Laʻau

Fualaau o tamato i le fale

O fualaau ola maloloina o se vaega i le faamautinoaina o se seleselega tele o tamato. Ma talu ai ona e sili ona lauiloa i le faitau aofai o tagata, e ese mai i le tele o mea aoga, o se fuainumera tele o fualaau aina muamua ma suamalie, o le sao o le totoina o laau toto pepe o se mea e sili ona taua.


O le toʻatele o tagata nonofo i le mafanafana ona o le leai o se poto masani ma le malamalama talafeagai e masani lava ona faia ni mea sese pe a maua pe totoina fatu. O le aʻafiaga e afaina ai le atinaʻeina o laau totō ma atili fua mai.

Pe a faʻatau mai tagata matutua, e faigata tele ona iloilo ona uiga lelei. O le matagofie o le lanu lanumeamata e masani lava ona tupu ai se mafaufauga taufaasese. O tagata e filifili e toto tamato ma o latou lima latou te maua le avanoa e filifili tutoatasi ai fatu talafeagai.

Aso o le totoina o tamato mo fatu

Eseese o tamato ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • amataga vave - mai le 90 i le 100 aso;
  • afa o vaitau - mai le 110 i le 120 aso;
  • tuai ona matua - e oo atu i le 140 aso.

O le vaitaimi o le faʻamamaina o loʻo faʻaalia i luga o le afifiina. Ina ia fuafuaina le aso o le tulaʻi, faʻaopopo iai i le 10-15 aso. O lenei vaitau e talafeagai mo le fetuunaiga o aganuu. Pe a faia ni faʻatusatusaga, e tatau ona e taulai atu i fautuaga a le au fai togalaau ma fatuga fatu. A filifilia ni ituaiga eseese, e tatau ona e taulai atu i tulaga o le tau.

Aso mo nofoaga eseese

ItumaloTomato mo fanua tatalaTomato mo le fale kosi
Saute, North CaucasianO le ogatotonu o le taumalulu.O le faaiuga o Ianuari.
Belarus, Volga vaegaO le afa lona lua o Mati.Le amataga o le tautotogo.
Central, NorthwestO le faaiuga o Mati.O le ogatotonu o le masina muamua o le tautotogo.
UralO le amataga o Aperila.O le faaiuga o Mati.

Siberia ma Sasaʻe Mamao

O le isi mea taua o le aso faʻasaʻo. Ina ia ausia lelei le fugalaau, e tatau ai ona faʻatau fatu na totoina i le silia ma le 2 tausaga talu ai.

Sauniuni o eleele mo le luluina o fatu mo fatu

Tomato e le tupu lelei i eleele palapala. Ina ia faʻaitiitia le faʻamautuina o le pH, latou te faʻaopopo le lime, superphosphates poʻo fomaʻi faʻasaina. O togafitiga ile eleele e amata i le 7-10 aso ao le i totoina. O le eleele o loʻo faʻamaʻiina e le potassium i taimi uma. O le eleele e faʻaaoga mo le totoina o tamato e tatau ona faʻamafanafanaina. E mafai ona faia lenei mea i totonu o le ogaumu poʻo le fuʻa i totonu ole vai vai.

E fautuaina e le au poto le aoina o eleele mai se nofoaga o le a totoina ai ni fatu. O lenei mea o le a faafaigofieina ai le faagasologa o fetuunaiga. A faʻaaoga se mea e faʻatauina, e faʻatuai tele le faʻatulagaina o le gaosiga.

E tele filifiliga mo mea faʻafefiloi eleele, o loʻo i ai faʻatasi ia mea o loʻo taua i lalo:

  • peat, mullein, eleʻele;
  • uila vavalo, mullein, peat;
  • turf land, peat, humus.

O vaega faaopoopo e aofia ai: oneone oneone, uria, ammonium nitrate, potassium sulfate, superphosphate, salu, potassium chloride.

O le talosagaina o le faatauina o le eleele, e tatau ona e matauina nei faʻaaliga:

  • O le elemene autu i le faʻafefiloi palapala o le paʻu. O le tuufaatasiga e faʻaalia i le maualalo o le gaosiga ma le maualuga maualuga.
  • Ina ia ausia se taunuuga lelei, e tatau ona e faʻafefiloi le eleele na maua mai ma se meaʻai fua.
  • Ina ia faʻaitiitia le acidity, e mafai ona faʻaogaina le falaoamata maso poo le falaoamata o le dolomite.
  • E mafai ona faʻaaoga vave le kulimi poʻo le faʻamaʻi faʻamalositino aʻo lei totoina.

Fugalaau toto

I le taimi muamua, o le tamato ua totoina i totonu o se pusa laitiiti. A uma ona tuʻuina ia laau i ni ipu eseese. O le faʻatulagaga e faʻalagolago i manaʻoga patino o le tagata nofo i le mafanafana, avanoa avanoa ma le numera o fatu.


