Faʻasologa o le orchid

Orchid Cymbidium, tulafono o le fugalaau ile windowsill

Cymbidium o se fugalaau o le aiga o Orchid. O le uluai faʻamatalaga e uiga i lea mea na aliali mai i Saina nai le lua afe tausaga talu ai. E oo lava ia Confucius lava ia na ia taʻua lenei fugalaau le tupu o manogi. O Cymbidium e faigofie ona faatumauina, lea e sili atu ona lauiloa i le au fai togalaau, aemaise o le amataina.

Faamatalaga lautele

Cymbidium ua taʻua o le genus sili ona manaia o orchids, lea e matua le maofa lava. Fugalaau e kulimi, mumu, samasama, lanu piniki, enaena ma e oʻo lava ile lanumeamata. E le gata i lea, e mafai ona latou taofiofi i le fugalaau mo le sili atu ma le lua masina, e le gata o le vaai a le tagata galue, ae o le lagona manogi foi: o le fugalaau o le cymbidium o se manogi manaia manaia. O fusi e eseese mai lea mea i lea mea, e faalagolago i le eseese. O le fugalaau e tupu pea lava pea ma e mafai ona oʻo i le tasi ma le afa mita le maualuga.

O lenei mea o se orchid ma ni lau laulelei laititi, i le pito e faʻasolosolo pe faʻasolosolo. Faʻasalaga lelei ma tulaga faʻalelei, o laʻau i luga o pseudobulb e mafai ona tumau i le 2-3 tausaga, pe a maeʻa ona faasolosolo ina mou atu, ma o laulaau talavou e fai ma o latou tulaga.

E te iloa? O lau laau Cymbidium e mafai ona ola i le uumi e oʻo i le 1 mita.

O tulaga sili ona lelei mo le tuputupu ae

Mo se orchid, tausiga ile cymbidium i le fale e faigofie lava pe a faatusatusa i isi togi. O le mea lea, mo i latou e mananao e maua se faaputuga o vaovao, e fautuaina e amata i lenei fugalaau le lelei. Ina ia malamalama i le auala e tausia ai lenei matagofie, e tatau ona e iloa o cymbidia o aso nei o le taunuuga o le vavaveina o cymbidia e ola i mauga, lea e tele le malamalama i le ao, ma e malulu i le po. Ma o le galuega a le tagata e teu vine o le tuʻuina atu lea o tulaga faapena mo le fugalaau i le fale.

Growing Lighting

Cymbidium e fiafia i le malamalama, o lea e te manaʻomia e teu i luga o le windowsill. Ae i le aoauli, pe a sili ona aoga le la, e tatau lava ona ufiufi le laau mai avega saʻo ma se ie puipui, aemaise lava pe afai o loʻo i totonu o le laʻau. I le taumalulu, pe a le lava le moli faanatura, e manaʻomia le tuʻuina atu o le faʻamalama faʻamalamalamaina ma moli malamalama. O le lanu o le laʻau o le a taʻu atu ai i le tagata fugalaau oona pe lava le malamalama e maua ai le cymbidium. O lanu lanumeamata lanumoana o se faailoga o le leai o se malamalama, ae o le lanumeamata-o se faailoga e saʻo le moli.

Fuga o mea e maua

Le tulaga ese o lenei ituaiga o togi - alofa mo le malulu ma le vevela suiga. I le taimi vevela, o le vevela o le 16-20 ° C o le a lelei. Ae i le po e tatau ona tuu i lalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, ave le laau i le faapaologa pe tuʻu i le matala.

E taua! E le manaʻomia e suiga o le cymbidia suiga o le vevela, e mafai ona latou atinaʻeina lelei i le malulu o potu.

I le taumalulu, e manaʻomia e cymbidium le manava, pe a ma le 10-15 tikeri Celsius. I totonu o le fale o le taulaga e le faigofie ona maua se nofoaga ma le maualuga o le vevela, vagana ai le faʻaaogaina o se loggia. I totonu o se fale tumaoti, e sili atu le faigofie ona foia le mataupu - e mautinoa lava o loʻo i ai se nofoaga malulu poʻo se potu e le o aofia ai le radiator.

Laʻau tuputupu aʻe

O le eleele o Cymbidium e tatau ona "afaina." O se faʻafefiloi o humus laʻau, o paʻu laupapa o laau oona, sphagnum moss, malala, vela lautele, vermiculite, perlite ma le oneone ua saunia. Afai e faigata ona maua mea, e mafai ona e asiasi atu i se faleoloa faapitoa ma faʻatau se mea e fai i le mea e fai mo le totoina o le orchids.

