Laʻau

Pear garden - o afea ma pe faʻapefea ona totoina, auala e faʻaleleia ai ma mea e fai pe afai e te manaʻomia le suʻeina o se pi

Pear - le lua o laau e sili ona masani ai fua ile laau o le apu. O lenei laau e patino i le aiga Rosaceae ma le vaega o fatu pome. Pear ona o le maualalo o le teteʻe o le suka na masani lava ona tupu i le itu i saute. Ae o le taimi nei, faafetai i taumafaiga a le au faifaatoʻaga, tagata nonofo i le tele o itu i mātū e mafai ona ola i lenei laau fua i la latou lava eria.

Toto se pi i le tautotogo po o le tautoulu

O lenei fesili e fesiligia e tagata uma na muamua filifili e toto se pi i lo latou eria. E tele mafuaʻaga mo le tautotogo ma le totoina o le autumn, ae mo faifaatoaga mai itulagi o loʻo i ai le taumalulu taumalulu e mai -23 i -34 ° C, e tasi le tasi o le a taua - o laau e totō i le autumn o le a sili atu le tau malulu-faigata i le lumanaʻi. Na o le pau lava le tulaga mo le totoina o le tau o le tau o le timu, pei o soo se laau fua, o le totoina lea e tatau ona faia i le masina ae lei amataina le kiona - seia oo i le ogatotonu o Oketopa.

Afai e filifilia e le fai togalaau se totogo totogo o se pi, ona i ai lea i lenei tulaga o le tulaga o le fatuina o le a avea ma faitioga - e tatau ona moe atoa. O le fua o le ola o se fatuga ua amata ona ola ae e sili atu le maualalo nai lo o se moe. O le pi e amata ona ola i le vevela o le 5 ° C. O le mea lea, i le itulagi ma le malulu o le tau (Belarus, Central Rusia, Moscow Region, Leningrad Oblast, Urals ma Siberia), e tatau ona faamaeaina le tauvaga i le ogatotonu o Aperila, ma i itulagi ma se mafanafana (Ukraine) i le faaiuga o Mati. E na o le taimi e faʻamaonia ai oe. E faʻamautinoa patino ai le aso o le totoina o laau e mafai ona na o luga lava o tulaga o le tau i se nofoaga faapitoa.

O fea e totō ai se pi

Pe a filifilia se nofoaga totō e toto ai, e manaʻomia ona e mafaufau i ai mo lona alualu i luma manuia ma fuaina mai e tatau ai:

  • Le malamalama lelei - pe a paolo, e faʻaitiitia le faʻaitiitia o fua ma o le tofo o le fua e faʻaitiitia.
  • A lele, ae puipuia mai matagi i le itu i matu - e oo lava i nofoaga e maualalo le paʻu, o le maualuga o le ea e oo atu ai i le oti o le mai i frosts toe faafoi ma le faaleagaina o maʻi faamai i le timuga umi.
  • O suauʻu e faigofie ona susu-ma manava i le vaivai poʻo le faʻaituau. O loʻo faʻamalieina e Sod-podzolic loams poʻo oneone.
  • O le eleele eleele e tatau ona le itiiti ifo i le 3 m mai luga. Faatasi ai ma se mea e sili atu ona latalata, latou te faia ai poloka o le eleele ma le maualuga o le afa mita o le faʻatalatalanoa o le laina.

E faʻapefea ona totoina se pi i luga o se 'upega tafaʻilagi ma se latalata vaʻaia o le vai

  • Lava le mea e ai ai - eseese ituaiga o peʻa e ese mai le tasi i le isi e le gata i le taimi o le matua, ae faapea foi i le tuputupu aʻe o le laau. E faʻatatau i le tele o laau matutua, latou te manaʻomia se isi nofoaga e fafagaina ai:
  1. malosi - 10x10 m;
  2. sredneroslym - 7x7 m;
  3. dwarf - 5x5 m;
  4. columnar - 2x2 m.
  • Faʻafefe-felafolafoaiga - 2-3 pears o isi ituaiga e tatau ona ola i luga o le 'upega tafaʻilagi poʻo i le lata ane.

