Tausiga

O faʻalavelave matuia o faʻamalosi ma metotia o le feutagaʻi ma i latou

Lafoaʻi ese laʻau teuteu i laʻu eria, e tatau ona e saunia mo le mea moni e mafai ona aʻafia e meaola faalafua eseese. O le tele o fai togalaau latou te iloa o meaola faalafua o loʻo ola ai laau ona o gaʻo taua o loʻo maua i le paʻu ma nila. Ae ui i lea, e tele faʻamaʻi pipisi e le fefefe i le manogi o le manogi ma e ono afaina ai le laau. O le mea lea, i lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i meaola faalafua ma le auala e taulimaina ai.

Sufuluina o meaola faalafua

O le lisi o parasite e maua i meaola faalafua o loʻo fafagaina i luga o le sua o le laau, ma faʻaleagaina ai. O mea e afaina ai e eseese lava e fuafua i le faitau aofaʻi o le kolone o le aphid e tasi po o le apogaleveleve, lea i le tele o numera e mafai ona faʻaumatia atoa le laau.

Shchitovka ma talipupuni sese

E masani ona aʻafia ai pifers i totonu o meaʻai totonu. O le talipupuni o se iniseti laitiiti lea e aʻafia i le faʻailoga o anufe. Ua maua e le pest lona igoa ona o le i ai o se tamai atigi lea e ufiufi ai lona tino atoa.

E taua! Faʻalagolago i le ituaiga shchitovki poʻo le faʻamaʻi, o le iniseti o le a faʻalauteleina i luga o laau eseese (moli shchitovka - citrus; pine pine pine shchitovik - pine).

E taua le iloa o fuʻa ma talipupuni pepelo ei ai le tele o eseesega. E ese mai i le mea moni o latou o ni aiga eseese, e ese foi i latou i le fausaga (o le atigi o se vaega o le tino o le leoleo leoleo, ma i le fua o le vavaeeseina).

I lenei tulaga, o lau laau toto e mafai ona aʻafia ai le tui. O se iniseti parasite laitiiti lea e aʻafia ai le lanu moana ma le masani. E faʻamauina i luga o se laau i vaega o le 4-8 tagata taʻitoʻatasi. O se uiga masani o le puipui puipui puipui o le lanu lea (lanu enaena po o le mama chestnut) ma tino laiti tino - e oo i le 6 mm. I le amataga o le taumafanafana, o le fafine e lalagaina i luga o le 3,000 fuamoa felanulanuaʻi, lea i le ogatotonu o le taumafanafana ua liua ma le pipii i le laau po o le pito i lalo o le laau. E oʻo atu ia Oketopa, o le a avea tagata e avea ma tagata matutua ma ola aʻei se mea e sili ona lelei.

E te iloa? I tulaga le lelei, sili atu male tamaʻitaʻi ua fanau, i tulaga lelei, ua fananau mai fafine. E mafua lenei mea i le mea moni o tama e iai ni apaʻau ma e mafai ona felelei i isi laau totō, pe'ā tele meaʻai.

E mafai ona e faʻamautinoa ua taia le laau toto i se talipupuni sese, e mafai ona e faia i luga o mafuaaga nei:

  • mea faalilolilo pipi (vai) i luga o nila ma toso;
  • laiti lapulini i luga o pupu, o matai matutua;
  • taofia le tuputupu ae o se laau talavou;
  • lafo i lalo nila poʻo fatugaʻo.
E tatau ona togafitia le maʻi i le taimi e sili ona puupuu. Ma o lenei mea o le a matou fesoasoani ai i togafitiga faʻasoifua ma vailaau.

Afai o loʻo taaalo tamaiti i autafa o le laau po o fagafao o loʻo momoe, ona sili atu lea ona amata le togafitiga e faʻaaoga ai metotia faʻamaonia. O le talita e mafai ona aveese faʻapitoa e ala i le susuina o le ie ma le ava malosi ma vai inu. Ina ia faia lenei mea, ave le 5 g o le vai mafanafana ma ave le 75 g o le fasimoli vai ma le 50 ml o le ava malosi.

E taua! O le faalilolilo lea e iloagofie e tagata puipui pepelo o le padya. O se filo lanu uliuli e faʻamauina i luga o lenei sua suamalie suamalie, lea e faʻateteleina ai le gaoioiga a le talipupuni sese.

Afai o le kolone o le talipupuni sese e toalaiti tagata, ona le faigofie lea o le faamamaina. Mo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fualaau oona, o lona uiga: "Aktara", "Aktellik", "Phosbecid", "Admiral", "Biotlin", "Confirm Extra".

Ina ia mafai ona faʻaumatia atoatoa le parasite, e tatau ona faʻamalolo vaovao mai meaola faalafua i le tele o taimi, aʻo faʻaaogaina inisiua eseese ina ia ausia ai le sili ona lelei.

Spruce aphid

Aphids o faʻamaʻi sili ona faʻamaʻi o mea manogi. E le fefefe le manogi o aphids i le manogi o suauu taua, ma faʻamautu i le faitau afe o kolone i luga o se laau. O lenei iniseti e maualuga lona 2 mm ma faʻataʻitaʻi Sitkhinskaya, prickly ma Serbian spruce. Aphid e laʻitiiti e toetoe lava a le mafai ona vaʻaia e aunoa ma se tioata tetele. E mafai ona iloa mai le laʻau samasama i luga o le laau. Ina ia mautinoa ua mamae le laau ona o le aphid, e mafai ona e faʻaaogaina se pepa maligi paʻepaʻe po o se pepa, lea e sui i lalo o le paranesi ma tuʻituʻi atu i ai. E faʻapipiʻi foi i luga o nila ma pulou atonu e foliga mai o se mea faʻapipiʻi, lea e tosina ai pipi.

