Fua o le gaosiga

Kotovnik Fassena: totoina, tausia ma faʻaaogaina le laau

Kotovnik Fassena - teuteuga teuteu o soo se fugalaau fugalaau. Ona o le umi ma le tele o fugālaau e masani ona faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua e fatu ai ni fatuga matagofie. O le laau e foliga mai o se vaomatua lavender. O lenei mutia na maua lona igoa le masani ona o se manogi uiga ese lea e tosina ai pusi e pei o valerian. I totonu o tagata e taua lea o le "catnip". Matou te ofoina atu ia faamasani lelei i lenei laau matagofie.

Faamatalaga faʻamalosi

O Kotovnik Fassena, o se laʻau faʻapitoa o le aiga o Gubocolaceae, na fanau mai e ala i le sopoʻia lelei o musika a Mussini ma Nepetella.

  • Maualuluga: 20-60 cm
  • Rhizome: paʻu.
  • Fuga: faatu.
  • Lea Lea: fuga o le fatu i itu taua, mai le lanumeamata ma le lanumeamata.
  • Lanu: blue, blue, lavender, lanu viole.
  • Inflorescences: umi, taamilo i fugalaau.
  • Vaitaimi: mai ia Iuni ia Setema, e mafai ona ola faalua i le tausaga.
  • Fua: pusa fatu.

O le aiga o Gubocolaceae e aofia ai foi ia laau e pei o le plecranthous, fizostegiya, mea manogi ma laume, yasnotka, budra, foliga o le ivy, clary sage, monard, coleus.

O le laau e manaia le manogi manogi, e pei o le mint. O loʻo i ai sona tofo mafiafia. Kotovnik Fassena maualuga maualuga le malosi o le kiona, photophilous, sili ona fiafia ile palapala malulu.

E ola vao i togalaau ma togavao vao, e masani ona maua i luga o auala ma i luga o papa papa.

E te iloa? I aso anamua, na manatu catnip o se togafiti togafiti - sa faʻaaogaina e valaʻau ai isi au malolosi i le alofa alofa.

Vailaau faʻamaʻi

O le tuufaatasiga o laulaau ma weni laiti o catnip Fassin e aofia ai:

  • olive taua: geranial, neral, geraniol, nerol, geranyl acetate, citronellol;
  • vitamini C;
  • Saponins;
  • glycosides;
  • flavonoids;
  • oona ma tannins;
  • kulupu.

Eseesega

E tolu ituaiga o manu Fassen e sili ona lauiloa:

  • "Six Hills Giant";
  • "O le Blue Wonder";
  • "Failalo Faʻasalalau".

"Six Hills Giant"

"Six Hills Giant" - laʻau teuteu faʻapitoa e oo i le 50 cm le maualuga. Faʻaputuina o vao ma lau lanu lanumeamata. Faʻailo i totonu o vailaau lanu violē-violet. O le taimi o le fugalaau e umi lava - mai i le tautotogo e oʻo atu i le amataga o Setema.

O le laau e manaia le manogi o lemon-mint. E sili atu le fiafia i lau laufanua lauolaola, ola lelei i se la e vevela ma mafanafana. Loto vaivai, vave vave ona tupu. I moega fugalaau faʻatasi ma rosa ma isi laʻau tele.

Blue Wonder

"Blue Wonder" - lau laau toto e oo i le 20 cm le maualuga. Laʻau mafiafia ma fulufulu ma fugalaau fugalaau lanumoana. O lau vao e amata mai ia Iuni ia Setema. E tupu tele vave ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa.

O se tulaga iloga o lenei ituaiga - o laʻititi laʻititi ma se paolo susulu matagofie e faia ai le aafiaga o le "vaitafe lanumoana" i luga o auala poʻo ala.

"Faʻasolo i Lalo"

Toto "Faʻasolo i Lalo" - meaʻai e ola ai le manogi i le 60 cm le maualuga ma lau laʻau ma le fuālaʻau lanumoana. O le fuga e tupu faalua i le tausaga: ia Me - Iuni ma Setema.

E sili ona fiafia i nofoaga lafulemu ma eleele malulu susu. O le malulu, e le manaʻomia se malutaga mo le taumalulu. O tuaoi faamanuiaina i le fugalaau o le a avea ma rosa, delphiniums, phloxes, mafuie oona.

E taua! Kotovnik Fassena ei ai se manogi malosi e tosina atu ai maiti ma isi meaola o le togalaau.

Talosaga

O Kotovnik Fassena o se tasi e sili ona fiafia i le au faifaatoaga, ae e masani ona faʻaaogaina e le gata i le faʻasologa o fanua, ae faʻapea foi i le kuka, togafitiga faʻatoʻaga, aromatherapy, ma le mea manogi.

I vailaau

Talu ai ona o le tele o ana vailaʻau, o le catnip o loʻo i ai se aafiaga lelei i le soifua maloloina o tagata ma ua leva ona faʻaaogaina o se vailaau.

