Fua o le gaosiga

Laʻau a le Atua: ata o le totoina ma le tausia o togafitiga

O le laau a le Atua (leona wormwood, vormwood teuteu, opu, vao o le vao, o mea taufaasese, toto, bezdrev, laau paia, ma isi) ua leva ona ola i Ukraine, Rusia ma Belarus; Sa faʻaaogaina e tagata faʻamalolo mo le tele o fuafuaga. I le faaopoopo atu i ai, o le vao-vao o se fale matagofie matagofie.

Laʻau a le Atua: faʻamatalaga laau

O le laau a le Atua o se ea (i totonu o le itu i saute) o laau vao e oo i le 1.2 mita le maualuga. O laulaau o le wormwood e faʻapipiʻiina le faʻaogaina. Laʻau o loʻo totoina, ma o le aʻa o loʻo toto. O le laufanua o lenei laau ua taua o le Mediterranean Mediterranean (Syria, Jordan, Lepanona, ma isi) ma Asia Minor (Turkey).

E taua! Vailaʻau vormwood o se ituaiga o aiga wormwood o le aiga o Astrov.
O le laau paia e fiafia e susū le eleele, ola lelei latalata i le talafatai o vaituloto ma vaitafe. E maua foi i vaomatua birch ma luga o auala. E ola lelei i le fale: i le togalaau, i totonu o le togalaau, i totonu o se moega fugalaau. O le wormwood teuteu, po o le laau a le Atua ua saʻo ona totoina laau. O laʻau Abrotan e lanu enaena. O laulaʻau o le ogatotonu ma le pito i lalo o le aʻa e tupu aʻe ma petioles. O fugalaau ei ai foliga lanu, e pei o ato laʻititi. Latou te faia ni mea e le mafai ona fai. I la tatou tau, o le laau a le Atua e susulu ia Iulai ma Aokuso.

O nisi o fai togalaau e fenumiai le wormwood (laau a le Atua) ma le vao vao. O le faʻafefeina o le wormwood i tagata lautele o loʻo taʻua foi o le laau a le Atua, ae o loʻo i ai ni eseesega i nei laau toto:

  • Panicle wormwood o se lua tausaga le matua, ma o le wormwood o vailaau e manaia;
  • O le vormwood togafitiga e sili atu ona manaia le manogi;
  • Panicle wormwood e totoina e fatu, ma o fatu o vormwood o loʻo i lo tatou eria e le atoatoa.
Aʻo tuʻuina atu le faʻamatalaga o loʻo i luga, e mafai ona tatou faʻamaonia e faapea o vormwood faafomaʻi i totonu o la tatou eria e toe fua mai na o laau - lafoaʻi, vaevaega, vavae.

Vaega o le tuputupu ae

O le laau a le Atua e le manaomia le totoina faapitoa ma le tausiga pe afai e le o ola le vao mo ni mea teuteu. O le mutia laʻau e ola lelei ile toetoe lava o se eleele sei vagana oneone. O lenei laau e faʻafeiloaʻi ai o tatou gutu ma le mafiafia o le kiona. Ae ui i lea, o nisi o aiaiga mo le filifilia o se nofoaga e tulaʻi ai e manaʻomia ona iloa. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻamalosi ia tupu atili.

Puipuiga o le malamalama ma le matagi

Bezdrev e fiafia tele i le susulu o le la, o le mea lea o le itu i saute o lau 'upega tafaʻilagi o le a avea ma nofoaga sili e lelei ai lau fanua. E le o se mea e ofo ai, aua o le bezdrev o se mea i saute. I le faaopoopo atu i ai, e le gafatia le matagi malulu i le itu i matu.

E te iloa? I nisi atunuu Asia latou te faia le tao ma le faʻaopoopoga o mea faʻafefe.
O le mea aupito sili ona lelei, o le a tupu aʻe i le va o laau ma isi mutia. O le a faʻaitiitia ai le matagi malulu. Mafaufau i le mea moni e mafai e laau ona poloka le la.

Laʻau mo le totoina

Ua tupu le vao i luga o soo se eleele susu. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻamaʻaina le eleele i vailaau oona ma meaʻai. I se tasi nofoaga e mafai ona ola i le 10-12 tausaga, mulimuli ane e manaʻomia ai se gafa. E tupu lelei i isi vaitau taʻitasi ma faʻalauiloa. Le mautonu ile palapala ma maualuga maualuga.

