Fua o le gaosiga

Tuputupu ae ma le tausiga o le fugalaau fuga

Tigridia - o se fugalaau pupula ma e le masani ai e manumalo i lona matagofie ma le eseese o ona lanu. O lenei vao masani e masani ona lauiloa i totonu o faifaatoaga i le lalolagi atoa. Ae ui i lea, o tagata fugalaau e masani ona mumusu e tupu i luga o la latou lava faufauga, aʻo latou manatu e faigata tele ona tuʻuina atu ia te ia tulaga talafeagai. Sei o tatou vaʻai pe moni lenei mea, ma ia iloa ai poʻo a tulaga e tatau ai mo le manuia o le galueaina o le tigridia.

Faamatalaga faʻamalosi

O Tigridia o se ituaiga o laau toto e ola lelei i Amerika i Saute, o le aiga Iris. O le maualuga o se laau e oʻo mai i le 30 i le 70 cm.

O le aiga Iris foi e aofia ai laau e pei o: babiana, crocus (saffron), freesia, montbrecia, gladius.

O le rhizome o loʻo i ai se faʻapipiʻi tele o foliga o le foliga le lelei, masani mo le tigridia, e tusa ma le 6 cm le umi ma e oʻo i le 4 cm le lautele. Mai le pito i luga, o le pulufana e ufiufi i le vevela, faʻapitoa o lanu paʻu uliuli.

O laʻau e faʻapipiʻi i le fusi, faʻatasi ai ma se mea faʻapipiʻi ma se paolo lanumeamata lanumeamata. Latou te tulaʻi i luga atu o le eleele i le foliga o se tagata saʻo mai le basal rosette. I le ogatotonu o le lafoaʻi o laulaau o se mea faʻapitoa poʻo se mea faʻalauteleina. O le vaitau o le vavalalata i le tigridia e amata mai i le afa muamua o Iulai seia oo i le muamua o timuga o le autumn. Mai i le tasi pulu e pe tusa ma le 6 peduncles, e tofu lava ma le pusa e 2-3 alavai. O le siakiina e aofia ai le 6 petals, 3 o ia mea e sili atu le tele nai lo isi.

O le limite o le corolla e i le lautele o le 8-15 cm. O le taunuuga, o le laʻititi le tele o petals o le tigridia o loʻo faʻaalia ai le uiga faʻasolosolo tolu poʻo le fausaga o le fugalaau.

O le pito i fafo o le fugalaau ei ai ona lanu mumu, lanu piniki po o le samasama, ae o le lanu atonu e sili atu ona maaleale, lanumoana paʻepaʻe.

E te iloa? AI le XIV-XVI seneturi, na faʻaaogaina ai e le Tstec faʻapigia pulu mo meaai. Sa taoina ma faʻaaogaina e avea o se meaʻai autu poʻo se ipu meaʻai.

E latalata i le ogatotonu o le fugalaau o se uiga mo le teuteuga irisisi i le tulaga o teteʻa teteʻa. O le umi o lona olaga e le sili atu nai lo le 10 itula, ae o le fugalalalalalalalalala, o le mea lea, ina ia faia ai se mea teuteu, e totoina le tigridia i ni vaega laiti.

I totonu o se vaega o le luasefululua laau toto, 5-7 fugalaau o le a fuga i aso uma. O le vavao o le tasi laau e le silia le 30 aso.

A maeʻa ona toto i luga o le laau toto le fualaau aina-pusa, lea e feaveai ai ni nai lanu enaena pula. Tigridia ua faʻaleleia ma le fesoasoani o fatu poʻo pulu. I le taufaʻaiuiuga o le vaitau o le tuputupu aʻe, o le pulufana ua maeʻa, nai lo o se nusi o le riki tipi e ola i luga o le rhizome.

Meaola

I aso nei, e tusa ma le 55 ituaiga o tigridia, ae o nai tagata fai togalaau i le salafa o le lalolagi ua sili ona lauiloa. O sui sili ona taatele o ituaiga uma e 2: fugalati ma suauu popo.