Seʻi oʻo i le faaiuga o le laasaga muamua, e mafai ona i ai pusa i pepa pepa na iai muamua le suasusu po o le susu. O le fatuina o se atigipusa e le tele se taimi e alu ai. A uma ona pikiina, e tatau ona tuʻuina totō i totonu o koneteina tetele. O le filifiliga pito sili ona lelei o le tele-siʻosiʻomaga potopoto. Faatasi ai ma o latou vaivaiga ua faʻamaonia ai le tau maualuga ma le manaʻomia mo se tele o avanoa avanoa. E le itiiti ifo i le 8 cm le loloto o ata.

Saunia o fatu mo le totoina

Ina ia maua se seleselega tele, o fatu e tatau ona elemene. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i se mea e tasi o le algorithm:

  • O fatu e tuʻuina i le susu.
  • Saunia se vaifofo vailaau. Mo le maua o le vai, 2.5 g o le konatela e masani ona ave ile tasi ipu malamalama vai.
  • Tuu fatu i totonu. Ua tuua ai o ia iina mo le afa itula (leai).
  • Laʻau tamato e fufulu ile vai inu.
  • Fai a latou faʻamago.

I le laasaga e sosoo ai, o totogo ua totoina totogo. Ina ia faia lenei mea, e tuʻuina i luga o se palama palama. I le avea ai o se tulaga, e mafai ona e faʻaaoga se sau sau masani. O fatu e tuʻuina i totonu o se pusa paʻu poʻo luga o se solo pepa. I soo se tulaga, e tatau ona puipuia mai le la susulu. Ina ia aloese mai le faamago, o le fatu e masani ona susu. O fatu e leʻi totogo e le fautuaina e totō.

Ina ia faʻaleleia le germination, e faʻaaogaina mea e faʻaleleia ai le ola (Epin, Zircon poʻo isi). Sook le fatu mo le 30 minute. O togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina (meli, aloe juice - 1 tsp mo le 200 g).

Totoina o togalaau i le fale

Pusa o tamato e masani lava ona tuʻuina i luga o le susulu. O se laulau i lalo o tulaga e ono le mafai ona galue. Afai e manaʻomia, e mafai ona e fausiaina fausaga ua faʻatautaia mo moli faʻaopoopo.

O fualaau e manaomia ai le fafagaina faifai pea, fafagaina, teuina, faʻamaʻalosi, ea lele. A maeʻa ona totō ile lauʻeleʻele, o le lisi o fua faʻataunuʻu e faaopoopo i luga o le mauga ma le fausiaina o se togavao.

Tulaga tuputupu ae

FactorTulaga
NofoagaO le windowsill e tatau ona i ai i saute, southwest or south-east.
MalamalamaA o totoina fatu i masina muamua o le tautotogo, latou te maua ai se aofaʻiga o ave o ultraviolet. Afai e le lava le malamalama, ia faʻaaoga foila, faʻata, lamepa o le lamepa, faʻaoga.
Tulaga o le vevelaI le popofou - i le 20 ° C, o le taimi atoa - mai le 18 i le 22 ° C. I le po, o le vevela e tatau ona maualalo tikeri.
FaʻasaE le tatau ona tele naua le vai. O le susulu tele o le susu o le a taitai atu ai i le suavai o le eleele, fesuiaiga o le aʻa, le atinae o maʻi fula. O fualaau e tatau ona faʻafeinu i le vai, o lona vevela e eseese mai le 25 i le 30 ° C. E tatau ona faʻataunuʻuina le faʻataʻitaʻiga pe a maeʻa le palapala. I tulaga mulimuli, o le fafaga e tatau ona faia i aso uma.
Laʻei pito siliE faʻaaogaina fualaʻau i le taimi. O le uluai laʻei pito i luga e faia aʻo lumanaʻi foliga o le laʻau muamua. O le lona lua e faia i le lua vaiaso talu ona maeʻa. O le faʻalavelave e aofia ai, ona o le tulaga o le eleele.

Totoina o laau

O lau lautusi muamua e ola i luga o le totoa pe a mavae le 7-10 aso. O le manaʻoga mo le pikiina e tulaʻi pe afai o le tagata nofo i le taumafanafana na totoina fatu e tele i totonu o le pusa e tasi. I le noatia ma le fai fuafua i tulaga talafeagai, e mafai ona lafoaia le uluaʻi filifili. Ole faʻatonuga lona lua ole lua vaiaso talu ona totoina. A o faagasolo le taimi, o loʻo totoina fualaau i totonu o ipu, e sili atu i le 200 ml. I lenei tulaga, ua taʻitaʻia i latou i se fua faʻatatau: e manaʻomia e le tasi laau le 1 lita o le palapala.