Lelei ae le o ni tuaoi 3

A e totoina soʻo se laau toto, e tatau ona e mafaufau po oa tuaoi o le a siomia ai. I le gaosiga o fua, o loʻo i ai se mea e pei o le talatala. O se lelei lelei ma fegalegaleaiga le lelei o laau totino e latalata i le tasi.

O loʻo i ai foi i le pea laau e fesoasoani i le atinaʻe ma ona oloa faʻalavelave poʻo le taofia o le tuputupu aʻe ma avea ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O tuaoi lelei e aofia ai paʻu:

  • oak;
  • maple;
  • tagata popoto uliuli;
  • tansy.

Ma o laau e aʻafia ai le paʻu o:

  • nati - walnut, Manchu ma le uliuli;
  • acacia;
  • fagu;
  • talofa;
  • mauga (o loʻo ia te ia lava faʻamaʻi tutusa ma se pear);
  • pouliuli pouliuli (vavae, paʻi, arasi);
  • fualaau maa (pelery, plum, apricot, piach);
  • vaomatua (aemaise lava Cossack);
  • Barberry;
  • viburnum;
  • lilac;
  • se rosa;
  • jasmine (ulamu moli);
  • fuamoa auro;
  • vao vao.

Afai e le lava le sasi kilossisi e tuʻu ai peʻa i totonu o le pitonuʻu lata ane, o laau ma laau e le aʻafia ai e le tatau ona sili atu nai lo le limasefulu, poʻo le selau mita. Juniper Cossack e mafai ona avea ma punavai o se ituaiga o maʻi faʻaleagaina pei o le ele.

O le namu i luga o le pi o se faʻamaʻi lea e mafai ona pisia e le juniper.

O lenei faʻamaʻi e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le maualalo o fua, ae faʻapea foi i le oti o pears.

E faʻapefea ona toto se pi: vitio

I soo se itulagi pe a mafai e le tau ona mafai ona e totoina ni pears, ua totoina i latou i le auala lava e tasi. I le filifilia o se nofoaga ma ni tuaoi mo se pi, latou te saunia se lua e tulaueleele ai.

I soo se itulagi pe a mafai e le tau ona mafai ona e totoina ni pears, ua totoina i latou i le auala lava e tasi.

Afai o le a totoina laau i le tautoulu, ona saunia lea o le lua i le tautotogo po o le mafanafana, ae le silia i le 3 vaiaso aʻo lei totoina. Mo le totoina o le tautotogo, ua saunia se nofoaga mo se fatuga i le tautoulu talu ai. Saunia se nofoaga mo le tautotogo ma le totōina o timuga i le auala lava e tasi, naʻo le faia i vaitau eseese. O se lua e faia i le diamita o le 70 cm ma le loloto o le 1 m.

Sisi o le totoina o fatu

O le laufanua lamolemole luga ma lauusiusi o loʻo taatia i le tasi itu, o le isi vaega o le lalolagi i le isi itu. Afai o loʻo iai oneone palapala, ona tuʻuina lea i lalo o le lua ia le eleele e tusa ma le 10 cm le mamafa i le pito i lalo o le lua e taofi ai le susu i aʻa. I luga o soliga mamafa, e le talafeagai lenei mea. Ona sasaa lea o le faapalaga poo le humus i totonu o le lua. O le mafiafia o lenei palapala e 20 cm. O le eleele lafulemu na faʻasaga muamua na faʻafefiloi ma meaʻai faʻamalolo. Nitrofoski 100 g poo le 60 g o superphosphate ma le 30 g masima masima o loʻo faaopoopo i le palapala. O lenei paluga ua toe foʻi i le lua. Latou te faʻatumuina i eleele eleelea mai luga, tietie i totonu o se siteki, ina ia tulaʻi e le itiiti ifo ma le 75 cm i luga o le eleele ma tuʻu ai seia totoina. Afai o le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi e mamafa tele, ona tuʻuina lea o pakete e lua o oneone lapoʻa i le eleele palapala.