Tigridia peacock - o se fugalaau vevela-alofa, o lona natura natura o loʻo taʻua o itulagi o Mekisiko ma Kuatemala. Tigridia peacock O se mea iloga o le ituaiga o meaola o le isi lea o le tatalaina o tumutumu, ma maua ai le fuga o le fugalaau, faapea foi ma se laumei lanu mumu po o le lanu violisi e tusa ma le 15 cm le lautele.

O ituaiga sili ona lauiloa o lenei ituaiga o:

  • "Alba": o loʻo faʻamatalaina i fugalaau paʻepaʻe papaʻe ma se lanu mananaia matagofie lanu mumu;
  • "Aureya": o se laau totō ma fugalaau lanu samasama ma se mamanu lanu lanu mumu i foliga o stains;
  • Carminea: e iloga i fuga lanumeamata susulu ma teuteuga samasama;
  • "Lilacie": o le vailaʻau o loʻo i ai lila-mūmū mumu ma sulu o carmine i lo latou faavae;
  • "Rosalind": fugalaau faʻamalosi, moli fuʻa piniki ma mumu lanu mumu;
  • "Faapitoa": o se laau e iai fuga mumu lanu mumu, e pei o le mumu po o le samasama samasama.

E te iloa? O se tasi o paionia o le agavaʻa ua taʻua o le tagata Sipaniolo Bernardino de Sahagun. I le seneturi XVI, i lana tusi "The General History of New Spain Affairs", na faamatalaina ai e se monike le laau mo le taimi muamua i auiliiliga, ma na faaalia foi ona uiga autu.

Tigridia tubular - laau toto vevela, o lona natura natura o mauga mauga o Mekisiko. Tigridia tubular O se vaega taua o le meaola o lona laʻititi laʻitiiti lea. O le maualuga o le laau e le sili atu i le 40-50 cm, o le lapoa o le fugalaau e le sili atu i le 7 cm. O paluga i fafo o le fugalaau e sili atu le lapoa nai lo o latou aiga, ma ua i ai foi se pale malulu mafiafia.

Tigridia Chess - Se ituaiga o meaola, e iai ni lanu lanu e le masani ai. E ufiufi i latou i le tele o tamaʻaiga laiti e lua. O le mea e vaʻaia ai, o loʻo faia ai se mea teuteu faʻapitoa. Tigridia Chess Tigridia tele-felelei - o se laau o le lapopoa, ma se uiga mataga o fugalaau ma se mea pogisa i le faavae. O se tasi o vaega e sili ona mataʻutia o le laau o le foliga le masani lea o ona totoga mai fafo. Latou te malosi le paʻu i fafo, lea e maua ai se vaaiga uiga ese i le fugalaau atoa. Tigridia tele-felelei

Faiga faʻapipiʻi

O le totoina o pulufana o se tasi lea o auala sili ona taatele o le tuputupu ae o le tigridia i le dacha. E le gata i lea, ae na o le fesoasoani a puluvaga e mafai ona ausia ai le sili ona lelei ma le maualuga o laʻau.

E le gata i lea, o pulufana e maua mai ai fugalaau e pei o: tulip, snowdrop, autumn crocus, gladiolus, lily, narcissus, ixia, candik, alium, hionodoksa ma dahlia.

O le faagasologa e aofia ai laasaga nei:

  1. Filifilia se nofoaga e tulaueleele ai: O se togalaau e talafeagai mo fugalaau i le lumanaʻi e tatau ona filifilia i le tautoulu; Lelei mo le laau e fetaui ma nofoaga lelei ma le mama.
  2. Sauniuniga mo le faʻaleleia: 3-5 aso aʻo lumanaʻi le aso faʻatulagaina o le totoina, o le faʻaologa o pulupuga e vaevaeina i totō taʻitasi ma teuina i le vevela o le potu. Tipipidia pulu
  3. Totoina o totoga: O le taimi aupito sili ona lelei mo le tulaʻi mai o le alalaupapa o le ogatotonu o Mei. Ua totoina pulu i totonu o se eleele na muaʻi vaʻaia i le loloto pe a ma le 10 cm. O pine muamua e aliali mai i le 2-3 vaiaso.
  4. Tausiga o togalaau: Mo nai vaiaso muamua, e manaʻomia ai le faʻaleleia o le tino i luma o le totoga, ina ia mafai ai e le 'eleʻele ona faʻapipiʻi le aʻafiaga o le aʻa i le maualuga. A maeʻa ona aliali mai muamua lauʻau, faʻaitiitia le tele o le vai, ma faʻafeinuina e pei ona tatau ai, peitaʻi, o le faamamaina o le mea e le tatau ona faʻatagaina.

