Fua o le gaosiga

Iapani rhododendron: faʻamatalaga, faʻatoʻaga, ituaiga lauiloa

O le Rhododendron e mafua mai i le ituaiga o taʻitoʻatasi, semi-deciduous, o laau mago ma vao o le aiga heather. E aofia ai le 800-1300 ituaiga. E aofia ai azaleas i le fale, lea e taʻua foi o totonu o le rhododendron. E tufatufa atu i Himalaya, Iapani, Saina Saute, Amerika i Matu ma Korea. Mafaufau i foliga o le laau ma lona tausiga i le tusiga.

Foliga Vaaia

Rhododendron o se ituaiga anamua azalea. E tusa ma le 50 miliona tausaga talu ai ma sa masani ona taatele i le lalolagi atoa. Ae ui i lea, o le glaciation na faaleagaina ai nisi o ona tulaga, lea na mafua ai ona malepe lona natura masani.

O fanua o le Aigaland o le itu i matu ma totonugalemu o Iapani. Talu ai o lenei motu, o loʻo taatele i laufanua vaʻaia, o lea e le tupu ai le vao i totonu o se vaomatua.

E te iloa? Faaliliu mai le Eleni "rhododendron" o lona uiga o le "laau ua tupu". Manatua e leai sona sootaga i le rosa. Naʻo le tutusa lava le ituaiga o fugalaau i luga o le vao. E le gata i lea, o le laau na tuʻuina atu ni igoa, pei o azalea ma alpine rose.

O le lua nofoaga faasolopito o le laau o Egelani. I le taimi o le seneturi lona 15, na aumai ai e le tagata malaga mai Dutch le Brainius se ogalaau ma ni fugalaau matagofie i le fale, ae na te leʻi puʻeina. I le seneturi mulimuli ane, na taumafai se isi tagata malaga, o Coners, e ave o ia i lona nuu, ae na mamae le laau i le auala.

Siaki le lisi o le sili ona lauiloa o taumalulu rhododendrons.

Mulimuli ane, i le amataga o le 19 seneturi, na aumaia ai e se kapeteni le igoa o Velbenck se laau talatala o le azalea i Lonetona mai Initia. Ona o le togafitiga umi o togafitiga a fomaʻi, o le fia selau o ituaiga ma ituaiga o meaʻai na gaosia.

O le aganuu e le gata ina totoina ituaiga eseese - na maua mai ai foʻi ituaiga o manu. Mo lenei mea, o faʻataʻitaʻiga mai le itu i sasaʻe ma Amerika sa tosina mai. O le gaosia o lenei laau teuteu sa faia i Europa atoa. O taunuuga o le fausiaina e aofia ai le 12,000 ituaiga o rhododendron ma azalea.

Faʻamatalaga

O lenei laau toto e ola i luga e oʻo i le 2 mita le maualuga. E fuga mo le 2 masina, ma i luga o le tasi rhododendron e mafai ona e faitau 100-400 fugalaau. O le fugalaau e tupu mai le faaiuga o le tautotogo e oo i le faaiuga o le masina muamua o le taumafanafana, e fai ma sui o meaola, e aoina mai le 10 pe sili atu foi fugalaau ma lanu samasama-samasama.

O lapisi lapoa e mafai ona tupu i le silia ma le 100 tausaga. Rhododendron e mafai ona fausiaina ma fetolofi. O ona togi matutua e lanu enaena ma o tamaiti e lanumeamata.

E te iloa? O Rhododendron e faʻaaogaina e saunia ai se aganuʻu masani a Korea - chintalle hwhajon, faʻapea foi ma se keke keke ma fua o lenei laau.

O loʻo i ai i le laupapa se fausaga matagofie. O loʻo aʻafia aʻa aʻa i aʻa e aofia ai aʻa. E pei o sui uma o le heather, e leai ni lauulu.

Fiafia ituaiga

O lenei laau e aofia ai ituaiga eseese. Mafaufau i foliga o nisi oi latou.

Salmon

O lenei laau toto e taua o se tasi o ituaiga taatele. O le i ai o le tele o lala i le tasi le tausaga o le 20-25 cm, e oʻo atu i le maualuga o le 2 m. O ona lau e oʻo ile 10 cm le umi ma oʻo atu i le 3 cm lautele.

