Laʻau

E faʻapefea ma le taimi e toto ai le pepa, faʻatupulaia tulafono

O le pi o se ituaiga o laau o le herbaceous annual i le family nightshade. O lo latou atunuu o Amerika ma le vailaʻau. Le igoa Latina Capsicum e sau mai foliga o le fetus i le tulaga o se ato. E tele isi: tala o le tausaga, paprika. E i ai ituaiga eseese o mea leaga ma suamalie, mo se faataitaiga, Bulgarian.

Pepa: Taua e uiga i le tuputupu ae

O le totoina o pepa, aemaise lava i nofoaga ma le malulu, e manaʻomia ai se auala faʻaeteete ma le faʻatinoina. O lenei togavao i saute e fiafia tele i le vevela ma i le vaeluagalemu e mafai ona e maua le fualaau masani i le tele o taimi i totonu o le kiona. O se mea taua o itula o le ao, e tatau ona le itiiti ifo i le 12 itula. O lenei tulaga o le a fesoasoani ia maua nisi fualaau aina i le amataga.

Filifiliga o le pepa

O le filifiliga o le fesuisuiai mo le galueaiina e tatau ona faavae e le gata i le tofo o le fua, ae faapena foi i lo latou faamoemoega. Afai o le pepa ua fuafuaina e faʻauluina le fou, ona lelei ai lea o fua lapopoa ma puipui malulu. Mo vaitau o le taumalulu, e sili atu le filifilia o mea laiti ma le tele.

O le isi faʻaaliga o le sone tulaʻi aʻe. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le Urals ma le fesoasoani a le au faʻamatalaga o aso nei: ituaiga eseese o ata tifaga ma polycarbonate, e mafai ona ausia fua maualuga. Tuputupu ae e oʻo lava i ituaiga tuai o filifiliga mai fafo. Ae ui i lea, e sili atu le filifilia vave ma le ogatotonu o le vaitau. Laʻau laʻititi e talafeagai mo le maualuga i itulagi malulu.

Ina ia taulima uiga o ituaiga taitasi ma fuafua le filifiliga, o le a fesoasoani le laulau:

UlutalaTafaʻi aso (aso)Maea (cm) /

Pauna (g)

Faʻapitoa
AtlantMuamua, 100-110.70-75.

180-200.

Faʻamau, se fuainumera tele o fua.
O le suka suka80.

70-95.

Lanu uliuli lanu uliuli.
Winnie le pooh25-30.

50-70.

O le gaosiga e leʻo faʻalagolago i tulaga tau.
HerculesTausaga ogatotonu, 130-140.75-80.

220-300.

Lelei tele mo le faʻamaʻiina ma le gaosiga.
AuroTausaga ogatotonu, 115-120.30.

110-180.

Tulaga maualuga.
GladiatorIʻuga, 150.40-55.

160-350.

Tetee atu i le tele o faʻamaʻi.
ErmakMuamua, 95.35-45.

53-70.

FaʻailoaTuai, 110.70-90.

60-130.

Toa suamalie.
Kalefonia MiracleVaʻa amata, 100-130.70-80.

80-160.

E talafeagai mo le fou ma soo se ituaiga o kuka.
AphroditeLaititi vave, 110-115.80-85.

170-220.

Tamaloa gaʻoTausaga ogatotonu, 115-118.50-55.

130-200.

Le fiafia i le alu.
BeladonnaToto amata, 55-60.60-80.

120-170.

E tupu i luga o le laufanua ma lalo o le ata tifaga.
Ulumatua a SiberiaTausaga ogatotonu, 100-110.

40-45.

50-55.

Pe a totoina ituaiga eseese eseese, e taua le totoina i nofoaga mamao o le togalaau pe vaevae foi i isi meaʻai maualuga, e pei o tamato poo sana. E mafua ona o le vave faʻafeiloaʻi o pollen mai nisi vao i isi.

Tuputupuina o laau

I le itu i saute, e lelei tele le totoina o fatu i le afa lona lua o Ianuari. I vaipanoa o loʻo i ai le timuga malulu, o le vave faʻavaveina o le a faʻagesegeseina ai le atinaʻeina o vao ma le faʻavaeina o le ovary. A uma mea uma, o lau muamua o le a ola ae na o le oʻo mai o le la. O le vaitaimi sili ona lelei mo itulagi i matu o Fepuari.

