Potatoes

Matou te tau ma le paʻu i luga o pateta

I le faʻaopoopoga i meaola faalafua, o pateta e faʻamaʻiina e faʻamaʻi eseese. O nisi o faʻamaʻi ua sili atu ona mausali i nai tausaga talu ai, ma o lenei mea ua mafua ai le popolega i totonu o faifaatoaga. I le taimi nei, e leai se mafuaaga e te fefe ai - afai e te iloa pe faapefea ona faʻaalia e le phytophthora ia lava i le pateta ma le auala e tau ai, e mafai ona e faʻasaoina le seleselega.

Mafuaaga ma faailoga o le maʻi

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi o le pathogen o le igoa e tasi. O loʻo i ai i le pito i lalo ifo (oomycetes).

O le faʻamaʻi e tuʻuina atu e ala i phytospores, o loʻo fufuluina mai le vaega eleele o le laau ma e ala ile palasi palapala e pa'ū i luga o le aʻa poʻo fatu. O le vaitaimi ole faʻalavelave e mai i le 3 i le 16 aso. I luga o eleele vaivai pe i le i ai o microorganisms i le totoina o mea totō, e alualu vave lava le galu, i le 3-4 aso.

E masani lava ona paʻu i le taimi o le seleselega. Afai o loʻo mamaʻi le maʻi ma faʻafeiloaʻi ma o latou mata, ona oʻo loa lea i se vaega o le fualaʻau. Faʻatasi ai ma faʻalavelave, o lenei lamatiaga e faʻaititia tele.

E taua! O se mea taua e puipuia ai le fua o le seleselega. Afai o le mea totino e tasi e olaola i le nofoaga lava e tasi mai lea tausaga i lea tausaga, e tatau ona eleʻele le eleele ile vai ole Bordeaux.
Phytophthora o se mushroom viral fiafia tele i le susu. O nai aso timuga i le vevela o le 15 i le 25 ° C o tulaga lelei ia mo ia. O le totoina o laau toto e faʻaleleia atili ai le aʻafiaga: i ia tulaga e oʻo lava i le malulu mafiafia e lava. I le vevela o le tau, o lenei faʻamaʻi ua le toe atiaʻe, ae e le faigofie lenei mea mo laau.

I le tele o eria, e mafai ona vaʻaia ni faʻataʻitaʻiga lelei o laʻau po o pateta i le afa lona lua o le taumafanafana, e ui lava i le itu i saute mo ituaiga meaʻai i se vai malulu o Iuni ua lava.

O le lamatiaga e faapea mai i le tele o siama o le phytospore pisia i le 1.5-2 vaiaso e mafai ona salalau atu i togalaau uma, ma afai e le faia ni fua, ia 17-20 aso e mate ai laau.

O le faʻamaʻi umi o se faʻamaʻi matautia mo le aiga atoa o Solanaceae: tamato, eggplant, pepa. E le gata i lea, o lenei faʻamaʻi e aʻafia ai strawberries, fugalaau, masini suauu, buckwheat.

Ia iloa le aʻafiaga o le galo e mafai ona i luga o mafuaaga nei:

  • e foliga mai i le pito i tua o laulaau, lea e vave ona liu enaena ma faateleina i le tele;
  • lanu paʻepaʻe e mafai ona iloa i le pito i lalo o le laupepa - o le feeseeseaiga lenei;
  • i timuga timu e ono pala le lau;
  • i luga o fatu toto ua afaina, o lanu enaena ua manino ona makaina, lea ua amata foi ona maua se lanu enaena. Latou vave faʻamalosi ma faʻaloloto i totonu o le tamaititi. Afai e te tipiina se pateta, e foliga mai o le "eleelea."
I le sailia o mea e aafia ai le phytophthora, seʻi o tatou vaai i le auala e puipuia ai.

E te iloa? I nisi itu o Amerika i Saute, o loo i ai pea se pateta vao. O le mea moni, e le lelei mo meaai, e pei ona i ai i totonu o fatu le solanine oona.

E faʻapefea ona faia togafitiga (vailaʻau)

Ina ia mautinoa le seleselega, e tatau ona aofia i le puipuia o fatu, togavao ma faatoaga.

Puipuia faʻamaʻi

O le mea taua o le faʻaaoga lelei o eleele ma paluga lelei mo le totoina.

Ae mo le eleele, e manaʻomia le filifilia o se nofoaga laugatasi. O le fanua i totonu o le vanu o le a le aoga - o nofoaga ma le tele o le susu, pe a tatou manatua, e ono lamatia. O le eleele e tatau ona susulu lelei ma faʻagasolo, ma o le a tatau ona tuʻuina atu alavai masani.