O le lagolago o le fatuina o le pi e ave i le ogatotonu o le toto toto.

Pe a oo mai le taimi e toto ai se pi, o le palapala i totonu o le lua ua saunia e faapipiiina ina ia fausia ai se faaputuga i le ogatotonu, ma o le lautele o le malolo e mafai ai ona tuu le fatu laau e aunoa ma ni solo.

Totogaina o poloka o fualaau

E tuʻuina le fatu i totonu o le lua, faʻamalosi aʻa ma moe i le eleele. O le ū o le matua e tatau ona faʻafefe 3-5 cm mai le eleele.

O le aʻa o le fatuina o fatu e tatau ona faʻafefe 3-5 cm mai le eleele

Afai e faapipiiina le fatu, ona avea lea o le faapipiiina, faatasi ai ma lenei nofoaga o le seedling, e 10-15 cm le maualuga i luga o le eleele.

O le nofoaga o tui e tatau ona 10-15 cm le maualuga i le maualuga o le eleele

E na o ni pears o loʻo tuiina i le quince ua tuʻuina ina ia ufiufi e le eleele le tui puipui. Quince o se togavao i saute ma faʻafeiloaʻi i totonu o le eleele o se vaega o le fatu o loʻo totoe, puipuia le fatuga uma mai le maalili.

A maeʻa ona faʻatumu le pu ile pito i luga, ona faʻatulaga lea o le eleele.

A maeʻa ona faʻatumu le pu ile pito i luga, ona faʻatulaga lea o le eleele

E i ai se uʻamea eleʻele o loʻo faia i tafatafa o le pito o le lua. Ma faʻafeinu i pakete e lua ole vai malulu.

E le faʻafefeina pupu vine i vai malulu

O le laau ua totoina e nonoa i se pi o loʻo i luga o le pito i matu o le pi i ni nofoaga se lua ina ia tupu aʻe lona ogalaau.

Ou te nonoaina se fatu fatu i ni nofoaga se lua

A maeʻa le suavai, o le poloka poloka e mulimulitaʻi - ua ufiufi i le 5-6 cm ma se paʻu o peat, humus, sawdust poʻo vaomago.

A uma ona faʻamaʻaina, o le faʻamilosaga o le fatuina o le pi e mulimulitaʻi

O afea e faʻatau ai fatu

E le sili atu le fiafia o faifaatoaga e toto laau aina i le tautotogo, e ui i le autumn e sili atu filifiliga o fualaau ma o nei laau e sili atu ona aoga.

I totonu o fale tausimai, o le totoina o laau mo le faʻatinoga ma se aʻa faʻamaumau e faʻaleleia i le tautoulu. I le tautotogo, e mafai ona e faʻatauina ni laʻau e leʻi faʻatau i le tausaga talu ai. I faatoaga e ola ai fatu laau, e tele na laau ma e faigata ona gauai atu i mea taitasi. Afai e maua e se tagata nofo i le mafanafana ia fatu laau i le tautoulu, ona sili atu lea ona faigofie ia te ia ona taofi ni laau e aunoa ma se mea leaga seia oʻo i le tautotogo.

Peʻa faʻatauina i le tautoulu mo le totoina o le tautotogo e faigofie tele e teu ai. Ina ia faia lenei mea, e totoina i latou i le eria latou te fuafua e tupu ai le tausaga e sosoo ai. E mafai ona aloese mai isi mea e faʻaleleia ai pe afai e te faʻaogaina se lua ua saunia mo le totoina o se pi e teu ai le fatu, ae e le o ufiufi ai ile palapala. O le puipui i matu o lenei lua e tatau ona faia i luga, ma puipui le itu i saute i le 30-45 °.