Afai e te matauina faailoga uma o le taua o aphids i luga o lau laau, o lona uiga e faanatinati le amataina o le taua faasaga i le manu. A o leʻi talanoa e uiga i le faʻaumatia o aphids, e aoga le manatuaina o le mafuaʻaga o foliga o se iniseti. Aʻai e 'ai i le paina, ma' ai e 'ai i mea suamalie o aphids ma faʻaaoga e pei o lafumanu. Mai lenei mea e mulimuli mai ai, i le faaopoopo atu i aphids, e tatau ona tau ma tau.

E taua! A o leʻi sasaa pe solo le laau i le vai oona, e ufiufi aʻa, a leai o le a mafatia tele le laau mai mea e fai ai le fasimoli.

E tatau ona e amataina se taua ma metotia a tagata e puipuia oe lava ma meaola mai mea oona:

1. Faʻaaogā faʻamafanafana lanu meamata, e mafai ona e faʻaumatia se tamaititi aphid population. Ina ia faia lenei mea, faʻamafola se fasi fasimoli i le 1 lita o le vai ma suʻe nofoaga na afaina i le tali e maua ai.

2. Ina ia faʻaumatia aphids, e mafai ona e faʻaogaina le paʻu o le suka. Ina ia faia lenei mea, 300-400 g ipu oona e sasaa atu ai le 1 lita o le vai inu ma tuu ai mo le 3-4 aso i se nofoaga pogisa (ae le o le malulu). O le mea e tupu mai ai e manaʻomia le faʻamalolo uma o le laau.

3. Tapaa ma le tapaa e fefefe ai aphids e sili atu le leaga nai lo iniseti. Mo le maua o vailaʻau matou te faʻaalu 150-200 g o le tapaa i le 5 lita o le vai i le aso. Ma le isi mai le pulumu matou te paluina ai le laau mamaʻi.

Afai na lolovaia e le aphid uma laʻau o se laau poʻo lau laau toto e oʻo i se maualuga e le mafai ona aʻe, ona faʻaaogaina lea o iniseti. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga meafaigaluega nei: "Arrivo", "Karate", "Neoron" ma le "Aktellik". Afai e na o le tasi pe lua lala e aafia i aphids, ona mafai lea ona vavaeina e puipuia ai le salalau atili o le parasite. Talu ai o lago e ave atu i le laau e ala ile papa, e mafai ona e afifiina le vaega pito i lalo o le ogalaau ma le lipine tape e le mafai ona foia e iniseti. Afai e le fesoasoani lenei metotia, ona mafai lea ona e faaaogaina fualaau faasaina: "Delic", "Muracid" ma le "Anteater".

Aʻa aphid

O lenei meaola e matua faigata lava ona maitauina, talu ai o le laumei e mafai ona oʻo i ai lo tatou nofoaga.

E taua! O le aphid aphid e matua ese lava mai le masani, ma o le mea lea o auala e taulimaina ai o le a ese.

E lua ituaiga o aphids e faʻapipiʻi i luga o le fulufulu: o le honeysuckle (i lenei tulaga, o le spruce o se laau vavalalata) ma le aʻa. Honeysuckle aphid e manaia ona e faʻapipiʻi uma i luga o le honeysuckle ma spruce. O se tamaʻi tamaʻitaʻi e gaosia fua i le tautotogo i luga o le honeysuckle, ma i le taumafanafana i luga o le uila. I lenei tulaga, e tatau ona vavalalata laau, a le o lea o le a le faʻapalapalaina le aphid honeywockle aphid i luga o le laau.

O le mea lea, o le tele o taimi o le a mafatia ai le laau mai le vao. O lenei pepe iniseti e oʻo atu i le 3 mm le umi o loʻo i ai se lanu mai le lanu piniki i le mumu mumu. I lenei tulaga, o le aphid female ei ai ona apaʻau, o lea e mafai ona 'aveʻesea ia'oti i luga o mamao. I le tautotogo o le tautotogo, e tuu ai o ia i totonu o le eleele, ma o le a faʻapipiʻiina ai aʻa o le laau. A maeʻa le 2-3 vaiaso, ona avea lea o aʻa ma tagata matutua. E oo atu i le faaiuga o le taumafanafana, e amata ona felelei fafine i isi laau ma tuu ai fuamoa (o lenei mea toetoe lava a oti pea).

E faʻapefea ona malamalama e aʻafia le laau toto i le aʻa o le aphid? Afai ua mamae le laau, ua i ai se foliga tiga, ua amata ona mamae pe malogo ma e leai se parataite i le vaega o luga, o lona uiga o loo e feagai ma se aʻa aphid.

O le faʻatoʻilalo aʻafiaga o aʻafiaga e mafai ona avea ma auala eseese:

  • agrotechnological;
  • vailaau;
  • meaola.

Sei o tatou amata i metotia o gataifale e le aofia ai le faatauina mai o fualaau faasaina po oa latou gaosiga:

  1. Faʻatoʻilaloina vao uma latalata i le laau. Aemaise lava o le henbane, sana ma le meli moa, talu ai ona o luga o nei laau toto e masani ona atiaʻe e aphids.
  2. Lafoaia o otaota uma (aʻa, aʻa, lau) lata ane i le vaovao.

O metotia o fualaau oona o le a fesoasoani e faʻaumatia soʻo se parasite, ae e afaina i manu ma tagata. Mo le aʻafia o le aʻa o aphids faaaoga fualaau faasaina: "Aktara", "Mospilan", "Dantop". E i ai se filifiliga i totonu i le ituaiga o iniseti insecticides saogalemu o aʻafiaga mai le natura, e aofia ai: "Bowerin", "Akarin", "Guapsin" ma le "Fufanon". O nei vailaʻau faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻaogaina o le tino i le aphids ma i le taimi e tasi e saogalemu mo tagata.

Meli

Afai e fesiligia oe po o fea mea faʻamaʻi pipisi e masani ona pala i luga o se laau ma 'ai ailalaʻai, ona mafai lea ona e tali atu ma le saogalemu oi latou o Hermes. O meli o se ituaiga o aphid e ola faapitoa i luga o conifers. O lenei meaola e faʻapipiʻi i luga o le paʻu, paʻu, mumu ma nila. O le siama faʻapipiʻi e ufiufi i paʻepaʻe paʻepaʻe, e peiseai na lilofia i le kiona. Peitai, e le tupu lenei mea i le taumalulu, ae i le ogatotonu o le tautotogo. O togitogi paʻepaʻe e ufiufi e aofia ai le parasaite mai le faʻaleagaina ma suiga vave o le vevela.

