Laʻau

Tetega - o se togalaau faʻamaʻi ma se manogi matagofie

O le ulaula tapaa o se faʻailoa taualoa i le aiga o Cyprian. Faatasi ai ma tagata, e sili atu ona lauiloa i lalo o igoa Ivan-tea, Keu Kuril, vao muti, vao vao, tagata fai afi, lalo o le ofuvae. O le laau e taatele i le tau o le Eurasia ma Amerika i Matu. E mafai ona e feiloai ia te ia i le vaomatua ma fiafia i le la. O vaimoa o se mea moni faʻavaomalo. Faatasi ai ma ona fugalaau, e liliu ai le saite i se malo piniki mafiafia mo le lata i le 2 masina, lea e mafai ai e pi ona aoina mai le sua mo le faamaloloina ma le meli fiafia. E mafai e se tasi ona talanoa e uiga i mea tau vailaau o le vavaeina mo se taimi umi ma e le o mafaufauina ia mea taitasi. O nei uiga lelei e fai ai le Ivan-tea o se laau e le mafai ona suia i luga o le saite.

Faamatalaga o le Botanical

O vaimoa o se faʻailoa, e seasea ona tupu i le 40 -50 cm le maualuga i le tausaga. E tupu tele le palasi ma lautele. E fausia ai ni mea fou tuputupu ae ma le tele o itu laau. O laʻau faʻapitoa e faʻalauteleina pe leai foi. I luga oi latou, i le tumutumu pito i luga, e sosoo ma le isi, o laulaau e sosoo ai e ola. Latou te nonofo faʻatasi i luga o le uʻu poʻo maua ni petioles pupuu.

O laupepa laulaʻau poʻo laina laulaʻau e faʻasolo i le pito. O le umi o le 4-12 cm ma le lautele o le 7-20 mm. I luga o le pito o se lanu uliuli lanu meamata lanumoana e iai ni nifo laiti. O le pito i tua e masani ona ufiufi i se pusa mumu mumu-mama.

I le masina o Iulai, o fugalaau e aoina mai i luga o le paʻu i luga o le laʻau e fuga mai. Latou te faia pea mo le 30-50 aso. O siaki masani e aofia ai le 8 petals faatulagaina ile 2 laina. E i ai so latou lapotopoto po o le sikuea. E valiina paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, lanu piniki poʻo le fugalaau. O le tele o le fugalaau e 25-30 mm. Fugalaau e sau faatasi ma se manogi malosi o le meli.








I Aokuso-Setema, o fua na aina - fulufulu fualaʻau fua, e tutusa ma pusa. O se fatu laʻitiiti e iai se lamolemole lamolemole, e umi, e foliga mai e pei o se paʻu. Fualaau aina suamalie ma tatala le fatu i luga o mamao mamao.

Ituaiga fafie

I le aotelega, e sili atu i le 220 laau toto ua faamauina i le ituaiga o afi. O le tele o na mea e maua i le vao, i le aganuu o ituaiga nei e masani ona tupu.

Fuga laupepa lautele (Ivan tea). O le maualuga o le 50-150 cm le maualuga e iai aʻa malolosi e fetolofi ai e fausia ai le tele o faagasologa. O le faʻavae o loʻo faʻapipiʻi vaivai. O loʻo faʻapipiʻi le ufitia i laulaʻau sessile. E tupu pea laʻau ma e le faʻasalalau solo i luga o le ala, e faigata ai ona siaki se selix tasi. O lanu uliuli po o le lauulu e ola i le 4-12 cm le uumi ma le 0.7-2 cm le lautele. I pito, o laulaau e ufiufi i tamai matagi, o luga o le pito i luga maua ai se lanu violē-mumu po o le piniki. O fugalaau bisexual e oo i le 3 cm le lautele e totogo i le ogatotonu o Iulai. E aoina i se pulupulu vavalo 10-45 cm le umi i le pito i luga o le fana. Fugalaau ma lanumoana vaivai po o paʻepaʻe paʻepaʻe papaʻe e tumau seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana. E oo atu ia Setema, o fualaau aina e suamalie - fuga nifo ma ni fatu laiti.

Faʻasolo i luga o afi

O laʻau ulaula e lauulu. O se laau e maualuga le 0.5-1.5 m e iloga i se aʻa mafiafia ma faʻavae ni fagu faʻalaʻau. I luga o le vaega atoa o le pupu, o loʻo i ai se faaputuga glandular. O laʻau o le petiole faʻafeagai e le lelei poʻo le faʻamalosi i itu e ufiufi ai nifo. O lo latou itu i itu uma e lua foi e maualalo. Fugalaau fugalaau taʻitasi i totonu o laʻau o pito i luga. O le ipu i le foliga o se logo tipi ma le lapotopoto o le 2-2.5 cm e aofia ai le lilac, lanu viole po o le paʻu piniki eleelea. Aʻo le pestle o se mama o sima. A maeʻa le palota, o le pusa fatu e 4-10 cm le umi, e pei o se pusa mata.

