Faʻaleleia e tipi

Lilac: fautuaga i le totoina ma le tausiga

O Lilac o se vaovao lauolaola ma fuifui vine o fugalaau matagofie, e le fiafia ai le manogi ma le manogi. O lenei laau e lelei tele le teuteuina, lea e mafai ai ona e teuteuina le 'upega tafaʻilagi ma pepa teuteu taʻitasi, ma vaega, ma e oʻo lava i pa puipui.

O fea e toto ai se lilac

O tulaga sili mo le lilac e faapenei: nofoaga faʻasalalau; o le palapala ua faʻamamaina, ma faʻaleleia lelei alavai ma faʻamaoniga o le eletise, latalata i le le faaituau; le auala o le suavai i lalo ifo o le tasi ma le afa mita mai luga; la e susulu le tele o le aso; malutaga mai faʻataʻitaʻiga. Lilac e le tupu i le tafia po o le tele o lologa lolovaia. I nei tulaga, afai e leai se isi avanoa, e totōina i luga o mauga ma faʻapipiʻi i luga o le faʻataʻitaʻiga o se alide slide.

O le eleele suamalie aʻo lei totoina e tatau ona togafitia i le lime poʻo le falaoamata o le dolomite. Lilac gafatia le paolo malu, ma i lalo o le paolo e vaivai ai, faʻagesegese le tuputupu ae ma le atinaʻe, e fesuisuiai ma le le tele. Ae i luga o le mea e faʻamalamalamaina - o se laʻau susulu i laʻau lanu, lala malolosi ma le tele o mea leaga.

I nofoaga e matala i le matagi, aemaise lava i le taimi malulu, faʻavaivaia le lilac buds, lea e aʻafia ai le tupu aʻe. Filifili i luga mo le totoina o se nofoaga manaia mafanafana, malulu mai le matagi, mo se faataitaiga, i totonu o laau maualuluga.

O le a le taimi ma pe faapefea ona toto se lilac

Ole Lilac ua faʻamalieina, o mea uma e manaʻomia ile usitaʻia ole tuutuuga o le tulaʻi, togafitiga maloloina ma le faʻaeteete ile tausiga.

E te iloa? I le taimi muamua lava, o le 'Eleni anamua-e pei o le atua o Pan, na susunuina ma lagona mo le tau o le nymph Siringe. O le tamaitai lalelei, fefefe, na tamoe e aunoa ma le tali atu i le tiga o Pan. Na tamoe ese mai Pan, o le na tuliloa ia te ia, na taofi Syringa i le vaitafe na poloka ai lona ala. Na ia talosaga atu i le fesoasoani a le atua o le vaitafe, ma na ia liua o se lala vao ma fugalaau lalac maaleale. Talu mai lena taimi, ua taʻua le lilac le igoa o le nymph matagofie.

Le taimi sili ona lelei mo le totoina o laau

O le taimi sili e toto ai se lilac o Aokuso-Setema. A o faagasolo lenei vaitau, e iai se taimi e totogo ai laau toto seia oʻo i le malulu. Toto se laau i le afiafi po o se aso e leai se aso. E ono tulaʻi i le tautotogo ao leʻi fafaguina fatugaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona e saunia le eleele mo le totoina i le tautoulu.

Auala e filifili ai mea totō totō

O le tali i le fesili: pe faapefea ona tatala le lilac i le fasi fanua, amata i le filifilia o se fua. E tatau ona i ai ni laulaʻau lanu meamata, o le aʻa o le aʻalac ma le aʻafia o aʻa.

O le tausaga aupito sili ona lelei mo se vaovao e 2-3 tausaga, e mafai ona faapipiiina le laau ma ia lava-aʻa, ma o le tuputupu ae o se laau e mai le 50 i le 70 cm, o le lautele o le lobe aʻa e tusa ma le 30 cm. O ia laau totō e mafai ona faigofie le faʻafesoʻotaʻi ma sili atu le faigofie, o latou aʻa e le faʻaititia. Mafaufau i lenei mea mo le lumanaʻi, pe a eliina au oe lava vaomalo: e le mafai ona faaleagaina aʻa, o le fatugaina e eliina ma se ufiufi o le eleele.