Lafoaʻiina o togafitiga i le prikop seedlings o pears

A o leʻi tuʻuina fualaau i totonu o le pipo, e faʻafefeteina i le vai mo le 5-6 itula. E le faʻapipiʻiina le suavai poʻo fualaau faisua. I laau na ave ese mai le vai, asiasia aʻa ma aveese mea uma ua faaleagaina. Faʻapipiʻi le fatu i luga o le puipui faʻapitoa ina ia feagai aʻa ma le itu i mātū ma o lālā e sili atu i le maualuga o le eleele. Uʻu aʻa i se apa o le eleele ua saunia 20 cm. Taumafai e alu ese mai ni nai meaola e mafai i le palapala e ufiufi aʻa. E faʻamalūlūina ma a uma ona faʻafefe le vai, faʻafefeteina i le eleele matutu i se laulau 5-6 cm. Latou te le faia se mea sei vagana ai le kiona muamua. A oʻo i le maualuga o le ea i le po i lalo o le 0 °, o le pu ua tumu atoatoa. O se faaputuga puʻupuʻu i luga o le a faʻafegasolo se vaega o le meltwater mai le prikop.

O lālā totogo mai luga o le eleele ua suia i le liliuina o fugalaau poʻo isi togalaau faʻamaʻi e puipui ai i latou mai roi. E le mafai ona ufiufi le uafu i soʻo se mea e ufiufi ai. E sili atu le sasaa o le kiona i le tele o taimi i le taimi o le taumalulu. I lalo o le tui, e ala ai le laau ae leʻi mafai ona totoina. Faʻasaoina i lenei auala, totogo puna puna ma vave aʻa.

Faʻalauteleina o Pear

Pear, pei o le tele o laau totō, ua faʻaleleia i auala e lua - vegetative ma fatu. E tele auala o le faʻalauteleina o laau:

  • lapisi ma lanu meamata;
  • lafoaʻi;
  • aʻa fana.

Faʻalauteleina o peina e ala i le vavae

E faʻaaogaina laʻau mo le tui poʻo le aʻafia. Faʻasalaina ni afu i luga o se pi o se isi ituaiga, meaʻai vao, se fatugala e ola mai se fatu, poʻo se isi laau mai le aiga o le fatu pome (apple, quince). Mo le totoina, e seleseleina i le masina o Mati-Aperila, le taimi e amataina ai le suavai i totonu o le pear, ma seleseleina fualaau aina ia Iuni-Iulai, e oʻo mai i le taimi nei o le a tupu lelei le tuputupu ae o lala o le tausaga nei. O le vaega pito i lalo o le seleseleina o togafitiga e togafitia i aʻafiaga o aʻafiaga ma totoina i pusa po o moega ma eleele elemene. O nei mea totino e ufiufi i se palama palasitika po o ni koneteina manino, e fatu ai se microclimate lelei mo le faʻavaeina o aʻa i le vavaeina. A maeʻa 3-4 masina, aʻafia ai aʻa, pe a mavae le 6 masina, ona maua ai lea o laau, lea ua mafai ona totoina i se nofoaga tumau i luga o le saite. O le totoina o loʻo faʻatinoina i le auala lava e tasi e pei o le faʻatauina o fatu. O seleni e le o ituaiga uma o pears e maua aʻa. O loʻo faʻatulagaina e le Faatoaga e faʻapea, e sili atu ona lelei le aveʻesea o peʻa eseese:

  • Mafaufauga o le Zhegalov;
  • Dressed Efimova;
  • Lada;
  • Autumn Yakovleva;
  • Muscovite.

Vitio e uiga i le faʻavaeina o mea

Faʻalauteleina o peina e ala ile tuʻuina

I le faʻaaogaina o laʻau, e maua ai foi fatu ma o latou lava aʻa. O faʻaiuga e faia i ni auala se lua:

  • punou lala i le eleele;

Mo le faʻalauteleina o peina e ala i le taoto, o loʻo faʻaputuina laʻau i lalo

  • vaalele i luga o le ea.