Faʻafefea ona faʻaaogaina pe a uma ona faʻatau

O kulimi o laau ia e le fiafia i le gaosia vave. O le mea lea, o le transplantation o cymbidium e tatau ona faia i le na o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tusa ma le tasi i le tolu tausaga. O le aumaia o le cymbidium i le fale, o se gaosiga pe a maeʻa le faʻatau atonu e manaʻomia pe afai ua tupu aʻa ma aʻafia le fugalaau i totonu o le ulo. O se tasi o faailoga o le manaomia o le suia o se orchid o le pito i lalo o le ulo o loʻo fufusi faʻamau i aʻa. O aʻa talavou e, i le isi itu, e na o luga lava e mafai ona vaaia.

O le faʻatulagaga faʻapipiʻi e faapenei:

  • O le Cymbidium e aveese malie mai le ulo.
  • O le faʻaaogaina o se naifi mamā (leai se mea e faʻaaogaina ai le meaʻai) e tatau ona tipi ese uma le mea tuai ma le malogo o aʻa.
  • Faʻamamaina ma le faʻaeteete palapala palapala otaota mai le aʻa o cymbidium. E tatau ona matua faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa maloloina.
  • Mo le aiga cymbidium transplantation i le fale, o ona aʻa ua liu i le vai tafe ma suʻesuʻeina ma le totoʻa mo soʻo se pala, ona faʻamago ai lea i le ea fou.
  • Cymbidium orchid ua tuu i totonu o se fagu fou, salalau ma le totoa aʻa, ma faapipii faatasi ma le fefiloi o le fefiloi o galuega.
E taua! Pseudobulba pe a totoina e tatau ona tuu i luga ae o le palapala ina ia aua neʻi faʻafefe ai.
Fesili atu po o le a le ituaiga ipu mo le cymbidium e manaʻomia, e taua le iloa o lena mea e le fiafia tele aisa i ni potu vateatea o le mea lea, o se pusa cymbidium fou e tatau ona na o sina laititi nai lo le aʻa. A maeʻa le gaioiga, e tatau ona tuu se tasi o le orchid mo le vaiaso ma le afa ona tuʻu ai na o ia ina ia mafai ai ona nofo i lalo ma toe faʻafoʻi mai le atuatuvale pe a uma ona toe faʻaaoga.

Vaega o tausiga tausiga i le fale

E pei foi o isi laau, E manaʻomia e Cymbidium le tausiga. E ui o le fugalaau e le lelei, ae o loʻo i ai pea nisi fautuaga mo lona tausiga ma le taua o nuanua e le tatau ona galo.

E faʻafefea ona faʻafefe ma faʻamalolo le laau

O le eleele i lalo o le cymbidium e manaʻomia ona tausia susu i taimi uma. E faʻaaogaina le timu poʻo le vaeluaina o le vai i le vevela o le potu. Aʻo leʻi faʻapipiʻiina le Cymbidium, e tatau ona mataʻituina e le o iai le vai i totonu o le ulo, e masani ona sasaa le mea mai le pusa. O le tele o le vai o le a mafua ai ona pala le aʻa, ma o le pogisa o loo i lalo o lau o le a faailoga ai lenei. I le taumalulu, e mafai ona e faʻafefeteina le laau, ae faʻamago pea e le mafai ona faatagaina.

E le tatau ona maualuga le suavai. Tuʻu le ipu cymbidium i luga o se fata ma se vai poʻo se maamaʻe susu. O le fufuluina o meaai e le o se mea talafeagai, ma i le taimi malulu e mafai ona afaina.

Fertilizer

Fertilize cymbidium e tatau ona amata i le tautotogo ma faʻaauau pea seia fuga fugalaau. Ona fafaga ai lea ma taofi i le tautotogo. E mafai ona e faʻaaoga faʻamalosi vai. E mafai ona faʻatau mea faigaluega faʻapitoa i faleoloa. E tatau ona ave le tausiga e faʻamautinoa ai e leai se maualuga maualuga o le gaosiga o le nitrogen e faia i le pito i luga i le taumalulu.

Auala e faʻateleina i le fale

O le au uo Cymbidium e fiafia i le toe gaosia o lenei orchid, e pei o le auala e tupu ai se fugalaau talavou mai le pulu. O le mea moni, e le faigata tele. O le faʻatulagaga e tutusa lelei ma le gaioiga. E naʻo le rhizome e tatau ona vaeluaina ma se naifi i ni vaega. E tatau ia i latou taitoatasi ona i ai pe tusa ma le tolu pseudobulbs ma le tasi mea e tuputupu ae ai. E tatau ona faia lenei mea i le tautotogo, poʻo le maeʻa foi o le orchid ua maeʻa le vaitau o le vaitau. O le paluga mo le totoina ua saunia muamua, o vaega taitasi o le laau o loʻo teu i totonu o se ipu e tasi ma fua ai le vai mo le masina pe lua. Afai e te maitauina le aʻafia o le laau ma atiina ae masani, e mafai ona e fesuiaiga i se faiga masani.

