Laʻau

Cypress - laau manogi i le togalaau ma le fale

O Cypress o se laau e ola pea i laau vao ma laau eseese. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai le maualuga o le itiiti ifo ma le 0.5 mita ma le tele o laau e sili atu i le 70 mita le maualuga. O i latou o le aiga o Cypress. O le nofoaga e afaina ai Amerika i Matu ma Asia i Sasaʻe. Mai le 18 senituri Sa amata ona teuteuina e le perosi le paka ma togalaau o Europa. O aso nei e faʻaaogaina foi e avea o se faga fale. O fufulu mama e fufulu ese le manogi o loʻo tumu ai le fale ma faʻamatalaga manino o le vevela o Sasaʻe poʻo le Metitirani.

Faamatalaga faʻatau

O Cypress o se laau totoa ma se pusa saʻo, malosi, e ufiufi i le paʻu lanu enaena-enaena. O le rhizome laau e fafagaina le laau. E salalau atu i le lautele nai lo le loloto.

O se pale lapisi po o se pale faʻapipiʻi e aofia ai fuālaʻau faʻalalā. O lālā talavou e ufiufi i nila laiti, lea e sili atu i tausaga e liua i ni sikuea tafatolu. E fufusi e le tasi le isi ma ia i ai se lanumeamata lanumeamata, lanu po o le lanumeamata lanu meamata. O laina taʻitasi taʻitasi e i ai le pito pito i luma, punou i totonu.

Cypress o se laau monocotyledonous, o lona uiga, o totoga gafa male ma le fafine e fuga mai ile tasi tagata. Cones e tupu i vaega o paranesi e tasi le tausaga. E i ai la latou foliga laugatasi ma se mea faʻafano. O le maualuga o le tasi o le kesi e 1-1.5 cm. I lalo o lanu lanumoana e latalata i le tasi, e lua fatu. O le faʻaleleia e tupu i le tausaga muamua. O tamaʻi laʻitiiti taitasi e faʻasalaga i luga o itu ma e vaeluaina apaʻau.









Meaola ma mea teuteu

I le aotelega, e fitu ituaiga o laau totō ua resitaraina i le aiga o le cypress. I le taimi lava e tasi, e i ai le tele o ituaiga mea teuteu e mafai ona faamalieina ai manaʻoga o soʻo se tagata fai ata.

Cypress pea. Ua salalau le laau mai Iapani. O se laau e oo i le 30 mita le maualuga ma se pale pyramidal. O le ogalaau e ufiufi i se paʻu mumu lanu enaena-enaena. O loʻo faʻapipiʻi, e faʻalatalata i paʻu o lala ma alalaupapa paʻu, e ufiufi i ni laulauli lanumoana lanumoana. O lala e togitogi i tamai samasama-lanu enaena e oo i le 6 mm le lautele. Eseesega:

  • Boulevard. E tusa ma le 5 mita le maualuga o nila e pei o le lanu-lanumoana, e le sili atu ma le 6 cm le umi. O pito o nila e punou i totonu. O lenei ituaiga o meaola eseese e le faʻafefeina le malulu.
  • Filyera. O se laau e pei o le laau e tusa ma le 5 mita le maualuga ei ai lona pale e tutusa ma lala e tautau ifo i lalo.
  • Tinamatua. O se laau toto e 60 -80 cm le maualuga ma 1.5 mita le lautele e ufiufi i tamai lanu-lanumeamata-lanumeamata.
  • Pepe Baby O se laau e 150-200 cm le maualuga ma se pale o le pulu faʻatasi e ufiufi i manulele lanumoana.
  • Sangold. O se meaola laʻau e tusa ma le afa mita le maualuga o loʻo faʻaalia e nila malulu o lanu lanumeamata lanumeamata.
Pea cypress

Lavson's cypress. O le itu i Matu Amerika eseese o se laau mamana 70 mita maualuga. I fafo, e foliga tutusa ma se vaʻa vaapiapi. O nei nila e iloga i se paolo pogisa o lanu. O le pito i luga e masani lava ona tafe i le tasi itu. O le ogalaau e ufiufi i se paʻu lanumumu lanumumu-enaena, ma o lanu uliuli-enaena e ola i vaega i pito o lala. O latou lalata e oʻo atu i le 10 cm. Vaega faʻafiafia:

  • Elwoodi - o se laau e 3 mita le maualuga ma se pale-lanumeamata lanumoana-lanu-lanu e faʻalauteleina lala paʻu e paʻu i pito;
  • Snow White - o se laau lapopoa e iai ni laulaau lanu eseese e ufiufi i se tuaoi siliva;
  • Yvonne - o se laau toto e tusa ma le 2.5 mita le maualuga ei ai le palealii faʻatasi ma ona lala, o loʻo ufiufiina i samasama auro po o nila lanumeamata vaivai;
  • Laʻau - o se laau 5-10 m e toetoe lava mai le eleele lava ia e ufiufi i paʻu lanu paʻu-lanumoana.
Lavson's cypress

