Laʻau

Amorphophallus - o se fugalaau matagofie ma se manogi manogi

Amorphophallus o se fugalaau mataʻina lea e aʻafia ai le aiga o Aroid. E mafai ona maua i fanua valevalenoa ma Aferika maualuluga ma Atumotu o le Pasefika. O se laau e mafai ona laʻititi pe sili atu i le tupu o tagata. I atunuu eseese, o le amorphophallus e taua o le "Voodoo Lily", "Fugalaau a le Tiapolo", "Cadaveric Flower", "Pena Snake". O ona uiga le masani ai, e ui lava i lo latou lalelei, e ese mai ai le manogi sili ona le lelei. Ae ui i lea, o le au amateurs o le matagofie o le amorphophallus e le toalaiti. E mafai ona e faʻatauina pe faʻatonuina fatu i totonu o soʻo se aai tele. Ina ia mafai e le laau ona matala i lona matagofie uma, e tatau ona mulimulitaʻia tulafono o le tausiga ma faasologa o le olaga.

Faamatalaga o le Botanical

Amorphophallus o se faʻatoʻaga faʻamalosi pipisi. O lona maualuga e faalagolago i ituaiga ma e mafai ona oʻo mai i le 80 cm i le 5 m. O loʻo i ai uma ituaiga vao ma laau totino ma se taimi umi. O le taamilosaga lapotopoto e ufiufi i le paʻu mumu. O ona avega mamafa e 5-8 kilokalama, ae sili atu foi le ogaoga o faʻataʻitaʻiga.

Mai le pito i luga o le pulumu o se laʻau o le petiole o loʻo fuga mai. O le tele o taimi, e na o ia, ae e oʻo atu i le 3 fasi vaega e mafai ona aliali mai. O se petiole lamolemole poʻo le mafiafia e iloga i le tele o le mafiafia ma le malosi. E tasi le tausaga e ola ai le lau. E aliali mai pe a mavae le oti o se fugalaau. O le lanu lanumeamata vaivai e ufiufi i se mamanu o veins. O tausaga taʻitasi, o laʻau ua sili atu ona maualuga ma telē, ma o le lau laulaʻau e faʻaaoga i luga o foliga sili atu. E faasolosolo lava, e oʻo atu i le tele o mita i luga o laʻau.









A maeʻa se vaitaimi malolo, o le fugalaau e muamua aliali mai. E sili atu ona saʻo le taʻuina o se mea e le talafeagai. O se talipupuni lautele o foliga le lelei e natia i se vaega lautele i lalo o se palanikeke tele. Taofiofi lona pupuʻu pupuu ma le mafiafia. O le mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi e pipii ai i totonu o se paʻu o le ovalu poʻo se vaega o le pa'ū. Amorphophallus o laau monoecious. I luga o le tulaga o le fugalaau o fugalaau tane ma fugalaau, e vavae ese mai le tasi i le isi e ala i se nofoaga le tumau.

I le taimi o le fuga, o le fuga o le amorphophallus o se mea e matua le fiafia, ma o nisi taimi e na o le inosia, manogi. Na o le paʻi atu i ai, o le malosi o le manogi, ma o le vevela o le laau e oʻo i le 40 ° C. Sa faia e saienitisi se auiliiliga o manogi ma maua ai i totonu o vailaau kemisi o mea ia o mea nei:

  • fulufulu faʻamalolo (dimethyl trisulfide);
  • otaota (indole);
  • iʻa fetolofi (dimethyl disulfide);
  • sugary suamalie (benzyl alcohol);
  • mea totino lima (isovaleric acid).

O lenei manogi faapitoa e tosina ai lago, moa ma isi iniseti e aafia i le palotaina o le laau. O se taunuuga, o fualaau aina o loʻo faia i luga o laʻau manogi suamalie ma vine paʻu. E valiina i lanu paʻepaʻe, mumu, moli po o le lanumoana. O totonu o le tasi poʻo le sili atu fatu fatu.

Ituaiga o amorphophallus

E tusa ai ma punaoa eseese, e i ai mai i le 170 i le 200 ituaiga i le ituaiga o amorphophallus. O ituaiga autu:

Amorphophallus titanic. O le laau o se tamaʻi meaola moni. E tupu 5 mita le maualuga. O le mamafa o se tui tele e sili atu i le 20 kilokalama. O se pusa paʻu e oʻo i le 2 mita le maualuga e faia i luga o le lapoʻa aano o manu ma se tala faʻasolo. I fafo, o le lautele o le lautele e vali i le lanu samasama-lanu meamata, ma o totonu o loo i ai se lanu enaena-enaena.