E taua! Pe a totoina, e tatau ona aloese le lūlūina o faatoʻaga, aua e ono afaina tele ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o le moega fugalaau. O le mamao maualalo i le va o fugalaau taitasi e tatau ona le itiiti ifo i le 20 Vaʻai

Ina ia faʻaleleia le lelei o le toe gaosia o le tigridium, e taua le faʻaogaina o fautuaga nei:

  1. Tigridia o se foliga malamalama-alofa e le taliaina ai suiga fesuisuiai i tulaga o le vanimonimo, o le mea lea o le fugalaau o le a sili ona sili ona lelei i totonu o se nofoaga lelei, puipuia mai le lafo.
  2. O tagata o le itu i mātū o loʻo fautuaina ina ia muaʻi faʻafefeteina pulu. O le faia o lenei mea, ua totoina i totonu o fagu ma suavai lelei mo le tele o vaiaso aʻo lei totoina, i le eleele avanoa e totoina le laau pe a uma le germination o le muamua 2 lau.
  3. E masani lava, e le manaomia e le laau ni pusa faaopoopo, ae i le tulaga o le galueaina ma le le lava o le malamalama, o le a avea ma mea e pala ma e manaomia ai le fusia.

Teuina o taumalulu

I le faaiuga o le vaitau tuputupu ae, e tele tamaiti e atiae i le aʻa o le fugalaau i luga o le pusa uterine. O le isi vaipuna e sosoo ai e mafai ona totogo. O le mea lea e taua o le ofagafu o pulu, o le mea toto toto.

Kili i le faaiuga o Setema, ao lei amataina muamua le malulu, faatasi ai ma le vaega eleni o le fugalaau. A maeʻa lena, e teuina ia anufe i le potu vevela i se nofoaga lelei mo le 2 vaiaso e faʻaitiitia ai le susu.

A maeʻa le 14 aso, e vavae ese vaega o aʻa ma laʻau e aunoa ma le faʻalavelaveina o le fausaga o corms ma tuʻu ai se vevela e tusa ma le 3 cm le uumi. O le isi, e tatau ona togafitia le tigridia ma soʻo se fualaau oona mo laau totō.

E taua! Afai o le potu mo le teuina o pulufana ei ai le maualuga o le susu, e tatau ona latou faia ni tulaga faapitoa, e maua ai le lele lelei. Ina ia faia lenei mea, nai lo le oneone, e tuu i totonu o se nailo ma susunuina.

O le filifiliga pito sili ona faigofie o le a 0.7% le malosi o le faavae. A maeʻa lena, e toe faʻagogo foi corms i le vevela o le potu mo le 1-2 vaiaso. O pulu ua saunia ua tuʻuina i totonu o se fagu ma afifi i le oneone mamago. I lenei fomu, o pamu na teuina i se nofoaga malulu i le vevela pe a ma le 5 ° C. I ni nai aso ao leʻi tulaʻi, o le mea e faʻaaogaina ai ni mea e faʻaaogaina ai ma o le a vaeluaina ai i le siʻosiʻani taʻitasi Faʻaaogaina o meafaitino ma faailoga iloga o le faaleagaina poʻo le pala e lafoai.

Totoina mai fatu

O le tuputupu ae o le tigridia mai fatu na faia lelei i le tele o itu i matu, aua ona o uiga o le fugalaau fuga, latou te le maua se taimi e selesele saogalemu ai aʻo lei malulu le tau.

O aso o le lūlūina o fatu mo vaega taʻitasi o le tau o tagata taitoatasi. I se tau le lelei, o le faagasologa e amata i le faaiuga o Fepuari.

