Fua o le gaosiga

Tuputupu ae i le togalaau ma i le fale

O se laau lauiloa e iai se igoa e le masani ai Hymenocallis ua amata ona lauiloa. Ua tupu i le fale ma totonu o eria. E le o ni tagata poto masani ua fefefe i nei ituaiga o laau teuteu, ma talitonu o le tausia oi latou e manaomia ai le poto faapitoa ma le taimi e alu ai. Ma o le a tatou faamaonia le faafeagai, e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiga o se fale e le masani ai, e le o faʻamaonia.

Faailoga o le tane

Gimenokallis o se lauʻau matagofie matagofie o le Amarilis genus. O lona lauʻeleʻele ua manatu o Central ma Amerika i Saute, Initia ma Aferika. I le vao, e masani lava ona maua i luga o auvai o vaitafe ma vaituloto. I le aganuu ua tupu aʻe i le avanoa tatala ma i le fale. O le pulu o le laau e tele ma e tutusa ma le foliga o se pi, ua ufitia i le vevela ma le lanu mumu. I le hymenocallis matua, o le tuber e oʻo i le 10 cm le lautele. O laulaau e vaapiapi, foliga faʻapipipati e alu i totonu o se mea malulu ile pito i lalo o le pusa. O le umi e mafai ona oʻo i le 80-100 cm O le lanu o laulaʻau e mafai ona lanu meamata, lanumeamata lanumeamata ma le lanu-lanumeamata.

E i ai uma ituaiga o meaola ma i latou o loʻo faʻamamaina o latou laʻau. O se tulaga iloga o lenei laau o ona tulaga e le masani ai, e matua ese lava le teuteu, ma o le faapaleni lea e le mafai ona felafoaʻiina ai le fugalaau. O le faʻaogaina o le faamalu o le pusi e 6 lanu vavalalata, uumi, o le umi o le umi e 25 cm. A oʻo ina fuga, e foliga mai o fatu foliga, e ufitia i se atigi malu.

E mafai foi ona e fiafia i laau toto ma fugalaau: Drimiopsis, Alokaziya, Strelitzia.

Manua laʻau

I le ituaiga o laau totő e sili atu ma le 55 ituaiga, tatou te manatu o le sili ona lauiloa oi latou.

  • Gimenokallis coastal - o se laau matagofie matagofie, lea e taʻua foi o le lili vaʻavevevele, e ui lava i le matagofie o le teuteu, o le tausia o le a le faigata. E oʻo atu i le maualuga o le 35-40 cm, fugalaau e pei o le apogaleveleve, maua se manogi lelei. O le inflorescences o le 2-3 buds e fai i le fuga o le fugalaau. Laʻau matala e ola i le 90 cm le umi ma 6 cm le lautele. O le fugalaau e umi se taimi umi - mai le amataga o Fepuari e oo i le faaiuga o Me.
  • Gimenokallis o le Caribbean pe Caribbean Lily e fiafia e ola ma maua le tausiga lelei i le fale. E le mafai ona faʻatusatusa fugalaau mataʻina ma soʻo se isi lava fale. Fugalaau lanu auro lanu samasama lanu samasama e mafai ona avea ma teuteuga teuteu mo lau faamalama. O lenei meaola e sili ona fiafia i faamalama o le solar ma le tausiga lelei, e mafai ona tupu faatolu i le taimi o le tuputupu ae. Uluaʻi fuʻalaʻau ma se manogi manaia e faʻalauiloa i le faaiuga o le taumafanafana. Faʻafeiloaʻi i luga o laufanua.
  • Himenokallis e manaia pe matagofie - i le vaomatua o loʻo maua i totonu o vaomatua o loʻo i lalo o le vaomatua. I luga o se pulou mamana 6-12 ua amataina, lea e faasolo ina faasolo ina faasolosolo. O le foliga o fugalaau e pei o faamalu, ma o lo latou manogi e tutusa lava ma le manogi lili.
  • Gimenokallis broadleaf - o se vaovao teuteu e oʻo i le maualuga o le 60-70 cm. O laulaau o le xiphoid, i luga o le laulau laʻau o loʻo i ai se uiga tauagalemu o lenei ituaiga. O teuteuga o le mafalu e teuteu ai ni peti uumi uumi o le 10-15 cm.
E te iloa? O le tele lava o taimi, o le faʻaleleia o tamaʻitaʻi e mafua mai i le hymenocallis, o le faʻatoʻaga ma le tausiga e tutusa uma lava, na o le pau lava le eseesega i le va o le ituaiga o le mea sese i sui o le ismena, ma e sili atu i le 10.

