Pepa tausi i le tautoulu

Saunia o le pi mo le taumalulu: o le sao o le tausiga o le autumn

O le pi o se laau faʻapitoa lea e manaʻomia ai le tausiga masani ma maeʻa. Aemaise lava, e faatatau lea i le taimi o le tautoulu ma sauniuniga mo le taumalulu.

Talu ai o le tele o ituaiga o paʻu e le talia toleniga maualalo e le lelei, o tausiga o le vaomatua e tatau ona faapitoa le tusitusi, ma mafaufau i mea taua uma.

Tausia ma le tatau le eleele

Laufanua lelei ma lelei - o se tasi o vaega sili ona taua tuʻuina atu le malosi o fafie ma fua. O le tausiga o le eleele e masani ona faia i le tautotogo. A uma mea uma, afai e te faʻaaogaina le faʻaleleia i le eleele, o le a amata ona ola le laau, ma e le moe i luma o le taumalulu. Ae ui i lea, o le tele o faifaatoaga latou te fafagaina le laau i le tautoulu, ae le o le tuputupu ae, ae ia fesoasoani ia manuia ai i le tau malulu.

O a mea e tatau ona faʻaaogaina i le tautoulu?

Ina ia aua nei matua malulu le laau taumafataga o le pi fuālaʻau faʻapitoa e pei o le potassium sulfate ma superphosphate. Fertilizer e tatau ona tuʻuina i totonu o se lua eli faataamilo i se ogalaau. O le loloto o sea ituaiga e tatau ona tusa ma le 20 simetimita, lea o le a faatelevaveina ai le tuʻuina atu o minerale i aʻa o le pi. Ole aofaʻi o le faʻamalaʻau e le tatau ona sili atu i le siʻuni sipuni i sikuea mita o togavao.

E le gata i lea, o le tele o fai togalaau i luma o le malulu e ufitia ai le moa, faataamilo i le ogalaau o le pi, ua fefiloi ma le peat humus. Ae ui i lea, e tatau ona tuʻuina i se taimi o meaʻai uma ma vailaʻau e manaʻomia e le laau e oʻo atu ai aʻa i le tautotogo.

Matou te saunia fafie ma le okesene

Ina ia mautinoa o le tele o le okesene e tuʻuina atu i aʻa o le laau i le vaitau umi o le taumalulu, e aoga i le tautoulu faʻaeteete eli ma tatala le eleele. E tatau ona faia tonu lenei mea i luga o le ogalaau, ma solomuli i le lautele e tusa ma le 1 mita.

O lenei faiga e aoga foi ina ia i lalo o se vaega eleʻele o le kiona ma, atonu, o le aisa, o le eleele i le taimi o le taumalulu na le i ai se taimi e avea ai ma mea mataga ma faaleagaina ai aʻa.

E manaia foi le faitau i fautuaga i le totoina o pears.

O le tausamiga o le paleni o le autumn e aofia ai le teuteuina

E toatele e fesili i le fesili "E mafai ona tipiina le pa i le tautoulu?". Tetee laau i le tautoulu i le tele o tulaga e le fautuaina. O le mafuaaga mo lenei tulaga lamatiaga o le malulu tipi tipi. Ae ui i lea, o le tele o faifaatoaga e masani ona latou faia na ituaiga o mea, talu ai o le teuteuina o le autumn e fesoasoani i le fausia o le saʻo lelei o le laau, o le tele o fualaau aina ma faafaigofie ai ona aoina.

A maeʻa ona teuteu, e tatau ona togafitia lala i le toga garden poʻo se isi fofo o le a faasaoina ai le "manua" mai le faʻamaʻi. Ua susunuina lala ua teuteuina, talu ai e mafai ona latou teuina ni meaola faalafua eseese.

E faapefea ona puipuia le pi i taimi malulu?

Puipuiga malu

Ina ia mavae le tuua o le setete o le taumalulu malu, e le tatau ona paʻu le paʻu o laau mai le susulu o le la, ogalaau laupapa ia faʻamaeʻa. E mafai ona faʻaaogaina le paʻepaʻe i le faleoloa, ma faia tutoatasi (tatou te faʻafefiloi 1.5 kilokalama o le omea ma le 2-2.5 kilokalama o le lime i totonu o se pakete vai). E tatau ona faʻaaoga le paʻu paepae mai lala pito i lalo i le pito i lalo ole ogalaau. Afai e te tausia se fatugala - e mafai ona faʻamamaina atoatoa.

Faateleina le faigata o le taumalulu o pears

E pei ona taʻua i luga, ao le i amata le tau malulu ma le saito ua fautuaina lelei eli i luga ma vai le eleele faataamilo i le ogalaau o se pi. A maeʻa lena mea, ona faʻafefiloi lea o le eleele ma fefiloi ma le peat humus, poʻo se sitiva faigofie. O le mafiafia o le mulch layer e tatau ona tusa ma le 15-25 senitimita, lea e mafai ona mautinoa le puipuia o aʻa.

I le taumalulu, e puipuia foi le laau mai le malulu e le kiona, o lea afai o le taumalulu na liua le kiona, taumafai e tutoatasi le kiona i le ogalaau.

Feteenaʻi mea faʻamaʻi

I le autumn ma le taumalulu, o ituaiga meaola eseese e sili ona aoga. meaola faalafuaoe mananao e taumamafa i luga o aʻa ma le paʻu o le pi. Ia tau mulimuli ma i latou afifi se ogalaau paʻu uamea po o lala laau.

O le a fesoasoani e foia ai faʻamaʻi eseese e ala i le susunuina o laulaau paʻu ma tipi lala. E le gata i lea, o le faʻamamaina o le a aʻafia ai le puipuiga o le pene i le tautoulu.

E faapefea ona saunia se laau mo le taumalulu?

Lapataiga faapitoa i sauniuniga mo le taumalulu e tatau ai laau talavou ma fualaauaua e sili ona faigofie atonu e pagatia mai le malulu.

Faʻataʻitaʻiga fai togalaau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu nonoa lala laʻau faʻatasi. E mafai ai e faʻaola latou faasaga i le ono lamatia mai le matagi malulu taumalulu. O le lala laau lava ia o loo nonoa i se pine e pipii i lona faavae ma puipuia ai mai matagi malosi. O nisi taimi, o lala taitasi o se laau e nonoa i pine taitasi.

Aua foʻi nei galo le tele o le vai i le laau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu ma ufiufi le eleele i tafatafa o le ogalaau ma mulch (mo se fatu laau, o le mafiafia o le palapala e mafai ona 30 sene). Toe fai, aua nei galo e fufulu le kiona ma ia mautinoa o le a le afaina le aisa (o le a taofia ai le okesene mai le aʻafia o aʻa).

E le talafeagai le toe totoina o laau laiti mo le taumalulu, aua o lenei auala e te tuʻu ai i se tulaga lamatia tele.