O fugalaau e oʻo atu i le lautele o le 8 cm, e puleaina i lanu mumu ma se samasama-lanu samasama i le itu o le pistil ma sima. E amataina le fugalaau ia Me-Iuni: e pe tusa ma le 3 vaiaso. E tatau ona matauina o le laau e teteʻe i le malulu.

Matou te fautuaina oe ia faamasani oe i foliga o le tuputupu aʻe o le Dhodurian rhododendron, faapea foi Schlippenbach, Ledebour, Adams rhododendrons.

Laʻau

O lenei vailaau manogi, e pei o le tulafono, ei ai fugalaau ma se lanu lanu meamata, o ona gaʻo e ufiufi i lanu samasama. I le autumn, o lau e suia o la lanu i le samasama. O lenei laau toto e ese mai i isi ituaiga o meaʻai e puupuu.

Yellow

O lenei laʻau totogo e oʻo atu i le maualuga ma le tasi mita ma le afa mita ma faʻalautele ile lautele - e oo atu i le 3 m. O le rhododendron samasama ei ai le 2 faʻasalaga. O le tasi e alu i le 10 cm le umi, lanumeamata, o le isi - 18 cm e oʻo atu i le 4 cm lautele, lanu moana-lanumoana.

E taua! O vaega uma o le laau e leaga, o lea e le tatau ona e tofo i ai.

O le uiga ese o lenei ituaiga e aofia ai lona 20 fugalaau o loo i ai se paolo samasama ma se fasi moli. O le vaitau o lo latou fufuluga o Me ia ma e 2-3 vaiaso. O le laau toto e vave ona tupu, e ui lava i manaoga masani i le tuufaatasiga o le eleele.

Paʻepaʻe

O le tele o fugalaau i lenei ituaiga o loʻo faʻaalia mai i paʻu paʻepaʻe, ae o nisi oi latou atonu ei ai se lanu samasama i le vaega o pistil ma stamens ma mea auro. Laʻau papaʻe rhododendron e oʻo i le tasi ma le afa mita le maualuga.

O ona lau o loʻo ufiufi i fua i lalo ifo. O le taimi vavalalata e amata ia Me ma e tumau mo vaiaso e tolu. Fugalaau e tusa ma le 4 cm le lautele. O tausaga taʻitasi e faʻataunuʻu ai le ogaumu i le 5 cm le maualuga. Manatua o lenei togalaau faʻamaina e fiafia i le palapala o le vaivai o le eletise ma e manaʻomia ai le malamalama ma le paolo.

E pei o le rhododendron, o laau e sili ona lelei e ola ai e aofia ai le buddleya, weigela, heather, hibiscus, hydrangea, jasmine, silverweed, camellia, magnolia, lilac, spirea ma forsythia.

Caroline

O lenei laʻau mumu faʻatasi ma le maualuga o le 1-1.5 mita o le oval e oʻo atu i le 10 cm le umi ma e oʻo i le 4 cm le lautele. O lana fugalaau fugalaau e oʻo i le 3 cm le lautele ma maua ai ni ata se 10 e ufiufi i lauulu i le faʻavae. E mafai ona tatalia le vevela e oʻo i le -26 ° C.

Filifilia se nofoaga

Mo lenei fale o le a avea ma nofoaga lelei i nofoaga e puipuia mai le matagi ma le vevela. O le itu i matu po o le itu i matu sasaʻe o le fale, o se lala laʻau poʻo se pa maualuga o le a talafeagai mo lenei.

E tatau ona maitauina e le tatau ona tuʻuina i lalo o le taualuga le vao, e pei o le taumalulu e mafai ona faʻaosoina ai le pau o icicles ma le kiona na alu ifo mai le taualuga i luga o le laau.

E taua! Aua nei totoina le rhododendron i le eria o loʻo i ai se maualuga maualuga o le vai. I le tulaga ogaoga, e mafai ona e faia i luga o se maualuga maualuga ma le maualuga o le 10-15 cm. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faia vaivai ma vaipuna mo le tosoina o le vai.

Aua e te ita pe afai e mulimuli ane e iloa na e totoina le rhododendron i se nofoaga le lelei. E faigofie lava ona aveese lenei mea e ala i le toe totoina, aua o le laau e gafatia lelei lenei faiga. Pe a totoina le rhododendron e tatau foi ona amanaia le i ai o laau lata ane ma isi laau toto.