O mea e fiafia i ai mo le faʻaogaina o fanua i totonu o le fale vevela o le a avea ma mea e masani ai: spruce, honeysuckle, cypress, thuja, boxwood, juniper, fir, pine, yew.

Totoina o tekinolosi

O le auala sili e toe gaosia ai le otaota o le vaeluaina o se togavao poʻo le faapipiiina. O seleni mo le totoina e filifilia se lua tausaga, matua matua. O laau totō e tatau ona vave i totonu o se palapala susu (aʻo lei totoina le pu e tatau ona faʻafeinu i le vai mafanafana). O le taimi sili mo le tulaueleele o le a oʻo i le ogatotonu o Aperila. I le taimi lea, ua susu le eleele, o lea e sili ai le aʻafia o le fatuina, e tusa lava pe le o susu.

E mafai ona tuu le abrotan seedlings i le vai mo le 7-10 aso, ona totoina lea ile eleele. I totonu o le vai, o le seleseleina o se aʻa talavou. A maeʻa lena mea, latou te ola vave i le eleele.

E taua! O fatu o le laau a le Atua e mafai ona totoina e tusa ma le 70 tausaga talu ona seleseleina.Hania.
O le umi o le seleselega e tatau ona totō e tatau ona 10-15 cm. E tatau ona i ai le mita ma le afa o avanoa avanoa i le va o fualaau ina ia mafai ai ona ola le vao. Pe a totoina, e mafai ona faʻamaʻaina laʻau i le humus ma o aso muamua e 10-14 e tatau ona faʻainuina i taimi uma. I nisi o faleoloa fugalaau e faʻatau ai fatu fatu. Ua faamoemoe mo le totoina o fatu laau. Talu ai ona o lenei laau e fiafia tele i le vevela, e sili ona lelei le totoina o le wormwood i tamai ulo ma tuu i luga o se faamalama sill ma le susulu o le la. A maeʻa le 15-20 cm le maualuga o le laau, e mafai ona totō i le togalaau poʻo totonu o le togalaau.

Matou te fautuaina e gauai atu i na laau afu: lauulu lanu, pulu o le pulu, faʻafefeteina o meaola, uila, panic hydrangea, suauʻu siliva, lilac, fesuiaiga, vao, mauga o loʻofu, faʻatau.

Tausiga

O le tele o faifaatoaga amateur e fai mai e tupu le tamaititi e aunoa ma se tausiga faapitoa. O nisi ua galo foi e uiga i le laau, ae e le oti ma tupu e aunoa ma ni manaoga faapitoa. Ae ui i lea, mo le fausia o se togavao teuteu matagofie mo le togavao e manaʻomia pea.

E faʻafia ona faʻafefete i le vai

O le wormwood teuteu o se laʻau e puipuia ai le lāmala, o lea e le manaʻomia ai le faʻafeinu. Lava le suavai le laau i aso muamua talu ona totoina. O le tausia o le matagofie teuteu e mafai ona faʻafeinu i le vevela vevela aso i vaiaso taʻitasi. I lalo ole togavao taitasi ua fautuaina e sasaa le 3-4 lita o le vai i le vevela o le potu.

Tausia o le palapala ma le totoina o meaai

O le vormwood pe a uma le totoina e manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa. O le tausiaina o se mea e le masani ai, e le tele se taimi e te alu ai. O nisi taimi atonu e foliga mai aphids i lau o se laau. I lenei tulaga, e manaʻomia le suʻeina o le vao. Mo le fufuluina o le kulumu, e mafai ona e faʻaaoga se vaifofo o le fasimoli o le fale. Mo le 10 lita o le vai e ave le 250-300 g o le fasimoli. Ole vavalo e manaʻomia ile 2-3 taimi ile 5-7 aso.

E te iloa? I le taimi lava e maua ai aʻa o le abrotan i le togafitiga o le gasegase.
E mafai foi ona ola laau i le togavao, e tatau ona totoina masani le palapala. A maeʻa le veleina, o le tele o mea faʻalaʻau ma mea e gaosia i le minerale o le a oʻo atu i aʻa o le faʻafefe.

O fualaau mai le sagebrush e fautuaina ina ia fafagaina i fugalaau faʻapitoa. I lalo foi o le togavao e mafai ona e liligi atu ni nai lima lima. A o lei amataina le taumalulu, e tatau ona mulimulitaʻi le tamaititi. Afai e manaʻomia, sasaa le eleele i tafatafa o le vao ma le humus.

