Faatoaga faatoaga

Ituaiga o siaki, o latou faʻamatalaga ma ata

Peacocks, ona o la latou siʻi faʻasolosolo ma se lanu susulu, ua mafaufauina o manulele sili ona matagofie o le aiga o Fazanov otaota Kuroobraznyh. O tane e aofia i fulufulu uumi e ufiufi ai le siʻusiʻu, o loʻo i ai se foliga paʻu. E vaevaeina Peacocks i ni gafa se lua: Asia ma Aferika. O vaʻavaʻa Asia uma e vaevaeina i lanu ma lanu meamata. O fomaʻi e mafua mai i le faʻatagataotauaina, ma ua taʻua i latou o le "sosolo".

E te iloa? Kate Spaulding muamua na pasia le ituaiga o laʻau o Asia ma maua ai ni fanau e mafai ona gaosia.

Mafaufau po o le a le mea o iai pea, o latou faʻavasegaga ma uiga.

Initia, pe masani ai le taʻaloga

O le taʻaloga a Initia o se tasi o ituaiga sili ona tele ma e leai ni faʻaitiitiga. I le natura natura ua salalau solo i Nepal, Bangladesh, Initia, Pakisitana, Sri Lanka. Ae ui i lea, o lanu lanu i lenei ituaiga o loʻo i totonu. O le manulele na teuina e le tamaloa mo le tele o augatupulaga ma ua tuʻuina i lalo o se filifiliga.

O le mea e masani ona taʻua o le siʻusiʻu o le togi, i le mea moni, e leai. O a fulufulu uumi, umi e ufiufi ai le siʻusiʻu o le togi? O lenei laumei ua taua o le "nadkhvoste". O le umi o le laʻau o le 1-1.25 m, o le siʻusiʻu e 0.4-0.5 m. O fulufulu susulu o fagu o uiga ia e na o alii, e umi le 1.2-1.6 m. O le ulu, neck, o le pulu mafiafia lanumoana, o le pito i lalo o le tino uliuli, ma le pito i tua e lanumeamata. O le tane e tele 4-4.25 kilokalama; o le fafine e laʻitiiti, ma se paʻu vaivai o fulufulumanu.

Peacock ma pawa i le 1.5 tausaga e le eseese i foliga vaaia. O le umi o fulufulu umi e ola ae na o le tamaititi i le 3 tausaga. O le lanu lanumoana o se manu felelei. O le tane e ola i le 3-5 'ava. Mai ia Aperila e oʻo atu i Setema, o le fafine e tuʻuina saʻo 4-10 fuamoa ile eleele. O le vaitaimi e faʻaolaina ai e 28 aso. I le faʻatagataotauaina, e mafai ona faʻaogaina i luga o peʻa e tolu i luga o le vaitau, ae e le o se mea sili ona lelei ma e le lelei le ola lelei ma moa. O le taimi o le taʻaloga e tusa ma le 20 tausaga.

O aʻafiaga o peʻa na faia e le tagata o se taunuuga o le gaosia o galuega. O le a mafaufau ituaiga o taʻalo masani e fesoʻotaʻi ma le lanu o fulufulumanu:

  • Paʻepaʻe (lanu paʻepaʻe) - e le o le albinic, e faatatau i le lanu masani o le laumei, na iloa e oo i le 1823;
  • Pogisa-ufiufi, pe lacquered (lanu-ufiufi, uila) - e faatatau i le lanu lona lua o le plumage, ua lauiloa i Europa talu mai le 1823, i Amerika talu mai le 1830;
  • Tu ese - e aofia i le lanu lona lua o le plumage, e iloa e oo i le 1823;
  • Pogisa pouliuli (pouliuli vae) - ua lauiloa talu mai le 1967;
  • Cameo, poʻo silver-grayish-brown (cameo, silver silver) - e faatatau i lanu lanu o le fulufulu, na maua i le Iunaite Setete i le 1967;
  • Cameo black shoulder (cameo black-shoulled) - na iloa i le Iunaite Setete i le ogatotonu o le 1970;
  • Paʻepaʻepaʻe (paʻepaʻe paʻepaʻe) - e faatatau i le lanu lua o plumage, ua iloa i le Iunaite Setete i le faaiuga o le 1970;
  • Falelaʻau (malala) - o loʻo faatatau i le lanu paʻu autu, na faailoaina i le Iunaite Setete i le 1982. O tamaitai o lenei fesuiaiga latou te tauaveina fuamoa e leʻofaʻivaaina;
  • Lavender (lavender) - na faailoaina i le Iunaite Setete i le 1984;
  • Bronze Buford (Buford apamemea) - e faatatau i lanu lanu o plumage, na faailoa mai e Buford Ebbolt i le Iunaite Setete i le 1980;
  • Lamepi (lanu viole) - e faatatau i le lanu lanu sili, ua faailoaina i le Iunaite Setete i le 1987;
  • Opal (opal) - e faasino i le lanu paʻu autu, ua faailoaina i le Iunaite Setete i le amataga o le 1990;
  • Peach (peach) - e faatatau i le lanu paʻu autu, na faailoaina i le Iunaite Setete i le amataga o le 1990;
  • Silver-pied - e faatatau i le lanu lona lua o le plumage, na maua i le Iunaite Setete i le 1991-1992;
  • Ogatotonu o le po (vaeluaga o po) - e faatatau i le lanu lanu sili, ua faailoaina i le Iunaite Setete i le 1995;
  • Yellow-green (jade) - e faatatau i le lanu autu o le fulufulu, na maua i Amerika i le 1995.

