le mamafa o le paʻu, o le isi 10% o le a tumau i foliga o se vaega tele, o le a le luluina i totonu o se sieve).

Vitio: Almond Flour

Le mea e sui

O loʻo i ai ni ipu e avea ai le falaoamata almond ma vaega o le "uluai vaiolini". A aunoa ma le mea autu, e sili atu le aua le kukaina. Ae ui i lea, o loʻo i ai isi fualaau faʻatauvaʻa ma e le mafai ona e faʻatau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le marzipan, meringue, kuki poʻo kulimi o le ai ai se manaia matagofie pe afai, nai lo almonds, o le tekonolosi lava lea e faʻaaogaina e oloina ai soʻo, e aofia ai ma le taugofie. O le mea lea, mo le sauniuniga o le paʻu, e mafai ona e faʻaaoga:

  • peanesi;
  • alalaupapa;
  • hazelnut;
  • kesi;
  • pine pine.
I le avea ai o se filifiliga e sili atu le tamaoaiga, e mafai foi ona e suʻeina fatu o le sunflower, fatu poppy, po o popo niu i totonu o se mea e gaosia.

Aoao pe faapefea ona ola almonds ma pe faapefea ona aoga ma leaga.

O le falaoamata aluni ua saunia i le fale, o se tulafono, e sili atu lona taua i lona fausaga ma lona lelei nai lo le faatauina, ae i le tele lava o tulaga e le taofia ai le faia o galuega moni o faatufugaga e faavae i luga. O le mea autu e le o le faʻagaloina o le fesoasoani sili sili ona lelei o se uiga lelei ma le alofa mo i latou o loʻo e kukaina!