Laʻau

Mealilo o le totōina ma le tausiga o le sukalati (chokeberry)

Aronia Aronia e faasino i le fualaau aina laʻau o le Pink. I le taimi muamua, o lenei laau na ola na o mea e teuteu ai, ae i le aluga o taimi, na maua ai fua o lenei laau e tele togafitiga faafomai.

E le gata foi i le tausiga o le chokeberry, lea e avea ai ma togalaau lelei tele, ma o aso nei e mafai ona maua i le tele o togalaau.

E te iloa? Faaliliu mai le Eleni, o le igoa o lenei laau ua faaliliuina o le "faamanuiaga", "fesoasoani".

Aiga o lenei togavao o Amerika i Matu. E ui lava o lenei ituaiga o chokeberry e taua o le sukalati, e toetoe lava a le tutusa. Pau lava le mea e tuufaatasia ai i latou e āiga i le aiga e tasi. E le gata i lea, o lenei laau e masani ona taua o le blackfly.

E faʻafefea ona filifili kulupu vine tilati pe a faʻatau

E faalagolago tele i le totoina o mea: afai na e faʻatauina se fatuga maualalo, o le a le mafai ona e vaai i se laau matagofie, e tusa lava pe o le a le mea e te tausia ai. E sili ona lelei le faʻaaogaina o mea mai le gaosiga o gaosiga ma aloese mai le faʻatau mai o fatu mai lima.

Faʻafesoʻotaʻi lau vasega i le lotoifale pe faʻaaoga le tautua a kamupani faʻalagolago e auina atu i ai meli meli.

O le faʻatau e le tatau ona tolopoina mo le tautotogo, e sili atu ona fai lenei mea i le tautoulu. I lenei taimi, o le filifiliga e lautele tele, ma o le lelei o fatu o le a sili atu ona lelei.

E taua! A faʻatau, ia siaki ma le faaeteete aʻa ma le vaega o loʻo i luga. E le tatau ona i ai ni faailoga o le faaleagaina.

O aʻa e tatau ona faamaluluina i le paʻi, ae le o le vevela. A maeʻa le faʻatauina o le aʻa, e sili ona lelei le tuʻuina atu i totonu o se failauga poʻo le itiiti ifo foʻi o le sasaa vai i luga, ona faʻapipiʻi lea i totonu o se pusa paʻu. I lenei pepa, seia oʻo i le tulaʻele e mafai ona latou nonofo mo ni nai aso.

Totoina o le keke (rowan) Aronia i luga o le saite

O le totōina o le syryberry aronia i lau 'upega tafaʻilagi e le faigata. O le faʻatulagaga e talitutusa lava ma le totoina o isi fualaau aina suamalie.

O afea e lelei ai le toto

O le totoina o le sukakeke e masani lava ona tupu i le tautoulu, aua o le taimi sili lenei e faatau ai mea totō.

O fea e toto ai

O lenei aganuu e le o faigata i le tuufaatasiga o le palapala, e le fetaui lelei ma le saline. Ae afai e te manaʻo e tuʻuina atu ia Aroni le tele o tulaga lelei, ona sili atu lea ona filifili nofoaga ma le faaituau, susu palapala mama, ma e manaomia le manaia o lenei saite.

E taua! O le aʻa o le chokeberry uliuli e le manaia, e na o le 50-60 cm le loloto, o lea e leai se mea e tatau ai ona fefefe i le latalata mai o le vai.

Tapenaga sauniuni ma le totoina o selesekeke

Mo le sukalati, o le a lava lea e saunia ai se pu ma le lautele ma le loloto o le 50-60 cm. Pe a eli i luga, tuʻu se palapala lalelei o le palapala i le tasi itu, ma lalo lalo - i se isi. E leai se mea e tatau ona faaopoopo i le vaega maualalo o le fanua, o le aʻa o le a toetoe lava a le mafai ona oʻo i ai.