E faʻafeiloaʻi vaʻaia mai le tasi pusa i le isi ma le eleele. E feteenai ma talitonuga masani, o le tuiina o aʻa autu e matua faʻasaina. A leai, o le atinaʻeina o aganuu o le a tolopoina mo le tasi le vaiaso.

Afai e tuʻuina atu le fale i totonu o vaega laiti, o le a faʻaitiitia le tele o galuega.

Totoina o fatu

Faʻafetai i lenei metotia faʻatautaia, o tamato o le a sili atu ona faapalepale i aʻafiaga le lelei o suiga o le vevela, susulu o le la ma le malosi. O le faʻamalosi e amata i le 15 aso ao lei tupuina. O le vaalele muamua e le sili atu i le 2 itula. O le umi o taualumaga nei o loʻo faasolosolo malie lava. I le taimi mulimuli, o laau i totonu o fata e ave i fafo. I le vaitau lenei, o le maualuga o laau toto e tusa ma le 35 cm.

O le faʻalaʻeleina i luga o le eleele tatala o loʻo faia faʻataʻamilo i le amataga o Iuni, i totonu o le greenhouse i sina taimi muamua. I le taimi nei, o laumei mafiafia, lapoa lapopoa ua maea ona fausia i totonu o le tamato. E lua le faʻaaogaina o tekonolosi: tuʻuʻoi luga ma faʻasaga. O le metotia mulimuli e faʻaaogaina mo laau totō e iai aʻa malolosi. Aʻo leʻi oʻo i le vaʻa, e manaʻomia lou eli loloto. E momoli le toto i totonu ia i latou pe a uma ona faʻamamaina pits saunia. E tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 30 cm i le va o pana. Faatasi ai ma le fesoasoani a ia ituaiga fausaga o le faatelevaveina o le faasolosolo o faagasologa o tamato.

O faamai ma meaola faalafua o fualaau

Faʻasalaga lelei le totogo, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e laʻititi. O le mea lea, pe a aliali foliga, e tatau ona suʻeina le faʻatinoga mo galuega faʻatoaga.

Pest / maʻiFaailogaFaaleaogaina
Lanu uliuliPogisa ma le vevela o le aʻa, vave vave le tupu o le toto. E afua ona o le tele o vai malulu ma le totoina o laau.E leai se togafitiga, e tatau ona aveeseina laau totō e aʻafia. O le eleele mo le puipuiga e faʻamaligiina i se vaifofo o le pāmaʻi e masani ona faʻaaogaina. O totogo maloloina e totoina i eleele mama.
White spottingMalamalama i luga o laulaau laulaau. I le aluga o taimi, latou te pogisa.E faʻaaogaina fuamoa, o Ridomil Gold ma le paluga Bordeaux o loʻo i ai i latou.
Fusarium oeE sili atu le pogisa ma o le a le mafai ona faʻamalosia. Ua muta le ola ma le mamae o le laau. Laua le feusuaʻi ma pa'ū.E le mafai ona laveaiina ia laau mamaʻi. Ina ia puipuia atili le faaleagaina, o togavao e togafitia ma Fitosporin-M ma Trichodermin.
MoseE amata uma lava i le lanu paʻu o laulaʻau. Ona latou oti ai lea.Ua aveeseina laau toto. Mo le puipuiga, e manaʻomia se vaifofo urea (3%).
Brown suluO le mea muamua o le samasama. Mulimuli ane, o le laau ua mamae, ma ona laʻau ua mate.Faaaoga vailaau o loʻo i ai le 'apamemea. I le lisi o fualaau aupito sili ona aoga o le Bordeaux flu ma Hom.
ThripsO foliga e foliga mai o meaʻai e foliga mai i vaega o le vegetative.O fualaau e tatau ona sosolo i Fitoverm, Actellik ma le faʻasalaga.
AphidsFaʻaleagaina le vaega pito i lalo o laulaʻau.

Na lapatai mai le Susuga a Dachnik: mea sese pe a totoina fatu

O le totoina o tamato e le manaomia ai se tau taua tele. I le leai o se poto masani, o faafitauli nei e mafai ona tupu:

  • faʻateleina o le faʻaopoopoga o totogo - le lava le la o le la;
  • lapisi lapoa o fualaau aina - lulu suamalie;
  • faaitiitia le tuputupu ae o laau - eseesega o le vevela;
  • sui i le paolo o laulaau - vevela oona, malamalama leaga;
  • televave vave ma le oti - televave pe le lava le susu.

Ina ia totoina tamato, e tatau ona i ai i le tagata nofo i le mafanafana ni tomai masani.

A o lei totoina, e tatau ona ave le tausiga e uiga i le nofoaga ma fatu. A e faʻatau sau laau, e tatau ona e gauai atu i le setete o le aʻa. I lalo o tulafono uma ma manaoga, o tomato fou o le a faʻaalia i le laulau i le faaiuga o Iuni.