E taua! I le taimi o le vaalele i se isi nofoaga, o le paʻu paepae paʻu, ma parasites e sili atu ona faigata ona iloa, talu ai o latou lanu masani e mai le lanu uliuli i le uliuli uliuli.

E tatau ona e malamalama afai e tele ni laau faʻasoa i luga o le 'upega tafaʻilagi, pe a uma le faʻatoʻilaloina o se tasi o laau, o le a agaʻi atu le Hermes i se isi, talu ai o le tele o ituaiga o lenei parasite o iniseti migrate. Afai ua salalau atu le togafiti i le laau atoa, ona i ai lea i nofoaga o le faaputuga sili o le parasite, o le a amata ona liu samasama ma o le a paʻu ese, ua pala ma vevela pama.

E taua! O le meaola e sili ona manaʻo e faʻalelei i luga o laau vaivai poʻo i latou foi e tupu aʻe i vaʻa le lelei.

Aveesea le meaʻai e matua faigata lava. E taua le faia o lenei mea aʻo leʻi oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana, a le o lea, e le lava le aʻafia o meaʻai i le laau, o lea e mafai ai ona latou felelei i laʻau faʻasoa. Muamua, ua fufulu fuʻa o le laau i se vaitafe i lalo o le malosi malosi. O lenei faiga e tatau ona faia i ni nai taimi e fufuluina ai le numera maualuga o parasite. A maeʻa le "togafitiga vai" e tatau ona e siakiina le laau. Afai e te maua ni fuifui tetele i luga o ni lala, ona sili atu lea ona latou tipi ma susunuina. Afai e ufiufi uma le laau atoa i lanu paʻepaʻe, ona faʻaaogaina lea o iniseti ("Fufanon", "Aktellik", "Aktara", "Commander", "Iskra"). I le faʻaopoopoga i nei metotia, e mafai foi ona e togafitia le tui solo ma le faʻamalolo o le suauu o minerale (100-150 ml i le 5 lita o le vai). O le laau e tatau ona gaosia atoatoa ina ia maua ai le maualuga.

E te iloa? E i ai ituaiga o Hermes, lea e faamalosia ai le laau e fatu ai se "vasega pepe" mo o latou vaega. I luga o le laau e tupu aʻe ai se mea e le masani ai, lea e foliga tutusa ma fua o le pineapple. I totonu o le ola ola ma le fafaga seia oʻo ina matua.

Spruce Moth

O fualaau laumei e faatatau i mea faʻamaʻi o loʻo 'ai i le faʻasalaga o vavao ma isi conifers. O le anufe laupepa o se pepe laitiiti ma se apaʻau e oo i le 1.6 cm ma se lanu uliuli. O tagata matutua e aliali i le faaiuga o Me - i le amataga o Iuni. O le vevela vevela mo meaola faalafua e 20-22 ° C. Ae e te leʻi suʻeina mai le folasia mai se togafiti, e tatau ona e malamalama e le o iniseti lava latou e afaina ai laau coniferous, ae o latou aʻa. O le mea lea, o anufe o le moli moli o manuʻaga sili ia o meaola faalafua, o le faaleagaina e oo i le 90% o cones, lea e le mafai ai ona aoina fatu fatu. A o faagasolo le vaitau o le paga, e tuu e le butterfly fuamoa i le fua o tumutumu o tina. I le lumanaʻi, o loʻo nonofo ai caterpilla ma fafaga i totonu o le vasa.

Malamalama o le manu e toʻa i luga o le uila e mafai ona i luga o le pa i luga o le fua o le uila. E le gata foi i luga o le nila e foliga mai o se osofaiga mataʻutia. Vaʻaiga vavalalata, e mafai ona e vaʻavaʻai i filo e liua ai le nila. E le gata ina faaleagaina le anufe ma faʻaumatia fatu, ae sulu foi i luga o nila ile laʻau, pe a maeʻa ona amata le tele o le laumei lanumeamata.

E taua! O le aʻafiaga o loʻo aʻafia pe a mavae le pa'ū e le faʻaalia.

Afai e te mautinoa o le laumei e faʻasolo i luga o lau laau, ona e manaʻomia lea e amata togafitiga. O vailaʻau faʻasaina, meaola, poʻo metotia faafaʻasolopito e mafai ona faʻaaogaina e faasaga i anufe. Afai e te le manaʻo e faʻamalolo mea matautia i luga o le 'upega tafailagi, ona taumafai lea e faʻaaoga le fualaau oona "Bracon cauigiger", o se iniseti lea e faʻaumatia ai le moth larvae. Latou te le taufaamatau i le laau, poʻo tagata poʻo manu.

Matou te liliu atu i auala lauiloa, lea e mafai foi ona fesoasoani i le tau faasaga i faʻamaʻi. I le tautotogo, e manaʻomia le suʻeina o le sipuni poʻo le teuteuina o le wormwood. Ae ui i lea, e tatau ona faia lenei mea ao leʻi tuʻuina fuamoa ma se pepe, a leai o mea uma o le a le aoga.

Lafulemu i le ao e tumau pea ona nofo i luga o le laau, o le isi filifiliga o le lipine tape, lea ua afifi i le laau. Le manogi o le paʻu manogi. Aʻo faʻataʻamilo i luga o le laau e tautau ai ni tamai kusi o kvass po o le pia. E lele lele i luga o le manogi ma pau atu i le mailei. Afai e le fesoasoani ia metotia o loʻo i luga, ona tatau lea ona e faʻaaogaina vailaau e tineia ai manu faalafua, e pei o le "Agreement", "Fatrin", "Lauga" ma a latou analogues.