E te iloa? I Iapani tele ma Saina, sa totoina le cymbidium i fale ma togalaau mo a latou tofo faapitoa.
O le tuputupu ae o le cymbidium mai fatu i le fale e mafai foi, ae o lenei faagasologa e sili atu le taimi e faʻaaogaina ai ma le taimi. E tatau ona e saunia mo le mea moni e muamua nai lo le 3-4 tausaga o le a le mafai ona tupu le fugalaau.

O le a le faigata? O le mea moni e faʻapea, o fatu kulupu e laiti tele e mafai ona fenumiai ai latou i le pefu masani. E le mafai ona latou fafagaina meaʻai mai le eleele, talu ai e leai ni mea e gata ai. I lenei itu, soo se faatosinaga i fafo atu o fatu laau e mafai ona avea ma mea e faataumaoi ai. E talafeagai le fatuina o ni "mea e sili atu ona mafanafana" e mafai ai le atinaʻeina o se tino e leai se puipuiga. O mea uma mo le galuega e tatau ona faʻamaonia. I le taimi muamua, e na o se tagata tomai faapitoa i le kemisi e mafai ona faia sea ituaiga faagasologa, ae o le taimi nei e mafai ona e faatauina ni tapenapenaga ma ni mea e saunia i le faleoloa faapitoa ma taumafai e faataitai.

Maʻi Maʻi ma Pests

O faafitauli autu e ono aʻafia ai tagata umiaina cymbidium:

  • Aisea e le tupu ai le cymbidium i le fale? Muamua, e tatau ona e malamalama i le tele o le cymbidium e fuga mai. E tupu i le tausaga, o le vaitau o le vavalalata e faalagolago i le ituaiga laau. I soo se tulaga, e le mafai ona ausia le fuga pe afai o le vevela o le potu e sili atu ile 22-23 tikeri. Cymbidia, lea e fuga i le tautotogo po o le mafanafana, e masani lava e le feagai ma se ituaiga faafitauli, ae i le taumalulu e ono iai ni faigata. E talafeagai le taumafai e faatulaga se ituaiga o "lulu-luga" mo le laau - faʻaitiitia le tele o le fafaga ma tuʻuina atu i lalo o le ao ma le ao le vevela o le 3-5 tikeri. O le vevela o le po e 10-13 tikeri.
  • Cymidium e mamae. E lua mafuaʻaga: pe o le eleele e sili atu ona lelei poʻo le maualalo o le malulu o le ea. I le lomiga mulimuli, e tatau ona e fufuluina se fugalaau mai se fagu moli faalua i le aso, ma i lalo o le ulo e fai ai se tulaga ma vai susu i lalo o le falalaupapa poʻo tamaʻi pele.
  • Yellow yellow cymbidium e mafai ona avea ma se faailoga o le pala. A maeʻa ona aveese le pito i luga ole eleele, e mafai ona e siaki aʻa ma, saili le pala iina, e tatau ona e vave totoina se orchid, pe a uma ona faamama le rhizome.
  • Pests. O mea matautia mo cymbidium o fuainumera iniseti, aphids ma le apogaleveleve. Afai e le fuga le cymbidium, o le a mumu, samasama, ma ua pauu, o se manaoga faanatinati e asiasia le laau mo le i ai o meaola faalafua ma faamamaina pe a iloa. Ina ia faia lenei mea, o se faleoloa faapitoa e faatauina mai se vailaau faʻamaʻi, ma faʻatasi ai ma ni meaola vevela o le cotton e aveesea mai luga o se orchid.
  • O le mea e leaga ai, o le cymbidium e ono aʻafia i faʻamaʻi viral eseese. O loʻo faʻaalia i mosaic spots i le laʻau. E leai se auala aoga e taulimaina ai lenei faafitauli, o lona uiga e tatau ona faʻaumatia le fugalaau maʻi.
Cymbidium o se fale matagofie fale, lea o le a faʻafiafiaina ai le tagata o loʻo i ai fugalaau manaia ma se manogi manaia. Afai e masani ona e faia ni laasaga faigofie e tausi ai lenei laau, o le tochi o le a fiafia i le tagata faʻatau mai le 4 i le 7 tausaga. I le taimi lava e tasi, i le faʻatulagaina o mea e gaosia, o le a mafai ona e maua se aofaʻiga atoa o le a teuteuina ai le faamalama o se fale mautotogi poʻo se fale tumaoti.