Beetroot

Totoina o beets: o aogā ma faʻaleagaina, auala lauiloa, talosaga

O Beetroot o loʻo taʻua o se tasi o fualaau lauiloa lauiloa i Iukureini ma latalata ane i fafo. Ma e le o se mea e ofo ai, ona o le meaʻai lanu mumu e maua i vitamini ma minerale. O le faʻamaina o beets e mafai ai e oe ona faʻasaoina meatotino aoga o le oloa mo le tausaga atoa.

Faʻamanuiaga o le auala e faʻatauina ai

Ua leva ona maitauina e tagata pe afai o se fualaau aina fou po o se fualaau faisua ua maeʻa maeʻa, o le a tumau pea le tele o mea aoga aoga.

  • O fualaau 'aina ma fualaʻau' aina ua i ai le tele o le potassium, lea e faʻaleleia ai le faʻatinoina o le cardiovascular system. E le gata i lea, o se faleteuoloa o mea faʻasaina ma mea gaʻo.
  • O le faʻaaogaina o fualaʻau matala, fualaau aina ma laʻau e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻaletonu le tele ma le tele o isi faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • O lenei metotia o sauniuniga e mafai ai e oe faʻafaigofie le kuka, faʻapea ai ma le faʻapolopolo taimi.
  • O le fufuluina o fualaau faisua e le manaʻomia ai mea faaopoopo ma faʻalavelave lavelave.

E te iloa? I fualaau mamago, o le maualuga o meaʻai e faalua ona maualuga e pei o foliga fou.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o beets malogo

O le aoga atoa o beets malogo e le mafai ona faamatalaina i ni nai upu. O lona faʻaaoga e fesoasoani i le aveesea o toxins, faʻaleleia lagona ma faʻalautele ai le manaʻo.

O le lanu mumu o le aʻa e afua mai i le vailaau oona, lea e fesoasoani e faʻamalolo ai spasms mai toto toto, faʻaitiitia le maualuga maualuga, faaleleia atili le malosi o capillaries, faʻamaʻafia le toto mai le tino ma le vevela. O fualaau aina suamalie ua i ai se mea e ese ai, o le palloid lea o le faʻavaveina o le faʻaleleia o meaai ma faʻaleleia ai le gaioiga o le ate, faʻateleina ai le gafatia o ona sela. E le gata i lea, latou te fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol ma le gaʻo o le tino.

O lenei fualaau faisua e le mafai ona afaina ai le tino, ae e tatau lava ona faʻaaoga i ni fua talafeagai. Ua faamaonia e faapea o mea oona i le tuufaatasiga o aʻa o le aʻa e faʻaleagaina ai le faʻafefe o le calcium i totonu o le tino. O le 'ai soo e mafai ona afaina ai tagata o mafatia mai ponaivi o ponaivi po o ponaivi manua.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o beets malogo e manino, ma e mafai ona afaina ai naʻo tulaga tulaga ese.

Saunia ni beets mo le taumalulu e mafai foi ona avea ma auala e faʻafefe ai.

O fea o lapisi e sili ona lelei e filifili ai mo le faʻamago

Afai e te filifili e faʻamago le laʻau mumu lanu, faʻamolemole e le o mea uma e fai. Taumafai e filifili beets loloto lanu violē, e aunoa ma ni mama.

O le foliga o le fualaau aina e tatau ona lapotopoto, faʻatalanoa pe faʻapalapalaina, ma le suamalie suamalie ma e aunoa ma ni fila. Ia mautinoa e leai se faʻaleagaina mai meaola faʻamaʻi ma mea taufaatoaga i luga o beets, o le umi o le petiole e le sili atu ma le lua senitimita.

O le mea pito sili ona talafeagai mo le faʻamagoina o loʻo manatu o ituaiga eseese e "le mafaatusalia" ma le "Bordeaux".

E faʻapefea ona saunia se fualaʻau aʻa

Aʻo lei faʻamago fualaʻau e tatau ona saunia.