E taua! O togafitiga faʻamaʻi ma iniseti e tatau ona faia i ni nai taimi e faʻaumatia uma ai anufe.

Spider mite

O le tele o fugalaau na latou fetaiai ma lenei vailaʻau, lea e ono aʻafia ai soʻo se laau i totonu o le fale poʻo i luga o le site. O le apogaleveleve mite o se manu felanulanua microscopic e maualuga lona oʻo i le 0.6 mm. O tagata matutua o loʻo valiina i le mumu mumu po o ona lanu. O laulaʻau e manino pe iai foi se lanumeamata lanu meamata.

Ina ia malamalama o se laau e afaina i se siaki e faigofie lava: o se upega tafaoga e le mafaamatalaina e aliali i luga o nila, o le a ufitia i lanu samasama ma iu lava ina pauu. E le gata i lea, o le faalumaina o le sola ese mai se tioata tetele e mafai ona avea ma meaola faalafua.

O le vavave o le Spider mimilo i luga o laau toto, ma faʻaitiitia ai le tetee o le laau i faʻamaʻi. O le parasite e mafua ai le sili ona leaga i le taimi o se lāmala tele pe afai e le maua e le laau le tele o mea manaʻomia. O le avega e feaveaia i luga o le ea, ma o le mafuaaga autu o lona tupuga e maualalo le pala.

Matou te liliu atu i fua e faʻafefe ai le suʻeina o manu. I le iloaina o le mite e fiafia i le ea, e mafai ona e sosolo le laau i le vai mai se fagu moli, o lea e faʻaleagaina ai tulaga mo le parata. O lenei metotia e mafai ona fesoasoani i se taimi vave lava. E taua le mafaufau ma metotia faʻasolopito. Afai o le laau e laʻitiiti, o le a fufulu ma fufulu fasi laau ma fufulu i le amonia.

E taua! A maeʻa togafitiga ma le ava malosi, na o tagata matutua ma tagata e oti, o fuamoa e tumau pea.

O se auala talitutusa o le togafitiga o le vaega atoa o le ea faʻatasi ma vai inu. E tatau ona manatua e le tatau ona paʻu le vai tafe i luga o le eleele i tafatafa o le ua. Faʻaaoga le faʻasalaga. Mo le 1 lita o le vai, ave ni ulu ulu se lua o le sika, tipi ma sasaa vai. Matou te tuu le vaa i se mea pogisa ma tumau pea pe a ma le 5 aso. O le isi, tatou te fafagaina i le afa ma faʻafefeteina le laau atoa mai se fagu moli. Afai o se laau e tele pe ua i ai foi le tele o afe o "autau", ona e tau ai lea ma na o le kemisi. O fualaau o loʻo mulimuli mai e fesoasoani e faʻaumatia atoa ai le siaki: "Fitoverm", "Aktellik", "Fufanon", "Apollo".

E iai fualaau oona, o le aoga sili lea e le naʻo le faʻaumatia o tagata matutua, ae o fuamoa foi. O nei vailaau e aofia ai le phytoseiulus predatory mite. E fasi e tagata taʻitoʻatasi le 5 togi matutua ma 10 fuamoa i le aso.

E taua! Phytoseiulus e saogalemu atoatoa mo tagata ma meaola.

Lanu mumu

O le anufe e faatatau i ituaiga iniseti eseese e faʻapipiʻiina uma i luga o fugalaau ma fugalaau, faapea foʻi ma fualaau faisua, fualaau aina, ma e oʻo lava i conifers. O le pine ua paʻu o le paʻepaʻe i le lanu, e oʻo i le 10 mm le umi ma pei o se laumei oval. O ituaiga eseese o meaola faalafua e mafai ona lanu i le lanu mai le paʻe sinasina i le sinasina. O le gaioiga o se anufe anufe e mafai ona vaaia i luga o se paʻu papaʻe i luga o fugālaau ma ni nila. E pei o le aphids, o se mushroom vao e faʻaaoga i nei mea faalilolilo, e mafua ai le faaleagaina atili o le laau. Afai e tele le faitau aofaʻi o pest, e oʻo lava i se mamao o le laau o le a pei o le paʻu i le malulu. I le faʻaopoopoga, o le a amata ona alu i tua le mea e tupu ai le ola ma e maumau ai le faʻaogaina o nilala.

E te iloa? I luga o anufe ola ai le musoroom Septobasidium, lea e le na o le faʻapipiʻiina o le iniseti, ae puipuia ai foi mai tulaga leaga ma mea taufaasese. O le au pele ma se fusi parasitic e leai se latou gaioiga ma tupu ai le leaga, ae e umi atu taimi e ola ai.

Talu ai e mafai e le vailaau faʻamalosi ona faʻaumatia atoa le laau, o le gaioiga o suauu mai le meaola faalafua e tatau ona vave amata. E mafai ona aveese se anufe itiiti o anufe ma se omomi o loʻo sasaa i le vai faʻafefe. I le taimi o le fufuluina, e tatau ona aveese e le gata o meaola faalava, ae o le papa paepae foi lea e atiina ae ai le silo. A maeʻa le vaiaso talu ona aveese le tui, e tatau ona e sosolo le laau atoa i se vaifofo o le fasimoli lanumeamata. E tatau ona fai le faʻagasologa i nisi o taimi ma se malologa o le 10 aso.

O fualaau faʻasolosolo "Calypso", "Confidant", "Mospilan", "Fitoverm" faia se galuega sili ona lelei i le susulu. Обработку химикатами по возможности нужно проводить после механической очистки от вредителя. Также для лучшего эффекта от препаратов нужно проводить повторную обработку ели. Если есть возможность, следует использовать два-три вида инсектицидов, чтобы червец не смог адаптироваться.