Lilac totoina togafitiga

Pe a totoina, mo se amataga, tagofia le lua mo le fatuina: i le eleele lafulemu, o le loloto o le lua e tutusa ma le umi o aʻa (e oo i le 30 cm), i luga o eleele leaga, o le lua e tele le mita i le mita. Lafoaʻi alavai i le pito i lalo o le lua (vaega o piliki, lapoa lapoa), faʻamaʻaina ile palapala ma faʻafefiloi ma le humus (15 kilokalama), fafie laupapa (200 g), superphosphate (30 g).

E le gata i lea, o le mamao i le va o vao e faalagolago ile foliga o le tulaueleele. Afai o loʻo e fuafuaina se tau e tasi, e mamao ese le 2 m, mo se kulupu - tasi ma le afa, ma mo le puipui e mamao le mita e tasi.

Toto le togavao, faʻamalosi aʻa, tuʻu le ua i luga o le eleele, pe afai e te le manaʻo i le tele o aʻa e tuputupu ae, 2 cm luga aʻe o le palapala. Afai e te fuafua e faʻaleleia vao matua - i se isi itu, faʻaloloto le ua uʻu. Maea le fatu laau i le palapala, compact around the trunk ma sasaa. A maeʻa le palapala ile vai, mulch ma peat poʻo isi mea.

Faʻafefea ma pe faapefea ona fafaga le lilac

Afai o le totōina o le palapala sa lelei le faʻamaʻaina, o le faʻamalolo i le 2-3 tausaga muamua e le manaʻomia. E le gata i lea, e faaosofia ai le tuputupu ae, o le lalagaina o le lilac e faia i le tautotogo ma le tuufaatasiga o le eletise, mo le lelei atili o fuaina - faatasi ai ma phosphate. E tasi i le 2 tausaga latou te fafagaina ai faʻasusu pe a fuʻa.

E taua! Nisrogen fertilizers ua solia i le vaega lona lua o le vaitau tuputupu ae. E le mafai ona e faʻamaeʻaina i le meaʻai: o le lilac e sili atu ona leaga, sili atu totogo e leai se taimi e faʻamalosi atili ai ma malolo i le taumalulu.
Aua le faʻaleagaina le vailaʻau oona faʻasaina mo le lilac i le tautotogo: togafiti, masini moa - o le a aʻafia ai foi le fugalaau. O le suaina o lilacs e manaʻomia i le tausaga muamua ina ua uma ona totoina mo se ola lelei o tipu. O vai matutua e faʻamagoina i na o taimi vevela.

O tulafono o le tipiina o le toto, pe tipiina

Ina ia tausia lelei le vao ma lalelei, e tatau ona teuteuina le lilac. Pe a vaivai, o le lilac ua leiloloa lana talosaga. I le natura, o le vaomatua e tupu televave ma o sina mea itiiti: i itu uma, e matua malosi lava.

A manaʻomia le teuteuina o le lilac

O le taimi sili ona lelei - o le vaitau aʻo lumanaʻi le amataga o le faʻaogaina o sua i luga o lālā - o le amataga o le tautotogo. I le tau mafanafana, e na o mea leaga ua faaleagaina pe leai foi ua aveesea. Pe a faʻapipiʻi le lilac, taʻu i le kalena: i le taumafanafana, e mafai ona faʻaaogaina teuteuga e pei o le tipiina po o le gaogao. A maeʻa le vaitau o le vavalaʻau, faʻapipiʻi ma le faaeteete pamagogo, taumafai e aua nei faaleagaina ia laulaau. E mafai ona aveesea lala lala ma le mama i le togavao i le taimi atoa o le atinaʻe - fuga. Ua faamamaina laau totō, aemaise lava mai le tele o le tuputupu ae o le vao.

Faʻalogo! E le fautuaina e fausia ni vao lilac i le tautoulu - i le taumalulu, o le paranesi e le faʻamalolo mai le seleina o le a magoto.