O le laau ua lauiloa mo lona anti-inflammatory, antipyretic, hemostatic, faʻamoemoe, antidepressant, antispasmodic ma le tonic effect.

O le sucker silves, linden, cornflower, maple, paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, rose vao, elderberry, ma le cornel ua i ai ni mea e tetee ai le ita ma antipyretic.
Mai i lea mea o le a faia ai pulupa ma tinctures. I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, ua faʻaaogaina e faʻalauteleina ai le manaʻo ma faʻaleleia galuega a le mea e faʻafefeteina ai, urogenital, popole, ma le cardiovascular system.

E faʻaaoga lelei le laau i:

  • tale;
  • bronchitis;
  • lanu;
  • gastritis;
  • anemia;
  • migraine;
  • tigā;
  • faʻamaʻi fatu;
  • vevela.

O sauniuniga e faʻavae i le catnip e faʻafefe ai le gaogao, faʻamalolo spasms, faʻaitiitia le tiga, faʻanofo ai anufe, toe faʻaleleia le taamilosaga. O le vao e masani ona faʻaaoga i le togafitiga o le maʻisuka ma le maualuga. Kotovnik faaleleia le puipuiga ma faatulaga le metabolism i le tino. I fafo, o lenei mea totino e avea o se visepisi mo siama, eczema, pimples, suauʻu ma isi purulentila o le paʻu o le paʻu.

E te iloa? I le Middle Middle, na faʻaaogaina le catnip mo le faapau pepe.

I le aromatherapy

O gaʻo faʻapitoa e faia mai le mutnip grass. O nai mataua o ia ituaiga suauʻu e toʻafilemu ai le tino, fesoasoani i se tagata e toʻafilemu ma toe faafou, ia maua se malosi fou. O le taele mafanafana ma suauʻu e faʻamalieina, faʻavaivaia le vaivai ma faʻamaonia le moe.

O le laau e faʻaaogaina lelei i le alofa faʻapitoa mo le alofa faʻafefe. E talitonuina o le manogi o lenei vaovao e mafai ona afaina ai le alofa pe tausia se soa.

I le gaosiga

Ole suāsusu taua o le catnip e faʻaaogaina mo le gaosiga o oloa gaosia mo le paʻu ma le tausiga o lauulu, faapea foʻi ma mea manogi. O mea taua e tuuina atu ia i latou se tofo fou.

I le gaosiga o mea teuteu, veronica officinalis, moa, citronella taua o le suauu, freesia, barberry, fasipolo, almond ua faʻaaogaina foi.
O le laau e faʻaaogaina foi mo le gaosiga o mea taalo faapitoa mo pusi. E masani lava ona faaopoopo i tui-maso ma moa - o se manogi faapitoa lava e le mafai ai ona afaina ai iniseti.

I totonu o le mamanu

O Kotovnik e ese le tulaga e tupu mai mo laau totō lanumoana lanumoana ma ona o lenei mea o loʻo i ai se nofoaga taua i le mamanu. O le laau e talafeagai mo le teuteuina o moega fugalaau, e iai ni laʻau faʻaloloa umi i luga o auala, ua tuʻufaʻatasia ma maʻa i rockeries.

Laʻau laiti e totoina taualuga ma fausaga. O le a fetaui lelei i soʻo se fugalaau fugalaau ma o le a foliga matagofie ma matagofie. E masani ona tuufaatasia e le Faatoaga ia rosa, lavender, sage, phlox, peonies.

I le kuka

Talu ai ona o le manogi o le lemon-mint ma le matagofie o le manogi manogi, o le laau e sili ona taua i totonu o pusa o atunuu eseese. O faʻamau ma laʻau ua mūmū ma faʻapalaina i le paʻu - ua liua i se mea manogi.

I le avea o se mea manogi, latou te faʻaaogaina foi cloves, saffron, nutmeg, turmeric, ma le chili.
E faaopoopo i vaʻavaʻa mo iʻa faʻafefe, sauga, salati mai fualaau faisua, faʻamaʻa, jam. O se mea lelei lea mo le gaosia o le pusi, meainu malosi ma mea e le o inu ava malosi, mea faʻafiafia.

O le la bre brew from catnip ua mago e le gata e suamalie, ae e maloloina foi, ma se manogi malosi o le lemoni.

E taua! Kotovnik e le faʻaumatia ana mea aoga ma le manogi manaia pe a maeʻa togafitiga vevela.

Totoina laau i le fale

O Kotovnik Fassena e lauiloa ona o lona le lelei, ae ona o lona lalelei matagofie o le a sili atu ona lelei le filifilia o se nofoaga lanu ma eleele papa. O nofoaga sili mo le tuputupu aʻe o catnip o nofoaga ia e faʻaaoga ai fualaʻau.

Totoina fatu

Mo le lūlūina o fatu e faʻaaoga:

  • tatala fanua;
  • greenhouses.