O loʻo i ai le tele o togafitiga faʻalapotopotoga o le a fesoasoani e tuli ese le anufe:

  1. Faʻatau i luga o le laʻau. 500 ml o le vai e ave 1 le ulu o le kalaiki. O loʻo taʻei ma sasaa le vai. O le fofo o le a mafai ona tu mo le 5-6 itula. A maea lena tuʻuina ni nila ma se pulumu.
  2. Olive olive. I le 5 lita o le vai e ave 10 tbsp. l olive suauu ma le taunuuga o le osofia o le pulupuluina o fafie.

O se anufe fiafia i le natura ei ai le tele o fili e fasioti le faitau afe o meaola faalafua e aunoa ma le faaleagaina o le laau. E aofia ai Anagyrus, Aphitis, Coccophagus, Leptomastix, Leptomastidea. E matua faigata lava ona maua nei iniseti, ae o le a oʻo i le tulaga o togafitiga faʻasolosolo.

O meaʻai faʻamaʻi pipisi e 'ai

Seʻi o tatou talanoa e uiga i vailaʻau e le gata ina inu ai suamalie o meaʻai, ae faʻaleagaina le fausiaina o nila ma le mama. O ia meaola faʻavaivai e faʻavaivaia ai le laau, ma atili ai ona faʻafitauli i faʻamaʻi ma le mafai ona gafatia le malulu malulu.

Laʻau miti

O le isi igoa mo le anufe o le fulufulu fulufulu fulufulu mamoe. O se ituaiga o luko pepe lea e fafagaina i luga o pine, uila, fagu po o uamea. O le moa moa e lanu sinasina ma le paʻepaʻe paepae. O le apaʻau e oʻo i le 6 cm. I le tautotogo e tuʻuina e le butterfly fuamoa i le va o nila o le spruce. Hatching caterpillars faʻasalaga faʻamalosi greens i luga o se laau. Faʻasolosolo malosi, e mafai ona tumau le vavao e aunoa ma ni nila.

O le gaoioiga a caterpillars e oʻo i le faaiuga o le tautotogo. O le taimi e fafaga ai anufe anufe e oʻo atu i le 50 aso, pe a maeʻa ona avea lea o tamaiti aoga ma liliu atu i le pepe 15 aso mulimuli ane. O ata taitasi e mafai ona tuʻuina atu i le 300 fuamoa, lea e aoina i le tasi faaputuga. E mafai ona e fuafuaina le gaioiga o le moa e ala i le faʻaaogaina o le nila malafola ma lala paʻu o se laau coniferous. E le gata i lea, o fuamoa moa e faigofie ona vaaia i mata le lava.

E te iloa? French astronomer Truvelo na aumai le fuamoa o le butterfly le fuamoa mai Europa i Amerika e suʻesuʻe ai. E tele ni anufe na sosola i le faagasologa o suesuega. I le mavae ai o le 30 tausaga, na sili atu i le 10,000 sikuea mita le paʻu. maila o le tulaʻi laau.

I le iloa o le a le mea e faaleagaina e le anufe moa anufe, e tatau ona vave alu i le faʻaumatia o le parasite. Amata i le siakiina ma le aveeseina o lauʻau ma fuamoa pepe. Afai e le faia lenei mea, ona togafitia lea o le laau atoa ma vailaau i auala eseese. A oʻo mai le anufe i luga o le laau, faʻaaoga vailaʻau, faʻapitoa "Bacillus thuringiensis". Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o lenei mea faigaluega e naʻo le taimi e sili atu ile maualuga o le 18 ° C. Afai e te le manaʻo e faʻaaogaina le kemisi, ona e taumafai lea e tautau i luga o le mama laau faʻapipiʻi mama poʻo mailei mai le fale. O pata, paʻu i luga o latou, o le a le mafai ona alu ese.

I le faʻaopoopoga i le faapipii mea faapipii, e mafai ona e faʻaaogaina faʻamatalaga i tapaa poʻo galala. Faʻaauau le siakiina o le laau ma tipiina lala ma le numera tele o anufe. Taumafai e asiasia e le gata i le vaovao, ae o isi foi laau totő i le togalaau, aua o loo i ai ituaiga o moa e faʻasolosolo faʻatasi i le taimi e tasi i luga o le tele o fualaau eseese. Faaaoga totigilima pe aoina mai anufe, aua o lo latou ufiufi e mafua mai i se mea oona o mea vaivai.

E taua! Afai e te le faʻaumatia ia anufe ao leʻi faia le papeti, o le a lelea ese le alofilima mai le pupeti ma faʻaumatia uma laau ma vao i totonu o le kilomita kilomita. I lenei tulaga, e leai se auala e tauivi ai o le a le fesoasoani.

Peppered moth

O le moa feʻaveaʻi o se ufiufi manu lea e vevesi le seleseleina o fualaʻau ma fualaʻau i le togalaau poʻo le fale mafanafana. E i ai se ituaiga o lenei pepe, lea o le parasitic i conifers. O le moa pine e tele lava ina afaina ai pines, ae mafai ona tuua le pulu ma le paʻu e aunoa ma se ufiufi lanumeamata. O le iniseti ei ai sona apaʻau e oo i le 4 cm ma e lanu i se lanu mumu-lanu enaena ma paʻepaʻe paepae.

E tuʻuina atu e le anufe le 130-150 fuamoa i luga o le nila tuai, lea i le 10-15 aso liliu atu i anufe lanumeamata e oʻo i le 4 cm le umi. Latou te 'ai ni nila, ma tuʻu ai sina "hemp". O anufe taitasi i le taimi o lona atinaʻe e mafai ona 'aia e oʻo i le 100 olala, aʻo i le faaiuga o le taumafanafana ua faʻaaogaina le parasi mo le faʻaumatia o nila o lenei tausaga. A pupeti e pupate ma manumalo ile togi pau ile lalo o se laau.

E taua! Faatasi ai ma le malosi o le moa malosi, o le a ola le laʻau ma mamae.

