Fua o le gaosiga

Vaega o le galueaina o le Hypericum i le atunuu

Talu ai nei, e toʻatele tagata o loʻo taumafai e sui fomu masani ma inisiua mo togafitiga ma le fesoasoani o togafitiga. O se tasi o togafitiga sili ona faamaloloina o le St. John's wort, ua faatupulaia le faatupulaia e tagata o le taumafanafana. St. John's wort e le lelei ma e tusa lava pe itiiti le tausiga e mafai ona maua se seleselega lelei.

Faʻamatalaga

O le Hypericum ua lauiloa mo ona fale faamalolo mo se taimi umi. O se igoa ese o lenei laau e mafua mai i le mea moni o lona faʻaaogaina i meaai e herbivores e mafua ai maʻi, vaivaiga ma e oʻo lava i faʻamaʻi manu. O lenei mutia o se mea taua, i fafo, o lenei aganuu e pei o se tamai laau ma fugalaau samasama, lea e mafai ona nofo toatasi pe aoina i ni mea e le lelei.

Saienisi e iloa le tele o ituaiga o vailaʻau o lenei togavao, o le mea sili ona masani ai St. John's wort tree, masani, lanu, paʻu ma le vili. Talu mai aso anamua, ua seleseleina e tagata lenei togavao faʻamalolo i laufanua ma fanua, vaomatua ma luga o auala.

E taua! O le vaovao ei ai le pigmenti mumu - hypericin, lea e matua faateleina ai le lagona o le paʻu i le sunlight ultraviolet.

O fea e totō ai St. John's wort

St. John's wort - o le aganuu e matua mataʻutia, o le nofoaga mo lona tulaueleele, filifilia e fuafua i uiga o le laufanua o lo latou fanua. E le talafeagai le vavaeina o moega sili ona lelei mo lenei seleselega, mo lenei mafuaʻaga o le a faia ai ni faʻaogaina o fanua faʻatasi ai ma se tulaga lelei o le malamalama o le la.

E sili ona lelei le totoina o lenei laau faamalo i totonu o se moega fugalaau; o le St. John's wort e matua taua lava, o le totoina ma le tausiga lea e le ese tele mai gaoioiga tutusa mo fugalaau.

Tagata e manaʻomia

O le filifiliga sili mo le tulaʻiina o vaega ia e le lelei, ae o nai tagata e mafai ona gafatia lenei mea manaia. E tupu lelei le vaovao pe a maeʻa ona faʻaleleia lelei fua o fualaau aina ma fua o le taumalulu, vavave.

Nofoaga ma moli

O lenei togafiti togafitiga e fiafia i le la, o le mea lea mo le totoina o se seleselega, e tatau ona tuuina atu le avanoa e tatala ai nofoaga - e mafai ona avea o se moega fugalaau po o se nofoaga o se tamai fale. Le leaga le tupuina o aganuu ma i le va o laina o togalaau laiti. I se tulaga aoao, mo lenei tulaga talafeagai soʻo se fasi fanua, faʻamamaina vao ma maua ai se laasaga lelei o le malamalama masani.

Soo

St. John's wort e le fiafia i le omea ma le alumina, suauu ma eleele alkaline, o lenei aganuu sili ona lagona i le eleele lanu uliuli ma oneone palapala.

O le aganuu e olaola lelei i eleele lamolemole, o le fiafia e tuʻuina i le meaʻai - 4-5 kilokalama o le humus i sikuea mita, e mafai ona faʻaaogaina le fugalaʻau i le taimi ma pe a uma ona eli le palapala. E mafai ona e faʻavasegaina le eleele i le faapalaga poo le faapalaga solo i le fua faatatau o le 2-3 kilokalama i sikuea mita. O fomaʻi faʻamaʻi faʻamalosi e tumu i le suka, fuamosa ma le potassium e talafeagai foi.

E te iloa? O le igoa Latina Nurericum e faauigaina o "i totonu o le heathers", ma o le masani masani o le Nurericum perforatum, lea e foliga mai o se lua, o loo faamatalaina e tamai togitogi i luga o lau, lea e mafai ona vaaia e ala i le tilotilo atu ia i latou e ala i le susulu o le la.

Lauina o fatu

O le tuputupu ae o le Hypericum, e pei o le tele o isi laau, e sau mai fatu. O fatu e laʻitiiti lava, 3-4 kilomalama e lava e lulu ai se hectare atoa. O le luluina o le St. John's wort ua fautuaina mo le taumalulu po o le amataga o le tautotogo.

E taua le faatumauina o se mamao mamao i le lautele o le 40-45 cm, o fatu e amataina i luga ole maualuga, e aunoa ma le teuteuina. Afai e te totoina le St. John's wort i le tautotogo, ona tatau lea ona tuuina atu i fatu ua uma ona totoina, o le totoina o le fatu e fai ma fatu mamago. E le o se faafitauli i le faatauina o fatu i le taimi nei, e mafai ona faia i faleoloa faapitoa, i maketi, i falemaʻi ma luga o luga ole Initaneti.

Matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i le lisi o togalaau togafitiga: aʻa auro, lanumoana lanumoana, ginseng, colony crerested, comfrey, kalaupapa.
E sili atu le lelei o taunuuga e maua e ala i le taumaluluina o fualaʻau - o fatu o loʻo sosolo i luga o le eleele e le fefefe i faʻamaʻi, maua ai se aʻa sili atu ona malosi ma maua ai se fua tele.

Pe a faʻasese (tausia umi o fatu), e manaʻomia le faʻafefiloi o le fatu i le oneone, tu i le malulu mo le 2-3 masina, ma aʻo lei luluina i le eleele, faʻagogo i se tulaga mataga.

E taua! O St. John's Wort e mauoa i vitamini C, o loʻo iai carotene, o suauu ma tannins e manaʻomia, o vailaau oona. O vailaʻau faʻainisinia e faʻaaogaina i aʻafiaga o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, faʻamalosi ma mea faʻasolosolo, faʻaleleia le faʻafouina o le tino ma le faʻamalolo vave o manuʻa. I totonu o le fanua, ua taʻua lenei laau o le "fofo mo le 99 faamaʻi."

Tausia o mea totō

O fatu e amata ona tupu i le vevela o le 5-6 ° C, o le vevela aupito lelei mo lenei aganuu e 20-25 ° C. E taua tele le tausia lelei o fualaau i le amataga, ao le o le a le malosi malosi ia laau, aemaise le tausiga mataala i le masina muamua pe a uma le germination mai le eleele.

E te iloa? E i ai tulaga pe a fesoasoani St. John's wort e laveaʻi tagata i le susunuina o le 2/3 o le tino.

Faʻasa

O laau toto e tatau ona faʻafeinu, aemaise lava pe a faʻataʻotoina i vaʻa vevela ma vevela. O le faʻafefe o le vai e fesoasoani e faʻaitiitia ai tau. E taua tele le taofia o mataupu o le tele o le palapala ile palapala, o St. John's wort e le fiafia i ai.

Laʻei pito sili

Ina ia lelei le seleselega, ua lava lea e sauniuni ai le eleele aʻo leʻi totoina, o lenei fualaau aina e le manaʻomia se faʻalaʻau atili. Ae afai ei ai se manaʻoga e maua se seleselega sili ona lelei, ona mafai lea ona e fafagaina lenei vaovalaʻau faʻamalolo, aua o le nitroammophoshka e sili ona lelei - o le mea lea e tatau ona tuʻuina i le eleele ile 8 g i le 1 sq. Km. m. O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻaleleia o le eleele o le amataga o le tautotogo, i le taimi nei e le tatau ona i ai ni fugalaau a le St. John.

E te iloa? Hypericum o se tasi lea o vailaau faʻamalosi sili ona aoga. O le laau o loʻo iai meaola ascorbic ma nicotinic, saponins ma carotene, leyl alcohol ma sugars, tocopherol ma hypericin, phytoncides ma le suauu taua. O le tele naua o vailaau faafomai e mafai ai ona faʻaaogaina lenei vailaʻau faʻasaina i le lautele. O le mafuaaga lea na faʻaaogaina ai le St. John's wort o se antibacterial ma le antiseptic, analgesic ma le toe faʻafouina, diuretic ma astringent mo le tele o seneturi.

Faʻaleleia eleele ma veleina

E taua tele le taulimaina o vao leaga i le taimi (e mafai ona latou faʻamalo le fuʻa), vela ma tatala le vavae, toe fai nei gaioiga e tatau ai. E tele taimi e le tatau ai ona selesele vao vao, a leai e mafai ona e faaleagaina le aʻa o le laau, lea e atagia ai le lelei ma le tele o le fua.

Seleseleina

O le taimi o le seleselega o le faaiuga o Iuni - amataga o Iulai, i le taimi nei i luga o le hypericum le fuainumera maualuga o fugalaau.

Laʻau e tupu mai i pulupulu, laulaʻau ma fugalaau e le sili atu ma le 30 cm le umi o le a fetaui lelei ma le avanoa. Fufulu le mutia i le vevela o 20-35 °Faatasi ai ma se paolo, lelei le vaʻaia. O le tuputupu ae o le Hypericum ua avea ma se fiafiaga sili ona lauiloa i le tele o tagata nofoa o le mafanafana ma tagata e ona fale fale - o le mea moni o le natura o le natura o le a atili ai ona faigata ona maua lenei togalaau.

O le filifiliga e lulu lenei fua i totonu o lou tuafale e matua saʻo ma manumalo, ma le itiiti ifo o taumafaiga, o le ae mauaina se seleselega lelei o lenei togafitiga.