A o leʻi lūlū fatu fatu, e tatau ona e sauni muamua:

  • Tausia togafitiga faʻatasi ma se vaifofo o le manganese poʻo le 1% iodine mo le 30 minute ma fufulu.
  • Taofi mo le 20 minute i le vai i le vevela o +53 ° C. O le isi auala e sosolo ai se fatu i se fofo o Epin-faaopoopo.
  • Faʻasaga i totonu o pusa ma tuʻu ai e faʻafefete i se nofoaga mafanafana, e mafai ona e ufiufi i se ie susū.

O nei manipisi uma o le a faʻatagaina oe e maua ai le ola vave i totonu o le 2-3 aso.

O le isi laasaga o le faʻafefiloi o eleele elemene mai le oneone, eleele ma humus i le fua faatatau o le 1: 1: 2. O se filifiliga sili ona faigofie o le faʻafefiloi lea o se vaega o le peat ma le eleele na ave i luga o se moega. I lenei tulaga, o le faʻapalapalaina i vai inu poʻo se vailaau mālūlū mālūlū o le potassium i taimi uma e faʻatagaina. O se faʻaopoopoga lelei o le a maunu, i le 1 kilokalama o le meaʻai 1 tbsp. l poo le fua faatatau o le 1:15.

O le loloto lelei mo fatu e 1-1.5 cm, o le faia i totonu o le eleele e faigofie i se fasi laau poʻo le tua o se penitala. Laʻau laʻitiiti e le faʻafeiloaʻi le pikiina, latou te vaivai aʻa, o lea e fautuaina ai e vave totoina i le paʻu poʻo ipu palasitisi i le taimi. O le maualuga e 8-10 cm, e sili atu le le faia ni pusa lapoa, o le a taofia ai le tuputupu aʻe o laau toto. O nisi tagata e faaaoga fualaau faapitoa mo lenei faamoemoe, e mafai ona faʻatau i le faleoloa ma paluga.

Afai o le filifiliga e faia mo se laulau lautele, o le mamao i le va o lua ma fatu o loʻo faʻapipiʻi i totonu o le 3-5 cm. A maeʻa le tuʻuina ma faʻafetaʻi ile eleele ile pito i luga, e tatau ona faʻafeinu le mea totō. Ina ia faʻavaveina le germination, e te manaʻomia le aʻafiaga o se kiona, mo lenei, tuʻu le polyethylene i luga. A maeʻa foliga o fualaau, e tatau ona vaʻaia fale, a leai o le a totogo fua ma e vaivai.

E le tatau ona galo ia i tatou le sootaga i le va o le vevela ma le taimi o foliga vaaia o totogo: i maualuga maualuga + 36 ... +40 ° C, o le a le totoina fatu. Afai e pa'ū le vevela i lalo ifo o le +19 ° C, o le mea e totoina ai o le a pala.

Lafoga (° C)Fatuina o fatu (aso)
+28… +326-7
+25… +2714-15
+2220

A maeʻa le totoina o fualaau aina, mea lelei o le tau vevela: i le ao + 26 ... +28 ° C, ma i le po + 10 ... +15 ° C.

O le faʻasalalau e masani lava, i le 1-2 aso, i le taeao po o le afiafi. O le eleele e tatau ona susu sina susu. Suavai, aemaise i le taimi muamua, e mafanafana + 25 ... 30 ° C. O nisi taimi, mo le sili atu o le maua o le okesene, e tatau ona tatala le eleele i le loloto o le 5-6 cm.

I le vaitau o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o fualaau aina, 3 laʻei pito i luga e manaʻomia:

  • 14 aso talu ona aliali mai muamua fualaau: 1 tbsp. l urea mo le 10 lita.
  • O le lona lua o loʻo faʻalauiloaina i le 2-3 vaiaso.
  • I nai aso aʻo lumanaʻi le totoina i se nofoaga tumau.

O le tuputupu aʻe e ala i le lūlūina o fatu i le laufanua, e oʻo lava i le itu i saute, e le faʻaaogaina ona o le faʻalosolo le tuputupu ae ma le vaivai ma le faʻaaogaina o fualaau aina.

O se isi auala e le masani ai o loʻo ola aʻe fatu i se galu. O le igoa na mafua mai i le manifinifi o le polypropylene lanu na faapipiiina i foliga o se siʻosiʻumi 15-18 cm le lautele I luga o lenei mea o le eleele poʻo se paluga o meaʻai ma fatu fatu na tuʻuina i luga o se solo malulu.