Ina ia puipuia le laau e sili ona fiafia i ai mai le mago, pe o le totoina atoa, e tatau i se tasi ona amata ona faatamaʻia le moa pala. Ina ia tulieseina lenei meaola e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau, e manaʻomia ona e galue. E tatau ona e amata i le fufuluina uma o nila mai lalo o le laau ile faaputuga eseese. E le gata i lea, e manaʻomia le susunuina o sela malogo pe faʻapipiʻi foi mai le saite. Afai ei ai ni'oti po o puaa, e tatau ona nonoa i tafatafa o se laau ina ia latou eli i le eleele, suʻe ma 'ai i le moth pupae.

E le gata i lea, o le palapala o loo siomia ai le laau e tatau ona eliina ina ia faaleagaina ai pupae totoe. I le tautotogo, pe a aliali mai le pepe, e palu le pulupulu i vailaʻau (nononicids). A maeʻa foliga mai o anufe, o paʻu (faia mai le afa pito i lalo o le fagu) ma le kvass po o le pia o loʻo tuʻuina i luga o le laau, lea e faʻamama ai le anufe. E tatau foi ona malamalama o fili masani o caterpillars ma pupae o anufe, manulele, manulele ma nisi iniseti.

Ona o le toatele o fili faalenatura, o le faʻaaogaina o vailaʻau i le taumafanafana e mafai ona sili atu le leaga nai lo le lelei. O le mea lea, matou te fautuaina le gaioiga i le taimi na faʻaalia mai ai muamua caterpillars ma le isi 10 aso na sosoo ai.

E taua! Faʻaaogāina o iniseti e tatau ona naʻo le mataupu pe a 1 le sikuea. m paleni tala mo le itiiti ifo i le 2 papeti. O le pulupulu e faia pe'ā uma ona faʻaalia muamua caterpillars.

Spruce sawfly

O le uʻu o le laugutu o se isi iniseti lea e matua faaleagaina ai ni nila vavae. E pei o le pata, o le seefly e tuu ai fuamoa, e mafua mai ai anufe ma faʻaumatia le lanumeamata o le laau. Sawfly e faatatau i hymenoptera. O le palatini ei ai le tino e oʻo i le 0.6 cm ma se apaʻau e oʻo atu i le 1.4 cm. O le lanu uliuli o le tino e fesoasoani i le laʻau e faʻafefiloi ai ma le tila ma le ogalaau. Caterpillars e uumi lona umi i le 1.5 cm ma o loo valiina i le lanu o nila laiti. I le laasaga muamua, e le lanu ma e le mafai ona iloa (size - 0.6 cm).

O le seefly e na o nilala o lenei tausaga na te 'ai, faʻapipiʻi i luga o le laau mo le tusa o le masina. O le taimi o le tele o le fafagaina o anufe e pa'ū i le faaiuga o Me - o le amataga o Iuni. Toa anufe ma sulufaʻi i totonu o le pusa. E mafai ona maua mai se meaʻai ona o tulaga lelei mo le taumalulu mo ia - o se mafanafana mafanafana ma le taumalulu e aunoa ma ni malulu tele. O ia tulaga e mafua ai le afaina o le tele o le toe gaosia, lea e mafai ona afaina ai le tele o laau coniferous i le eria.

E taua! O se tasi o pest epandals e maua ai le tele o anufe i le isi 5-7 tausaga.

E mafai ona e suʻe fuʻa i Me. Afai e te matauina ole tele o nila ua faaleagaina i luga o le laau (tasi pe leai foi), o le faailoga lenei o se anufe na aliali mai i luga o le laau. E mafai ona e faʻaleagaina le meaola e faʻaaoga ai kemisi, ma metotia o agrotechnology poʻo le tosoina o fili masani. Afai e te matauina ni anufe i luga o se laau, tautau 1-2 tagata fafaga manu latalata ane. O le uluai tosina atu o manulele e mafai ona i ai le aafiaga tutusa e pei o le faaaogaina o vailaau. Aneti, tachini lago ma lagoi o fili masani ia o anufe. Afai latou te le afaina oe poo isi togavao i le eria, ona e taumafai lea e tui i latou i le laau ua afaina, ma o le taunuuga o le a le taofia oe e faatalitali.

Afai e maualalo le laau pe faaputuputuina foi caterpilla i se nofoaga e tasi, ona mafai lea ona aoina ma le lima pe na o le tipiina o se paranesi (a uma ona tipiina e tatau ona mu). O metotia lelei o le faʻapipiʻiina lea o pusi faʻapipiʻi po o le faʻamaʻaina o puʻu e le mafai ai ona tulaʻi aʻa i lugala o le laau.

Faʻaleagaina o le gaogao e le leaffly "togafitia" ma "Chlorofos", "Malathion" poʻo le "Kinmiks". Faaaoga na o le taimi o le faʻaalia o caterpillars. O le fufuluina o meaai e faia i ni nai taimi ma sina taimi umi i le taimi. A maeʻa ona amata ona mou ese atu o ia i le laau, e tatau ona e faia ni mea e momoe ai. Ua faaputuputu ma susunuina-nofoaga. O le eleele i luga o le laau na elia e aveese ai le pupae.

Na aina meaʻai faalafua

O lenei vaega e aofia ai vailaau e ola ma ola i totonu o le fafie o le laau lava ia. Latou te faʻaleagaina le paʻu ma 'ai ai meaʻai i totonu o le ogalaau ma faʻamalo le vaovao. E masani lava, o le gaioiga o nei mea faʻavevela e taʻitaʻi atu ai i le faʻamamaina o le laau poʻo faʻamaʻi tuga. E le gata i le tuusao tuusaʻo, o le faaleagaina o laau e maumau lona tau ma e le mafai ona faʻaaogaina i le toe gaosia.

Laʻau paʻu fasi laau

O le isi igoa mo le anufe o le paʻu paʻu-topographer. O se meaola matautia o se tamai iniseti lanumoana lanumoana ma se umi e oo i le 6 mm. Afai e te tilotilo i le pest e ala i se tioata tetele, e mafai ona e vaʻaia e pei o se mailei o Me. O le topographer e masani ona faʻapipiʻi i luga o le uila, ae mafai ona ola i pine ma pa. E foliga mai o le anufe pipi e tupu i le masina o Aperila. O le meaʻai e faʻasolosolo i le pito i lalo o le laau, e sili ona lelei le paʻu o le paʻu.