E faʻafefea ona faʻamaʻo saʻo

O le fausiaina o se togavao "i lalo o le natura" o le a foliga lelei e faasaga i se talaaga o le tu i le togalaau. Ina ia fausia sea pale, faia se faavae. O le togavao e fausia mai i le 3 - 4 alalaʻau vavae, aveesea i le tausaga muamua o faʻavavevave le tuputupu ae ma faʻasolo i totonu lala. Afai e tusa pe tusa ma le 2 ituaiga atinaʻe o atinae, o loʻo ola i luga o le ala, o le tasi oi latou, o le vaivai, ua aveesea. O lālā o le faʻavae e faʻapuupuu e le afa o le uumi, ma tuʻu ai faʻamalama agai agai i le tuputupu aʻe o lālā o lālā i le lumanaʻi.

I le tausaga lona lua, o laʻau uma ua ola aʻe i totonu o le vao, e faʻapipiina, e seleseleina pine taʻitasi i tumutumu, lea o le a tuputupu ae ai aʻa e fatuina foliga. O le galuega autu i lenei tausaga, o le tupu aʻe lea o se pale, e aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga ma ni faʻafefe faʻapitoa. A maeʻa loa lenei mea, ona taofi lea o le tata. O le isi, e manaʻomia ona e faʻamausali le foliga, o nisi taimi e aveesea ai mea leaga pe ola i totonu o lālā, ni aʻa e le manaʻomia.

Afai e tele vao, e mafai ona faafaigofieina le faiga. O le uluaʻi uluaʻi tausaga e tuʻuina atu le vao e ola fua, ona tipi ese ai lea o mea vaivai uma, faʻafefete i isi vaʻai, faʻamalosi. A uma ona fuga, e mafai ona e faʻapuʻupuʻu paʻu lala ina ia foliga tutusa tagata uma.

Le faia o se lilac i le tulaga o se laau - o se ogalaau - e faʻapuupuu le vavao taʻitasi i se maualuga o se ogalaau, ma tuʻu ai 3-4 alavai. O fualaau e tupu mai i nei tumutumu e foliga mai o se togavao, faataatia le faavae o le palealii. O le isi mea e te manaʻomia e tipi ese uma laʻau i le vaega o le ogalaau ma minoi le pale.

Lilac toe gaosia

E tele auala e faʻaleleia ai le lilac. I le malamalama ai ia i latou, o le a filifilia e le au faifaatoaga uma ia lava ia talafeagai.

Tului Elizabeth I Tudor, Tupu o Egelani ma Aialani, sa fiafia i le meaalofa a le Emeperoa Ausetalia. Na aumai e se autocrat Austrian se laʻau viole mai Istanbul. Lilac ua avea ma se tasi o fugalaau sili ona fiafia i ai le masiofo.

Fatu

O le seleseleina o fatu e tupu i le faaiuga o le tautoulu i le malulu o le tau, ina ia aua nei faʻafuaseʻi ona ala mai fatu. Ua mamago fatu fatu mo ni nai aso, lulu fatu mai totonu ia i latou, aveese le otaota.

O fatu e tatau ona faʻamautuina: sasaa i le oneone susu, momoe i totonu o se atigipusa e iai pu i le pito i lalo ma auina atu mo le 2 masina i se potu ma le vevela o le 0 i le 5 tikeri Celsius. Ia Mati, ua totoina i totonu o se atigipusa ma le eleele vevela (mo le puipuia o faʻamaʻi). Faʻalagolago i le ituaiga, o pine e tulaʻi mai i le 10 aso poʻo le 2-3 masina.

Pe a fai le lua o laulaau, ona totogo ai lea o totogo i totonu o pusa fatuga i se mamao e 3 cm. Ua totōina i fanua tatala i le masina o Me. E mafai ona e totoina i lalo o le kiona malulu. O loʻo totoina fatu i le 1.5 cm i le eleele, ma i le tautotogo latou te o atu i pusa ma ola.

Laʻau

Lilac cuttings with shoots lignified does not produce results, ae o se tuusaunoaga i tulafono. Mafaufau e faʻapupulaina ni vaʻaiga mata. Seʻi seleselega i le amataga o le fuga. E tatau ona iai le 1 internodes ma le 2 faʻaulu. O le pito maualalo pito i lalo ua faia, alu ese mai le 1 cm mai le fuga, ua aveese lau. Mo le lelei sili atu nai lo le totoina, togafitia i se tuputupu aʻe tuputupu aʻe. Toto i le loloto o le 1 cm.