Manatua le mea na tupu i luga o le saite i le taimi muamua - o le taumalulu, vao, flax, sana ma vao laʻau o le a sili ona lelei. O "tuaoi" aupito sili ona lelei, o le a susulu poo le sinapi, ae o le pepa, isalaʻelu ma isi malulu e sili ona puipuia.

E taua! E talitonuina o fulu malulu e mate ai le phytophthora ile eleele. O le mea e leaga ai, o le pathogen e faʻaali lemu i tulaga. - mo se faataitaiga, i le itu i saute, o le taumalulu e le o se mea sili ona leaga mo ia, ma e manaʻomia le faia o togalaau talu mai le autumn.

O le tau faasaga i le paʻu o le pateta e amataina ao lei totoina i le eleele ma muamua ona oʻo mai i le filifilia o fualaau maloloina. Siaki i latou faigofie: mo le 2 vaiaso, e vevela pateta i fafo i le 15-18 ° C. Ua i ai i lenei laasaga o le a iloagofie faailoga muamua e pei o ni mea. O lenei mea e sili atu le tuʻuina ese pe lafo vave.

I le lumanaʻi O le puipuiga e aofia ai ia faiga:

  • Faʻasologa i le Peraimeri faʻatasi ai ma le potassium-phosphorus o loʻo tuufaatasia i tulaga maualuga. I le taimi lava e tasi, ua faaluaina le faʻateleina o le faʻapalapala o le konatela, aʻo sauniuniga i luga o le phosphorus e maua ai le 1.5 taimi sili atu nai lo le masani.
  • Tele le totoina o "fatu" pateta ma le tafeina o vao laiti.
  • Grooves sasaa se pulumu, ae le o se "pau".
  • Faamamaina o laau mamago o tutupu i luga o le saite.
  • E tele pe a ma le vaiaso ao lei pikiina na ona tipi pito i luga. E moni, e oʻo lava i le malosi o vao e afaina, ma e le aoga le tuai ona fufulu.
  • Vaomatua e seleseleina i se tau vevela ma timuga. O le susu na o le "i luga o le lima" o le gaʻo leaga.

Togafitiga

E le mafai ona faʻamālōlōina le paʻu o le moli i le gaioiga malosi. E moni lenei mea, ae o le taulaʻi o le faʻamaʻi e masani lava ona "maua", e le faatagaina ai feeseeseaiga e salalau atu i togavao maloloina. O vaifofo eseese ma sauniuniga e fesoasoani i lenei.

E te iloa? I le seneturi XVIII, o le pateta ua taua o le "apple apple". I le 1758, na lolomiina ai e le Academy of Sciences in St. Petersburg se tusitusiga na tuuto atu i lona totoina, ma o loo taua ai se igoa.

A uma ona totō, faʻatali mo luga e oʻo i le 25-30 cm. O le taimi sili lea mo le togafitiga muamua. I le vasega o le "fale gaosi oloa" meafaigaluega e pei "Ridomila".

A o le i oʻo i le va o le felafoaʻiina o le "Appin". Mo ituaiga vevela i le mafanafana o le tau e aunoa ma se timu, o le Immunocytophate, Silk ma Krezacin e sili atu ona talafeagai. Afai o loʻo faʻaalia pea le maʻi, ave le "Ridomil" (MC poʻo le "Gold"), faʻapea foi ma le "Oxy". Mo le lelei sili ona lelei, o le togafitiga e toe faia pe a uma le 1.5-2 vaiaso (ae masani lava aʻo lei fuga).

I le maeʻa ai o le 8-14 aso suʻesuʻe ma le faaeteete le vao. Afai e maualuga le maualuga o le faʻamaʻi pipisi, ia faʻamalosi malosi e pei o le "Ditan", "Revus", "Skor", "Efal". Mo le puipuiga (pe a leai se punavai), e faʻafefiloi e le afa. E tatau ona maitauina o fualaau faasaina e tatau ona faʻafesoʻotaʻi - o le phytophthora systemicide ficide e vave faʻaaoga i ai.

A maeʻa ona tupu, o le "Bravo" e talafeagai, lea e faʻaaogaina mo togafitiga o vao faʻatasi ma le va o le 7-10 aso. Ae o fatu, e fesoasoani ia i latou "Alufit."

E taua! I le faaiuga o Iulai ma Aokuso, o le moega i le afiafi e mafai ona ufiufi i le ufiufi, aveeseina pe a uma le sau. O lenei mea e faʻaaogaina e puipui ai le timu, lea e avea o se "mea gaosia" mo le phytophthora.

Timu, i le taimi lava e maeʻa ai le faʻaleleia, faʻaititia uma nei taumafaiga i le leai, o lea e tatau ai ona e toe faia le gaioiga.

I le faaopoopo atu i nei mea tuufaatasia, o loʻo i ai foʻi mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe lea e faʻateleina ai le tetee o le vao. O lea, mo le 15 lita o vai, e mafai ona e aveina 150 ml o le "Oksigumat" poʻo le 5 ml o "Ecosila".