Cypress dull (faanunununu). O se faleoloa laʻitiiti e oo atu i le 50 mita le maualuga e sau mai Iapani. O lona fausaga i le fusi e mafai ona 2 m. O loʻo ufiufi i se paʻu lanu enaena lamolemole. E masani ona tautau lala lalala i le pito i tua. E ufiufiina i lanu samasama lanu meamata-lanu meamata poʻo lanu lanu meamata. Eseesega:

  • Dracht (drat) - o se togavao ma se laʻititi laʻititi tausaga e 10 tausaga e oʻo atu i le 1.5-2 m, o loʻo i ai se foliga vavalalata ma se lanu uliuli-lanu;
  • Rashahiba - o se lala laʻau mumu ma lala lanu mumu lanu ma lanu moli po o brownish;
  • Nana Gracilis - o le vao e oo atu i le 60 cm le maualuga o loʻo i ai se lautele lautele o foliga ma ni manulele lanumeamata lanumeamata lanumeamata.
Uila paʻu (paʻu)

Nutkansky cypress. E maua laau i luga o le talafatai o le Pasefika i Amerika i Matu. O latou laau e 40 mita le maualuga ma se pale pupula ua ufiufi i nila laiti lanumeamata lanumeamata. I luga o lālā o loʻo i ai le faʻavao 1-1.2 cm lautele. Eseese:

  • Leyland - o se laau 15-20 m maualuga ma e oo atu i le 5.5 mita le lautele o loʻo i ai se foliga vavalalata faʻapitoa ma ni laupepa o le lanu lanu uliuli;
  • Pendula o se ituaiga o tagi e pei o se moligao ma lala lanu meamata lanu meamata.
Nutkansky cypress

Faʻatauga auala

O loʻo faʻasalalauina Cypress e fatu ma vao (green cuttings, layings). O le totoina o fatu e talafeagai mo laau toto, aua o uiga o le ituaiga e faigofie ona vaeluaina. O le gafatiaina o le gafatia e tumau mo le 15 tausaga talu le seleselega. Ina ia mafai e le fatu mea ona maua se togafitiga masani, o fualaau aina e maua mai i pusa ma oneone ma eleele paʻu i Oketopa. Ua vave ona ave i fafo i le auala ma ufiufi i se pulou vaʻaia. I le faaiuga o Mati, e aumai ai pusa i se mafanafana (+ 18 ... + 22 ° C), potu malamalama lelei. Faʻasaga le susulu o le la.

E foliga mai e vave vave ona iloa mai, e manaʻomia le faʻamautu lelei. O laau toto ua totogo i totonu o se isi atigipusa ma se mamao o le 10-15 cm po o ni ipu eseese. Mai le ogatotonu o Aperila, i le leai o se kiona, kaparisoviki mo le tele o itula i aso uma e ave i le auala mo le faʻamalosi. I le faaiuga o le tautotogo, o laau siliva malolosi ua totoina i fanua matala i totonu o le paolo. I le taumalulu muamua o le a latou manaʻomia se fale lelei.

O le faʻapenaina e ala i le tuʻuina atu o le auala sili lea ona faigofie, lea e fetaui lelei mo laau matala ma ituaiga fetolofi. I le taimi o le tautotogo, ua faia ai se mimiti i luga o le paʻu ma faatofuina i le palapala, faʻapipiʻi i se slinghot poʻo se maa. Ua siitia le pito i luga ma o se lagolago e faia i siteki. O le vaitau uma e te manaʻomia e vai e le gata e totoina ai e le tina, ae faʻapea foi le taoto. E le pine ae maua ona lava aʻa, ae ua ia fuafua e alu ese ma toe gafa mo le isi tautotogo e sosoo ai.

O seleni o nisi ia o auala sili ona faatuatuaina o le toe gaosia. Mo lea la, e taʻi 5-15 cm le umi i le taimi o le tautotogo. I tafatafa o le pito i lalo, ua aveeseina nilala. Laʻau faʻavae i fuga fugalaau faʻatasi ai ma le faʻafefiloi o le perlite, le oneone ma le paʻu o le coniferous. O fualaau e ufiufi i se ata tifaga lea latou te tausia ai le maualuga o le suavai. Faʻaaogaina ile 1-2 masina. A maeʻa lenei mea, ona vave tuʻuina atu lea o laau i luga o le eleele avanoa ma toe ufiufi i se pulou manino. Seʻia oʻo i le taumalulu, latou te matua fetuunai ma o le a mafai ona ola i le malulu e aunoa ma se malutaga. Faatasi ai ma le tuai ona tipi, ua tuu ai fatu i totonu o pusa i se potu malulu seia oʻo i le tautotogo.

Vaʻa i fafo

Ina ia totoina se paina i totonu o le togalaau, filifili se mea malulu, malulu. O le tele o manulele samasama i le lanu o le nila, o le tele o le la e manaʻomia e le fale. O le eleele e tatau ona lafoaʻi, lelei ma lelei. Lime mea e le taliaina e le taliaina. Ia totoina le kilipa i luga o loam.

