Fua o le gaosiga

Ratibide (sombrero): tulaʻi ma tausi

Lafoaʻi fugalaau fugalaau ma moega o fugalaau i le dacha, e manatu tagata taʻitasi i mea e toto i nei nofoaga. O le mea e sili ona fiafia i ai muamua, e tuʻuina atu i fugalaau e le lelei, e le faʻafefe i tulaga o le tau ma le tuua. O se tasi o nei laau toto o le ratibida (Mexican hat), ma o le a matou talanoa e uiga i lona galueaiina i lenei tusiga.

Faamatalaga faʻamalosi

Faletalimalo Ratibide - sui o le aiga Compositae. O le laʻau o le vao ua faia e se tamai vao, e oo i le 0.6 mita le maualuga. Ua totoina e le laau le aʻa o le ituaiga autu ma nisi auala. O laulaau e lauiloa foi, lanu-lanumeamata, totoina i tua, vaapiapi, e oo i le 15 cm. O se sombrero fuga i le faaiuga o Iuni, e masani ona fuga mo le tusa ma le lua masina, i lalo o tulaga lelei e mafai ona fuga mai ia Oketopa e aofia ai. E tatau ona maitauina atonu e le vave totogo le laau, ae na o le tausaga lona lua pe a uma ona lulu. Telefoni i lalo e oʻo i le 8 centimita le lautele ma se mea e le masani ai. O loʻo i ai le foliga o se paʻu, e maualuga i luga aʻe o petals, e ufiufi i tamai, muamua lanu meamata, ma ao fua mai fugalaau lanu samasama e felelei solo aʻo fufulu fatu.

O le aiga Asteraceae mafai foi ona aofia ai laau pei o le: Osteospermum, doronicum, rudbeckia, Daisy, venidium, helenium, gelihrizum, endive, brahikomu, ageratum, tsiniyu, chamomile, Echinops Sphaerocephalus, Arctium tomentosum, Ligularia przewalskii, susu laau tuitui, artichoke ma H. ​​arenarium .
O petals e mafai ona valiina i le tele o lanu mūmū: o le uʻamea uliuli, paʻu paʻu, lanu viole; atonu o le lanu o sukalati, i luga o le pito o petals ei ai se faavaa lanu samasama. O fua e amataina ia Oketopa. O le malosi o le ratibida i tulaga masani e maua mai i le totoina o le tagata lava ia, pau i le eleele, o fatu e tumau i totonu o le palapala ma tuuina atu ni fanau aoga.

Faasalalau

O le lauʻeleʻele o le pulou Mekisiko o Amerika i Matu, o le itu o tufatufaina atu mai teritori i saute o Mekisiko e ala atu i sisifo o le Amerika i matu o Kanata. O le le mautonu i le tuputupu ae o tulaga o le ratibida e tupu i luga o mauga ma laufanua valevalenoa, i togavao. I tafatafa o se tagata, o se fugalaau e mafai ona nofo latalata ane i auala pisapisao, i luga o nofoa afi, i vaomatua, ma fale.

E te iloa? O le tagata masani o Samuel Rafinesq, o le na mauaina le ratibid, na faia se saofaga taua e le gata i le suesueina o le fugalaau ma manu o le konetineta, ae faapea foi i le suesueina o le aganuu ma le olaga o tagata anamua o North American. O lana galuega na fesoasoani i le suʻesuʻeina o tusitusiga a tagata Mayan.

Faʻaaogaina i le togalaau ma le faʻasologa o laufanua

O le tele o talosaga i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e le o se mea itiiti:

  • fugalaau fugalaau;
  • rabatki;
  • sopoia auala o togalaau;
  • faʻafefiloi;
  • laʻau;
  • i totonu o pusa;
  • i totonu o togalaau ua vaneina.
Faatasi ai ma lona fugalaau susulu, ma i luma atu o le lau o le vao e mafai ona teuteuina soo se tulimanu mataga o le togalaau. O le a toe faaolaolaina le mutia o meaʻai teuteu i lanu, avea o se pa matagofie tele le maualuga o le maualuga, teuteu se fugalaau i se vaega poʻo se fatuga tasi. I totonu o le togalaau, o le ratibid e maua ai le tele o aogā e ala i le tosoina o iniseti elemene. O fugalaau fugalaau e pei o se pulou Mexico ma mo se taimi uumi i totonu o se fugalaau - e oo atu i le sefulu aso, i se faaopoopoga, e faasaʻo lelei ai le foliga i le veveti taumalulu. O le Sombrero e manuia lelei ma ona tuaoi:

  • rudbeckia;
  • Echinacea;
  • yarrow;
  • aster;
  • coriopsis;
  • faʻanoanoa.