E mafai ona e totoina pateta i auala eseese: mai fatu, aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, i lalo o se vaomago. Ma o le tekonolosi a le Dutch potato cultivation e sili ona lauiloa.

Auala masani o tauiviga

O le tele o fai togalaau e taumafai e aua nei faʻamaʻavaveina vao ma vailaau matautia, faʻaaogaina i fualaau lauiloa. O le sili ona lelei oi latou o:

  • Laʻau afu. 100 g o le galati gaosia lelei ua faaopoopo i le 10 l vai, ona faatagaina ai lea e tu mo se aso. Ona faʻamaonia lea o le vai ma faʻaaogaina mo le susunuina. Taʻaloga atoa - masina, ma le umi e sili atu ma le vaiaso (o lona uiga, 4 auala).
  • O le sulfate sulfate ua faʻafefeteina i le vai (2 g mo le 10 l) ma faʻavasegaina i se vaitaimi o le 10 aso.
  • E le itiiti ifo ia te ia ma o se vaifofo vaifofo o le potassium i le taimi nei, o le apocidic acid ma le vitriol. I le 3.3 lita o vai inu i totonu o pusa taitasi e ave se sipuni tele o nei mea. Faʻatagaina le faʻafefiloi e malulu, e sasaa uma i totonu o se fagu-10-lita. O togafitiga e faalua ona faia, i le faaiuga o Iulai - o le aso muamua o Aokuso (faatasi ai ma se malologa o le 7-10 aso).
  • E le gata i lea, 10 g o le vai e mafai ona faia ai le 20 g suauu sulfate.
  • Faleʻafale Bordeaux vai. I le 5 lita o le vai mafanafana ave le 100 g suauu sulfate. I totonu o se pusa eseese, ua vave saunia le vave i le vaega tutusa, ma ua uma ona "fefiloi" mea uma. O se vailaau masani lea e talafeagai mo aganuu uma e avea o se puipuiga.
  • O le copper oxychloride o le a fesoasoani - 60 g i le pakete i le 15 l. O ia togavao e faia e 3-4 auala, faatasi ai ma se maualuga maualuga o le vaiaso.

E fesoasoani foi le soda i le faatea ese o le phytophthora. O se vaega o le fungicide aiga. Ave le 1 sipuni sipuni o le suka ma le 3 sipuni o le suāuʻu fuālaʻau, ua faʻapalaina i le 5 lita o le vai, ona faʻaopoopo lea o le 1 teaspoon o le fasimoli vai. O nei mea uma o loʻo faʻafefiloi ma vave ona faʻaaogaina i le 'upega tafailagi

E te iloa? O aʻafiaga aʻa e le vave faʻaaogaina i Rusia - I luga o le faaiuga a le pulega e faateleina le totoina o pateta i le ogatotonu o le XIX seneturi, o se galu o "rioti a le pateta" na sosolo ai le atunuu. Ae o le faasolosolo malie ona latou faaaogaina, ma i le amataga o le seneturi lona luasefulu, na lauiloa le pateta o le "areto lona lua".

E mafai ona e tauina lenei faʻamaʻi ma le fesoasoani o le "susu susu": 1 l o le kefe mumusu ua sasaaina i totonu o le vai (10 l), faʻamalosia ma faʻaosoina mo le 3-4 itula. A maeʻa ona tuʻuina le paluga ua saunia. Faʻaaoga i se vaiaso malolo seia oʻo ina mou atu mea leaga ma mea leaga uma.

E taua! Ina neʻi alofia le ea, o fola o loʻo i totonu o le potu e ufiufi i iliili poʻo maa. Ae o le clawite e le maua ai se aafiaga faapena.

O nisi e masani ona mulimulitaʻi, ae o lenei taimi e alu ai le taimi e manaʻomia ai le faʻaauau pea i le aso: afai e asiasi atu le sapalai i le 1-2 taimi i le vaiaso, ona leai lea o se uiga faapitoa (e tatau ona aveese le faʻasalalau i aso uma pe a uma le sau). E sili atu le fufuluina o fagalaʻu i se mea manifinifi o le lime - 1 mm o le a lava.

