Laʻau

Faʻafefea ona faʻaumatia le parsnip povi ma puipuia oe lava mai mumu

Hogweed - o se laau na aumai ia i matou mai le Caucasus i le sili atu i le 70 tausaga talu ai, o loʻo faʻaauauina pea ona faʻalauteleina lona avanoa, ma maua ai nisi o teritori fou ma tele. O tagata o loʻo nonofo i le taumafanafana ma fai togalaau e fai mai o le tagata e faʻafeiloaʻiina e avea o se mea taufaamatau:

  • mo laau totoina i totonu oa tatou togalaau ma fanua;
  • mo tagata (aemaise tamaiti ma tagata matutua);
  • mo fugalaau ma fafaga i le lotoifale.
I le tele o setete (Siamani, Falani, Estonia, Rusia, ma isi) e oo lava i polokalama faapitoa mo le tetee atu i lenei laau ua aliali mai.

E te iloa? A maeʻa ona faʻaogaina le faʻaumatiaga, o le vevesi o vaomatua o le lamatiaga sili lona lua lea i meaola eseese o la tatou paneta. O tausaga uma lava, e $ 1.4 miliona Amerika e faʻaalu i le taufaʻatau o laau toto i le lalolagi.
O le fesili pe o le a se mea e sili ona lelei, o le a le leaga, ma le auala e aveesea ai, ua faafuasei lava ona aoga mo le toatele oo tatou tupulaga.

O le a se mea e sili ona lelei, ma pe faapefea ona ia maua ia i tatou

Hogweed (Igoa Latina - Herácléum) - sui o se ituaiga eseese ole aiga umbrella (silia ma le 60 ituaiga). Hogweed laau - otaota (o nisi taimi), e fuga tasi. Uu le ufiufi, ufiufi, lanu viole, mai le 1.5 i le 3 mita le maualuga.

O laulaau lanumeamata lanumeamata-lanu lanumeamata e umi lona umi i le 1.5 mita. O le mea e tupu mai ile 80 to 100,000 lanu paʻepaʻe poo le fugalaau (fugalaau ia Iulai-Aukuso). O fua e amata mai ia Iulai ia Setema, e tumau pea le aoga mo le lua i le tolu tausaga. O le aʻa e sili ona taua.

I totonu o le offhevikov e iai ni laau e leai ni meaʻai (siberia, faʻasalaga, uʻu, ma isi mea) ma le oona (Montegazzi, Sosnovsky).

E te iloa? Na taʻua o ia e le tagata atamai Roma o Pliny ia Hercules ona o le saoasaoa o le tuputupu ae o laau mama ma lona tele (mai le 3 i le 6 mita le maualuga na faamaumauina). O le igoa Rusia e sau mai le upu "borscht" (i le seneturi lona 16, o lenei upu o lona uiga o se mea e fetaui). Faatasi ai ma laau o lenei ituaiga e mafai ona taumafa - Siberian hogweed. O le mea lea na kuka ai se ipu, lea na maua ai le igoa borsch ona o lona autu autu (faatasi ai ma le taimi na ave ai e le ugweed le nofoaga o beets ma isi fualaau faisua). I totonu o Europa i Sisifo, ua taʻua le ugweed o le "Bear Paw."
O le mea sili ona taatele i la matou itumalo sa faʻatafunaina Sosnovsky (mo le mamalu o le saienitisi na suʻesuʻeina lenei laau i le Caucasus). Vaaiga iloga o le laau:
  • leai se mea lelei, faʻamaʻi le malulu, e ese mai i le lapisi tele;
  • ona o le fatuina o le tagata lava ia, e malosi ai le saluina o le fanua;
  • o loʻo i ai faʻamalosi;
  • ei ai se manogi mataga ma le le fiafia;
  • alofa tele i eleele susu;
  • ogaoga o le meli;
  • faʻalavelave ai isi laau uma.

O le a le lamatiaga o Hogweed?

O le hogweed o Sosnovsky e matautia mo tagata uma ma laau. O le lamatiaga o loʻo i totonu o le faaputuputuina o vaʻaia malosi ma gaʻo taua i vaega uma o le laau.

E te iloa? Hogweed Sosnovsky i le USSR talu mai le vaitau o le 1940 sa matua galueaiina lelei o se agavaʻa. E ui lava i le mea moni na maua e le laau le manava o le suāsusu ma aano o manufasi, na faʻataunuʻuina (faʻaaogaina) na o le vaitaimi ole perestroika.

Taunuuga mo tagata e mafai ona:

  • Suafa Hogweed juice e mafua ai le aʻafia o le tino o le tagata i ave o le ultraviolet. O mumu sili (e oʻo atu i le 3 tikeri) o le sua e mafua ai le susulu o le lā, paʻu i luga o le paʻu susu, faʻapena e oʻo lava ile mea.