O le toe gaosia o le lilac cuttings i le tautotogo e mafai foi i le fale: o aʻa e mafai ona faia i totonu o se fagu e iai se tapuni malamalama. Ina ia faia lenei mea, ia saunia se palapala lelei ma oneone papa. O le vevela e tatau ona tausia i totonu o le 25-28 tikeri o le vevela. Lafoaia i aso uma ia totogo mai le sprayer i le vai. A o le masina mulimuli ane, e maua ai aʻa, ma i le tautoulu e mafai ona e faʻapala i luga o le eleele ile eleele, puipuia mai le maalili.

Laʻau aʻa

O vaimua muamua e vaeluaina i le amataga o Iuni aʻo leʻi tupu le pupu. Aʻo le i vaeluaina, e tatau ona faʻamamaina le eleele o loʻo siomia ai le fafie. Talu ai ona o aʻa o loʻo vaivai, taʻitaʻia le faʻagasologa i se aso o le vavao ina ia latou le faʻamago. O le umi o aʻa e tatau ona 3-5 cm. I le pito i lalo o le pusa e teu ai, tuu le oneone susu po o le peat, totō laau iina ma fufuluina i le vai. Ona eleele lea i totonu o se fale kiona malulu i se mamao e 5 cm.

O le 7 aso muamua o loʻo i lalo o le ata le laau ma faʻapipiʻi faalua i le aso. Ona aveese lea o le ata tifaga, ma faʻafefe faʻafefea pe a manaʻomia. O le vaitau sili ona tuputupu ae o vaitau e lua e tuputupu ae. Ona totoina lea o vao i se nofoaga tumau. Tausiga o le faatumauina lea o le eleele ma le vevela pe a manaʻomia. O le eleele pristvolnyh circles mulch.

O le totoina o lauvao o ia vao e amata i le 5-7 tausaga le matua. E ui lava i le fuga o le fuga, o lenei metotia o le toe gaosia e maua ai le ola umi.

Inoculation

E tele auala o tui puipui, tatou talanoa e uiga i le tele o latou.

O le faʻasalalauga o se metotia lea e sili ona vavalalata faʻatasi ai le sulu o le tino ma le faʻatau. E tatau ona tutusa uma le mafiafia ma teuga. O kopi e faia i le aʻa aʻa i le au i le maualuga filifilia ma le palealii. O lala taitasi o le selu ua faapipii eseese. Faʻatasi ai ma le faʻatinoga lelei o taga i le 2.5 masina e faʻateleina ai le sikola.

E faigofie le faʻasalalauga, poʻo le faʻamaʻapeʻaina le seleseleina aʻo leʻi amataina le tafe o le suavai. O le tipi e oti i le maualuga o le 45 tikeri i le 2 cm le uumi, o le tipi foi o le fasi laau. Lugaina o le gutu i le rootstock ma fusi mau.

Igilisi. O vaega e faia i le maualuga o le 45 tikeri i le pito umi o lala. Le faʻalauteleina o le nofoaga o fesoʻotaʻiga ma faʻafesoʻotaʻi ma le faʻamaoni le vaʻa ma faʻamaumauga, o ni gaioiga umi e faia i vaega uma e lua.

Ole tui manuia e faalagolago i tulaga o le tau. I le vevela vevela ma le itiiti ifo o le maua mai o aʻafiaga o loʻo faʻafeinuina i ni nai aso ao leʻi oʻo i le faʻalavelave. Laʻau totō ma faʻapipiʻi e manaʻomia ai le faʻamalo ma le faʻasusu, mulching. Laʻau vao, e oʻo atu i le tuputupu ae, e manaʻomia ona nonoa faʻamau. O le totōina lelei ma le faʻaeteete ile tausia o masi o le a faʻatumu ai lau 'upega tafaʻi ma le manogi ma le lanu violē poʻo le paepae.