  • Muamua lava, e fufulu fuālaʻau ma se omomi malu i lalo ole tapuni, sasaa i le vai malulu mo ni nai itula.
  • A maeʻa lena, sasaa le vai ma faʻatumu i se mea fou, tuʻu i luga o le afi, ina ia fufulu lelei le aʻa o le aʻa.
  • A maeʻa le 20 minute, ona tuu lea o le fualaau aina i le vai malulu, o se togafitiga "faateʻia" o le a mafai ai ona vave saunia.

E taua! Tatala le gaosiga siaki i le nifo. E faigofie tele ona ulu atu i le fualaau aina.

  • A maeʻa maeʻa le beets, e tatau ona vaʻavaʻai, malaʻau ma ulu.
  • 'Otiʻoti le fua o le aʻa i soo se auala faigofie (fasi pepa, uʻu, vavao e leai se mafiafia e sili atu i le 0.5 cm), fuafua i le auala e te manatu e faʻaaoga ai.
  • O nei laʻau e tatau ona tuʻuina i luga o se pepa tao tao poʻo se faʻamau i totonu o se pusa se tasi ma auina atu i le nofoaga e faʻamago ai.

E tele ituaiga o gaosi, e na o laulaau e talafeagai mo mea taumafa - o laʻau, po o pusi laʻau, e tele mea aoga.

Auala faʻagogo manua

E i ai tolu auala autu o le faamamaina o fualaʻau. Sei o tatou vaai po o le fea e sili ona lelei ma pe faapefea ona faʻamago le beets i le fale.

Fagogo le la i le ea

Ina ia faʻamago fualaau faisua ma fualaau 'aina i le la na o aʻe ma o tatou tuaa. O le auala pito sili ona matua ma sili ona masani pe a tuʻuina atu oloa i totonu o ata, i totonu, i lalo ifo o le faʻavaʻa. Mo lenei ituaiga o manaʻoga o se seti o meafaigaluega laiti, na o fagu ma sieve. Ae peitai, e tatau i se tasi ona amanaia le le mautonu o uluai galuega, lea o ato ma sieve mo mea e maua ai, mea e faʻaaogaina ai fualaau faisua, suavai, naifi mo le fufuluina ma tipi, fua, paʻu, pepa afifi, ma isi.

Ina ia faia mea e sili ona lelei e le matagi, e tatau ona sii ese mai le eleele ma fagu i le itu i saute. E faʻamago le beets i le la e te manaʻomia fa aso. I le saunia o le fetus o loʻo fai mai le palasi ma le malosi o le malamalama.

Aoao atili e uiga i togafiti o le faʻamamaina o tamato, kokoloti, pepa, zucini, squash, eggplants, aniani, garlic, parsnip, celery, broccoli, mushrooms (oyster), fuakini fatu, nati.

I le eletise eletise

O le faʻamamaina o beets i se eleʻele eletise eletise ua avea ma auala sili ona lata mai ma faigofie mo le seleseleina o fuālaʻau matala ma fualaʻau. O le eletise eletise o le a avea ma se faaola faaola mo i latou o loʻo i ai a latou lava togalaau ma le tele o seleselega mo le gaosiga. O le a fesoasoani ia te oe e teu ai le taimi ma le malosi e ala i le mauaina o faʻataʻaiga o le faʻaleleia o le siʻosiʻomaga e aunoa ma ni togafitiga, sulfur dioxide, monosodium glutamate ma isi vailaʻau faʻamaʻi matautia, faapea foi le tele o masima, suka ma le vinika.

O se tasi o mea taua o le metotia e faʻatusatusa i le faʻamamaina i le la, o le ae le faalagolago i vanu o le tau. E masani lava o le mea lea e puipuia ai fua mai le faʻamago mo le taimi manaomia ma le lelei.

I totonu o le ogaumu

O le fagogoina o meaai i totonu o ogaumu ua manatu i ai o le auala sili ona lauiloa mo tagata o loʻo nonofo i totonu o fale. E leai se nofoaga e malogo ai i le la, ma e leai se mea e faʻatau ai se faʻamago eletise mo sina fualaau faisua.