Amorphophallus titanic

Amorphophallus brandy. E faʻamafola le pulou ma e oʻo atu i le 20 cm le lautele. O petioles ma se paʻu o lanu uliuli lanu meamata ma lanu enaena e ola mai ai. O le umi o le peduncle e 60 cm, o loʻo i ai le sikuea mita-mita ma se faʻaaliga e pei o le logo e pei o le 30 cm le maualuga. O le faʻaogaina o le paʻu e vali i le lanu violē-paʻu. I le fale, e seasea ona maua le ituaiga, ae o loʻo galue lelei i sasaʻe e pei o se fale fafaga. O ona fatu e kuka ma 'ai, e pei foi magogo ma faʻaaogaina e pei o le faʻavasega.

Amorphophallus cognac

Amorphophallus bulbous. O se laau pe tusa ma le 1-1.5 mita le maualuga ei ai le laʻau e tasi. O le laulau laʻau olive o loʻo faʻasalalauina i ni vaega. O le petiole e ufiufi i lanu enaena, ma o lona pito i lalo o se pulu laiti. O le mea faʻapipiʻi ua faʻamafolaina, o lona lautele e 7-8 cm. O le 25-30 cm le umi o loʻo i luga o le puipui puipui. O se paʻu manogi e natia le lanu mumu i fafo ma le lanu piniki-samasama i totonu o le veli.

Amorphophallus bulbous

Totogi le ola i le ola

E oʻo atu i le faaiuga o Mati, amorphophallus lafoaʻi lona malo. O le faila ma fatuga fafagu ua gaosia i le eleele fou. O le totogo e vave ona atiina ae, e manaʻomia le tele o le fafaga ma fafagaina e le aunoa. O se laau e sili atu i le 5 tausaga e mafai ona fuga. E oʻo atu i le faaiuga o le tautotogo, e fuga mai fugalaau, e fiafia i lona lalelei le masani ai mo le lua vaiaso. O nisi o vailaʻau faʻamaʻi vave i le taimi lava e tupu aʻe ai, ao isi e ola lau.

O lau lanu matagofie i luga o se paluga eleelea e pei o le pama. E tupu vave le lau, ae tumau pea seia oʻo ia Aukuso poʻo le amataga o Setema. E faasolosolo lava, o le vaega uma o le eleele ua mū. I le malolo, fafagaina le fafagaina, ma faʻafefe ua faʻatapulaʻa i ni nai sipuni tele i le masina. O le vevela ole ea e tatau ona tausia i + 5 ... +7 0C. E mafai ona e tuʻu fatu i totonu o le pusaaisa.

Faʻatauga auala

Amorphophallus faʻaleleia e le fatu, vaega o le tuber poʻo tamaiti. I le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, e tele tamaiti e faia i luga o le fatu pepe. A maeʻa le magoina o le vaega o le eleele, ona eliina lea o le laau, faʻasao mai le palapala ma vavae ese tamaiti. O fatu uma lava e teuina i totonu o le pusaaisa seia oʻo i le tautotogo i totonu o se taga ma le sawdust. I le tautotogo, totoina laau i totonu o ipu ma palapala.

O se pulu matua ma nisi gaʻo e mafai ona vaevaeina i ni vaega. Latou te faia lenei mea i le tautotogo, pe a tulaʻi mai tumutumu ma tilotilo pine. E faia ma le faaeteete ni meaʻai ina ia le faaleagaina ai fatugaʻo. Nofoaga o fasi 'oloʻo tuʻuina i totonu o le malala. O le kulimi e malogo mo le 24 itula ona totoina lea ile eleele.

E seasea tutupu mai le Amorphophallus mai fatu, talu ai o lenei gaioiga e mamafa tele ma totogo fatu pe a uma le 5-7 tausaga. E tatau ona lūlūina fatu i totonu o pusa faʻatasi ma le faʻafefiloi o le togalaau aina, peat ma le vermiculite. O le loloto o le tulaueleele e 7-12 mm. O pusa e teuina i totonu o se laumama lelei, nofoaga mafanafana. O fualaau e faamoemoeina ile 5-15 aso. I le na o le tasi le vaiaso, o le a tuʻuina atu e le laau toto le laʻau muamua.

Tulafono faʻavae

Amorphophallus tubers e totoina i le tautotogo i le 1-2 tausaga. O aʻa e amata ona aliali i luga o la latou pito i luga, o lea latou te faia ai se eleele loloto. O le ipu e tatau ona le itiiti ifo ma le lua faalua e pei o le pulupulu ma ia mausali. I le pito i lalo o le tane, e tatau ona e faia se pu ma sasaa se vaega mafiafia o mea faʻaleleia (faʻalautele le omea, uʻamea, maama).