O aʻafiaga eseese o loʻo manaʻomia ai nisi meaʻai, o le mea lea o le a sili atu ona lelei tuaoi mo rhododendron, e pei o le pine ma le uila. E le gata i lea, o oak, cherry, pea, apu, ma isi laau aina e ola lelei ma ia i le eria lava e tasi.

Saili po o le a le mea e faʻasoa ai laau ma vao.
Ae o elm, birch, willow, linden, chestnut and maple o ni tuaoi le lelei mo rhododendron. E tatau ona manatuaina o le tele o laau ma vao e tatau ona teuina i se mamao e sili atu i le 3 mita, i fale - 7 mita. Afai e te filifili e te totoina lenei laau i se laina, ona pipii lea i le va o 130-180 cm.

Tulafono faʻavae

E tele auala eseese e toto ai le rhododendron japona. Mo la latou faʻamatalaga, o le a matou tuʻuina atu se faʻamatalaga auiliili i lea laasaga ma lea laasaga, ma faʻamalamalama ai foi le mea e tatau ona i ai le faʻamaoniga o le vevela, o le manogi, o le eletise palapala, ma isi.

Matou te fautuaina le faitau i le auala e fuafua ai le taua o le eleele, ma le faʻaaogaina o le eleele ile luga ole laupepa.

Fatu

I le avea ai o se tulafono, o masina muamua o le taumalulu e filifilia mo lenei faiga. Mo le totoina o se mea talafeagai e piki ai le palapala ma le maualuga o le 4.0-4.5 pH. Ia maitauina o le tele o laʻau e faʻafefeteina e faapitoa le maitauina o lenei vaega, ma o le faʻaitiitia o lenei faailo e taʻitaʻia ai le faʻalavelaveina o le laau.

O le eleele e faʻavae i luga o peʻa e fetaui foi, talu ai e manaʻomia e le rhododendron se eleele maulalo ma le maualuga o le friability. E fautuaina le saunia o se mea e aofia ai humus, oneone, paʻu ma le eleele faʻasoa.

O le faʻafefiloi o mea nei i le tutusa o sea, e tatau ai ona sasaa atu i se vaifofo malosi o le paluga faʻasalalau: o lenei mea o le a faʻapalaina ai le palapala. O le mea lea, totō fatu e tatau ona pipii i le eleele ina ia oʻo i le loloto o le 2 cm.

Vitio: sauniuni mo le luluina o fatu rhododendron

E te iloa? Rhododendron ei ai mea aoga, e pei o le faʻaleleia atili o le vaai, faʻaitiitia o le karite, fufuluina o moa.

Ona e manaʻomia lea ona faʻafefeteina le eleele, ona ufiufi lea o le fagu ma se ata tifaga pe lafoina i lalo o le tioata - o le a maua ai le tulaga o le susu. E tatau ona manatuaina e manaomia e le laau se vaalele e lua-itula i aso uma.

Ina ia tupu le togafitiga Iapani i le totoina o fatu, e tatau ona faia se vevela pe a ma le + 25 ° C. O le suavai i totonu o le potu e le tatau ona i lalo o le 75-80%. O ia faailoilo o le a maua ai ni tulaga mafanafana mo le mauaina o fatu laau sili ona tele o fatu toto.

A maeʻa le 1-2 vaiaso, o le a aliaʻe pine muamua, mulimuli ane e tatau ona faʻaitiitia le vevela i le + 10-12 ° С. I le oʻo mai o pupuu muamua, e tatau foi ona e faʻasalalau le malamalama ma le le mafaamatalaina ile susulu o le la.

Vitio: Rhododendron Seeding I ia tulaga, o mea o loʻo i le rhododendron o le a tutupu i le gasologa o le tausaga - a maeʻa ona totoina i le eleele.

Fatu laau

Aʻo leʻi amataina le totoina o se laau, e tatau ona saunia se lua 40-60 cm loloto ma tutusa le maualuga. E tatau ona faʻatumu i se paluga faʻapitoa na saunia o peat ma loam i se fua faatatau o le 3.5: 4.5. Ona e manaʻomia lea e sulu i lalo o le lua.

Aʻo leʻi tuʻuina le fatu i le saunia lelei, e tatau ona tuʻu i lalo aʻa i totonu o le vai ma taofi seia oʻo ina tuʻu le moli o le ea. Ma le isi, tuu o ia i le palapala ma faatumu le lua i le soʻo.