E taua! Faatasi ai ma uiga lelei, o nisi o mea e le lelei: o latou leo ​​e le lelei, mafua ai le faaleagaina o le matagofie o le maota, ua le fiafia i isi manufelelei.

E 20 fesuiaiga mo lanu taʻitasi o le plumage, e le aofia ai le paʻepaʻe. O se taunuuga o le tuufaatasiga o lanu muamua ma le lua, o ituaiga eseese e 185 o le peacock masani e mafai ona maua. Mafaufau i le tele o fesuiaiga o le peʻa masani masani.

Paʻepaʻe papaʻe

O le papaʻe paʻepaʻe o se ituaiga masani masani o le taʻalo masani. O manulele ei ai mata lanu moana, o lea e le mafai ona avea i latou ma albinos. O le papaʻe papaʻe na lauiloa e oʻo lava i le 1823. Na maua i lona natura natura ma faamanuiaina ai na amata ona ave faapagota. O le lanu paʻepaʻe o le manulele e fuafua lelei.

O moa ua i ai se lanu samasama ma apaau papaʻe. E oʻo atu i le lua tausaga, o tane ma fafine e le mafai ona iloa i le lanu - e papaʻe. O se mea uiga ese o le umi o vae: i alii e umi atu. A maeʻa le tamaititi (pe a mavae le 2 tausaga), o le tane e iai fulufulu uumi paʻepaʻe sinasina. O otootoga o le ostelli e le mafaamatalaina i fulu o suʻu. Mo tamaiti paʻepaʻe, na o papaʻe papae e tatau ona faʻasalalau i ni paʻepaʻe paʻepaʻe.

E taua! A o faagasolo le vaitau o le tafaoga, e sosolo le peʻu i luga o le peke, ma tosina mai ai tamaitai. Ua faapea mai saienitisi o le mea o loo i luga o fulufulu pusa o se faailoilo lea o lona tino puipuia. O le mea lea, o le fafine e filifilia le tane sili ona soifua maloloina e faʻaauau le tuuga.

Pulu lanu moana

O le pea peketi anufe (Pavo muticus nigripennis) o se ituaiga o meaʻai masani ma e ese mai i le tele o fulufulu lanu uliuli o le tauau ma apaʻau ma se uila vaivai. O le tamaititi e sili atu le malamalama nai lo le tama i lanu. O lona ua ma tua e ufiufi i lanu enaena ma lanu samasama.

E te iloa? Seʻi oʻo i le iʻuga o le seneturi sefululima, na ola aʻe ai peacocks i Europa mo aano o manufasi, seivagana ua faʻanofoina le pipi.

Greencock Green

O le lanumeamata lanu meamata o se ituaiga o lakapi Asia, nonofo i Aferika Sautesasae. I lona natura natura e mafai ona maua i Indochina, Bangladesh, North-North India, Sisifo Malaysia, Taialani, Saina Saute, ma Java. Pe a faatusatusa i le taʻaloga masani, o le lanumeamata e tele tele, o le manogi pupula ma se uʻamea uʻamea, uumi uumi, leʻo ma le uʻamea, leotele le leo ma le leotele.

O le umi o le tane o le 1.8-3 m, o apaau e 0.46-0.54 m, o le siʻu 0.4-0.47 m, ma o fulufulu e ufiufi le siʻusiʻu e 1.4-1.6 m. Ulu ma luga O le vaega o le ua e lanu-lanu meamata, o le vaega o loʻo i luga o mata e lanu-gutu, o le vaega pito i lalo o le ua o le lanu lanumoana-auro, pusa ma tua o lanu uliuli ma lanu mumu ma samasama, o le pito i lalo o le apamemea-apamemea, tauau ma o laʻau e lanu uliuli, o laumei e lanu uliuli ma lanu uliuli ma lanu uliuli.