Ae i le pito i luga e te manaʻomia e faʻaopoopo:

  • 1 pakete o le humus;
  • 100 g o le superphosphate;
  • 60 kalama o le potassium sulphi.
Liligi le vaega pito i lalo o le eleele i totonu o le lua, ona faʻaititia lea o le fatuina iina. A maeʻa lena, faʻatumu le lua i le paluga. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia le loloto o le uluga i le 15 mm.

Ona faʻamaʻaina lea o le fatu i se pakete se tasi. A maeʻa lenei mea, e manaʻomia le mulumuluina o le eleele i lauusiusi, humus ma eleele matutu.

E te iloa? O le totōina o le kukakeke e mafai i le tautotogo. O le masina aupito sili mo lenei taualumaga o Aperila.

Nuances o togafitiga faʻavaitau mo chokeberry Aronia

O le Chokeberry e le faʻaaogaina i laau tetele, o le tausiga taimi e le tele se taimi e te faʻaaluina. O le laau e tatau ona faʻafeinu i le taimi ma faia togafitiga puipuia mai meaola faalafua.

Puipuiga puipuia mai meaola faalafua ma faamaʻi

O le togafitiga muamua o le sukalati e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo le Aronia e leʻi faʻamavaeina le tumutumu. O loʻo totoina le laau i le Bordeaux liquid (1% solution). O lenei faiga o le a puipuia ai le laau i le tautotogo ma le taumafanafana.

O le faiga lava lea e tasi e faia ia Novema, pe a maeʻa lau lau.

Auala e fai ai le faʻasuina

E tatau ona faia faʻataʻitaʻi i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, aemaise i le leai o se timu ma le vevela. Faʻasusu foi le kulutasi faapitoa e manaʻomia i le tulaga o le fausiaina o le fua. E faia i luga o vine (i le va o le 30 cm mai le pale o le pale), ma 2-3 ipu pakete ua sasaa i totonu.

O le faʻamauina o le eleele e sili ona lelei pe a uma ona faʻavaivai, pe a susu le palapala. I le taimi lea, e tatau foi ona aveese uma vao vao. o le tatalaina muamua o le a faia i le amataga o le tautotogo, ona oʻo lea i le taimi o le taumafanafana e tatau ona toe faia lenei faasologa 4-5 taimi. Mafiafia le loloto - 6-8 cm.

Le mea e faʻaalu ai le fafaga

O le tuputupu ae o le kuka e aofia ai le fafagaina tatau. I le gasologa o le vaitau e tatau ona fafagaina faatolu.

O taimi uma e ese ai le tuufaatasiga o le fafaga, o lea ia mafaufau uma i ai:

  • Muamua fafaga faia i le tautotogo pe a fuga lau. "Effecton" ua faʻaaogaina e avea o se faʻamalo, 2 sipuni tele i le 10 lita o le vai. O fualaau laiti e lava le 5 lita o fofo, ma o laau toto e manaʻomia ona fai ni 2 pakete i le vaomatua.
  • Fafaga lua faamalosia le fua, ma o loʻo faia i le amataga lava. Mo le 10 lita o vai, faʻafefe 2 sipuni tele o le Ross fugalaau ma le 1 sipunifi o le sulfate sulfate. 2 pakete vai e mafai ona faʻaaluina i luga o se fualaau aina, ma o le 6-8 lita o le a lava mo se laau toto.
  • Tolu laei faia i le maeaina o vine i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, ave le 2 sipuni tele o le potassium sulfate ma superphosphate ma faʻafefe i le 10 lita o le vai. O laau talavou e faia le pakete e tasi o fofo, ma fualaau - 2.

O afea e aoina ai fua o le sukalati

O fua o le sukalati e amata ona tumu i le lanu e pei o Aokuso, ae o le a latou maua se tofo tele ma le tast, ona e le mafai ona taʻua i latou o matua. O le a faaauau pea le suamalie o vine seia oo i le faaiuga o Setema, ma e ui lava o loo i ai pea sina mea itiiti i totonu ia i latou, o le fua e sili atu ona suamalie ma suamalie, o lea e sili ai le filifilia o le fua i le taimi nei.