Fatuina e aofia ai laasaga nei:

  1. Substrate ma le sauniuni o le vaa: soʻo se mea e teu ai togalaau o le a talafeagai mo le totoina o laau, e mafai ona suia i ipu tioata faʻaaogaina. Mo le totoina o laau e talafeagai ma soʻo se faleoloa fale. E mafai ona saunia le eleele ma le tagata lava ia, mai i le faʻafefiloi o le eleele masima, peʻa ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1.
  2. Faʻapipiʻiina ma se mea o loʻo i ai pusa faʻatoʻaga: o le palapala i totonu o le vai e faʻamamaina e tatau ona faʻatumu lelei, ae ui i lea, e tatau foi ona aloese mai le tele o le eletise, aua e ono aʻafia ai le tuputupu ae o fualaau.
  3. Lauina o fatu: o loʻo faia i se auala papaʻu; Ina ia faia lenei mea, e tatau ona tufatufa lelei fatu ile luga o le meaʻai ma ufiufi ai se palapala eleele e le silia le 3 mm.
  4. Fafagaina o le tausiga: i nai vaiaso muamua, e tatau ona matua susulu le masini i vai vavae ese i le vevela o le potu. A maeʻa ona aliali mai muamua lauʻau, e le manaʻomia le toe faʻaleleia o le eleele; e tatau ona faʻataʻalulu pe a mu le meaʻai. O le mea sili ona lelei, o le a lagona le mafanafana ma le susulu o pusa o fatu i le vevela o le 20-25 ° C.
  5. Suʻeina ile laufanua: o le totoina o laau e tatau ona i ai i le afa lona lua o Me, ina ua maeʻa i luga o le muamua 2 lau. A maeʻa ona totō laau mo le 2 vaiaso e tatau ona faʻamalolo tele.
Tirgidia fatu

Fautuaga autu mo le faʻaleleia o le faʻaopoopoga o fatu o le tigridia:

  1. O le puipuia o fualaau mai afaina o le fatu, o fatu aʻo lei luluina e tatau ona faʻafefete mo le 5 minute ile 40% vai inu vai, ona fufulu lelei lea.
  2. A lūlūina fatu, e tatau i se tagata ona matua matauina le mamao i le va o latou le itiiti ifo i le 5-6 cm, o le a mafai ai ona aloese mai le luluina o le lulu.
  3. A uma ona toto totoga i luga o le eleele, e taua tele le fafagaina oi latou, mo lenei, soo se fuālaʻau suavai o le a talafeagai lelei mo fualaau mai le faleoloa fugalaau lata ane.

Totoga Laʻau

E pei lava o soʻo se isi lava laau, o le tigridia e manaʻomia ai tulaga faʻapitoa o le taofia mo i latou lava, a aunoa ma lea e le mafai ona latou vaʻaia se fugalaau fugalaau.

Malamalama

E pei ona taʻua i luga, o le tigridia o se foliga ata-foliga, ae e le tatau ona totō i le itu susulu o le moega fugalaau, e pei o le susulu o le la e mafai ona afaina tele ai le atinaʻe o le fugalaau.

O le mea lea, e tatau ona totoina i totonu o se nofoaga manaia, ae natia mai le tuusaʻo saʻo ile la.

Lulu

O le fugalaau e maua mai i laau vevela, e pei o le atinaʻe manuia i le vaitau o le tuputupu aʻe, o le ea vevela e tatau ona i ai ile 20 ° C.

E taua! O le fugalaau e mafai ona ola i le vevela i lalo o le 20 ° C, ae i lenei tulaga o le a le mafai ona avea ma togi matutua po o fatu.

Ae ui i lea, i le tautoulu, o matagi lanumoana o le tigridia e le matautia, o lea latou te mafai ai ona fiafia i lo latou tupu aʻe i le malulu tele.

Soo

E sili atu le lelei o le tigridia i eleele mama ma lelei, ma puipuia mai matagi malosi, ma le pH neutral pe alkaline. O ia eleele e tatau ona i lalo ifo o faiga lelei faʻatoaga ma muaʻi faʻamaʻaina ma sina vaega o mea faʻalevelaina o minerale pe faʻasaina.

Saili po o le a le taua o le eleʻele palapala mo laau totō, pe faʻapefea ona fuafua le aoga o le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi, faʻapea foi pe faʻafefea ona faʻataʻoto le eleele.

Faʻasa

A o faagasolo le vaitau o le germination ma le galue malosi, e manaʻomia le suavai i aso uma e tausia ai le lelei o le suavai, ae le aoga le toe totoina o laau, aua e mafai ona oo atu i le oti. I taimi vevela, e faʻafefeteina fugalaau i le 1-2 taimi i le aso, ao le vevela o le aso e pa'ū i le 20 ° C - tasi taimi i le 1-2 aso.

