Laʻau

Faʻataʻitaʻi - Cute Persian Violet

O le pito i luga o se laau faʻapitoa ma faʻapupulaina, e fai ai se lue vao i totonu o se ulo. I le natura, o ituaiga taʻitasi ma ituaiga o meaola e maua. O le tele o fugalaau manogi manogi e fuga mai i luga o se pale paleni. Mo foliga vaaia tutusa ma fugalaau violē, o nisi taimi e taʻua ai le laau o le viole Persian. E mafai ona faʻatau faʻatau atu e le gata mo ou lava manaʻoga, ae faʻapea foʻi ma se meaalofa matagofie. O lenei mea faʻapitoa e sili ona lelei mo le teuteuina o potu, faletalimalo ma verandas.

Faamatalaga faʻatau

O le genus exakuma o le aiga o Gentian. O laau toto e nonofo i atunuu o Asia i Saute ma Sasae, faʻapea foʻi i Malaysia. O loʻo i ai i totonu o le vaʻaia, o aʻa o loʻo i luga o le palapala. O laumei lanumeamata lanu uliuli o loʻo ufiufiina i laʻau e matua faigata lava ona suʻeina i latou mai le itu. O le maualuga o le paleni lapotopoto e le sili atu ma le 30 cm.

O lanu lanu meamata mataʻutia e faʻapipiʻiina i luga o pou i petioles pupuu. I luga o se ipu lanu susulu, 1-3 fesoasoani veins longitudinal e vaaia. O le umi o le ovoid poʻo le rhomboid e oʻo atu i le 3.5 cm. O le pito i tua o laulaau e lamolemole, o le pito e tusi.







O le tele o fuālaau e amata ia Me ma e oʻo atu i le fa masina. I nai pupuʻu pupuu, faigata, tasi, fugalaau fugalaau fugalaau. O peti ua faʻamauina o loʻo faʻatulagaina i se laina se tasi pe sili atu. E tusa ma le 1.5 cm le lautele o le fugalaau avanoa. E mafai ona valiina paʻu paʻepaʻe, piniki, lilac poʻo le lanu viole. O le taua matagofie e aofia ai le tele o laumei samasama ma ovaries. O fugalaau e lafoaia se manogi manaia. O nisi o fai togalaau e faatusatusa i le manogi o laau.

O se taunuuga o le palotaina, o pamu laulaau paʻu mafiafia e tele fatu laiti e tupu i le mea o fugalaau.

Fiafia ituaiga

E tusa ma le 30 ituaiga o meaola ua maua i le natura. Ae i lo tatou atunuu na o le toʻalua oi latou ua tupu aʻe i aganuu. Na faʻamafaʻaina foi e le au faʻatoʻa ni ituaiga o mea teuteu e eseese i le lanu ma le fausaga o fugalaau. Folatila e mafai ona faʻatau le ituaiga latou te fiafia i ai poʻo le faia o se faʻafefiloi o faʻafelelei ma lanu eseese.

Faʻapitoa vavalalata o le mea sili ona lauiloa ma faigofie ona maua. O le laau e fai ai se vaovao televave ma se maualuga ma se lautele o le 30 cm. E masani lava, o mea taʻitasi taʻitasi e ola 1-2 tausaga, ona manaʻomia ai lea o le toe maua. I luga o le fausiaina o sooga vavalalata vavalalata i le tasi ma le isi o paʻu fefete, faʻafeagai. Pepa lapisi 3-4 cm le umi e vali lanumeamata. O laumei e iloga i se paolo malu. E fuga mai le fugalaau i luga o tauʻau. E faigofie ona faʻaaogaina i luga o le limite o le 1.5 cm le faʻaogaina o petalifale faʻatasi ma se fatuga malosi.

Faatasi ai ma ituaiga mea teuteu o loo iai ituaiga eseese ma fugalaau matagofie ma faigofie. E faʻatatau i le lanu, e eseese laʻau:

  • Blue eyes, blue blue - o petals o loo valiina i lanu eseese o lanu viole ma le lanumoana;
  • Paʻepaʻe papaʻe, paʻepaʻe leprechaun - meaʻai ma fugalaau paʻepaʻe sinasina.
Faʻapitoa vavalalata

Faʻaauau le tolu-veined. O le laau e tele lona lapoa, o le maualuga o le vao e 50 cm le maualuga. Ovoid poʻo lau ovalia e faʻapipiʻi i pupuu i ni petioles pupuu. I luga o le laʻau, 3 veins longitudinal o se malamalama, ae le o le eseesega o le paolo e vaaia. I le taimi o le fugalaau, e tele lanu lanumoana, lima-petal e salalau i le pale. O latou fatuga autu e aofia ai faʻamafanafana lanu samasama ae matafiafia. Ole ituaiga e sili atu ona puipuia i le malulu ma o loʻo ola mo ni nai tausaga. Tufatufaina i Sri Lanka.