Toto ma tausi i le fale

O le tausiga o se laau o le galue o le a le faia, o le tulaga autu mo lona atinaʻe o le muamua filifilia le nofoaga saʻo ma saunia le saite.

Filifilia se nofoaga e tulaueleele ai

E manaʻomia e se pulou Mekisiko le susulu o le la i le itiiti ifo i le afa aso, e faʻafefeina sina ata. O le malosi o le ratibida e matua ofoofogia lava: o le mataʻutia o le lamala, o le malulu (faʻatasi ai ma fulufulu toe foʻi mai), e le fefefe i le vevela, e ola e tusa lava pe lolovaia i vai faʻafefe, manumalo e leai se malutaga. E matala le togalaau, susulu, ma le loloto o le suavai.

Faitau foi e uiga i ituaiga lanu e le masani ai e pei o: sundew, uptuynia, passionflower, sunpenthes, hoya, vallota, camellia ma amorphophallus.

Sola ma le faʻapala

Mo laau totō e talafeagai ma laufanua oneone po o le oneone, malamalama, vaʻavaʻai, meaʻai. Afai i luga o le nofoaga o le mamafa o palapala palapala, ua saunia i le tautoulu: latou teli i luga, susunu falaoamata ma le oneone. O le sombrero e le fefe i nisi o saliniina eleele, ae o le acidity sili ona lelei e 6.6-7.8 pH.

E taua! Faatasi ai ma le faʻamaʻiina, ia fautuaina e aua nei faʻaalu, pe a le o le a lafoina e le laau lona malosi atoa e fausia ai se lanu meamata ae le o le fuga.
E lava le fafagaina i le vaitaimi o le tuputupu ae ma le taimi lona lua i le taimi o le fetogiina o le fatu.

Lafoa ma le susu

E le manaomia e le pulou Mekisiko le faʻafeinu, e lava le timu masani. I tulaga tulaga ese, e manaʻomia le faʻafefeina o le lāmala. Ratibide e le fiafia i le sili atu o le susu e leai i le aʻa, e le o le lanu lanumeamata. E te manaʻomia le vai i le aʻa, ona vaʻaia lea ole eleele.

Echinacea - le aoga ma le auala e ola ai i se moega fugalaau.

Tofiga

O Ratibide e maua i ni auala se tolu:

  • fatu;
  • toso;
  • vaevaega o le vao.

Fatuina fatu

Lauina o laau na faia i le amataga o Fepuari. Muamua fatu mo le tusa ma se masina na teuina i le malulu (i luga o le faitotoa o le pusaaisa). Talu ai e le fiafia le ratibida i le gaosiga, e sili atu ona toto vave i totonu o ipu taʻitasi. E faʻamamaina le eleele aʻo leʻi luluina, e tuʻuina fualaʻau i luga o se faamalama malamalama, i lalo o le ata. O le a seʻi oʻo i le 14 aso.

Lauina o fatu ile laufanua

I totonu o le itu i saute, o fatu e totoina i fanua tatala i Mati, i le itu i mātū - i le sefulu tausaga muamua o Aperila. E fautuaina e eli i luga le fasi fanua, taoto i lalo ile 2 cm le loloto ma mamao atu i le 30 cm le tasi mai le isi. Taʻafia fualaʻau i le eleele, e pei o le siamaina o laau vaivai vaivai, aveeseina le totoina.

Laʻau

I le faʻamuamua, o le liliuina o le sombreros e masani lava ona le faʻaaogaina, e sili atu ona faigofie le faʻapipiʻi e fatu. Mo lenei metotia, o loʻo vavae ese mai se laau e lua-tausaga le matua, o le tipi e oʻo i le 7 centimita le umi. Faʻapipiʻi loa i le eleele i se nofoaga tumau, e lafi mo se taimi e faʻamaina ai se fale kesi.

Vaeluaina o vao

O le vaevaega o le vao e na o fugalaau olaola e mafai ona toe faʻaleleia ai le togavao, talu ai o le tino o le ratibida e matua leaga lava, ma atonu e le faʻavaeina pe a uma le vaevaega. I le gasologa o le faagasologa, latou te taumafai e vavae ese vaega o le laau i le sao e mafai ai ina ia mafai ai ona faʻasaoina faiga faʻavae.

E taua! Pe a eliina se togavao mo le vavaeese, e le luluina le eleele mai le eleele, ma faateleina ai le avanoa e ola ai le laau.