O le faailoga autu o le manaomia o le susu o le foliga mai o se moli mamago mama i le eleele. I le faaiuga o le fugalaau, ua saunia le alalaupapa mo le taumalulu, mo lenei, mai le faaiuga o Iulai, faʻavaveina le vai, i le 1 taimi i le 2-3 aso.

Totogi

Tigridia o laau toto e fiafia i le susu, ae ui i lea, o le tele o le susu e leaga mo lo latou atinaʻe ma tulaga lautele.

O le mea lea, e tatau ai ona tupu lenei fugalaau i se nofoaga matutu, vaʻalele lelei (ae aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga). I le taimi o le fausiaina o vai, fausiaina o laau toto latou te le aoga, na o le faʻamamaina o le palapala o le fugalaau.

Laʻei pito sili

O laei sili mo lenei fugalaau e taua tele. Mo le taimi muamua faʻapipiʻi laau i le masina pe a mavae le faʻaalia o le muamua 2 lau, pe leʻi muamua atu i le 2 vaiaso talu ona faʻavasegaina i se nofoaga tumau.

O le isi taimi fafaga ai le tigridium i le laasaga o le galue malosi.

E sili atu le tali atu o laau i le faʻamaʻiina o fugalaau faʻasamaʻi mo fua o ituaiga.

E taua! A o faagasolo le vaitau o le fugalaau galue, e le tatau ona fafagaina le tigridia, i lenei la taimi e manaʻomia ai e le fale na o le faʻamautu lelei.

E masani lava, o fautuaga a le kamupanī mo a latou faʻaaogaina e fetaui lelei ma manaʻoga o laau totō, ae afai e te manaʻo e fatu se moega fugalaau moni, o le taimi muamua e te fafaga ai oe e faʻaopoopo 30-40 kuea i sikuea mita i le palapala. m o le suauu.

Pe a fuga, e fautuaina e fuga le fugalaau i se vaifofo o le nitroamofoski ma le faʻamalieina o le 30 g i le 10 lita o le vai.

Faigata i le tuputupu ae

O faafitauli ogaoga i le galueaina o le tigridia e le mafua ai, ae ui i lea, o faigata i lona fausiaina o loo mafai pea. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e mafai e le tagata e olaola ona iloa le fetogiina o fugalaau, le oti o faʻataʻitaʻiga ma isi mea. I le tele o tulaga, o le taunuuga lea o le fausiaina le talafeagai, fafagaina, ma isi. O lea la, o se fugalaau fugalaau fugalaau olaola lelei e mafai ona na o le tausisia o tulafono ua faamatalaina i luga mo le tausiga o le laau.

Maʻi ma faʻamaʻi

Tigridia e masani ona afaina i faʻamaʻi pipisi nei:

  1. Tapaa Taʻafia a le Tapaa: mafua ai se suiga i le lanu o laulaau i luga o le mamanu mamanu faʻapitoa ma le faʻamavae o le beige po o le piniki, ma e taʻitaʻia ai foi foliga o patupatu i luga o le fogaeleele. O le aso nei, e le o iai ni fualaau faasaina e puipuia ai le atinaʻe, e tatau ona faʻaaogaina fatu maualuga ma paluga mo le toe gaosia o le tigridia, faʻasalaga taʻitasi i laʻau paʻu ma isi mea ola i le faaiuga o le vaitau o le tau vevela, faʻamaʻi le totoina o meafaitino ma togalaau faʻasaina poo isi visepisi.
  2. Rusty: E foliga mai o se taamilosaga faataamilo i luga o le laau. E mafai ona eseese o latou foliga ma foliga, ae e masani lava ona i ai se paʻu mumu mumu lea e tafe pe a latou oso. Ina ia manumalo i le maʻi, e tatau ona togafitia le fugalaau i tali o Alfa-Tebuzol, Flutrivit, Polygard, poʻo analogues.
  3. Scab: o le faʻamaʻi e faʻaalia mai i luga o le faʻamaʻi toto i luga o le laau, ia o loʻo faʻaalia i le paina o luga o luga o le tino, maʻi o le tino, paʻu o le tino, mea e le masani ai. I le puipuia o le faamai, o le puipuia o le totoina o fugalaau e faia i le 2-4 taimi i le taimi ma fofo o sauniuniga Fitosporin-M, Agat-25K, Albit, Acrobat MC, Profit Gold, Ordan, Kuproksat e filifili po o analogues.
  4. Rotten: faʻaalia ai le mailei o lela o laulaʻau ma lala o le laau. I vaega taʻitasi, o le ie e liua i se mea vailaʻau e pei o se mea paʻepaʻe paʻepaʻe, lanu uliuli poʻo le uliuli. E mafai ona foʻia le faʻamaʻi ma le fesoasoani a le Kuproksat solution poʻo le paluga Bordeaux.

