Laʻau

Clarkia alofa tunoa (clarkia unguiculata): o le a le mea e foliga mai ai fualaau ma fugalaau o le laau

Fugalaau totogo teuteu togalaau, faʻamalamalama ma sili atu ona lalelei. O Clarkia o le alofatunoa e faatatau tonu lava i lenei ituaiga fugalaau, o lea e fiafia ai faifaatoaga e tutupu aʻe ia latou fuafuaga.

Clarkia uiga matagofie

O le aganuu e aofia i le tausaga taʻitasi o le aiga o Cyprus. E toetoe lava o ituaiga eseese uma ua fuga lauulu matagofie ma mo se taimi umi, e malie ai mata i lanu susulu.

O le maualuga o le vao e le silia le afa mita. O fugalaau matagofie o Clarkia unguiculata e laʻitiiti ma tele ma e faʻatusatusa. O faʻamau e saʻo ma faʻalauteleina, faʻatasi ai ma le faʻaogaina i le ituaiga o villi.

Fugalaau toto

O lau o loʻo valiina i lanumeamata lanumeamata ma se fulufulu mafiafia. O loʻo i ai se foliga faʻalanuumi, sina oval, o loʻo i luga o le mea e tasi. O se fugalaau e iʻu i le diamita o le 3-5 cm e faigofie pe faalua. O faʻaulufalega faʻatasi ma le faʻapipiʻi poʻo le faʻasolosolo e pei o le tino e sau i ata eseese. O taʻavale nofofua e seasea lava ona tupu. O fatu na faʻapipiʻiina i totonu o se pusa fagu e tatala ina ua maeʻaeʻa.

Taua! O le aoga sili o le fugalaau o lona malosi maualuga lea i le malulu. E manaʻomia e Clarkia le tele o le malamalama mo fugalaau masani, o lea pe a tupu aʻe i le fale, e filifilia matagi e feagai ma le la.

O ata fugalaau o Clarkia e tilotilo mai i sinusisi o lau pito i luga. Mai se mea mamao, o le fugalaau e foliga mai o se fugalaau laʻitiiti e maualuga. Fugalaau e sili ona fiafia e totoina le laau i le ea, faamalama o le faamalama ma le faapaleni. ◊Oti tipi e faʻaaogaina e teuteuina ai potu.

I le vao, ua maua Clarkia i Chile ma sisifo o le Iunaite Setete. E sili atu i le 30 ituaiga o laau e lauiloa, ae na o le tolu e faʻaaogaina mo le faʻaleleia o togavao, lea e fafagaina ai tagata fou. O le fugalaau Clarkia na aumai i Europa mai Amerika. Na maua lona suafa mai le igoa o William Clark, o le na aumaia ia i le Lalolagi Tuai i le XIX senituri.

Fiafia ituaiga

Laʻau olaola - fugalaau vao i le fale

O le matagofie o fugalaau a Clarkia e tele ituaiga eseese o lanu eseese. O le sili ona lauiloa o:

  • Albatross. O le togi o tausaga taʻitasi. O le maualuga o le maualuga e oʻo i le 75 cm. O le laʻau e matua faʻalauteleina, faʻatasi ai ma laʻau papaʻe papaʻe i pito.
  • Purplekenig. O le maualuga o le laau e tusa ma le 80-90 cm. E fuga mai ia Me-Iuni. Mumu lanumumu, lua fugalaau e oo i le diamita o le 4 cm.
  • Salmon atoatoa. O se tasi o laau sili ona maualuga i lenei pepa. O lona maualuga e oʻo i le 1 m. O fugalaau e iloga i se lanu piniki vaivai. E le sili atu i le 3.5 cm le maualuga o le lapoa.
  • Le la. O le vao e ola i le maualuga o le 65-70 cm. O faʻalavelave o le laau e faʻatasi, talofa suamalie i le lanu.
  • Orange E ola le vao i le 55-65 cm le maualuga. Fugalaau o se lanu moli sesega e tosina atu i ai le manatu o isi.
  • Clarkia Sakura. O loʻo i ai ni mea papaʻe lanu moana papaʻe ma se lanu piniki. O le maualuga o le vaomatua e oʻo ile 120 cm. I le taimi o vaʻai mamao, e foliga mai e fuga mai fugalaau Iapani i le igoa tutusa.