Tuputupu ae i totonu o se fale laufanua poʻo le palapala

O le pi o se mea i saute, alofa i se mafanafana o le tau ma le maualuga o le vevela. O le mea lea, mo nofoaga malulu, e sili ona lelei le totoina o lenei fualaau aina i totonu o le kiona. O loʻo iai le avanoa e fatuina ai tulaga lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻe, faʻapea foʻi ma le tele o fua. O tulafono faʻapitoa tausi e talitutusa mo le faʻaaogaina o totonu ma fafo.

Totoina o le pepa i totonu o se kati

E mafai ona e totoina fatu laau i totonu o se ata tifaga poʻo se fale kiona. Polycarbonate plastic ua faamaonia lona atoatoa, umi, malamalama lelei le felafolafoaʻiina, ma le mafia ai o le vevela.

O aso mo le totoina o le pepa i totonu o se fale laufanua e tusa ai ma le kalena lunata 2019 - Me 14-16, Iuni 6.

O tulaga autu mo le alualu i luma o le tuputupu ae o laau i totonu o eleele puipuia o:

  • Laʻau suamalie e maua ai le suamalie ma le pH 6-7 siosiomaga.
  • O le tele o le malamalama, o lenei mea e matua aafia ai le fuaina. Laʻau mama ma mamao tele i le va o vao.
  • Lautele aupito maualuga: + 23 ... +26 ° C.
  • Faʻamamafanafana le faʻamamafana 70-75%.

Faʻatoʻa totoina le pepa

Aso mo le totoina o pepa i totonu o le eleele tatala e tusa ai ma le kalena lunar 2019 - Iuni 11-12.

O le manuia i le mauaina o le seleselega o lenei seleselega e faalagolago i le filifilia o le saite. E tatau ona avea ma moega ma le lava la ma le puipuiga.

E sili ona lelei le totoina o pepa pe a uma le kapeti, pi poo kukama. Afai i lenei nofoaga ua tupu le vaitau mulimuli: tamato, pateta ma le isalaʻelu, ona tatau lea ona e filifilia se tasi ona o siama gasegase ma meaola faalafua e puipuia ile eleele.

Sauniuniga o le eleele ua filifilia e amata i le tautoulu. E tatau ona aveese vao leaga, o vaega o totoe o isi laau toto ma eli i luga le eleele. A maeʻa, ia faʻamafanafana:

  • lua superphosphate 50 g;
  • ash 70-75 g;
  • humus 5-10 kg;
  • i le tautotogo - faʻalavelave faʻalavelave.

A o lei totoina ia Me, o le eleele e manaʻomia ona tatala ma faʻagasolo sina mea itiiti. O isi tulafono tausi e tutusa ma fautuaga mo greenhouses.

Pe a fesiitaiina laau laiti i le palapala, e tatau ona faia ma le faaeteete le totoina o laau ina ia le faaleagaina ai aʻa aʻa. E sili atu le ave o se togavao i fafo o le fagu ma se paluga eleele. O le loloto o le lua e tutusa ma le maualuga o le ulo o loʻo tupu ai le pepa. O le mamao i le va o laau e tatau ona 30-40 cm, e mafai ona e faia laina poʻo nofoaga i totonu o se siaki siaki. E tatau ona faʻaloloto le fatuina ina ia iai le itiiti ifo i le 2 cm i le va o le palapala ma laulaau muamua. O lenei faiga e sili ona faia i le taeao po o le afiafi pe a leai se la.

Tausi Tausi

O le tausiga autu o le palu pepa pe a uma ona totōina, o le veleina lea o le eleele, masani ona faʻasusu ma faʻasusu i nisi taimi o le ola o le laau. E taua foi le faia o le togavao ma, afai e tatau ai, ia saunia ni lagolago, talu ai o ituaiga uumi e manaʻomia ona nonoa. O nei mea uma o le a faʻaleleia atili ai le fuaina.

Faʻaiga ma fafaga

O le laau e masani ona faʻafeinu, e mafai ona e faia i le tasi aso i le 5 aso i le taeao. O le tele o le suavai mo se tagata matua matua e 2 lita, ma e tasi lava mo se laau talavou. O le vai sili ona lelei o le timu poʻo le mafanafana, ma faʻafefe vai foi e talafeagai, lea e tatau ona puipuia i le ao. E sili atu ona vavalalata le va i le aʻa, aloese mai le susu i luga o laupepa.

A oʻo ina tupu i totonu o greenhouses pe a uma le susu o le meaʻai, e tatau ona faʻataunuʻuina i aso taitasi, ae ui i lea, e tatau ona aloese mai faʻataʻitaʻiga. I le vevela o le tau, e mafai ona aveese se vaega o le ata tifaga.