E faapefea ona tupu se laau

O le toe gaosia o le hymenocallis e mafai ona fai i ni auala se lua, e ala i le totoina o fatu ma vaeluaina pulu.

Mai fatu

O fua o le hymenocallis ua matua faigata ma umi, ina ia latou tutupu aʻe, e manaʻomia ona latou tausia tausiga lelei. O le totoina o mea e tutupu lemu, o le faagasologa e mafai ona faia mai le 2 vaiaso i le tele o masina. E tatau ona tuʻuina atu i le palapala le maualuga o le oneone ma le paʻu. O fualaau e tatau ona faʻafeinu i taimi uma, puipuia le eleele mai le faʻamamago, ma ia puipuia mai le la e mu ai le alo e aloese ai mai mumu i luga o moli laiti.

O le a fesoasoani foi ia te oe e iloa ai po o fea fugalaau e le faatagaina e ola i le fale.

Mai pulu

O le toe gaosia o le pulufana ua manatu o se auala sili ona faigofie ma faigofie. A oʻo i le 4-5 tausaga, faʻapipiʻi tamaiti i luga o le pupuʻu e vavaeese ai, o le laau ua totoina ma le faʻaeteete lelei, faʻatasi ai ma le tausiga laiti aveese le sipisi laʻititi ma vave ona toto i le eleele. O le eleele mo le totoina o se fugalaau ese e tatau ona tatalaina; e tatau foi ona saunia vai lelei.

E taua! O le mea autu o le taofia o pulu mai le mago i le taimi o le gaosiga; o le mea lea, e fautuaina i latou e totō vave pe a maeʻa.

Tausiga ile

Gimenokallis e aʻafia i laau le lelei, o lona uiga o le tausia o ia i le fale o le a le faigata. O le faʻafeiloaʻi i tulafono faigofie, e mafai ona faigofie ona e maua ai se laau e le masani ai, faatosina i totonu o lou fale.

O le taua tele o fugalaau fale ia e mafai ona aoga mo le soifua maloloina o le tagata, e pei o: Chlorophytum, Aloe, Geranium, Laurus, Kalanchoe, Cactus.

Malamalama

O le nofoaga sili e ola ai i totonu o se fagu o le a avea ma faamalama lanu i le itu i saute. O le laau e fiafia tele i le malamalama, ae i le taimi lava e tasi e faasino atu i se paolo malamalama puupuu, o lea afai e le mafai ona maua se fugalaau mo le faamalama i saute, o le a faia foi e sasaʻe ma sisifo.

Fofo o le ea ma le vevela

I le natura, o le laau e maua i luga o auvai o vaituloto, o le suamalie e taua tele mo le faʻamafanafanaga. Afai o le ea i totonu o le potu e matua matutu, e tatau ona e tausia le faʻamamaina ma tuʻu ni atigipusa i le vai e latalata ile fagu. I le vaitau o le tuputupu ae, o le a le sili atu le mataʻutia o le fugaina o laulaau i aso uma i vai vavaeese, ae ia aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le pusa. I le taumafanafana, o le mafanafana mafanafana o le fugalaau e 22-24 ° C.

E taua! I le faaiuga o le vaitau tuputupu ae, ao faagasolo le taimi malolo, e tatau ona e ave le pusa ma le laau i se nofoaga malulu ma se vevela o le 10-13 ° C ma taofi le faasusu. O le fugalaau o le a "malolo" mo le 3 masina.

Faʻasa

E manaʻomia e le Bulbous perennial le faʻaleleia pea o le eleele, pe afai e te misia le taimi ma faʻapala le palapala, e mafai ona liu ile lau mago. Tau lava e le faʻafefeteina vai inu masani ma le tele, o le susu tele e afaina i le pulu, aua e mafua ai le pala o le fatu.