O a isi ituaiga o Clarky o loʻo totoina e le fai togalaau

O le a le mea e foliga i se violē - o se faʻamatalaga o le laau

I fugalaau mo togalaau ma togalaau e mafai ona e vaʻai i isi sui o lenei aiga. Faatasi ai ma i latou o ituaiga nei:

  • Clarkia Terry. O le vailaʻau o loʻo faʻaalia i se vaʻaiga laʻititi (e oo atu i le 65 cm) ma faʻalavelave tele i tulaga o le ituaiga. Latou te oʻo i le 6 cm le lautele. Fugalaau e aoina i le taliga.
  • Fiafia O le togavao o aganuu e oʻo atu i le 75 cm. O le laau e iloga i laʻau vavalalata ma lanu eseese o inflorescences.
  • E manaia le tasi. O se laau e matua maualalo lava, o lona maualuga e le mafai ona oʻo i le 30 cm. O faʻamatalaga o lenei clarhos e sili ona manaia ma faigofie. O le fugalaau e amata i le faaiuga o Me ma faaauau pea seia oʻo i le malulu.
  • Breveri. O se ituaiga fou tele. E faʻasaga i fulu malulu, faʻalauteleina i se faiga e le totoina. O le vao e faʻatusatusa, ma fugalaau lanu piniki.

Clarkia: tuputupu ae mai fatu pe a totō mo laau totō

Gypsophila faʻalelei: fetolofi, matagofie

E manaomia e se laau se eleele malamalama ma se maualuga o mea o minerale. O fatu e totoina mai le ogatotonu o Mati seia oo i le amataga o Aperila. O taualumaga e tatau ona faapenei:

  1. Saunia ni koneteina o le loloto papaʻu ma le lafoaia eleele. O fatu o le laau e laiti, o lea e le tatau ona loloto.
  2. Ina ia totogo vave fatu, e tatau ona tafe i totonu o le vai po o ni fua e faatupuina ai le alualu i luma.
  3. A o le totoina, o le fatu ua palu faatasi ma le oneone, ma o le taunuuga o le tufatufa o tufatufa i luga ole palapala.
  4. O le eleele e laitiiti lava le suamalie ma, pe a uma ona susulu i le vai, e ufiufi i se ata.
  5. O le gafatia e tuʻuina i luga o se faamalama malamalama lelei, ae le o le susulu o le la.

Muamua tisi

O fua muamua e tupu i luga ile tasi ma le afa poʻo le lua vaiaso. I le iloaina o foliga o Clarkia e foliga mai, e faigofie ona iloa pe a latou osooso. Mo le tuputupu ae masani i totonu o le potu, e tatau ona e tausia se vevela pe a ma le 20 ° C. E tatau foi ona e mataʻituina le susu o le eleele ma susu pe a mu.

O le kulupu o Clarkia ua totogo pe a uma le laupepa lona lua. E taua lenei mea aua e le tali lelei le laau i le gafa. O le vaeluaina o ipu o peat e faʻaaoga mo le totoina, lea e mafai ona tanumia i totonu o le eleele. O le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo i le 20-35 cm.

Taua! Aʻo le i totoina i le laufanua, e faʻamaʻaʻaina aʻafia o le patipati, ave i fafo mo ni nai itula.

Ua totoina Clarkia i le togalaau i le faaiuga o Me. E matua saogalemu lava i le maualalo o le vevela, ma e mafai ona ola i ni pulu malulu.

Filifili laau

O vaega o le le totoina o fatu i fanua matala

Aganuʻu e manaʻomia le laufanua lelei ma le malamalama. I luga o le eleele mamafa, Clarkia, tulaʻi ma le tausiga e le faigata tele, o le a tuputupu ae le lelei.

A o le totoina fatu, o le moega e faʻafefiloi ma peʻa poʻo se faʻafefiloi o le oneone ma le humus. O fualaau e mafai ona tupu i luga o le laufanua e tusa ai ma le polokalame lava e tasi i le fale. O le mea autu o le tufatufa sao lea o fatu i totonu o le togalaau ma tatala ai pe a uma ona tutupu mai muamua fua.