Fanua mo le totoina e tatau ona i ai se tali le paleni pe vaivai. O vaega nei e faʻaaogaina e fausia ai le faʻapalapala eleele:

  • deciduous humus;
  • turf land;
  • pepa palapala;
  • peat;
  • oneone.

E aoga le faʻaopopoina o ni malala ma fasi fasi pine paʻu i le eleele. Afai e le valavala tamaiti pe a fafagu, latou te faia se ata susulu i lalo o le tina. O lenei mea e le afaina ai o ia, ae tatau ona ave muamua le tausiga e uiga i avanoa avanoa.

Tausia Tulaga

Amorphophallus e faatatau i laau toto ma le maualuga o tulaga faigata i le tausiga.

Malamalama O le laau e sili ona fiafia i moli susulu. E mafai ona gafatia le susulu o le la i le taeao ma le afiafi. Le malamalama, e manaʻomia le malamalama i le aso atoa. I le taumalulu, e faʻateleina itula o le ao, ia faʻaaoga le faʻamalamalamaga i faʻalaʻau.

Lulu O le masani masani o le vevela o le potu e lelei tele mo le fugalaau. A maeʻa le pusi uma, e tatau ona e suʻe se nofoaga e le sili atu le maualuga o le vevela i le + 10 ... + 13 ° C.

Totogi. Amorphophallus e manaʻomia le maualuga o le faʻamamafana. O lona laupepa e tatau ona sosolo i aso uma. O le faaputuputuina o le susu i luga o le fua o le eleele e tau atu ai i le vave ona mamae, o le mea lea, i le taimi o le fufuluina, e sili atu ona lelei le tuu o pale i le susu susu e lata i le amorphophallus.

Faʻasa. I le oʻo mai o le fuʻa muamua, o le suāvai e tatau ona tele ma faʻaauau. Ae ui i lea, e le tatau ona paʻu le vai ile palapala, a leai o le a pala le fatu. I le va o vaimusu, o le eleele e afaina. Aua e te fefe ona o le paʻu ona o le lamala, o le vaega lalolalo e maua ai le tele o le vai. Amorphophallus e tatau ona faʻafeinu i tafatafa o le fagu ina ia le faʻaputuina le vai i luga o le pusa. O le tele o le suavai e sasaa mai vave mai le pusa.

Fertilizers Ia Mati-Aukuso, e manaomia e le fugalaau le laei masani. E faia uma i le 10-14 aso. E talafeagai i isi mea (organic mullein) ma minerale (fuluʻiusi, nitrogen) luga o laei. Le lava le fuālaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai se taimi e malolo ai pe a uma ona fuga le fugalaau, ma e le tupu le lau.

Maʻi ma faʻamaʻi. E mafai ona pala le tubers o le Amorphophallus pe a fai e le faʻavaivai. E le faʻaumatiaina, ae o mea e faaleagaina ua vavaeeseina, togafitia i le pefu ma mamago. O le fufuluina o le sigicide e le o se mea e sili ona lelei. O meaola faʻateleina e tele o meaola faʻatoʻaga, o mea ia e masani ona fai, meaola moli ma le mealybugs. Iniseti e togafitigaina ma iniseti, ma o mea e faʻaaogaina e vavae ese faʻatasi ai ma mea na faaleagaina. Ina ia aloese mai le toe faʻamalosi, e fautuaina e togafitia le palapala ma le tubers.

Faaaoga

Amorphophallus o se teuteuga manaia o le togalaau ma fale. E tusa lava pe leai se fugalaau, o lona lau e le masani ai e tosina i ai le tele o le gauai. I le oʻo mai o le faʻaleagaina, o le amorphophallus e sili ona lelei i fafo i le ea fou, lea o le a le faʻalavelave tele ai lona manogi oona.

O fuālaʻau o le amorphophallus cognac ua faʻaaogaina e fai ma meaai. E foliga mai o le tofo o le pateta suamalie. I Iapani, ua faaopoopoina le oloa i soupisi ma aano o manufasi. O le falaoamata kulumu ua faʻaaogaina e fai ai ni manulele ma nisi ituaiga o cheese tofu. E avea foi ma faavae o le tele o oloa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E talitonuina foi o le faʻaaogaina o le amorphophallus tubers e faʻamamaina ai le manava ma faʻaitiitia ai le mamafa.