Tuputupuina tipu

E tatau ona ou tipi ese laulaau o kapisi?

Kapisi o se fualaau lauiloa taatele e ola uma tagata nonofo i le mafanafana. I la tatou tusiga o le a tatou mafaufau i se tasi o fesili e faʻalavelave ai i le tele o tagata fai fualaau aina: e tatau ona filifili fasi laʻau pito i lalo o kapisi?

O le a le mea e fai mai ai fai togalaau

O le kalamaisi o se tasi lea o faafitauli faʻalautele ua totoina i totonu o le togalaau, aua o le tele o fualaau e ola i le eleele ona o le leai o le susu ma meaʻai.

E taua! O le faaputuputuina o meaʻai e tupu i laulaau o kapisi: ona o latou, o aʻa ma luga aʻe o vaega o le laau e tupu ma atiina ae. Pe a aveeseina, atonu o le a le lava ni elemene taua, ma o le a taofia le ola ae mate le laau.

Ae e tusa lava pe na sao mai i "taimi faigata," e le mafai i taimi uma ona fua mai se seleselega tele ma le tele. Eseese mafuaaga e mafai ona oo atu ai i se tulaga le lelei: eleele ua pala, iniseti ma meaola faalafua.

Ae ui i lea, o le kāpeti e le tupu i taimi uma ona o mafuaaga masani. E le mafai e le fai togalaau, oe na faia le tausiga le talafeagai o le fualaau aina ma faalavelave i le natura masani o le ulu, e mafai foi ona afaina ai fua. Faatasi ai ma tagata faatoa fou mai i le taumafanafana taumafa, ei ai le manatu e faapea, ina ia mafai ai e le ulu ona foliga matagofie, e tatau ona aveeseina vaega leaga o le laau.

O nisi "au atamamai" latou te fai mai latou te iloa lelei le taimi e piki ai laulaau o kapisi, ina ia mafai ai ona maua ni pusa tetele ma lapoa. Ae e leai se tasi o nei tagata fou, e le mafai e le fai togalaau ona aumaia ni faamatalaga manino o le a tauamiotonuina ai le manaomia o le tipi ese o laulaau mai le vaaiga o mea tau eletise.

E masani lava, e faalagolago le au fai togalaau i aganuu eseese ma fautuaga o le tagata lava ia e tasi-ua aʻoaʻoina tagata e pei oi latou, o ē e le iloa pe tatau ona fai pe leai foi.

O le a le tala a tagata popoto

I se mataupu ogaoga, o le a le sili atu le le iloa o le mea e mafaufau i ai tagata popoto e uiga i lenei mea - tagata e le naʻo le faʻalagolago i le poto masani, ae o loʻo i ai foi le poto masani faʻapitoa.

Atonu o se mea manaia mo oe le faitau e uiga i le gaosia o ituaiga ituaiga kāpisi e pei o: pak choi, kale, kāpeti paʻepaʻe, kapelu faila, kāpuni mumu.

E tusa ai ma tagata atamamai, o le tipi ese laulaʻau laʻau pe a faʻamaʻiina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi e puipuia ai le salalau atu o le faʻamaʻi.

I isi tulaga uma, e leai se mea e tatau ona malepe. I se isi itu, o le vaega pito i lalo o le laau e avea o se ituaiga puipuiga mai faʻamaʻi pipisi o loʻo taumafai pea e 'aina fualaau faisua. E le gata i lea, o le pito i lalo e galue o se pule faatonu o le sulu ma le afi. E le gata i lea, e le mafai ona ulu saʻo i le ulu o meaola ninii.

Tomai faʻapitoa e fautuaina e tusa lava pe teuina ina ia aua neʻi galo ese laulaau pito i lalo o le kapisi, ina ia latou faasaoina le fualaʻau. O le tele o tagata atamamai i le tulaga o le totoina o fualaau faisua e maua ai se tali le lelei e uiga i le tatau ona faia, ma pe a latou maua ni fesili, latou te tuuina manino mai se faʻamatalaga talafeagai o latou talitonuga.

E te iloa? O le kāpeti sili ona tele na tupu e Scott Robb i Alaska (USA) i le 2012. O lona mamafa e 62.71 kilokalama.

O aʻafiaga o laulaʻau ua saeia

Afai o loʻo e mafaufau pea pe tipiina laʻau o kapisi, mafaufau i le mea moni o le fualaau faisua o se totoga atoa, ma o ona elemene uma e faia se galuega taua e mautinoa ai le atinaʻe masani ma le faʻatinoina o le laau.

E taua! I pepa taitasi ua vavae ese, o se vaega o aʻa, ua mate, ua mafua ai ona tuputupu ae lemu le laau ona o se faaitiitia o le tuuina atu o meaʻai. O le mea lea, o le aveeseina o laulaau pito i lalo ua faasaina.

Ole laʻititi laʻitiiti o tagata i lenei faʻalavelave e faʻalavelaveina ai faiga masani ma faʻavaivaia le fale. O lenei mea e aʻafia ai le aveeseina o laʻau ola maloloina, ae faʻapea foi i latou o loʻo i ai sina pala - e tutusa lava le taua mo le atinaʻeina o aganuu.

O le isi finauga e fiafia i le mea moni e le talafeagai le aveeseina o laulaau mai le kapisi o le sua lea ei ai se manogi faapitoa o le a amata ona aluese mai le tipiina o le seleselega. Atonu e le matauina e se tagata, ae tele iniseti e vave osofaia le laau.

O se taunuuga o sea faʻalavelave, e te ono lamatia ai le tele o laau ma tuʻu ai e leai se fua. O mea uma lava e fatuina e le natura e taua ma foafoa e faia ai ni galuega patino.

I le faalavelave i le faagasologa o le tuputupu ae o laau, o se tagata e fesoasoani i le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o tulaga le lelei mo aganuu, lea e ono mafua ai se seleselega.

E te iloa? Tesema 26 i Ausetalia ua faasaina ona 'aina le kapeti. E tusa ai ma le tala, o le aso lea na mafai ai e Setefano ona lafi mai ana tagata tulimatai i ulu o le pusa, o le taunuuga na faasaoina ai lona ola.

Afai e te masalosalo i soʻo se faʻataʻitaʻiga, e sili ona lelei le aua le fesili atu i le au faifaatoaga e faʻaaogaina fautuaga, ae ia iloa po o le a le mea e mafaufau i ai tagata popoto. O lenei mea o le a mafai ai ona e aloese mai mea matuia pe a tupu mea totō.