E taua! E le pei o isi fualaau faisua, o le faʻamagoina o beets e manaʻomia ai le maualuga o le vevela ma le tele o taimi.

Ina ia saunia beets, sauniuni ma tuʻu i luga o le ata. Ia mautinoa o nei vaega e le o vavalalata le tasi i le isi, ina ia mafai ona lele lelei le ea i totonu o le ogaumu. E faʻamamago se fuamū mūmū i le vevela o le 85-90 tikeri. Taʻosaʻo i le faagasologa i ni nai taimi. E le gata i lea, tuu se 2-3 cm le va i le ogaumu eletise ma 20 cm i se ogaumu gas. Tuu le fualaau aina mo le 6-7 itula seia maeʻa.

Taumafai ia aua le faʻaalu, pe a le o le aʻa o le aʻa o le a oso.

Auala e fuafua ai le sauni

A maeʻa se taimi faapitoa, e fuafua i le auala kuka e filifilia, e tatau ona siaki le oloa mo le sauniuni. O se fualaʻau maʻoti ua maeʻa o le a avea ma paʻu. O le a faʻavaivai i le paʻi, ae i le taimi e tasi e fesuisuiaʻi ma faʻafetaui.

Faʻafefea ma le mea e teuina ai beets faʻamago

Teu le faʻamagoina o meaʻai e tatau ona iai i se nofoaga malulu. Tuu le oloa maeʻa i totonu o se tioata pe mafai foi ona fai ma se tapuni faʻapipiʻi. Ma le isi, o se oloa lelei o le a teuina i taga palasitika.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le seleseleina ma le faʻamagoina o laʻau: pasili, pi, arugula, basil, cilantro, sorrel, lauina, aniani lanumeamata, aniani, ma togalaau vailaʻau mo lauti: thyme, mint, leafberry, cherry and blueberry.

O le a se mea e mafai ona e faʻaaoga

O le faʻaaogaina o beets malogo e eseese lava e pei o fualaau faisua fou. O nei sauniuniga i le pipi e faʻaaogaina mo le kuka muamua o vasega, aemaise lava, borscht. A uma ona fufulu le fualaau aina mamago i le vai, e mafai ona faaopoopo i saladi eseese, faia o se vine. E le gata i lea, o le oloa e lelei tele mo le faʻaleleia o kvass keti. O le faʻamamaina o le fale e manaia ma soifua maloloina e 'ai pei o lea, o lenei meaai e sili ona manaia mo tamaiti.

E te iloa? I Peresia anamua, o le kesi na manatu o se faailoga o fefinauaiga ma finauga.

Mo le a ma pe faapefea ona faʻamago pito

E le gata o aʻafiaga o le aʻa e maua ai mea aoga, ae faʻapipiʻi foi tumutumu. O lenei vaega o le laau e talafeagai mo le seleselega o le taumalulu. Mo le faʻamamaina o tumutumu o vao mo le taumalulu e fufulu mai le eleele, mago i se solo, tipi ma faʻagogo i luga o le laupapa.

A maeʻa lena, o le a faʻapalaina i le paʻu ma sasaa atu i totonu o se fagu tioata, ua tapunia mafiafia. Teuina laupepa o le kesi e manaʻomia foi se nofoaga malogo-malo. O lenei oloa e faaopoopoina e avea o se faʻavave, faʻamalositino ma meainu ua saunia.

Talu mai taimi anamua, o beets ma ipu mai ia mea na manatu i ai o ni mea aoga tele mo tagata. O kulimi mamago mo le taumalulu i le vailaʻau masini, ogaumu poʻo le la o le a tutusa lelei le aoga. E mafai ona faʻatumu le tino i mea e manaʻomia, sui o fualaau aina ma fualaau faisua i le taimi malulu. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o lenei oloa lelei o le a faaopoopo i lou soifua maloloina ma le malosi.