Laʻau vine teuteu

Mo le faʻavaeina o se mea manogi teuteu o le lemon wormwood e tatau ona taina i taimi uma. O le taimi sili mo le teuteu o le a amata vave i le tautotogo, pe a mavae atu gutu malulu.

E tatau ona tipi le tipu o se laau taʻitasi i le maualuga o le 3-5 cm. E fautuaina e tui le pito i luga o le wormwood e faaosofia ai le tuputupu aʻe o le vao. E manaʻomia ona faʻapipiʻi pea i le tausaga ua tuanaʻi meaʻai, ma ia mafai ona toe faʻaleleia le laau - faʻapipiʻi totoʻa uma.

Faʻatauga auala

I totonu o la tatou tau, o le fefaʻatauaʻiga e tupuga mai na o vao. O le mafuaʻaga lea o le sili ona lelei o le toto mo le totoina o le: tipi, tipi ma vaeluaina vaega o le rhizome.

Vaeluaina o vao

O lenei auala faʻaleleia e sili ona lelei ona faia ia Aperila. Ina ia faia lenei mea, eli se vao vao. Ona luluina ai lea o le lalolagi atoa mai le aʻa. Ma le isi, ua vaevaeina le laau i ni vaega. O laau taitasi e tatau ona sili atu pe itiiti foi le lapoa, e pei o le vao ma aʻa laiti e le mafai ona fofo ma oti.

E taua! O le suauu taua o le faamaloloina o wormwood e faʻaaoga i le manogi.
A maeʻa ona vavae ese, e totō laau taʻitasi i vaeluaga lua. A o lei totoina le lua, e manaʻomia le sasaa o le vai mafanafana ma le faʻafefeina ma le humus. Mo le 10-15 aso, e tatau ona faʻafeinu vai uma i le vao aprotana. E mafai ona taofia le taʻavale pe a maeʻaeʻa ona faʻamalosia le aʻa o laau toto.

Faʻaleleia e ala i le taoto

O le taimi sili mo le fausiaina i lenei auala o le ogatotonu o Me. Mo le faʻatoʻaga, ua filifilia se laʻau 20-30 cm le umi, ma o lea ua aveesea uma laulaau.

I luga o sea ituaiga fana, e faia ai se faʻasologa faʻamau. O le nofoaga o manuʻa e faʻatautaia ma faʻalauiloaina o le alualu i luma mo le faʻaleleia o aʻa. Latou te faʻaaogaina foi le moa sphagnum luga ma patipati ma o latou lima. O le nofoaga i lalo o le faʻavaeina e faʻamalosia i le ata uliuli, lea e aofia ai le peat, ma ona pito uma (i lalo ma luga aʻe o le faʻavae) e faʻamau i le mea faʻatautaia. A uma ona paʻu aʻa i totonu o le peat, o le a tipi i lalo le lipine ma toto i totonu o se ipu.

Laʻau

O le vormwood i le taimi o le faʻalauteleina e ala i le gaogao e lelei tele ma vave ona tupu. O le taimi sili mo le totoina o togalaau o May-Iuni. E masani lava ona totō fua i le eleele.

E te iloa? O le uluaʻi taʻua o le laau paia na toe foʻi i le 1201. O lenei laau na taʻua i le Ipatevo Chronicle.
O le totoina o nei mea e matua faigofie lava: e tatau ona e tuʻuina i totonu o le eleele ua saunia. Faʻamuʻu le palapala aʻo leʻi totoina ma sasaa vai i luga. E le mafai ona e 'aveʻesea le aʻa ma vaai pe aʻa ona aʻa. Afai o le fatu laau e iai ni totoa fou, o lona uiga o le aʻa o le laau ua faʻamalosia i le palapala.

Tuputupu ae e ala i fualaau

I nisi o faleoloa i totonu o lo matou atunuu e mafai ona e maua fatu o le faʻafefe. O loʻo totōina i totoa o totoa ma ola i se mea mafanafana, sili ile fale, seia faʻamalosia o latou aʻa. O le taimi o le fatuina e tusa ma le 25-30 aso. A maeʻa lena mea, e mafai ona totō le laau i le palapala ma ipu.

I le auala, o le vormwood lemoni o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. E fesoasoani i le ulu o le ulu ma le dermatitis. O o tatou augatuaa na faʻaaogaina lala o le oona e lafoai ai agaga leaga. I lo tatou taimi, o lenei laau afu, faatasi ai ma isi mea, o se mea teuteu matagofie mo togalaau ma terraces.