Ona e manaʻomia lea e maua ai le tele o le suāvai ma ufiufi le liʻo o loʻo faʻapipiʻi i le eleele ma le paʻu, moa, oak poʻo le isi mulch i se laulau o le 5 cm. I le 2-3 vaiaso e mafai ona e fafaga ai le laau. Ona o aʻa o se laau e latalata i le fogaeleele, o le tatalaina o le eleele lata ane e mafai ona afaina ai. O le mea lea, pe a aveeseina vao, e tatau ona lafoaia le faʻaaogaina o meafaigaluega i le togalaau ma fai ma le lima.

E taua! Aua nei sasaa aʻa o le laau - o le a mafua ai ona sili atu le susu, ona o ona lau e paʻu ma pau i lalo. O le aafiaga lava e tasi o le a maua i le taimi o le lāmala.

O le suavai o le rhododendron e tatau ona faia i le timu poʻo le vai na muaʻi faʻamauina. E mafai ona faamaluluina ma faʻamalosi e faʻaaoga ai le pito i luga. Mo le faia o lenei mea, i le tasi aso ao leʻi faʻavaiina, togi sina lima o lenei eleele faapitoa ile vai.

Vai le fale e tatau ona manaʻomia pe a manaʻomia, lea e fuafua i le suia o lanu o laulaau. O lea la, afai latou te le manava, ona manaʻomia lea o le susu.

Vitio: auala e toto ai rhododendrons O le vaitau e masani ona faʻavaivai e paʻu i le vaitau o le tau mafanafana, aua i totonu o tulaga o le vevela o le la e vave faʻavave le fale. E tatau ona faia le faʻatulagaga i 2-3 2-3 aso uma, e faʻaauau i le faʻaleleia masani.

Tausiga

O le uluai fafagaina e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo, ma le mea mulimuli - i le faaiuga o le masina lona lua o le taumafanafana, pe a uma le fuga. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina le faʻaaogaina o le faʻamaʻaina o le kulimi ma le paʻu. Ina ia saunia, e tatau ona e liligi le meaʻai ile vai i le fua o le 1:15 ma tuu i ai mo ni nai aso.

E fautuaina le faʻaaogaina o nei mea faʻapitoa e pei o le ammonium sulphate, calcium, magnesium poʻo le potassium. O le faasologa sili ona lelei o le fafagaina o le faʻaaogaina o mea faʻaleniina poʻo le minerale i le amataga o le tautotogo. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faaopoopo le 50 g o le ammonium sulphate ma le aofaiga tutusa o le magnesium sulphate i le 1 mita. I le taimi o le teuteuina o laau o le rhododendron e le tatau ona aveʻesea e le faʻataʻitaʻiga, aua o le laau lava ia e mafai ona faia se foliga lapotopoto. Ae o nisi taimi e te manaʻomia ai le faʻamalosea o le aisa po o le toe faafouina o le laau tuai. Ina ia faia lenei mea, o ona lala ua tipiina i se maualuga e 40 cm mai le eleele.

E taua! O Rhododendron e ese mai i lena tausaga i le tasi tausaga e fuga mai ma fua tele, ma o le tausaga na sosoo ai ua paʻu nei fuainumera. Mo le fofoina o lenei tulaga, e tatau ai ona faʻaitiitia vave le vave afaina ina ua maeʻa ona faʻapupulaina le malosi ma faʻaleleia mo fugalaau mulimuli ane.

O lea ituaiga laau e mafai ona avea o se teuteuga matagofie mo le togalaau, aua e foliga mai e manaia tele, ae le o le fiafia i teuga, ma e tele foi ona lanu.

Pe a fuafuaina se mamanu o le laufanua, e tatau ona amanaia e eseese ituaiga e sili ona fiafia i le penumbra, ma o ituaiga laʻau eseese e sili atu le la ma leai se tusi. E fautuaina foi le totoina o le rhododendron i tafatafa o vai vai, e aofia ai le vaitaele, faapea foi i tafatafa o le pito o auala ma vaipuna. E mafai ona totoina se laau vavae ese o le rhododendron i le ogatotonu o le moega fugalaau, e siomia e maʻa ma laau totino. E mafai ona avea le laʻau o paʻu o se mea lelei tele mo lenei laau susulu.

Saunia mo le taumalulu

Mo le faasaoina lelei o rhododendrons i le tau malulu e tatau ai ona fatuina tulaga talafeagai. Muamua e tatau ona e vaʻavaʻai aʻa o le vao ma se pa puipui o paʻu ma lau.