Faʻalogo lelei! Afai o le Clarkia e lauiloa, o le totoina lea e amata i le tautoulu, o le a tulai mai aʻo lei amata le tau malulu, aua le popole. Latou te le malolo i lalo o le kiona, ae i le tautotogo o le a latou manaomia le vevela.

O le lelei o lea togafiti e le o manua i le taimi o le gaosiga ma o lea e amata ona fuga i le tele o vaiaso muamua atu.

Faiga o togalaau

O le tulaga autu mo le atinaʻe masani ma le faʻaleleia vave o le clarkia o le fafagaina masani. E masani lava e lava le faaluaina i le vaiaso, ae o aso vevela e te manaʻomia e fufulu vave le fugalaau.

Laʻau toto

Pe a nonoa faʻamaʻi i totonu o le palapala ia fai ni ofutino pito i luga ma se faʻalavelave o minerale. I le tau mafanafana, o le faagasologa e toe faia i vaiaso uma e lua seia oʻo ina maeʻa.

O afea ma pe faʻapefea ona fuga mai Clarisia

O le vaitau fuga, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona amata mai ia Iuni i le tele o pulu. O le foliga o le fugalaau e pei o le pulou-pei o le racemose. Fugalaau e mafai ona faalua pe faigofie.

Tausia pe a uma le fuga

O le tausiga o le laau ina ua uma le fugalaau o le aveeseina lea o mea uma e afu ai le eleele ina ia sili atu le matagofie o ovaries. Maualuga pito sili ona sili ona lelei ina ia latou le malepe.

O Clarkia e mafai ona fatuina fatuga o ia lava. O le a atili faʻafaigofieina le fale, pe afai, i le taimi o fugālaʻau, e te filifilia ai le pito sili ona mamana ma vaʻavaʻai i le faʻavaeina o se atigipusa fatu i luga oi latou. Ma o le taimi e tatala ai fatu e le pa'ū i le eleele, e afifiina le fua i le gau poʻo le fusi ma faʻapipiʻi i luga o le ala.

Faamatalaga faaopoopo. Pe a faʻafiafia le pusa, e vaeluaina ma faʻagogo. E sasaa fua i totonu o se teutusi eseese, ma sainia le tausaga o le aoina.

Clarkia toleni lelei le taumalulu, aemaise lava pe a toto fatu i le eleele i le tautoulu. E mafai ona e laveaʻiina totogo mai afu malulu e ala i mulching. Afai o le laau o le a siitia atu i tulaga o le fale, e vavae ese le vaega eleele o le vaomatua, ma eliina aʻa. O lenei mea e taofia ai le atinaʻeina o spores sporesal leaga i le lalolagi.

O faafitauli ono tutupu i le tuputupu ae

O le aganuu e puipuia mai osofaiga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, o mea sese i le tausiga o laau toto e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma viral.

Togalaau toto

Afai e aliali mai lanu enaena i luga o laulaau, o le clarkia e aafia i le galo, ma atonu o se taunuuga o le tele o le susu po o le suavai. I le faʻaitiitia o le faʻafitauli, e faʻaogaina ai le filogia, mo se faʻataʻitaʻiga, Bordeaux vai. O lana laau toto e faaluaina i le aso.

Taua! A aʻafia e iniseti pathogenic (mealybug poʻo aphid), e tatau ona togafitia le aganuu ma iniseti.

O le ogatotonu e aliali mai i le taimi o le suavai e tafe ai i totonu o le palapala, lea e 'ai aʻa o laau. Na o se mea e faʻapipiʻi i se isi atigipusa e mafai ona laveaʻi le fugalaau. Ina ia puipuia lo latou tupu, e tatau ona tatalaina le eleele i totonu o le ulo. I le taua i le vaeluagalemu faʻaaoga le sulfur. O le tele o matai o matamata na taofiofia i le eleele o le a fesoasoani e aveesea ai Clarkia o meaola faalafua. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina foi se vaivaiga vaivai o le potassium.

O le matagofie Kalefonia Kalekia o le agalelei e mafai ona teuteuina le nofoaga mo se taimi uumi ma le tele o ona fua. Ina ia maua sea taunuuga, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le totoina o faatoaga.