O luga o laei o laau totō ua totōina i le eleele e faʻatino 3 taimi:

  • 2 vaiaso talu ona faʻauluina, e sili atu le faʻalauiloaina o le faʻamamaina o le susu i le fua o le 1:20. Mo laau taʻitasi, 1-2 lita e manaʻomia.
  • I le taimi o foliga o ovaries: mullein ua faʻafefe i le vai 1:10. E mafai foi ona e faʻafefiloi i le pefu poʻo le 1 lita faʻaopoopo 6 g o le superphosphate, 2 g o le potassium ma le 1 g o le ammonium nitrate.
  • I le amataga o le seleselega, o le fua e tutusa ma le mea muamua.

E tatau ona faʻaauau le fafagaina lelei o meaʻai; o le le lava pe sili atu o nisi o mea e atagia mai i foliga o le vao:

Mea leaiFaailoga mai fafo
PotassiumLaʻau mamago ma laʻau.
VaʻaleleO le pito i lalo o le laulaau laʻau o le lanu viole.
NitrogenSuiga o lanu o lanu agai i se paolo paʻepaʻe.
MagnesiumFaailoga o le maamora.

Tatalo

A maeʻa le aso, faʻaleleia le palapala ma veleina vao. Mo le faʻaleleia atili o alavai, vavae ese o eleele ma le faʻasaina o le susu, mulch mai le sawdust, compost poʻo humus e faʻaaogaina. O le veleina ma le aveesea o vao o le a fesoasoani i le puipuia o laau mai meaola faalafua ma puipuia ai faʻamaʻi pipisi.

Faiga fai togalaau

I le vaitau o le vavao, e tatau ona faʻapipiʻi vao i le tele o taimi. E faia lea mea ina ia mafai ona faʻamalo ese vaega mafiafia ma paolo, faapea foi ma ni pine tetele. Mo le tele o ituaiga, e tatau ona fai le pine: o le laau ma le lau o loʻo i lalo ifo o le vavae autu ua aveeseina. Afai e le 2, ae 3 laina e sau, ona tatau lea ona ave le tolu. E masani lava ona fausia le togavao pe a maeʻa le seleseleina o le fua poo aso uma e 10. O vailaʻau maualalo ma faʻalanuaʻau masani e le manaʻomia le teuteuina.

A oʻo i le faaiuga o Iulai, e tatau ona e taofi le tuputupu ae o le vao e ala i le faapipiiina o tumutumu ma tuu ai na o ovaries, ma e tatau ona vavae ese uma. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona maua ni pepa lapopoa e iai le taimi e faʻataunuʻu ai ia Setema.

O le fuainumera ma le tele o fualaau aina e mafai ona pulea e ala i le tuu o se mea tele i luga o vao malolosi ma faaititia le numera e ala i le aveesea o fugalaau le lelei i luga o vaivai. E le gata i lea, i luga o laau taʻitasi i totonu o le vavae, o loʻo faia ai se fomaʻi e gaosia ai se mea - o le inhibitor. Afai e te manaʻomia ni pepa lapopoa poʻo au fatu mo le luluina, o loʻo totoe ma aveese i le maualuga o le ovary e maua mai ai tamaiti laiti.

Maʻi ma meaʻai

O le pi o se togalaau faʻamaʻi faʻamaʻi. Ae peitai, afai e le ave le tausiga, e osofaia e meaola faalafua ma, i le leai o se fesoasoani mai le fai togalaau, e oo lava i le oti. Filifili sao le maʻi e ala i faailoga muamua ma saili le togafitiga talafeagai o le a fesoasoani i le laulau:

Maʻi / anufeFaʻaaligaAuala toe faaleleia
Paʻu mumuBrown lanu susu.

Filifiliga o ituaiga faʻamaʻi faʻamaʻi. Faʻaaogaina o le vaomatua.

Feteenaʻi iniseti, faʻaleagaina o laau e aafia, veleina vao.