Faʻapena ma le teuteuina lelei

O le teuteuina o paluga o mauga e masani lava ona faia i le tautotogo, ae o loo i ai foi se teuteuga i le autumn. Afai e te le amanaiaina lenei faiga, o le a vave ona leiloa le foliga vaaia o le laau, ma o le a le afaina ma le lelei fua. O le mea lea, o le fetuutuunaiga o numera o lala ma le maualuga o le vao mo le sukalati e tatau ona totogi.

Lauina o le tautotogo

Afai e te le iloa pe faapefea ona tipi le kulupuberry, ona e le popole - e leai se mea faigata e uiga i ai. I le amataga o le tautotogo, e teuteuina ai le laumei i le maualuga o le 15-20 cm. O le tausaga e sosoo ai o le ai ai le tuputupu ae talavou, lea e tatau ai ona tuu ni nai lala malolosi ma maualuga i latou, ma tipi ese le totoe o le tuputupu ae i le faavae.

I le tausaga mulimuli ane, toe faaopoopo nisi lala i le vao ma faʻasaʻo maualuga. Toe faia lenei gaoioiga seia oʻo i le aofaʻi o paranesi e oʻo atu i le 10-12, ona mafai loa lea ona tatou manatu ua uma ona faia le selesele uliuli.

I le faʻaopoopoga, o loʻo faʻaaogaina se teuteuga laititi, lea e faʻamaopoopoina foi e mama. O le sini autu o lenei faiga o le aveeseina o ni aʻa e le talafeagai, ina ia sulu lelei le malamalama i totonu o le togavao. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e aveese ia togitogiga tauvaga e oʻo atu i totonu o le pale, faapea foi ma mama mama, mama ma mamai.

O lala o chokeberry e laiti ifo i le 8 tausaga le matua, o le mea lea e tatau ai ona vavae ese laʻau na oʻo i lenei tausaga, ma i lona tulaga, e tatau ona tuʻuina ni fualaʻau tetele mai aʻa.

E taua! Taumafai e fai ni suiga i tausaga taʻitasi, e aunoa ma le faateleina o le taamilosaga o le pito i lalo o le vao.

E talafeagai le aveeseina o lala tuai i le latalata i le eleele ina ia faaitiitia ai le lamatiaga o meaola faalafua po o pathogens o loo aliali mai i luga o pamu. Afai, i lou manatu, ua leiloloa uma le mea na tupu, ona toe faia ai lea o le teuteuina o fualaau matala - tipi uma lala, e tusa lava pe o le matua, ma pe a amata ona tupu le tupu fou i lo latou nofoaga, amata ona fausia se laau fou.

Autumn teuteuina

O le teuteuina o pusi mauga, pe afai e tatau ai, e faia i le tautoulu, pe afai, pe a uma le seleselega, ona maua ai lea o lala gau pe o nisi o laau e afaina i meaola faalafua. O fasi laau mama e tatau ona togafitia i se togalaau togafitiga.

Ae, sei vagana ai nei tulaga, o le teuteuina o chokeberry chokeberry e faia i le tautotogo.

E faʻapefea ona saunia ni vao laiti o chokeberry mo le taumalulu

O vao manulele uliuli matutua e puipuia i le malulu, ae o laau laiti e tatau ona punou i lalo. Ina ia faia lenei mea, o le a lafoina siteki i totonu o le eleele, ma o lala ua nonoa i le twine ua nonoa i latou e ni lala. I le taumalulu, e faʻapupulaina le kiona i luga oi latou ma puipuia le aʻa mai le maalili..

E taua le amataina o se malutaga ma le amataina o le kiona muamua, pe a amata ona pele le palapala, ae e le sili atu le vevela i le 10-15 ° C o le kiona. Auā o le a faʻafetai atu nei lau o le vine ma le faʻafetai tele mo se seleselega tele ma avea ma se teuteuga matagofie i lau togalaau.