Mataupu

Uluaʻi ituaiga pateta o le pateta Latona: tofo lelei, fua maualuga

O le amataga o le fua o le pateta Latona o le filifiliga Dutch e tuʻuina ai se seleselega lelei ma lelei na maua toetoe lava o le lalolagi atoa.

O le tofo lelei ma isi uiga faʻatau e faia ai pateta o lenei ituaiga o mea sili ona lauiloa, e le gata i faatoaga tumaoti ma patino.

I totonu o lenei tusiga o le a e maua ai se auiliiliga auiliili o le ituaiga, iloa lelei ona uiga ma ata.

Eseesega faʻamatalaga

Igoa tulagaLatona
Tulaga lauteleuluaʻi laulau 'eseʻese ma fua maualuga
Gestation period65-80 aso
Manatua Pule16-20%
Masima o fai pisinisi85-135 gr
Le numera o fatu i totonu o le togavao10-15
Tuuina atue oo atu i le 460 c / ha
Quality Consumersili ona manaia, e le pa'ū i le taimi o kuka
Faanatinati90%
Lanu o le paʻusamasama
Pulp lanumoli samasama
Nofoaga sili ona fiafia i ai eriataugofie le tau
Faʻafitauli faʻamaʻie mafai ona faʻaleagaina le tuai o le paʻu, e matua faʻasaʻo i le puluper flutter, faʻamautu lelei i le paʻu
Vaega o le tuputupu aefaʻafefe uma le lamala ma le maualuga o le faʻamafanafana
FaʻatonuHZPC HOLLAND B.V. (Holani)

Peel - lanu samasama, lamolemole, o loʻo i ai sina vaʻavaʻa. O mata e laʻititi ma laʻititi, taʻoto pepelo. Le lanu o le pulupulu - mai le kulimi i le samasama.

O le foliga o le oval-round. O kulupu e lamolemole, matagofie. O le maualuga o le masini e maualuga: 16-19%. O le mamafa o le tuber o le 90-12 g. O le maualuga o le mamafa o le 140 g. O le vao e maualuga, saʻo.

O le maso o loʻo i totonu o isi ituaiga o pateta e mafai ona e vaʻaia i le laulau i lalo:

Igoa tulagaManatua Pule
Ilinsky15-18%
Cornflower12-16%
Laura15-17%
Irbit12-17%
Blue-eyed15%
Adretta13-18%
Alvar12-14%
Breeze11-15%
Kubanka10-14%
Na tulaʻi Crimean13-17%

O le lau e lapopoa, pogisa, o le mata e matte. O le togavao e mafiafia, faʻafefete, faʻapipiʻi. Mo Latona o loʻo faʻauigaina e ala i laʻau faʻalelei ma paʻepaʻe paʻepaʻe.

E mate lemu tele le laau, ma ao alu pea le ola, o loʻo ola pea le pateta. Pogisa ma sili ona lush tops e faatumauina ai le susu o le eleele, ma faasaoina ai mai le vevela. 10-12 tubers e fausia i lalo o laau taʻitasi, o le mamafa o le mamafa e oʻo atu i le 2.4 kilokalama o pateta ua filifilia.

Ata

Uiga

O le uluai ituaiga o le pateta o le pateta o Latona e fafaga e Dutch agronomists. Faʻaleleia i vaʻalele lelei, aemaise i Rusia, Iukureini ma Moldova.

Muamua. Potato Latona e mafua mai i le vave o le taumafa. O le tuputupu ae o le vaitau e 70-75 aso. O le totoina o pateta e mafai ona faia toetoe o le taumafanafana. I le 45 aso o loʻo i ai le avanoa e aoina ai le fua muamua o le "talavou".

Tuuina atu. O lenei ituaiga o loʻo maua ai le fua tele. E oʻo i le 50 tone mai le 1 hectare o fanua e mafai ona seleseleina i tausaga taʻitasi.

Lafoaia o le lamala. Eseese Latona e faʻasaga i tulaga o le tau - faʻaleleia lelei ma tuʻuina atu fua lelei, e pei o le lāmala, ma i lalo o tulaga o le maualuga o le susu.

Manaomia eleele. O le totōina ma le totoina o pateta o lenei ituaiga o loʻo faia i luga o le eleele. E leai ni mea faʻapitoa mo le eleele.