Stolbur (phytoplasmosis)O le togavao ua liu samasama, tupu le tuputupu aʻe, o fua e mumu i luma o le faasologa.
CladosporiosisO le oti o le lanu meamata, oti.Faʻaaogāina o fualaau faʻamaʻi: Pupuni, Pupuni poʻo vitriol: 10 l 1 tbsp.
Vertex ma le White RotNofoaga lanu meamata ma lanu enaena.Faʻaaloalo i faʻamaoniga e tatau ai o le vevela ma le susu. Totoina vave.
Malamalama malamalama.Suavai suamalie mo le faʻaleleia o vai, vaalele lelei i greenhouses.
VerticilezisMatagofie ma le suʻesuʻeina o laʻau laulaau.Faʻamaʻi le faʻapipiʻiina o meaʻai, faʻamaina le faʻamaina o vao.
Lanu uliuliPaʻu ma le faʻagogoina o le aʻa.Faʻasagaina o laau faʻatasi ma se vaifofo o le paluga faʻasalalau. Laʻau faʻapipiʻi i totonu o le ogaumu poʻo le faʻafefe o vai inu.
Colorado potato beetleO foliga vaaia o meaʻai ma tagata matutua manino.Faʻamaumauga o meaʻai o manu. Faʻaaogāina o Aktar ma le Faʻatonu.
MeManua i lalo, o le oti o le laau atoa.
MedvedkaTotoina o tagata matutua, tatalaina le eleele i le va o laina. Medvetox.
AphidsO fugalaau e mamago, e le tupu fua.Lafoaʻi masani o greenhouses. O le fualaau oona Fosbetsid poʻo le tincture: o se ipu mafiafia ma le 150-200 g o le wormwood i le 10 lita, tuʻu i le 2-3 itula.
ThripsToto ma gaugau lau.Faʻamamaʻi faʻamaʻi pipisi i se alavai, faʻapipiʻi mailei, gaosi: 1 tsp. aniani i le 1 tbsp. vai, taofi 24 itula.
WhiteflyTipiina le pito i luga, fumiga le potu ma faʻamalama vafe. Faʻaleleia ma se faʻafofo o le kalaiki: ulu mo le 0.5 l, tu mo le 7 aso, faʻaitiitia i le fua o le 1 g i le lita. Vailaʻau Mataʻutia: Faʻasalalau, Fufanon.
Spider miteLanu samasama.Faaaogaina o vailaau faʻasaina: Actellic. Faʻaleleia ma le 2% o le vailaʻau.
ScoopToto i luga o fugalaau, fua.Lisiina le meaʻai i le taumalulu, faʻapotopotoina ma le lima ia ala. Vailaʻau Mataʻutia: Arriva, Karate Zeon, Decis.
SlugLiliu fua.Toto vao. Fafasi le vavae ma le pefu lanu po o le pefu asu.

Na fautua mai Mr. Dachnik: o le lamu pepa o le tuputupu ae

E mafai ona e totoina le pepa ma le auala paie, lea e le tele se taimi ma taumafaiga. Ina ia faia lenei mea, na o oe e tatau ona e mulimuli i nisi o fautuaga:

  • Lauina o fatu e faavae ile malamalama o le potu. Faatasi ai ma le la: faaiʻuga o Mati - amataga o Aperila. I luga o windowsills e feagai ma sasaʻe poʻo sisifo: aso mulimuli o Fepuari poʻo aso muamua o Mati.
  • Mo le lelei atili o le germination, o fatu e tatau ona faʻamaluluina.
  • O le eleele e afaina: i luga o se pakete o le eleele 1/3 o le manua ma se ipu ufi. O se mea na faatauina mai e talafeagai foi.
  • E faia le paʻu pe a uma ona aliali mai muamua laulaau moni i totonu o pusa laititi e iai le maualuga o le 5-6 cm.
  • I le tuputupu ae o fualaau, e tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau i le 2-3 taimi.
  • E sili le lelei o le vave faʻapipiʻi ma le ogatotonu o fualaau aina i le maualuga o lapisi 5-6. O lenei faiga o le a fesoasoani i le totoina o lālā ma fetuunai pe a tuʻuina atu i se nofoaga tumau. Ae ui i lea, o le metotia e tatau ona faʻaaogaina i vaega o tipu. O lenei mea o le a fesoasoani e maua ai se seleselega i taimi eseese.
  • Faʻasalaga i luga o le fanua tatala e faia i le maeʻa o le aso 10 o Iuni, ma lalo o le ata i le ogatotonu o Mei.
  • I le taimi muamua, mulching le eleele. Laʻu - 5-6 cm mai vao, humus, laʻau.
  • Fualaau aina e tatau ona aveeseina ao latou vevela ae le o luga o le vao.

I aso nei, e sili atu i le 1,500 ituaiga o pepa. O lenei mea e mafai ai e le au fai togalaau ona filifili le filifiliga talafeagai mo le tuputupu ae i le tatala o eleele ma totonu o le fale koli. O le faʻatulagaina o fautuaga fautuaina mo le tausiga o le laau, e faigofie lava ona maua se fualaau aina suamalie ma lelei.