    O nofoaga ua afaina, o le paʻu, o le paʻu ua paʻu, e foliga mai (e masani ona tuufaatasia i le tasi). Faʻafefe faʻafefe taufaamatau i le pogisa faʻapouliuli, maʻila ma maʻila.

    E mafai ona tupu le mu i le taimi lava e maua ai le sua i luga o le paʻu, pe ono aliali mai pe a uma le 1-2 aso. Afai e te le faia se gaioiga i le taimi - o loʻo i ai le ulu o le ulu, o le aisa, o le vevela (e leai se mafaufau).

    E sili atu ona afaina tagata matutua, tamaiti, fulufulu ma tagata laulu sinasina. E tele foi mea e faalagolago i le lagona o le paʻu;

  • Alu. Ole suāsusu taua e mafai ona mafua ai faʻafitauli o le maʻi (faʻamaʻa, tale, paʻu, vevela, i mea sili ona leaga, laryngeal edema);
  • Tauaso pe a maua le suka i mata.

Taunuuga mo laau toto:

  • o le sua oona ma suauu taua e tumau pea i totonu o gaʻo o le hogweed, faʻapala i le palapala ma faʻalavelaveina le faʻaleleia o laau o isi ituaiga, tuʻuina atu ana lava fatu ma meaʻai;
  • umi laʻau ma laulaʻau lautele e le tuʻuina le la i tagata tauva (puʻe i le 80% o le malamalama).

Fesoasoani muamua mo mumu

Afai e maua le sua suamalie i luga o lou paʻu, e tatau ona e:

  1. Faamama le nofoaga ua afaina i le tele o vai (pe afai e mafai - faʻatasi ma le faʻaumea tagamea).
  2. Laʻau le mea na faaleagaina o le paʻu i vodka, cologne, furatsilina poʻo le manganese.
  3. Talia ma le panthenol.
  4. Faatapulaaina le susulu o le la.
  5. Alu i le fomaʻi.
E taua! Mo ni manua lapoa, o le malulu poʻo le sua o loʻo paʻu i mata ma mucous membranes - e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.
E le fautuaina le faʻaaogaina o laei i se mumu i se ogaumu, o le togafitiga e faʻamatalaina pei o mu.

Afai e mafatia se vaega o le paʻu, ma e mamao ese oe mai le fale, e tatau ona e taofiofi le mea na aafia i lalo o le vai inu pe a ma le 20 minute, ona ufiufi lea o le vevela ma se ie mafiafia mai le la ma alu loa i le fale, ma se launi tele - i le falemaʻi.

Lapataiga pe a e galue ma le ugweed

E taua le tau i le parshevik i le tausisia o tulafono saogalemu. Hogweed o se taufaaleaga mataʻutia, ma aʻo leʻi amata ona e tau ai, e tatau ona e tausia meafaigaluega talafeagai:

  • suti le susu i se pulou;
  • totigilima lima ma seevae;
  • tioata saogalemu;
  • respirator.
E sili ona lelei le taulimaina o le suavai i le masina o Iuni, pe a leai se vevela (ma mea e leai se vevela). Ia Iulai - Aokuso, e sili atu le faigaluega i se suti faapitoa i le vaveao po o le afiafi, pe a leai se vevela. Mow, trim - i le timu po o le maualuga o le timuga.

E taua! A o tau ma le parsnip pipi, e le o fautuaina ni totigilima e faia i laʻau, ona o le aʻa o le laau (ma e oo lava i le sau mai le fale) o le a solo le ie ma afaina ai oe. E mafai ona e susunuina ma i totonu o se ofutino, t-mitiafu ma isi mea na lalagaina.

E faʻafefea ona taulimaina parsnip povi i le dacha, auala e tau ai

Faatasi ai ma le tausiga masani o le togavao po o le togalaau, i le mauaina o se totogo talavou o le hogweed, e mafai ona faigofie ona tuueseeseina. Afai o le togalaau o loʻo taʻavale, ma o le vaomatua o lenei togalaau na faia, o le a le faigofie tele le tauiviga.

Aua le faʻatuai - o le a faʻaleleia le televave ma nofo ai i avanoa fou.

E faʻafefea ona taulimaina le Hogweed, o le a tatou taʻuina le tele o tausaga o le poto masani o faifaatoaga ma tagata mafanafana.

Paʻu teuteu

O le fafagaina o le parsnip i se tamai dacha e ala i le tipiina o tumutumu o le auala sili lea. O le siakiina o le ogalaau ma se lima totini lima, e tatau ona e tipiina pupu ma fugalaau o le faamaluga tutotonu.

Fai tutusa ma faamalu o le poloaiga lona lua (pe afai e maua) - oti i lalo o le faavae. O le faʻaaogaina o le fua o le laau, e te faʻateʻaina ai le faitau selau afe o fatu.