Palu manu e oo i le 5 kilokalama. O fulufulu uumi e foliga tutusa i le lanu i fulufulu o fusi masani, ae ia i ai se lanu mūmū mūmū mūmū. Pulu i luga o le pito i luga, lanu pupuu, vae sinasina. O le fafine e toetoe lava a tutusa le lanu e pei o le tane, ae e ese mai i le laʻititi ma le mamafa. E lua taimi e sili atu nai lo le tane, ma e 4 taimi le sili ona itiiti.

Mafaufau i faʻasologa o faʻasologa o le lanu meamata, lea e eseese i le lanu o laufanua ma le faʻasologa o meaola.

Javanese lanumeamata lanumeamata

O le Java peacock (Pavo muticus muticus) o se vaega itiiti o le peacock green, nonofo i Malaysia ma le motu o Java. O se mea iloga o lenei vaega laiti o le lanu auro lanu meamata ma se lanu lanu ma se lanu moana i luga o apaau o le manulele.

E te iloa? O le vaʻavaʻa, pe a faʻatusatusa i isi moa, e faʻamautu lelei le malulu malulu, o loʻo mafatia sina mea itiiti mai le kiona.

Indochinese lanumeamata lanumeamata

Indochinese peacock (Pavo muticus imperator) o se faʻavae itiiti o le lanu meamata ma nofo i Indochina. E talitutusa lava ma mea faʻapitoa, ae o loʻo i ai se lanu lanumeamata lanumoana ma sili atu ona lanu uliuli i fulufulu opa ma fulufulu o apaau. O le valivali faataamilo o mata o se peʻa e sili atu le malamalama pe a faatusatusa i isi faʻavae.

Burmese Green Peacock

O le pikaisi Burmese (Pavo muticus spicifer) o se vaega o le lanu meamata ma nonofo ai i le itu i matu sasae o Initia, i matu i sisifo o Burma. I le lanu e faatatau i le paʻu o faʻavae uma. O le ua ma le fatafata o le lanumoana-lanumoana i lanu ma se uʻamea uʻamea, o le ulu e paʻuuli po o le lanumoana, ma e sili atu ona uliuli i luga o apaau. Talu mai le 1940 o le faailoga o le atunuu o Myanmar. Kopi o nei vaevaega ua manatu e toetoe lava a leai.

Aferika, poʻo le Congocock pocock

O le taʻalo Aferika o Aferika (Afropavo congensis) na muai manatu o se tagata e pei ona masani ai Asiakika. Ae mulimuli ane na amataina ni feeseeseaiga, lea na mafai ai ona lauiloa i se ituaiga eseese. Pe a faʻatusatusa atu i peʻa a Asia, e faʻaalia e tagata Aferika le eseesega o le eseesega i le va o tane ma fafine, e leai se fulufulu mamoe ma mata i le tane, ma e iai ni eseesega taua i amioga tau feusuaʻiga a tagata taʻitoʻatasi. O le kalena Congolese na muai faamatalaina e le alii fomai o Amerika Samoa James Chapin i le 1936. O le vao vao nei o loʻo ola i vaomatua o Zaire ma le vaitafe o le vaitafe Congo.

O le tama e 64-70 cm le umi, e aunoa ma se fulufulu i luga o le ulu i lanu uliuli lanu, i le vaega o le lanu lanumoana lanumumu. Ua ufitia le ua i fulufulu paʻu-paʻu-uliuli. I luga o le ulu se pito o se fusi o fulufulu saʻo. O le manulele o le manulele o le apamemea-lanumeamata i luga ma le paʻu lanu violē tele. Nadkhvoste, e pei foi i Asiakilo, na ufiufi i ni mea matagofie. O le siʻusiʻue uliuli ma le lanu lanumoana-lanu moana, o le lalogavai e lanu uliuli.

I luga o vae uʻamea, e tasi le pu mo le tane ma le fafine. O le gutu gutu ma le lanu uliuli. O le fafine e 60-63 cm le umi, o loʻo i ai se paʻu paʻu-lanu enaena, o vaega faʻaalia o le ulu e sinasina-enaena i lanu, ma ua mumu mū. O le tino e lanu meamata i se lanu mumu ma le lanu enaena. Afiga Aferika Aferika o ni meaola e tasi. I le natura, fausia ni oaga i luga o tapu, i totonu o tui o lala. O le fafine ma lafoaʻi 2-4 fuamoa mo le 26-27 aso. O le tane e latalata ane ma leoleo i le faamoega.

E mafai ona e mautinoa o peʻa matagofie ma se mea manaia o le a maua ai le fiafia tele i tagata uma.