Fertilizer

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e fafagaina fugalaau i fugalaʻau faʻapitoa i le vaiaso, o lenei mea e tatau ai mo le fuga o le fugalaau e faʻaputu ma umi. Aua le galo e uiga i le hymenocallis ma le taimi malolo, e ui o le taimi nei o le fafagaina e le silia ma le tasi i le masina.

Suiga

O le aniani tila ua toe faʻafouina i le tai 3-4 tausaga. E sili ona lelei le faia i le taimi o le malologa, o lona uiga o le faagasologa o le a matua leai lava se leaga. Ina ia maua ai le tele o fugalaau, e tatau ona sili atu ona lelei ipu. O le mea moni, i totonu o le vaʻaiga o le vao e maua ai le tele o faʻaʻau.

E taua! Mo le faʻamalosi lelei o faʻamaʻi faʻasaina e le taliaina.

Faʻapitoa tausiga ile togalaau

Gimenokallis e lelei mo le ola i le togalaau. E tatau ona ia amanaʻia le mea moni e faʻapea, a o lei totoina pulufana e tatau ona tupu, ma pe a uma ona ave i latou i le eleele. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga pusa faapitoa mo laʻau, vailaʻau masani poʻo ipu palasitika, o le mea autu o le i totonu o se atigipusa o loʻo i ai ni pu mo le faʻavaivai o le tele o vai. Ona tumu ai lea o le atigipusa i le sawdust ma le peat ma o le sipisi ua tuu i le loloto o le 5-7 cm ona tuu ai lea e tupu mo le 2-3 vaiaso i le vevela e le maualuga atu nai lo le 15 ° C. I le faaiuga o Me, a maeʻa le mafanafana o le lalolagi, e mafai ona e toe faʻasua le aniani i luga o le eleele. O isi tausiga e le ese tele mai le fale. E masani ona faʻamautinoa le faʻainuina o vaiinu ma meaʻai. I le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, e kiliina paluga ma teuina i se nofoaga pogisa ma malulu seia oo i le isi vaitau.

Maʻi ma faʻamaʻi pipisi o le hymenocallis

Ma le tausiga lelei, e seasea lava ona maua le laau i pamu ma faʻamaʻi. Ona o le tele o le susu, aphid poʻo le vaʻavavele mite e mafai ona aliali mai. Faʻatau ia i latou i togafitiga o iniseti. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e ono amata ai le pala o le pulu, pe a fea le mea e tatau ona vave aveeseina, vavae ese vaega na aafia, fufuluina i lefulefu, pe togafitia ma Fundazol. O foliga vaaia i luga o le laʻau o tamai lanu enaena ma togitogi uliuli atonu e taʻu mai ai ua maʻi le laau ma le anthracnose. Pe a faʻamaonia le siama, ia aveʻeseina vaega o le laau ma susunuina. O laʻau ola maloloina o totoe e fautuaina ina ia togafitia i se malie. O isi maʻi e mafai ona aʻafia ai le hymenocallis o staganospores, o ona uiga e mumu ma uliuli i luga o le lau. I le tulaga o latou foliga vaaia, e fugaina le fugalaau i se vaifofo o le faavae. Ina ia saunia e manaomia le 3-4 g o le vailaʻau ma 2-3 lita vai.

E te iloa? O le sua o lenei laau e leaga, ae e ui lava i lenei, e faʻaaogaina i vailaau masani. O loʻo aofia ai vailaʻau e fesoasoani e tau ai le ita ma le pulupulu. Faʻaaoga mai lau o le hymenocallis e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le tupu aʻe o lauulu.
O lenei fugalaau muamua o le a mautinoa lava e le amanaiaina ma o le a avea ma se faʻaaliga matagofie, matagofie i luga o lau moega fugalaau. Ina ia mafai ona fiafia i taimi uma i lona matagofie ma le teuteuina, ua lava le mulimuli i tulafono faigofie mo le tausiga ma le poto e agai atu i le tulaueleele. Afai e ausia uma mea e manaomia o le fugalaau, o le a fiafia ia te oe i lona manogi manogi ma le matagofie matagofie.