Faʻaauau le tolu-veined

Faʻaauau le faʻaleleia

O le laau tele e faʻaolaina e fatu ma laau vegetative. O le luluina o fatu e faia i le autumn i le oneone susu ma le eleele. O fatu laiti e tatau ona tofotofoina e tufatufa atu i luga, e le tatau ona fufuluina i luga o le eleele. O le ulo e ufiufi i le tioata poʻo le ata ma tuu i se nofoaga mafanafana. O aso uma lava, mo le 15-20 minute, e faʻaogaina ai le fale kuka. O le tala mai fatu e tupu mai i le 14-18 aso. Ua vave ona tuputupu aʻe aloiafi. Faatasi ai ma le oʻo mai o le 4 laʻau moni, e totogo ai laau talavou i ni ipu laiti. E ala i le tautotogo, latou te atiina ae se pale matagofie ma amata ona fuga.

Mai ogalaau matutua, e mafai ona vavae ese apical cuttings. O le pulupulu e 2-3 internodes 8-10 cm le umi ua filifilia. O aʻafiaga e mafai ona mauaa i totonu o le vai e aunoa ma se malutaga poʻo le susu i lalo o lalo o se pu. O aʻa e aliali mai i le 10-14 aso. O laau toto e totoina i totonu o tamai fagu ma le eleele mo fugalaau matutua. Faatasi ai ma lenei metotia o le fesuisuiai, atonu o le a foliga mai e lua masina talu ona totoina.

Tulaga Tutupu

O le tausia o meaʻai i le fale e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga. Ona o le vaitau puupuu o le olaga, o fugalaau e vave ona atiina ae ma fiafia i le matagofie matagofie. E seasea lava ona gaoioi le tupu. E masani lava ona atiae lelei i totonu o se ulo e i ai le lautele o le 7-10 cm. O le laulau o le elepo omea poʻo le faalauteleina o le oneone o loʻo faʻalanoaina i le pito i lalo ma le loloto o le tusa ma le 3 cm.

E tatau ona filifilia le manava ma manava le palapala. Mildly acidic poʻo le tuʻufaʻatasiga o le tuufaatasiga o:

  • turf land;
  • laulaau humus;
  • peat;
  • fanua laupepa;
  • oneone.

Ina ia maua se vao vao, e mafai ona e totō 2-3 totō i totonu o le ipu e tasi.

Mo se mea e sili ona lelei e piki ai ni lanu susulu. O le tele o lanu e faalagolago i le malamalama. E le fefefe le paʻu i le susulu o le la, ae i aso vevela e fautuaina e faʻamalosi le potu i le tele o taimi pe tuʻu le fagu i le ea fou. E leai se mea e tatau ona ufiufi ai vao. E mafai ona totō ituaiga taʻitasi i le pito o Me i se nofoaga tatala, lea o le a latou matagofie ai teuteu o se tuaoi poʻo fuga. E fautuaina e filifili nofoaga leai ni mea.

O le maualuga o le vevela o le ea + 17 ... +20 ° C. E le manaʻomia le tuʻuina atu o le malologa poʻo fesuiaiga o le vevela. O le mafanafana i lalo +13 ° C e tau atu i le paʻu malie o lau ma le oti o le laau.

E tatau ona faʻaleleia le masani i taimi uma ma le tele, o le eleele e masani lava ona susu susu. Ae e le mafai ona lolovaia le sui, o le a tupu ai le pala. Mo le faʻaleleia o vai e faʻaaoga ai le mafanafana, vai mama.

O le laau e fiafia i le ea malulu, o lea e tatau ai ona e faʻavaveina pea pana mai le pamu moli. Afai oi ai i le fale se pusa tioata poʻo se vaipuna, e sili atu le tuʻuina o fagu i autafa.

O aso uma e 10-14, e faʻafefe ai pupuni i se vaifofo o faʻamaʻiina mo fugalaau i totonu. Faʻaaogā faʻalaʻau faʻamalosi mo fua o vaovao.

Exacum e le manaʻomia le teuteu e fai ai se pale. O ona lala totola e tutoʻatasi lava e fai ma foliga faʻapitoa. Ina ia faʻaleleia atili le manaia, e manaʻomia ona e aveeseina le mama. Mo le fatuina o fatu, faʻafefiloi fugalaau ma se pulumu pe faʻaali atu i vaalele fou, pe a mafai ona lele saoloto iniseti agai i le laau.

Faʻasalaga lelei, e le afaina le tino mai faʻamaʻi faʻatoʻaga. O ona laʻau lauolaola e osofaʻia i taimi taʻitasi e pusi moli, aphids ma lagona. O le tele o taimi latou te aliali mai pe a vevela le ea. E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi faʻatasi ma le fesoasoani a se timu mafanafana, timuga ma mea iniseti.