Talosaga. Latona - laulau eseese o pateta. Faʻailoga i le taimi e teu ai (e mafai ona teuina seia oʻo i le tautotogo), faʻapitoa e oʻo atu i le 96% o le faʻaaliga.

Aua e tatau ona faʻamagoina ia fatu faʻapipiʻi umi ina ia aloese ai mai le faʻasalaga. Faitau atili e uiga ile auala e teuina ai pateta i le taumalulu, pe faapefea ona fai i totonu o le pusaaisa, i totonu o atigipusa, oa faaupuga ma mea e fai i laulaʻau aʻa, ia faitau i tala eseese o la matou 'upega tafaʻilagi.

Tatau. O le tofo o le pateta Latona e mafai ona iloiloina ma le saogalemu i le 4.9-5 i le lima sikuea. I le aʻafiaga o le mafanafana (sauniuniga) e le faʻapalapala, tausia le pepa muamua.

Faʻafitauli i le faʻaleagaina o masini. O lenei pateta e tatau ona vaʻaia faapitoa mo lona malosi malosi e faʻaleagaina.

A oʻo le seleselega o le pateta e tausia i le 97%, faʻatasi ai ma femalagaaiga uumi taimi e teteʻe ai i faʻalavelave. E oo lava i le tele o aso o le faʻaleagaina e toetoe lava a le matauina.

I le laulau o loʻo i lalo e mafai ona e faʻatusaina le tausia lelei o isi ituaiga faʻatoʻaga ma pateta Faʻasalaga:

Igoa tulagaFaanatinati
Arosa95%
Vineta87%
Zoraka96%
Kamensky97% (faʻamuamua i le vevela i luga + 3 ° C)
Lyubava98% (lelei tele), e le mafai ona totoina le tubers mo se taimi umi
Molly82% (masani)
Agatha93%
Burly97%
Uladar94%
Felox90% (vave fafagu o fatu i le vevela i luga + 2 ° C)

Tuputupu ae

O le faʻaaogaina o le vailaʻau e le faigata, o le tulaga masani ma e aofia ai auala autu: faʻamalolo, mulching, faʻafeinu, faʻalaʻau.

O afea ma pe faʻapefea ona faʻaaoga le fugalaʻau ma pe faapefea ona fai pe a totoina, faitau mea taʻitasi o le 'upega tafaʻilagi. Matou te aumaia foi i lau tusi o manatu i isi metotia o le totoina o pateta: tekonolosi a Dutch, i lalo o vaomago, i paʻu, i taga.

Maʻi ma faʻamaʻi

O loʻo i ai se teteʻe maualuga o le vailaʻau i le paʻu masani, siama o le curling leaf, viral infections: Alternaria, Fusarium, Verticillus, Golden Nematode, Ring and Rotary Rot, Cancer I le leva o le paʻu o le tubers e maua ai le tetee, ae o le gasegase e matauina i le tuai o le paʻu o lau (luga).

Faiga faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi Le Latones e ese mai le tausiga o isi ituaiga. E tatau ona manatuaina pe a maeʻa ona tuʻuina atu, e le tatau ona umi le fatu i le palapala. E taʻitaʻia ai le paʻu o le paʻu.

E pei o faʻamaʻi, o le faʻamataʻu sili i ituaiga uma lava o le Colorado potato beetle.

I luga o la matou 'upega tafaʻilagi o le ae maua ai auiliiliga auʻiliʻiliga i auala e faʻafefe ai faʻatasi ma le fesoasoani a togafitiga faʻasolosolo ma vailaau.

Latona o se ituaiga o le pateta e laʻitiiti ma e taugata mo lona tofo, tulaga mausali ma maualuga, lelei le faʻafeiloaia i soʻo se tulaga o le tau ma tausiga le lelei.

Ma i le laulau o loʻo i lalo o le ae maua ai fesootaʻiga i isi ituaiga matagofie o pateta e tele ituaiga o vaitau:

FaʻamaʻaʻaLaititi vaveTaeaga tuai
PicassoBlack PrincePalaʻele
Ivan da MaryaNevskyLorch
RoccoLotoRyabinushka
SlavyankaLe Alii eNevsky
KiwiRamosLototele
CardinalTaisiyaMatagofie
AsterixLapotMilady
NikulinskyCapriceVeʻaDolphinSvitanok KievLe talimaloSifraLaeliRamona