E le gata i lea, o le tigridia e afaina ai faʻamaʻi:

  1. Medvedka: ai aʻa ma puʻupu o le fugalaau, lea e mafua ai ona pala. Ina ia iloa ai e mafai e le pusi ona i luga o ni pulumu laiti ma minks i le eleele ma le iva o le senetimita. O le puipuia o le atinaʻeina o se urosa, aʻo le i totoina, e taua tele le togiina o le Fury, Aktar, Anticuc, Decis, Confidor, poʻo ona tagata. Medvedka
  2. Malaga: e mafai ona fuafua le meaola e ala i le uiga o togitogi uliuli laʻititi i le laʻau. I le tulaga o le tele o atinaʻe o le parasite e mafua ai le gaselase mamago, faʻapea foʻi ma le mimilo ma le vaivai o lau.Ma o se faailoga iloga foi o le iniseti o le uiga lea e mamago i luga o laulaau. E mafai ona faatoilaloina Thrips i le fesoasoani o le "Avertina N", "Abamektina", "Ata", "Agrovertina", "Fitoverma" poo analogues. Malaga
  3. Slugs: o le tamaʻi manu e 'ai i vaega laiti o le laau, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le atinaʻe atoa o le fugalaau. E mafai ona e iloa slugs e ala i se auala masani o le fusi i luga o le laau ma eleele lata ane. E mafai ona e manumalo i le parasite ma le fesoasoani o vailaau e pei ole Mesurol, Glanzit, Snacol poo analogues.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

O le lanu uigaese o lenei fugalaau o loo atagia mai i le ulutala. O lona gaʻo o lanu lanu enaena, ao le lanu lanu o le petal e mafai ona maua uma lanu mumu po o samasama. Laʻau matagofie. E umi ma uumi.

O le maualuga o se laau e 30-40 cm. Faʻavave vave.

O le uiga ese o Tigridia o le fugalaau fugalaau i le vaveao ma ua mou atu i le leva o le afiafi, ma o le aso na sosoo ai e foliga mai ai se foliga fou, o le tele o taimi e ese ai le paolo. Ma faapena lava seia oo i le pau. O se vaaiga ofoofogia e lagolagoina e se mea manogi matagofie.

Faʻapenaina e pulu. Mo le taumalulu ou te eli ma teuina e pei o gladioli. Ou te toto i le amataga o le tautotogo, i le taimi lava e uma ai le taufaamatau o le kiona. E le lelei, e manaʻomia le itiiti ifo o le tausiga ma le fafagaina. Toto i luga o soo se eleele.

Sili mo le teuteuina o le saite. Afai e te manaʻo e teteʻe i ou tuaoi i se fugalaau e le masani ai, lagona le saoloto e filifili Tigridia. O tagata uma na vaʻai ia Tigridia i luga o laʻu saite sa fiafia tele i fugalaau.

Alena
//otzovik.com/review_9428.html

O Tigridia o se fugalaau matagofie matagofie lea e fiafia ai faifaatoaga i le salafa o le lalolagi ma lona foliga pupula. E ui i lona amataga, e le manaomia e le fale ni tulaga faʻapitoa e oʻo lava i itulagi ma le atunuʻu i matu.

Ae peitai, ina ia mafai ona fiafia le fugalaau i le taimi o le tuputupu ae, e tatau ona fatuina ni tulaga faapitoa o le eleele ma fausuina, a leai o le a le mafai ona ausia se tamaoaiga mauoa.