O lenei metotia e iai ni faʻafitauli:

  • sili ona matautia. Pe a teuteuina, o le sua ma le sau e mafai ona pipiʻi pe pipiʻi i luga o le ulu, foliga, lima;
  • i le i ai o ni vaomatua tetele e manaʻomia ai le tele o taumafaiga.

Laʻau mumu

Afai ua leiloloa le taimi o le fugalaau ma ua nonoa fatu, faaaoga se metotia lelei - susunuina laau ma fatu pe a matutua. E le tatau ona faia le faʻamalosi - e le tatau ona totoina fatu i le faamalu ogatotonu.

Aveesea o le Hogweed i lenei auala e manaʻomia ai le tausisia o puipuiga:

  • sasaa suamalie le kerosene poʻo le uʻamea uila ile fatu;
  • seti le afi i le tau leai se matagi ma ia sauni pe a amata ona alu le mumu i isi laau (maua se vaʻa, vai);
  • fufuluina o suauu taua o le a mafua ai le asu o le asu lea e ono mafai ona ona oona (ia i ai ni mea faʻavevesi, masini maso);
  • ia puipuia mai le suamalie o le suamalie i luga o le paʻu.

Toto ma vele

I le amataga o le tautotogo, o le faʻapalaina o le suaina o le a fesoasoani i le taulimaina o le manumalo i le hiberovatting. Afai e amata ona tupu mai laau ola mai aʻa - toe fai le suotosina. I le tau o le autumn, o le suōina e faasaga i le ugweed ua solia - o fatu o totoe o le a pa'ū i le eleele ma ola.

E mafai ona e alu i le "tulimanu" ma se suo mo pupu vine o hogweed. O le tipiina o lauʻau e tatau ona i lalo ole pito o le tupu (5-10 cm i lalo o le aʻa aʻa). Faʻasusu i le 3 i le 4 vaiaso (puʻeina o pine i le tautotogo ma le taumafanafana) e maua ai se lelei lelei.

O le moa e fua mai fua ao lei tupu le laau (faʻaaoga pe a lautele le puaa). O mūmū uma lava ua susunuina i luga o faaputuga.

O gaioiga faʻaonaponei faʻaonaponei, e pei o le ufiufi o ata, turf, etc., o le a fesoasoani e faʻaumatia faʻamaʻi i le saite:

  • i le tautotogo, ia ufiufi le vaega atoa o loʻo aʻafia e le ugweed i se ata vali uliuli, taʻalo i lalo ma se avega ma alu seia oʻo ia Iuni. O le le lava o le malamalama ma le aʻafiaga o le a faaleagaina ai laau. Ia Iuni, aveese le ata tifaga ma moa le fanua;
  • i le tautotogo, lūlū vao i luga o se fasi fanua, faʻasalalau se geopolit, fufuluina le eleele fou (5 cm) ma totō vao vao.

E te iloa? O le fili natura o se mea e maua mai i le totoga o le horstewed po o le malu faamalu. O moth larvae e sosolo i totonu o ogalaau o laau toto, pauu atu i totonu o le ogalaau i tafatafa o ogalaau ma 'aina ai fugalaau aʻo lei fuga.

Vaovao mai Hogweed

O le isi tali lauiloa i le fesili i le auala e aveese ai se mea e maua mai i se togalaau o vaovao. Faʻaaoga togavao:

  • pulupulu (Roundup, Tornado, ma isi). E talafeagai le faʻaaogaina o fualaau oona mai le tulaʻi mai o tipu o le vao seia oo i le taimi o le vavao (mulimuli ane o le a tuai). Mo le Hogweed, faaluaina le faʻaogaina o vaovalaʻau e tatau ona faʻaaoga (o le laau e matua faʻamaoni). Mo le 14 aso e tatau ona e faia togafitiga e lua;
  • tui. O loʻo faia i le pito o le ugweed (arboricide), i le paʻu o le meaʻai (vineka, soʻo se vaovao) - mo laau nofofua;
  • togafitiga taʻitasi ma glyphosate herbicides. O le fofo e faʻaaogaina i laulaʻau ma se pulumu vali (e oʻo i le 80% o le vailaʻau). 100% taunuʻuga ua tuʻufaʻatasia ma le itiiti ifo o le aʻafiaga o aʻafiaga i laau totō faʻataʻatia.

E taua! I le taimi o le pulupuluina o vaovao, o sauniuniga e tatau ona paʻu i lau laʻau ma faʻalavelave faamalu.

Hogweed i le atunuu, lea e le mafai ona faia faʻapitoa

Pe a faʻaumatia se mea i le vao, e matua le mafai:

  • mowing laau pe a uma ona fuga mai - o le a le afaina, ma i le taimi nei atonu e sili atu le mu mai le sua palasi;
  • moa pe a maeʻa fatu - o le a salalau fatu;
  • tuu le mowed laau toto mamago. O fatu e mafai ona "aapa" ma tuuina atu fanau. Mowed laau - mu;
  • faatalale mea tau puipuiga.