Ufi lauulu

Taunuʻu (Ivan tea) teleleaf. O le laau e sili ona faigata. O loʻo maua i vaega o arctic ma faʻafanua. Lanu 50-70 cm le umi e ufiufi i lau lapopoa poʻo lau foliga ma se pito taua. O le uumi o le lau o le 10 cm. O le uʻu ma le pito o laulaau o loʻo valiina i le maumau ma le pala ma se pulou puupuu. Fugalaau e aoina i ituaiga racelose inflorescences. E aofia ai lanu piniki mumu lanu moana. Ole maualuga o le corolla e oʻo ile 3-5 cm.

Taunuʻu (Ivan tea) teleleaf

Alpine fireweed. Laʻau 3-15 cm le maualuga ei ai aʻa mautu ma faʻatuina, e le o gatasi ma se lamolemole lelei. O laulaau agavaʻa faʻafeagai o le lapopoa ma le fugalaau lanu piniki e ola i luga ia i latou.

Alpine fireweed

Fireweed Glaberrium. O vao maualalo e ola ai mauga ma mea e teu ai 10-90 cm le maualuga o le tala o le pubescent. O fuga e fai ai se kapeta faifai pea i luga o le eleele. Laʻau lanumeamata-lanu meamata e tupu faʻafeagai. I Iuni-Aukuso, lanu piniki, paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le mumu e fuga mai i foliga o se logo tele.

Fireweed Glaberrium

Faʻatauga auala

O le Ivan-tea o loʻo faʻaleleia e fatu ma fualaau vegetative. O fatu e filifilia fou. Ia Mati, o fualaau o loʻo ola muamua mai ia i latou. Ina ia faia lenei mea, ia saunia ni atigipusa ma le lafoaia, palapala lauusiusi. O se faʻafefiloi oneone, paʻu ma le lau humu e talafeagai. O fatu laiti e tufatufa i le luga, e pipiʻi ma se pule ma sosolo. O le atigipusa e ufiufi i se mea manino ma tuu i totonu o se nofoaga malamalama lelei ma le vevela o + 18 ... + 25 ° C. E foliga mai e foliga mai i le 4-6 aso. Fatuga ma le 2 laulaau moni e maua mai i ipu eseese. O le faʻaleleia o eleele, e fuafua i le itulagi, o loʻo faʻatinoina ia Me-Iuni, pe a faʻamautu pea le mafanafana o le tau. Aʻo le i totoina, e faʻamaʻaʻaina fatu i luga o le auala mo le vaiaso. E tatau ona totō i se ao pogisa poʻo le timu timu ina ia le mafai ona ola le laau mai le vevela o le la. I le ogatotonu o le taumafanafana, o le umi o le totogo o le a oʻo i le 10-12 cm. O le a tupu le fuga i le tausaga e sosoo ai.

Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o laau, o loʻo faʻaaogaina le auala ole vaega ole rhizome. E sili atu le faia i le amataga o le tautotogo. O se ogalaau tele e vaneina i luga o lona lava saite po o totonu o se vaomatua. E tatau ona manatuaina e ono mafai ona i ai ni auala e taofiofia ai le 1.5 mita mai le taʻavale autu. O le aʻa na eliina ua fufulu mama mai le eleele ma ua vavae ese ia stolons. O tufatufaga taitasi e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le tasi le fua o le tupu. O le nofoaga na tipiina e togafitia i le pefu ma vave ona totoina se fasi laupapa i le palapala malulu.

Tausiga Tausi

O le afi ua taʻua o se laau e le lelei. E atiaʻe lelei ma toetoe lava leai se tausiga. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia nofoaga matala matala po o sina ata. Ma o na laʻau umi e le o ese mai le matagi, ua totoina Ivan i luga o puipui poʻo puipui o fale. O lona fetolofi fetolofi e matua malosi lava ma e tatau ona faatapulaa. Mo le faia o lenei mea, o le uta o loʻo tulaʻi i le faʻamaʻaloga po o palasitika eli i le palapala i le loloto o le 1 m.

O le eleele mo le totoina e tatau ona lafoaia ma faʻalelei lelei. E fautuaina e faʻapipiʻi le palapala i le taimi muamua. O le afi e tupu tele i faʻamaufaʻailoga muamua, o le mea lea e masani ona faia e le faifaatoaga se afi i luga o le saite.

E manaomia e le laau le fafaga masani. I le toesea o vaitau ma i aso vevela, e faalua ona faguina i le vaiaso. E fautuaina e faia lenei mea i le afiafi, ina ia le susunuina e le la laulaʻau ma fugalaau i luga o vaipuna.