E taua! O le vao e masani lava ona nofo i ni maʻi pe mamago, ae o le toʻatele o tagata e mafai ona faʻalautele i luga o le soifua maloloina.

O le leaga o le paʻu paʻu i totonu o le vaomatua e mafai ona faʻatusatusa i gaoioiga a Colorado potato beetle i totonu o se fanua pateta. Afai e te le o faia le taofiofi o manu i se taimi talafeagai, ona ono faʻaumatia lea o nai laau i le vaitau. O le mafuaaga o le paʻu o le lamala poʻo le afi. I se tulaga aoao, o mea uma e tau atu i foliga o se tele o laau mamago pe faaleagaina.

Faailoga o gaioiga o paʻu o le pipiʻi:

  • se numera tele o pu laiti i lalo o le laau;
  • mamanu i luga o le paʻu e lafoaʻi ai manufeʻai;
  • pefu laupapa i luga o le ogalaau po o luga o luga (laupapa na gaosia i le faagasologa o le pasi).

O nei faailoga uma o loʻo manino mai ai o lau taumafa na lamatia. O le faʻaaogaina o le paʻu fasi uʻamea faʻaaoga auala eseese. Muamua, suesue lau teritori ma aveese otaotagogo pe mama mai ai. A maeʻa le suʻega, e tatau ona e mautinoa o loʻo ola maloloina le laau ma e le manaʻomia se fafaga faaopoopo. Faatasi ai ma se toalaiti o le aofai o paʻu o le a le pai atu i se laau malosi. E matua faigata lava ona faʻaumatia le faʻamalosi o le anufe. O le faʻaaogaina o iniseti e le aoga, e pei ona lilo i lalo o le paʻu. O loʻo i ai se vailaʻau faʻamalositisi se tasi e maua ai le aʻafiaga - "Clipper", ae o lona tau ile aofaʻi $ 20 e le taliaina mo tagata uma.

O auala aupito sili ona lelei o le faʻafanoga o loʻo tuiina i totonu o fafie ma mailei ma pheromones. E na o tagata tomai faapitoa e faia ni inisiua, ma e taugata tele, ae mafai ona e faia se mailei. Mo le mailei, e te manaʻomia se tafaoga ile diamita 25-30 cm, o se ipu lakapi, 2 papatusi e tusa ma le 35x45 cm ma se pheromone dispenser (faʻatau i le faleoloa).

Matou te faia se faʻavae i luga o le tasi ipu ma faʻaofi se isi e faia se foliga faasatauro. O se taga o pheromones e tautau mai le pito i lalo o papatusi. E faapipii i le pito o le papatusi se fagu, i luga o le pito i lalo o se ipu ua faapipiiina. Ua faʻamautu le tioata ina ia mafai ona aveesea ma aveesea iniseti. O fagu e faia i le pito i lalo o le tioata e puipuia ai le aoina o le timu.

O lenei faiga o le aoina mai o meaola faalafua o loʻo faʻaaogaina i le tele o atunuʻu Europa, ona o le taugofie ma aoga.

Spruce Beetle

Laʻau o le anufe poʻo le dendrocton e aʻafia ai le aiga o paʻu paʻu. O le parasite o se tamai lanu uliuli lanu uliuli e oo i le 1 cm le umi. O le iniseti e fafaga i luga o le paʻu o conifers. I Rusia, na o le tasi le ituaiga o mea masani. O le nofoaga autu o Amerika i Saute ma North America. Luboed filifilia laau vaivai e tasi ua i ai se pale po o se pusa ua faaleagaina.

O le pest na faʻaalia i le faaiuga o Iuni ma faʻaauau lana gaoioiga seia oʻo i le amataga o Setema. E faia e le fafine se pu i totonu o le paʻu ma faʻasalalau iina ia'oti e fafaga i luga o le paʻu (totonu o le paʻu).

E taua! O aʻaʻo o meaʻai e amata ona gaosia i le naʻo le 2 tausaga talu ona latou foliga mai, lea e maua ai le tele o le taimi mo lo latou faʻafanoga.

E le mafai ona vave faʻaumatia le moa, ae o lana galuega e faʻavaivaia ai le laau ma faʻaleagaina ai le malulu ma faʻamaʻi. E mafai ma e tatau ona fai le taua ma le meaola. Mo le togafitiga o le gaogao na faʻaaogaina metotia ma auala eseese. Muamua, tipi i lalo laau mamago ma lala mama. Fafaga le laau ma faia se suesuega maeʻa. E mafai ona e tau faʻatasi saʻo ma le anufe faʻatasi ma le fesoasoani o inisiua laiti poʻo le suʻeina o le pito i lalo o le ogalaau ma se iniseti. E pei ona i ai i le paʻu o le paʻu, Clipper e maua ai le lelei.

E tasi le auala lauiloa na faʻaaogaina aʻo lei oʻo mai vailaʻau. O le vaifofo na faia mai le otaota povi, lime, toto o manu ma le tapaa. O le mea na tupu mai ai paluga na ufiufiina i le vaega pito i lalo o le ogalaau o le spruce.

O le mea e leaga ai, afai e le fesoasoani auala o loʻo faʻamatalaina i luga, ona matua afaina ai lea o laau e afaina ai ma susunuina.

Spruce barbel

O se fasi uʻamea o loʻo i ai le lamatiaga o le fale. O le anufe e umi lona umi e oʻo i le 4 cm, o se faʻalanuga o le lanu uliuli ma le uiga umi o le antennae i luga o le ulu. Spruce barbel masani i Europa ma isi vaega o Asia. O le parasite e afaina ai ituaiga uma o conifers, e fiafia i laau laʻau ma le pa. O le fafine e tuʻuina fua i totonu o le paʻu. O laʻau o loʻo faʻaleleia e fafaga i luga o le paʻu, o le fafie ma le fafie lava ia. E pei ona i ai i le vavao, o le a amata ona tupu mai iʻa ma amata ona faatoateleina pe a uma le taumalulu lona lua. O le pitonuu e aliali i le amataga o Me. E amata ona vavae ese ma le faʻaumatiaina laau mai ia Iuni seia oʻo i le amataga o Setema.

