Faʻaleleia o vaevaega o le rhizome

Lakonos: mealilo o le tuputupu ae o se "malo Amerika"

O Lakonos o se laufanua lauiloa o le aiga o Laconosa (igoa Latina o Fitolacca). O le ituaiga o lenei laau e sili atu ma le 35 ituaiga (liana, herbaceous, woody).

I a tatou latitudes, o le masani a Amerika lakonos. E lamolemole le vaʻaiga o vine ma faʻapalapala palasi. O laulaau e lapotopoto pe vili, e oo i le 20 cm le umi ma le 6 cm lautele. O fugalaau o le laau e laiti, e oo i le 0.5 cm le lautele. O fuga e tupu mai ia Iulai ia Aokuso, ma o vine e aliali mai ia Setema. Ua totoina i tuafale. O le mea lea, e toʻatele faʻatoʻaga e iloa le mea e fitolacca.

I aso nei, e tele le feeseeseaiga i le va o tagata tomai faapitoa o loʻo suʻesuʻeina le lakanos. O nisi e talitonu o le lacunosa o se mea oona, o isi e faatatau i laau toto. O nisi e manatu foi e leai ni a tatou Amerika, ae o se ituaiga o meaola.

E te iloa? I Amerika i Matu - o le fanau mai o laconosa, e oʻo atu i le 3 mita le maualuga, ma o ona fua tele e faʻaaogaina mo le valiina o le uaina ma le falemaʻi.

O laʻau o laconosa e aofia ai le oxalic acid, o aʻa o le alkaloid phytolancin ma le suauu taua, lea e faʻaaoga i vailaʻau. O fatu ma fatu e aofia ai saponini, suka ma tannins, o lea e faʻaaoga ai e lanu lanu.

Filifilia le nofoaga saʻo mo lakosa

E ui lava i foliga matagofie o laka, o le totoina ma le tausiga e le faigata tele. E sili ona lelei le toto i totonu o se nofoaga lelei. I le faapaologa o le laau e le mafatia, na o le fua o le a fai sina taimi mulimuli ane. O le eleele e tatau ona tatala ma faʻaleleia. Talu ai o le aʻa o le laconosa e malosi tele, e faʻafefe ai le malulu ma masani ai ma o le lauʻeleʻele toleni.

E taua! Aua le totoina lakonos i tafatafa o le vao, e pei ona mafai ona paolo ma faʻasauāina i latou, ona o le mea na muta le fua o le vao.

Lotoina o fatu o lekopo

O le toe gaosia o le laasosa e tupu mai fatu. E mafai ona faʻatau i faleoloa faʻapitoa poʻo i faaaliga mo tagata fai togalaau. O le gaosia o le laconosa e faia tuusao i le eleele aʻo leʻi oʻo i le taumalulu po o le tautotogo. Laʻau faʻasalaga faʻafefeteina i le palapala ma faʻatumu vaiinu seia oʻo i le fuālaau muamua. E manaʻomia e vao laʻau vao, mulimuli ane o vao latou te le fefe ai. Lakonos o le a fuga i le 1-2 tausaga.

Tausia ma le galueaina o lecunos

O le tuputupu aʻe laconosa e sili ona lelei i luga o soʻo se eleele malamalama. E tatau ona e filifilia se nofoaga mo lea mea e aunoa ma ni kopi ma puipuia mai le matagi. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le laau mai le maalili. Lakonos e fiafia i le tele o vaiinu, ae e mafai ona faapalepale le lamala masani, faʻafetai i le aʻa loloto. E oʻo lava i se lamala tele, e foliga matagofie i le togalaau aina. Fafaga le laconosa fugalaʻau minerale ma vailaʻau o laau talavou i le mavae ai o le 2 vaiaso talu ona maeʻa. E le manaomia e se tagata matua ni mea faʻapitoa e teu ai; e mafai ona e faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamalosi i le vaitaimi o loʻo paʻu ai lakonos (talu mai Iulai).

E te iloa? O Lakonos ua manatu e sili ona puipuia i meaola faalafua ma faamai o togalaau aina. E mafai lava e ia ona fefefe i lafu ma moa mai laau vavalalata. .

Laconosa Wintering

I le tau muamua o le taumalulu talu ona totoina, e mafai ona pagatia le laau mai ni lanu e le masani ai, o lea e lelei ai le tausia o lona saogalemu. Mo se fale masani taumalulu e sili ona lelei i le mulch. E tatau ona ufiufi i le peat, humus poʻo isi ituaiga o mulch 10 cm i luga ae o le laau. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻasaoina ai le laau talavou ma faʻateleina ai le malulu o le laasosa.

Faʻafouina o le rhizomes lecunos division

O le gaosia o le Lakonos e ala i le vaevaeina o le vao e mafai ai ona maua ni totoa fou i totonu o le togalaau togalaau.

E taua! Afai e te gaosia e ala i le vaevaeina o le rhizome, toto vave le laconus i se nofoaga tumau, aua e le taliaina le totoina.

Ina ia faia lenei mea, ia eli lemu i luga o fatu i le amataga o le tautotogo ma vavaeese auala na faia i le tautoulu. Ua totoina i se nofoaga na muai filifilia ma ua matua suamalie. I le 10-15 aso e mafai ona e vaʻavaʻai muamua i le taamilosaga muamua. O le mea lea, matou te iloa ai o le faiga o mea taufaʻatau a le American Laconosa o se faiga faigofie ma le le galue.

O le American Lakonos, faʻatasi ai ma le totoina lelei ma le tausiga, o le a teuteu ai soʻo se fuafuaga a le tagata lava ia ma ona foliga e le masani ai ma fafo. E manaʻomia e le toʻatele o fai togalaau ma amateurs le faʻatoʻaga ona o lona matagofie ma le tausiga faigofie.