E le manaomia e le togavao le fafagaina masani. E naʻo luga o eleele palapala i le tautotogo e faʻapipiʻiina se faʻalavelave o mea tau minerale i le taimi e tasi. E fautuaina e tatala le eleele ile aʻa i masina taitasi mo le sili atu o le aration. O laau laiti e manaomia ona puipuia mai vao leaga. I le lumanaʻi, o le a le toe faʻalavelave le vao i le vao.

I le tautoulu, o le vaega eleele e vaeluaina i se maualuga e 15 cm. I le tulimatai i le kiona, o le malulu, o le palapala i luga atu o aʻa ua ufiufi i laau mamago poo lala toto, ae o le taumalulu vevela ma le leai o se malutaga.

O le laau e puipuia i faʻamaʻi. E na o le manava, o paolo e pagatia i le paʻu paʻu, vae lanu uliuli ma le aʻa. O nisi taimi o aphids ma le apogaleveleve e nonofo i laulaau. Mai meaʻai, o loʻo totoina laau i se fasimoli solution. E taua le le faʻaaogaina o iniseti lea e faʻatinoina ai le faʻatauga o vailaʻau faʻasaina.

Faʻavae ma vailaʻau faʻaleagaina o Ivan-tea

O laulaau, fugalaau ma aʻa o vao ua faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa e avea o vailaʻau. O le vaega eleele e seleseleina i le taimi o le fugalaau. I le taimi lava e uma ai le sau, e tipi, mago i le paolo i le ea, ona nutimomoia lea ma teuina i taga pepa mo le tausaga. O aʻa ua eliina ia Setema. Ua fufulu ma fufulu mama ma fufulu.

Ivan tea o loʻo mauoa i mea nei:

  • tannins;
  • gaʻo;
  • flavonoids;
  • pectin;
  • elemene taua (uʻamea, manganese, kopa);
  • macrocells (potassium, calcium, phosphorus, magnesium);
  • vitamini.

E pei ona taʻu mai e le igoa, ua saunia le vailaʻau i foliga o se teuteuga. O ni vai e maua mai ai le tele o meaʻai. O meaʻai e maua i antimicrobial, anti-inflammatory, astringent, sedative, antipyretic, mea faʻapipiʻi, vasoconstrictive ma faʻamalosic.

E le tatau ona inu o se vailaau i vasega. O nisi tagata latou te suia le lauti masani ma le kofe i lenei teuteuga. O lea ituaiga vailaʻau e faʻamalosi ai le tino, e fesoasoani e tau ma le malulu ma le le mautonu. E oo lava i fomaʻi e fautuaina le inu o le tea mo le anemia, cholecystitis, hepatitis, cystitis, faʻamaʻi, faʻafitauli o le tino respiratory, gout, hypertension ma cardioneurosis.

O le inu e sili ona lauiloa i tagata ma mo mafuaaga lelei. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le puipuia o prostatitis, le prostate adenoma, le fanau mai, le atoatoa ma isi feusuaʻiga e faia.

O le tele o meaʻai inu tea i soo se aofaiga e aunoa ma ni aʻafiaga, ae mo i latou e faigofie i allergies, e tatau ona faʻataunuʻu muamua le fua muamua. E le gata i lea, aua le faʻaleagaina le ava mo tagata e faʻateleina le totoina, maʻitaga ma fafine lapatai, faʻapea foi tamaiti ei lalo o le 6 tausaga.

O fea se isi mea e faʻaaogaina ai le afi?

E masani ona faʻaaogaina le ulaula i le kuka. O laʻau tipi ua faʻapipiʻi i ni meaʻai aano o manu, salati ma soupē e pei o se mea manogi suamalie. O vao mutia fou, e pei o vao, ua faaopoopo i le borsch ma isi soupeti.

O poulalaʻau i tafatafa o le apiary e taua tele. O le laau o se fale lelei o le meli. I le taumafanafana, mai le 1 ha, o fatu o le a aoina 400-800 kilokalama o le nectar. O le meli fefiloi e maloloina tele, o loʻo mauʻoa i mea gaosi ma vitamini. O loʻo i ai se fautuaga mo le faʻamalosia o le puipuia, puipuia o le popole ma le le mautonu. O le meli e matua seleseleina o le vai ma lanumeamata lanumeamata. A maeʻa ni nai vaiaso, e faʻamalamalama le oloa ma avea e pei o le kiona sasaina. O le manogi e matua maaleale, ma o le tofo e manaia, vaivai.

O le teuteuina o le togalaau, e totoina ai ni ogaumu i vaega i autafa o le pusa, i tua o le togalaau, i togalaau, ma i luga foi o le maualuga o vai vai. O aʻa e malosi le malosi o le eleele i vanu ma faga. E pei o moligao e pei o moligao e fai ai se lanu piniki mumu i luga aʻe o le togi. E mafai ona tuʻuina le laau faʻatasi ma fugalaau faamalu e ausia ai le eseʻese o mea faʻataʻatia.