Faʻataunuʻuina fuafuaga mo Aperila. Ina ia faia lenei mea, e sili atu le sauniuni o se lua e tulaʻi i le 90 cm loloto ma e tusa ma le 60 cm le lautele ua i ai i le tautoulu. O le mafiafia (mai le 20 cm) le faʻavaivai o le oneone poʻo le iliili o loʻo tuʻu i le pito i lalo. O le lua e faʻafeinuina ma o aʻa e togafitia i se vaega o le eleele faatasi ma le mea a Kornevin. I le tuʻuina o le rhizome, o le avanoa avanoa e ufiufi i le faʻafefiloi o eleele palapala, peʻa, humus lau ma oneone. O le ū o le kulimi e faʻamau i le maualuga o le 10-20 cm i luga aʻe o le palapala, ina ia oʻo lava i le palapala ile taimi o le mimilo. I le taimi lava e uma ai le togafiti, e fafagaina fualaʻau "Nitroammofoskoy", ma mulimulitaʻi le eleele. I le totoina o kulupu, o le mamao i le va o laau e 1-1.5 m.

Tausiga Tausi

Alalaupapa alatele e fiafia i le maualuga o le manogi o le palapala ma le ea. E tatau ona faʻafeinu i taimi uma ma suʻeina. I le leai o timuga masani, e sasaa mai se pakete vai i vaiaso taʻitasi i lalo o le laau. E sili le lelei o le felafoaʻi o laau i le afiafi. O le palapala i le aʻa o le eleele e masani lava ona tatalaina i le loloto e tusa ma le 20 cm. E mafai ona toto laau i autafa o le laau talavou, lea e tatau ona aveeseina. E aoga le mulimulu i luga o le peʻa poʻo le vao.

Mo le tuputupu ae tuputupu aʻe, e manaʻomia e le eletise ni laʻei pito i luga. Ia Aperila-Iuni, 1-2 taimi i le masina, faʻafefeteina ai le eleele i fualaau oona, ona faʻasaina lea o le laau. E sili le faʻaaogaina o le afa o le fua fautuaina. Mai ia Iulai-Aukuso, ua taofia le fafagaina ina ia saunia le uila mo le taumalulu.

O le tele o ituaiga o meaola e faʻasaga i le sogi, ae e mafai ona pagatia i le malulu, kiona. I le tautoulu, o le poloka o le lio e mulimulitaʻi i peʻa ma ufiufi i lau paʻu. E mafai ona ufiufi uma lava laau o le perosi i laʻau paʻu ma mea e leai se mea e lalagaina. I le amataga o le tautotogo, ua aveese uma fale, ma o le kiona ua faataapeapeina ina ia aua nei soprel.

Ina ia fausia foliga, sasasi vine. Latou te taliaina lenei mea lelei, ae tatau ona faia i le amataga o le tautotogo. I le taimi o le teuteuina, ua aveeseina lala mago ma mamago, ma ua vavaeina foi lala ua taʻe mai le lautele lautele. E faapuupuuina le vaega i le tolu o le umi.

O le Cypress o se laau e tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Naʻo le faʻavaivaia o faʻataʻitaʻiga o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi e pei o le apogaleveleve po o le iniseti iniseti. O le faʻamaʻiina o le tino e faʻaumatia vave ai iniseti. I le tele o lologa i le palapala, e mafai ona tupu le pala. E mafai ona sola ese mai ai na o se amataga. O eleele ma laau toto e togafitia i le fungicide.

Cypress i totonu o le fale

E mafai ona totoina laau ma laau talatala i totonu o se ulo e teuteu ai le potu. I le fale, e tatau i le eletise ona maua ai le maualuga o le maualuga o le susu ma masani ai le faasusu. O le vevela lelei i le tausaga atoa e + 20 ... + 25 ° C.

E vave ona atiaʻe le Rhizome ma manaʻomia ai avanoa avanoa, o lea e totoina ai laau taʻitasi i le 1-3 tausaga, ma faasolosolo malie le faateleina o le fagu i se ogaumu tele.

Faaaoga

E faʻaaogaina se laau lauiloa e fuafua ai auala ma ala i le paka ma le togalaau tetele. E totōina i ni vaega poʻo se tasi foi i le ogatotonu o le mutia, e pei o se faʻamalamalama lelei. O le maualalo o le tuputupu ae, o laau e tagi ai e fetaui lelei mo le teuteuina o se papae, togalaau papaʻe po o mauga mauga.

I le taumafanafana, o le a avea laau toto ma nofoaga lelei mo fugalaau susulu, ma i le taumalulu o le a latou fesoasoani e liliu se togalaau manaia i se mea e sili ona lauiloa. E le gata i lea, o nisi ituaiga i le tau malulu e suia ai le lanu i le lanumoana poʻo le auro.