Fatuina fatu

O le aoina o fatu e amata mai i le faaiuga o Oketopa, e tatau ona e tilotilo i le lanu o pusa: pulu paʻu, pogisa uliuli, mago i le paʻi. O pusa e tipi lelei, malepe i luga o se laupepa poʻo se fasi ie. O mea e maua ai ua faʻavasega mai lapisi otaota, teuina i taga pepa i se mea matutu, pouliuli.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

Taofi mai na laau e le o paʻi i ai se meaola faalafua po o faamai. I le tulaga o le le mataituina o le tausiga, e pei o le suʻeina, e mafai ona paʻu ma le paʻu o le paʻu o fugalaau fugalaau, ma faʻaleagaina ai le aphid.

Totoina o le acacia, vatochnik, muraiu, ma hamedoreu mai fatu.

Ina ia aloese mai lenei mea, ave ni togafitiga:

  1. A o lei totoina, ia faamamaina ma le faaeteete le nofoaga mai togi.
  2. Vai vai pe a tatau ai.
  3. Pe a faʻatusatusa le fatịlaʻau i fua faatatau o le vevela.
  4. A o faagasolo le vaitau, o loʻo fafagaina i latou i se faʻalavelave o le potassium ma le phosphorus, lea e faʻatele ai le tetee.
  5. Le puipuia o le palapala mulch peat.
  6. Faʻafoe togafitiga Bordeaux vai tasi le pasene.
E te iloa? Initia Amerika i Matu sa faʻaaogaina le lauti ratibida mo togafitiga faafomaʻi. O le vai inu na fesoasoani e faʻamalolo ai le tiga o le manava, ulu o le ulu, fiva ma le fiva.
E leai se masalosalo o le Ratibide o se teuteuga o le togalaau mo le vaitau atoa o le tau mafanafana, aua e teuteuina uma lau laʻau ma le laʻau. E le afaina, e umi ona fuga ma e lelei i fagu fou ma malogo.

Vitio: ratibida sombrero fugalaau

Faʻamatalaga mai le upega tafailagi

O le faʻasalaga e le faʻapitoa ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, e lelei e aunoa ma ni ofu. Faʻatasi ai ma le tele o faʻamaʻi, e mafai ona gaosia le lanu meamata ma faaitiitia le fugalaau. Na te mauaina mea uma e tatau ai mai le loloto o le eleele faʻafetai i se atinaʻe ua atiaʻe. Ua vave le ola o le laau, ua galo le malosi o le laau pe a mavae le 4-5 tausaga. Ina ia toe faʻaleleia le vao, faʻaaoga fualaau fou, poʻo le sili atu ona vaevae ma vaeluaina. O le Ratibide e pipii lelei ma isi laau totō. E mafai ona faʻaaoga i le rabatka, fugalaau fugalaau tetele, puipui ma le teuteuina o fale le fiafia. I le vaitau o le vavalalata e tosina atu iniseti. Fugalaau i luga o laʻau umi e fetaui lelei mo fugalaau ma le faʻamago.
Sakura
//fialka.tomsk.ru/forum/viewtopic.php?p=423980&sid=2f6263281a4e36092147879ffa8eb319#p423980

Ratibide poʻo le pulou Mekisiko. Igoa o le Botani: Ratibida columnifera. Isi igoa: pulou Mexico. Synonyms: Lepachus columnifera, Rudbeckia columnifera. Fua o le inflorescence: samasama, mumu, paʻu. Tausaga o le fugalaau: mai le amataga o le taumafanafana i le autumn. La: le la atoa. Soʻo: moli, matutu, faʻaleleia lelei. I totonu o nofoaga tutotonu latou te ola ai i se eleele e tumu i le maʻa, ae latou te fetaui lelei i isi eleele. Faʻafitauli i tulaga tau fetolofi: o le vailaʻau e puipuia mai le lamala ma le malulu. Maea: 80-120 cm O le uiga iloga o le laau o le paʻu uliuli lea o le ulu, lea e sili atu i luga o petals lalo ifo i le 3 cm le umi. O nisi ituaiga e tutusa lelei ma le orebeckia ma le echinacea, ae na o le umi e sili atu ma sili atu ona fetaui. O togalaau toto e tupu tele le ratibidae. E matua fuga mai i le malosi o le toto. E tasi le vao e mafai ona fatuina le selau o fugalaau e fuga mai mo se taimi umi. O laʻau e lanumoana, lanu. O le fugalaau e amata mai i le tautotogo o le tautotogo ia Iulai, ae afai e faʻainu vai, e faʻaauau pea ia Aokuso ma Setema. Fugalaau e lelei mo le tipi ma e mafai ona tu i totonu o se fagu mo le tusa o le vaiaso.
Tanju
//fialka.tomsk.ru/forum/viewtopic.php?p=290618#p290618