O le sili atu ona tetee i ituaiga o vailaau paʻu

E oo lava i le filifiliga o mea totō e sili atu ona lelei le filifilia o pateta talafeagai. E tasi le mea: e leai se ituaiga o ituaiga o loʻo i ai se faʻamautinoaga atoatoa o le faʻasaoina - o laina eseese e eseese naʻo le tetee atu i le faʻamaʻi. O le mea moni, tatou te manaʻomia le tele o mea e gafatia. O ituaiga nei:

  • "Nevsky" - ogatasi mafolafola paʻepaʻe ma se "papa" papaʻe mama e lelei atoatoa mo ipu eseese;
  • "Faʻapotogo" o se mea e sili ona fiafia i ai le tele o ituaiga meaʻai faʻamuamua ma le lelei faʻamaʻi ma le manogi lelei;
  • "O le manuia" - ogatotonu o vaitau, lea ei ai se ola umi e aunoa ma le leiloa o ona uiga lelei;
  • "Red Scarlett" - o se fualaau lanu uumi lanu mumu e toetoe lava a le aʻafia i le gaioiga o le phytophthora ma puipuia lelei.
Faatasi ai ma isi ituaiga e taua tele le taʻua o laina "Tomic", "Malu", "Visa", "Rosara", "Verb" ma le "Arina". Latou te tetee foi i le gaioiga o le malie, ae o le maʻi e mafai ona faaali mai i ni auala eseese: o nisi ei ai aʻa, o isi e na o na o le siama.

E te iloa? E mafai ona taʻua Potatoes o se aganuu. I le 1995, na avea ai o ia ma uluai ituaiga "togalaau", lea na ola ae i totonu.

I lenei tulaga, o ituaiga muamua e manatu e sili atu ona aoga: o le phytophtora e le lava le taimi e fua ai, ma e mafai ona aveeseina le fualaau aina e toetoe lava leai se gau. Faatasi ai ma togalaau mulimuli ane e tele atu galuega, aemaise lava o ni fou fou e le o ni tulaga masani e maua i taimi uma.

Faʻatoʻa tapunia le patato

O le seleseleina i le tau vevela, ua mamago ma faʻavasegaina pateta. Tuʻua aʻa uma e aunoa ma le gaioiga. I lenei tulaga, o fatu ua faaleagaina ua tuu eseese, o le a lafoina.

O le tele o taimi, o pateta e teuina i totonu le pito i lalo. O iina, e manaʻomia le faia o le fufuluina, ma le gauai faapitoa i fualaʻau tuai ma gaioiga - o le pateni e pisia o le a avea o se tuaoi leaga mo se seleselega fou. E tatau ona lelei le faʻaleleia o le pu.

E le tatau ona e lafoaia le fufuluina o puipui, ae maise lava pe a faigofie ona fai: ia na o le 10 lita o le vai, 2 kilokalama o le lime paʻu ma le 1 kg o le copper sulphate - ma ua saunia le paluga. O nisi e faaopoopo atu i le 150 g le masima masani.

E taua! Ina ia teu le fualaau, taumafai e aua le faʻaleagaina le moli. Malamalama e faʻaosofia le gaosia o le solanine oona i aʻa.

E leai se taua o le matafaioi a le pusa. I le tele o tulaga, o pusa nei. Ua faʻamago, o le a aoga ma gaosia le potassium. Ua uma ona tumu pusa ina ia i ai i le va oi latou le va o le 10 cm, ma e oo atu i le 25 cm i le puipui. E tuu i luga o le maualuga (20-25 cm) le maualuga o laupapa po o piliki, ae ia lava le avanoa mai luga mo fofifale. O le a le fetaui ni ata o le vavalalata: i le va o paʻu e te manaʻomia se vaeluaga mo le faʻamafanafana o le 2-3 cm.

O faʻamalosi, i le isi itu, e maua ai le faʻaleleia o le ea, ma le velap e taofia ai le vevela.

Aʻo e teuina, taumafai e mulimuli i nei tulafono:

  • tausia le vevela;
  • faʻamafanafana i le taimi o fulufulu uumi; vaomago e sili ona lelei, ae o ofu mafanafana tuai e fetaui lelei;
  • asiasiga faavaitaimi o le pusa ma le pateta ia lava;
  • e manaʻomia le siitia o pusa lata ane i le tautotogo ma otaota (o le vai e masani ona ulu i lalo o le eleele, lea e mafua ai le oti o aʻa).
Tekinolosi teuina tatalaina (patipati) e masani ona faʻaititia. Ioe, o se auala faigofie lea - e leai ni pusa, sasaa se vaega o le 1-1.5 m ma mea uma e foliga mai. Ae o le pulea o le setete o le pati i lenei tulaga e faigata: e tatau ona e liua atoa le palapala. E le gata i lea, faatasi ai ma ia teuina, o aʻa ua afaina, lea, faatasi ai ma le le lava o le ea, e faaosofia ai le foliga mai o le pala ma pala.

E te iloa? O le taua o lenei aganuu ua faailoa mai e le mea moni e faapea o se komiti faapitoa UN ua taua 2008 o le tausaga o le pateta.

Na matou iloa ai ua leva ona mumu le pateta, maua se faʻamatalaga o lenei maʻi ma taitaia auala autu e fesoʻotai ai togafitiga. Matou te faʻamoemoe o le a aoga lenei malamalama ia matou au faitau. Le manuia i luga o moega!