O le eleele mo le tuputupu aʻe o catnip e tatau ona eliina ma faamamaina vao. E tatau ona faʻaleleia lelei moega. I le faaiuga o Aperila, o fatu e totoina i eleele tatala i laina i se mamao e 30 cm, e le silia le 1 cm le loloto.

O le faʻafuaseʻi o totoga muamua e amata i le 6-7 aso talu ona toto. A maeʻa foliga o ni laulaau moni e tatau ona e fafaga muamua. I totonu o greenhouses, e totoina fatu i le afa lona lua o Mati i le loloto o le 1 cm, i laina i se mamao e 5-8 cm.

O fatu e faasolosolo lemu, 1-3 vaiaso. A maeʻa ona faʻaalia muamua le lua 2-3 paipa o laʻau, totogo i totonu o ipu laiti - e talafeagai mo le atinaʻe o se aʻa malosi. A mavae le 50 aso, o le a tolu peʻa o laulaau laititi, e mafai ona totō laau i le eleele.

E taua! Afai e te totōina se tipu catnip, ona mafai lea ona e faʻatali mo le fuga i le tausaga muamua. Mai taunuʻuga o le fanau o le a naʻo le vaitau e sosoo ai.

Substrate ma fuga

Kotovnik e le lelei le eleele ma o le a ola i tulimanu uma o tuafale, ae e manaʻomia pea nisi meaai faaopoopo. I le tautoulu, a maeʻa ona ola, 2-3 kilokalama o le faapalaga poo le humus i le sikuea mita ua faʻaofiina i totonu o le eleele, ma i le tautotogo ua fafagaina i latou i le faʻalauteleina o meaʻai.

O faʻalavelave faʻapitoa faʻamalosi e aofia ai le "Sudarushka", "AgroMaster", "Kemira", "BioMaster", "Kristalon", "Plantafol", "Azofoska".
A uma ona vavae ese le laau, o le eleele e faʻamaʻaina i le superphosphate ma le ammonium nitrate, 10 g taʻitasi i sikuea mita. O le eleʻele o le eleele e tatau ona avea ma mea manogi pe le mautonu. O le eleele faʻamalolo e masani ona faʻasalaina i le tautoulu ma le falaoamata o le dolomite i le taimi o le folasaga o le humus.

Tulaga o le vevela

Kotovnik e fuafua e totoina i le ogatotonu ma le itu i saute. O le vevela lelei mo le totoina ma le atinaʻeina o laau e tatau ona i totonu + 16 ... +21 ° C.

O le laau, toto i le la, e susulu i le tausaga o le lūlūina, ae o le a vave ona fuga ma ono mate i le tautoulu e pei o le tausaga. Ina ia mafai e le laau ona fuga mo ni nai tausaga, e sili atu le totoina i se paolo.

Tausia: susu ma fafaga

O tausaga o catnip e mafai ona ola mo le tele o tausaga ma le tausiga lelei ma le fausiaina. O le tele o ituaiga e puipuia mai le lamala, ae o vai inu masani e afaina ai le lelei o laʻau lanu meamata ma le tele o le fua.

Faʻasaga o le laau e tatau ona na o le taimi e tatau ai, pe a maeʻa le eleele. E masani ona faʻateleina le inu o le a faʻaumatia le aʻa, ma o le a mate le laau. Ina ia aloese mai le sili atu o le susu ma vai inu, o le alavai e talafeagai.

A maeʻa fualaau taʻitasi taʻitasi e manaʻomia ona vaeluaina i le taimi e amata ai ona toe faʻatupu. Faatasi ai ma le tausiga lelei, e vave ona ola le laau, ma o le a le pine ae teuteu le togalaau ma faatumu i manogi manogi.

E te iloa? Kotovnik - meaʻai tele o le meli. Na totoina faapitoa i tafatafa o apiaries. Ma o le au fai togalaau masani e totoina lenei laau i autafa o greenhouses ina ia faatosina mai ai le tele o pi e pollinate fualaau faisua.

Tofiga

Kotovnik Fassena e mafai ona faʻasalalau i le tele o auala:

  • fatu - Ia Aperila, o fatu e totoina i le taimi lava lea i totonu o le eleele faʻamafolaina;
  • fualaau - i le faaiuga o Mati, o fatu e totoina i pusa faapitoa po o greenhouses, ma pe a uma ona fausia ni paila, ona totoina ai lea o fatu i le eleele.
  • aʻa vae - i le tautotogo po o le tautotogo o le autumn, ua taina ai se vao tele o catnipers ma ua vaevaeina lelei ona aʻa i vaega ina ia maua aʻa taʻitasi ma 3-4 alavai. O fatu laau e totoina eseese i se nofoaga fou. O lenei faiga e toe faaluaina ile 3-4 tausaga.
O lea la, na matou feiloai ai i le manogi manogi a Fassen, ma manatu i ona ituaiga sili ona lauiloa ma mea taua o tausiga. O lenei laau e le gata o se mea teuteu o moega mo togalaau ma auala, ae e masani foi ona faaaoga mo faamoemoega o meaʻai, vailaau masani ma le gaosia o mea manogi.