Eseesega o pear propagation i le vaalele

Ina ia mafai e aʻa ona fausia i luga o le paranesi:

  1. I luga o le vaega toto o le paranesi, i lalo ifo o le tuputupu aʻe o le tausaga o loʻo iai nei, aveese le paʻu 1-1.5 cm lautele.
  2. Lubricate le vaega o le paranesi, faʻasaʻoloto mai le ufiufi ma se fualaau faasaina lea e faʻaolaina ai aʻa.
  3. Faʻamama le paranesi ma se uaea i le eleele.
  4. Faapipii le pito i luga o le paranesi i le lagolago i luga.

O se fatu na maua e ala i le tuʻuina o se paranesi i le eleele, e le o vavaeeseina mai le paranesi seia oʻo i le isi tausaga. I le tautotogo, faatasi ai ma se manoa malosi po o se aufaasoa, ua vavae ese mai le paranesi ma totoina i se nofoaga masani i le auala masani.

Luiina lala i le eleele e le o taimi uma e faigofie ai. Ona latou faia ai lea o vaalele - o loʻo i luga o le paʻu o loʻo i totonu o se pusa paʻu poʻo le sphagnum. O gaoioiga uma i luga o le paranesi o loʻo faia i le auala tutusa e pei ona i ai i le mataupu talu ai, ona:

  1. Tuu se lala, tipi ese mai le pito i lalo o le pusa paʻu ma faʻamautinoa i le uaea poʻo le lipine i lalo o le paʻu ua oti.
  2. Faatumu le taga i le eleele susu po o le sphagnum.
  3. Faʻamau le pito i luga o le taga 10 cm mai le nofoaga na vavae ai le paʻu.
  4. Faapipii le pito i luga o le paranesi i le lagolago i luga.

O le fatuga e maua mai i le ea e vavae ese mai le paranesi pe a iloa aʻa i totonu o le taga po o le autumn i le amataga o le tautoulu. I totonu o le itu i saute, o nei ituaiga laau e mafai ona vave iloa i totonu o se nofoaga tumau. I totonu o laufanua o loʻo i ai le ogaoga, o loʻo totoina pe totōina i totonu o se ulo ma teuina i totonu o le fogafale lalo ifo seia oʻo i le tautotogo, faʻafeusuaʻi taimi.

Tuʻuina ata vitio

Faʻalauteleina o le pi mai aʻa

Vailaʻau Varietal e mafai ona tuʻuina aʻa - ona tutupu ai lea o aʻago matagogo mai aʻa i totonu o le ogalaau poʻo le mamao. O le faʻaaogaina o le aʻa mo le faʻaleleia o le ituaiga e mafai ona mafai pe afai e maua mai i se aʻa-pakiaka, ae le faapipii. I le faʻaaogaina o le aʻa o se laau ua faapipiiina, ua maua ai se fatuga ma uiga o se faʻasoa, o lona uiga, o se laau na faʻapipiʻiina ai le ituaiga vine.

Laʻau mai i le aʻa o se lala o le varietal pear

O le aʻa o se paʻu varietal ua faʻamamāina lelei ina ia aua neʻi faʻaleagaina aʻa aʻa. O se vaega o le aʻa ma se tamaʻi fana e vavaeese ma faʻafefeteina i se nofoaga tumau, saunia i le auala tutusa e pei o se fatuga masani. I le lumanaʻi, mai lenei fatuga o le a tupu ai se laau e toe fai uma uiga o le tina.

Faʻaleleia fatu fatu

E seasea lava ona faʻalauteleina puro e fatu. Ina ia maua se laau e tutusa lelei ma le matua, e tatau ona e matua mautinoa o le filosofia ma pears o isi ituaiga po o manu feʻai e leʻi tupu. E matua faigata lava ona ausia. Iniseti e aumai ai i latou lava le pollen o isi laau totō mo le tele o kilomita. E masani lava ona faʻasalalau e peʻa fatu, lea o le a avea o se faʻatau mo vailaʻau varietal.