Ona e manaʻomia lea e fausia se fale faʻapitoa. Ina ia faia lenei mea, faʻapipiʻi se faʻavaa i le pito i luga o le laau ma ufiufi i se ata tifaga po o se tapoleni. Aveese le mamanu o le a mafai pe a uma ona faʻamafanafana le palapala.

Vitio: sauniuniga rhododendron mo le taumalulu

Maʻi ma faʻamaʻi

Talu ai ona o le ogalaau o loʻo i totonu o se nofoaga avanoa, o loʻo i ai se tulaga matautia o meaola faalafua ma faʻamaʻi.

Atonu o le ae naunau e aoao atili e uiga i auala e taulimaina ai faʻamaʻi ma meaola faalafua o rhododendrons.
Mafaufau i mea sili ona taatele:
  1. Spider mite I le avea ai ma se iniseti laitiiti, e teuina ai totonu o le laʻau o le laau ma lana upega tafailagi, fafaga i luga o lona sua. O se taunuuga, o laʻau ua pau. Ina ia foia lenei faafitauli, e mafai ona sulu le laau i ni sauniuniga e pei o le "Agravertin" poʻo le "Diazinon".
  2. Aphid Latou te gaoioi e tusa ai ma se fuafuaga faapena, naʻo o latou foliga vaaia e mafai ona mafua ai se mea malie, lea e mafai ona faʻaumatia ma le fesoasoani o fomaʻi.
    E te iloa? O le aganuu o le tuputupu ae o le rhododendron eseese e faalagolago i le atunuu o le tuputupu aʻe. O lea la, o fugalaau fugalaau ua totoina i Initia, ma i Iapani latou te fausia ai ni meaola mai vao.
  3. Mealybug O lenei iniseti e televave le faʻavaveina ma e aofia ai le laufanua atoa i le fugalaau paʻepaʻe. E faʻamamafa foi le sua, ma mafua ai ona mamae le laau. I lenei tulaga, e tatau ona vave togafitia le fale ma Karbofos.
  4. O le pusa. Lafoaʻi ona fuamoa, o le iniseti e mafua ai le faʻavasegaina o laulaau i lau. E mafai ona e faʻaaogaina le "Diazinon" e ala i le sasaina.

Afai e te siakiina pea le atinaʻeina o le laau, e mafai ona e maitauina le faʻaalia o lona maʻi. O lenei mea o le a faʻatagaina ai taimi talafeagai e faʻaumatia ai.

Mo le tele o fai togalaau, o le rhododendron Iapani o se laau e sili ona fiafia i ai, o le tausiga lea e le mafua ai ni faigata, ma o le vavao e fiafia i le mata. Ina ia tuputupu ae, e tatau ona e faamasani i tulafono faavae o le tausiga, ia pipii i le saʻo ma le vevela ile potu.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

1. E toetoe lava o rhododendrons uma e totogo i luga o laau mama o le tausaga talu ai, o lea e sili atu ai le fatuina o se puipui puipuia (e ui lava i loʻu manatu taua, rhododendrons (soo se) e le o se ituaiga sili ona lelei mo lenei mea, e sili atu le lelei i vaega) 2 e taua tele le penumbra mo rhododendrons (i lalo o palealii o vine vao, i luga o pine pine) Ina ia faia se ata lafoia, e sili ona taua mai le 12 i le 16 itula, e mafai ona totoina laau 3. E mafai ona totoina tagata totino ma se pulu ma masani ma i totonu tusa matua tele (i lalo o le 20 tausaga), ae o le auala sili laitiiti - optimally 3-7 tausaga.
Mikhalych
//www.vashsad.ua/forum/posts/1083/#post19

I le tausiga o Rhododendrons, o le eleʻele palapala ma le suavai e taua. Ae maise lava o talavou laiti, o le totoina o laau. E le mafai ona faʻatagaina sina faʻavasegaina vave o le eleele, faʻamalosia ile suavai faʻamamaina e tatau ona manaʻomia! I le vevela ma le vevela o le tau, e fiafia tele Rhododendron i le totoina, sili atu nai lo le timu poʻo le vaitafe, ina ia leai se alkaliniina o laʻau ma eleele.
telela
//www.vashsad.ua/forum/posts/1083/#post2