E taua! O le vaʻai palasi e masani ona faaleagaina ai isi laau, e pei o le maple, birch ma aspen.

O le leaga o le parasite e le mafai ona faamatalaina. O le uʻamea e vevela le paʻu, faʻaalia le pito i lalo o le ogalaau. O le barbel e fesoasoani i le faʻailogaina o pupuu i totonu o le palealii, e solia ai le tafe ma tafe atu i le faʻamamaina atoatoa o le laau. O foliga mai o le paʻu palapeti e sili ona lelei i le tele o mea vevela pe mamago.

Ina ia mafai ona tietie ese le pusi mai le togalaau, e tatau ona faia se fuainumera tele o siaki mama ma faamama le nofoaga mai laau mama ma mamago. O le mea moni, o le laʻau o le a faʻapouliuli na o laau mamaʻi na osofaia e se isi meaola pe tupu i lalo o tulaga leaga. Faʻasoaina i laau paʻu paʻu e vaʻaia i le taumalulu.

O le fili masani o le laʻau o ni tagata fai vine, e faigofie ona maua mai meaʻai mai le paʻu. E mafai ona e tosoina manulele i le fesoasoani a tagata fafaga. O lenei metotia o le pulea lelei e aoga tele, talu ai o se vaega itiiti o vailaau kemisi e mafai ona fesoasoani i le tau faasaga i le vao.

Afai e leai se metotia e fesoasoani, ona tatau lea ona e faʻatau mai iniseti faapitoa. E tatau ona faʻaaogaina i na o le inisiua, ona o le togafitiga o le taunuuga e le maua. O le vaifofo e tui i totonu o pu na faia e le pusi. Afai e mafai, sasaa vailaʻau i totonu o pu uma o le paʻu.

Laʻau fafie

O se isi iniseti e fiafia e 'ai i fafie ma paʻu o nila. O le fafie e oʻo i le 2 cm le umi, o le lanu uliuli po o le lanu uliuli.

E taua! O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e lanu i lanu o le enaena.

E faʻaumatia e le laau vavae laau, e pei foi oi latou na faʻavaivaia pe mafai ona faʻaleagaina. O le meaʻai e 'aveʻesea le paʻu ma faʻasolo le fafie, e le talafeagai mo le gaosiga o meafale pe faʻaaoga i le fausiaina.

O le fafie e amata mai ia Me ma o le ogatotonu o Iuni e amata ona paʻu. O fuamoa o loʻo taatia i lalo o le fua o le paʻu, lea peʻa a mavae le 2 vaiaso, o le a faʻapipiʻi ai e le'oti ma amata ona 'ai le meaʻai o le paʻu. E taua le manatuaina e le paʻi le paʻu i laau laʻititi, faʻaumatia na o mea tuai poʻo i latou e faʻapipiʻi mo le tipi.

Matou te liliu atu i fua e faʻafefe ai iniseti. E taua le amata i le faʻatinoga o tulafono mama: tipiina o laau tuai ma maʻi, seleseleina o paʻu, siasi ma vaega o fafie. O le siakiina e le aunoa o le faʻatoʻaga o le a fesoasoani e puipuia le faateleina o le faitau aofaʻi o peʻa.

E pei o mataupu na muamua atu, tosina mai fili masani - manulele. E mafai ona aʻafia e taʻavale laau uma e lua ma tagata matutua mai lalo o le paʻu, faʻaititia le faitau aofaʻi o tagata. Afai e leai se fuataga e fesoasoani e faʻaititia le faitau aofaʻi o peʻa, ona vavaeina lea ma susunuina laau na afaina.

Pest Cones: Pine Pine

O lenei meaʻai e masani ona 'ai faʻatasi. O le toʻatele o tagata e faʻafefeteina se pepe mumusu ma le moth masani. I le lanu ma le lapoa, ua toetoe a tutusa. O le butterfly e lanu uliuli ma se lanu enaena ma ni ata o papae. Wingspan - e oo atu i le 3.5 cm. O osofaʻiga a le afi na aliali mai ia Iuni-Iulai. E faʻaleagaina ai le vaʻa ma tuʻu ai fuamoa i totonu oi latou. O anufe e iai lanu mumu eleelea, e oʻo atu i le umi o le 2.5 cm.

E faia e caterpillas ia mea i totonu o faga, fafaga i luga o le faavae o fua ma fatu. A maeʻa le gaioiga a caterpillar, ona tupu ai lea o le paʻu ma paʻuʻesea (o loʻo iloa i luga o le pusa) le palapala mumu. I le faaopoopo atu i le totoga o le gafa, o le moth e afaina ai le mama o laau toto ma le fafie.

Afai e tumau le afi i luga o lau laʻau, ona e matauina lea o faailoga nei o lana gaoioiga:

  • otaota ua faaleagaina ma lala ola;
  • togi samasama;
  • resin i luga o paʻu, lanu enaena;
  • 'ai faʻatau fua i luga o papa, leai ni fatu.

O le butterfly e matua leaga le faaleagaina o laau, faʻavaivaia ai le laau ma faʻaitiitia ai lona mafai gafatia. I le faateleina o le faitau aofaʻi o anufe, e mafai ona maeʻa atoa le vailaʻau.

Ina ia tulia se afi mai le saite, e manaʻomia ona e faʻaaogaina iniseti. Faʻaauau le faʻaaogaina o vailaʻau e amata i le 2-3 aso i le maea ai o le amataina o le pefu o tamaʻi pefu. O le pulupulu e sosolo i Lepidocide II i le fua faatatau o le 1 kilokalama i le hectare. Повторную обработку нужно провести через неделю после первой.

Если время обработки химическими препаратами упущено, то следует вручную.