O le a le taimi ma pe faʻapefea ona suia le pi

O le pi o loʻo totoina i le amataga o le tautotogo po o le taimi o le autumn i le taimi e tasi e pei ona faʻaalia mo le totoina o fatu. O se pu fou mo le laau ua saunia i le ala tutusa e pei ona faamatalaina muamua i lenei tusiga. O le tausaga o le pi lea latou te mananao e suʻeina e le sili atu ma le sefululima tausaga. Afai na totoina ma se tamaititi e lua tausaga le matua, ona oʻo lea i luga o le saite na tupu ae e le silia le 13 tausaga. O le matua o le laau, o le sili atu foi ona faigata ona mauaa i se nofoaga fou. E sili atu ona faigofie le faʻafeiloaia o nei pears o le 3 i le 5 tausaga.

O le mea pito sili ona faigata i le toe totoina o laau o le teli saʻo. O le a le mamao mai le ogalaau e teli ai e fuafuaina e ala i le suʻesuʻega o le pale poʻo le fuafuaina e faʻavae i le tele o le ogalaau. O le faʻatusatusaga e pei ona taua i lalo: o le fausaga o le ogalaau e faʻapupulaina i le 2 ma le lautele o le a faʻaopoopoina, pe afai e 5 cm, ona 15 cm le fusi o le ogalaau. O le mea lea, o le mamao e kili ai le pi o le: 15x2 + 5 = 35 cm. , i luga o lona pito i fafo eli ai se fagu 50 cm lautele ma 45-60 cm loloto.

Faʻatau lelei se peina mo le faʻaaogāina

O le eleʻele o aʻa ma aʻa o loʻo faia i foliga o se pa. O lenei ipu e tusa ma le 50 kilokalama.

O le eleʻele o loʻo i ai aʻa o le peʻa o loʻo faʻapipiʻiina ua faia i totonu o se lua

Afai ei ai se mea e mafai (lua alii malolosi), i le isi itu o le uamea faʻapipiʻi se mea e teu ai, faʻafipiʻi le laau ina ia taoto ai le eleʻele i luga o le ie, ma aveese mai le lua.

E toʻalua tamaloloa malolosi e mafai ona 'ave se pi mai se pu ma se paluga eleele

Faʻafeiloaʻi i se nofoaga fou e folau ai ma tuʻu ifo i totonu o le potu sauni.

O se uʻu ma se fasi fanua o loʻo tuʻuina atu i se nofoaga fou e nofo ai

E le mafai ona aveeseina - i totonu o le tausaga o le a pala ma e le faʻalavelave i le atinaʻe o aʻa.

E le mafai ona aveʻesea mai le aʻa o le peʻa faʻapipiʻiina

O le totoina o laau i se aʻa e tapunia e maua ai le saogalemu o le pi i se nofoaga fou.

Afai e leai se auala e aveese ai le laau mai le palapala, ona solo lemu lea o aʻa ma solo ese le palapala ile vai mai le pulumu.

O se paluga mamafa o le eleele i luga o aʻa o se pi, ua faʻasaina i le vai mai se pulupulu

Alu ese mai le lua.

E sili atu ona faigofie le ave o le aʻa o ona aʻa ua faasaoloto mai le eleele.

Tuuina atu i se lua na saunia muamua i se nofoaga fou. O aʻa e tuʻuina e aunoa ma ni paʻu ma pipiʻi.

Tatala le aʻa aʻa i le toto

Latou te faʻatumuina i le eleele, faʻatusatusa ma faʻafefeina le eleele, faia ai se liʻo latalata ane.

O laau e maua aʻa e maua ai le sili atu ona faigata. O le pale o le pale ma gaosia i le tausaga muamua ina ua maea le totoina o le a laiti, ae i le lumanaʻi o le a ola le laau ma fua mai fua.

O faʻatoaga uma o faʻatoʻaga e faigofie ona fai. O le mea autu o le filifilia lea o le nofoaga saʻo mo le laau, talu ai ona o loʻo ola latalata i vao ma laau. O le faʻaeteete ma le faʻaeteete ma le faʻaaloalo i le tekinolosi faʻaaogaina o lenei fualaau aina, o le a mafai ai e le fai togalaau ona fiafia i fua o lana galuega mo le tele o tausaga.