Faʻatoʻa totoina laau toto

Vaega o le tuputupu ae o ituaiga o roses "Mary Rose"

O se tasi o Roses sili ona matagofie o le Igilisi e taʻua o le rose Rose Rose.

O le tasi lea o rosa a David Austin, o le na filifili i le 60 o le seneturi talu ai e auai i le filifilia o ituaiga fou o fugalaau matagofie.

Sei o tatou vaai po o le a le mea o nei laau toto, auala e tausia ai ma faʻapipiʻi ai.

Faʻasologa o talaʻaga

Na faatu e le Faifaatoʻaga David Austin se sini e aumai ni rosa, lea e foliga mai e pei o se mea tuai, ae e iai uiga taua i ona po nei.

O mea taua o le faʻaonaponei fou mo ia o:

  • le ono mafai ona toe fua;
  • malosi malosi;
  • vaega o foliga o le vao.
E te iloa? O le suāuʻu Rose o loʻo sili atu le taugata i le lalolagi. E sili atu le taua nai lo auro ma platinum, talu ai e manaʻomia ai le tele o punaoa i laʻu.
Austin ua mauaina lenei ituaiga faafetai ona o le sopoia o roses O le ava a Bath ma le Miller. Na faaigoaina le fugalaau i le maea ai o le fuʻa e tolu-taʻavale o le galu Peretania i lalo o le Tupu Henry VIII Tudor.

"Mary Rose" e masani ona faʻaaogaina mo le totoina o ituaiga fou, e na o ona uiga aupito sili ona lelei e maua ai. O ituaiga tamaiti o lenei fugalaau o le Winchester Cathedral i le paʻepaʻe, Toe teuteuina le lanu piniki piniki ma le tele o isi.

Faamatalaga ma uiga

O le faʻamatalaga o lenei ituaiga e aofia ai uiga taua: o se togavao mamana ma se numera tele o lala, teteʻe i faʻamaʻi ma faigata o le taumalulu. I le ata e mafai ona e iloa o le rosa "Mary Rose" e matagofie lona lanu piniki ma lanu tautua.

O le umi o le fugalaau e 8-10 senitimita, o le vao e oʻo ile mita i le maualuga ma 60 inisi le lautele. O fugalaau e tafe, paʻu i le paʻi. A maeʻa ona fuga, o le a faasolosolo malie lava ona pulapula laʻau ma maualalo lalo.

E te iloa? E tusa ma le 800 ituaiga o rosa Peretania.
O pupu o le laau o loʻo prickly, o ia mea uma o loʻo aofia ai pulumu o le 3-7 fugalaau, e taʻitasi le lapoa ma le maualuga o le 10-12 inisi. I le tasi fugalaau i le averesi e aofia ai 55-65 petals.

O le laʻau o le vao o loʻo i ai se lanu meamata lanu meamata, e vaivai ma matai. E amata vave le fuga (i le amataga o le taumafanafana) ma faʻaauau pea ona sogisogi mo se taimi uumi (seia oʻo i le tau o le autumn).

O le manogi o le fuga e mafai ona suʻeina ma le faʻaeteete ni faʻamatalaga maaleale o le meli ma le almond. Afai e te tipiina fugalaau, o le a fesuisuiai le fugalaau, e ui lava e matagofie, ae puupuu. E sili atu ona aoga le faamemelo i ai, tuputupu aʻe i luga o le saite.

E tele auala e faʻalauteleina ai le ola o se rosa i totonu o se fagu.

Tulaga o le toto

O lenei fugalaau o le a sili ona lagona i totonu o le penumbra. Afai e totoina i se laufanua lanu, o le a vave ona mumu, ma o fugalaau lava ia o le a vave ona tupu. I totonu o le penumbra, o fugalaau latou te lafoaʻiina ni meaola e le talafeagai, aʻo le i maua se foliga le lelei.

I le tulaga o le palapala ma le alalafaga ua tulaʻi mai e le lelei. E mafai ona e totoina i tafatafa ane o soo se ituaiga o rosa. O le mea e sili ona taua o Maria Rose ma Roses lata ane ua lava le avanoa mo le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina.

E taua! Ina ia mafai ona tele fugalaau, e tatau ona faia le teuteuina lelei i le tautotogo - faapuupuu ia upega i le afa o le uumi.
O se fofo sili lava o le totoina o le "Mary Rose" i le ogatotonu o le togalaau o le rosa, o lona telē tele, o le faʻaupuina o le vao o le a aoga e matamata i lenei nofoaga. O lenei laau o le a ola e oʻo lava i luga o eleele le lelei, lea e mafua ai ona lautele.

Sauniuniga ma totoina fatu

A o le totoina se fualaau aina, e tatau ona e teuina le aʻa o le laau ma sulu i totonu o le vai ma se mea e faaosofia ai. I se fofo o fualaau e tatau ona tuu mo se aso.

Ma le isi, e te manaʻomia ona eli se lua totō mo se laau e fua 50 * 50 senitimita. Lelei lelei i luga o le laau, pe afai e te faaopoopo i le eleele mo le totoina o humus poo le faapalaga. Ae afai e leai se avanoa faapena, o le fanua masani o le togalaau o le a faia.

O le nofoaga o le faapipiiina o se rosa e mautinoa lava o le a tanumia i le eleele e tusa ma le 10 simita. Afai e le faia lenei mea, o le a tupu le leaga o le laau, o le a gaogao le nofoaga faapipii i le la, o le paʻu i lenei nofoaga o le a solo. A aunoa ma le toe faʻaaogaina, o lenei agavaʻa ua vave ona oʻo i le tausaga ma ua mate, o le a le aliali mai ni pine fou. I le totōina o le laau i le eleele, e tatau ona e vaʻaia lana vaega, lea o loʻo i luga o le eleele. O le tausiga faapena e fesoasoani e faʻaleleia ai aʻa o fugalaau.

Aoga Tausi

Lotu Farani e le o se mea sili ona taua i le tausiga. Ae peitai, ina ia faia ni tulaga sili ona lelei mo le atinaʻe lelei ma vave le tuputupu ae o se fugalaau, e aoga le faia o se taumafaiga laitiiti.

Faʻasa

O le taimi lava na matauina ai o le eleele i lalo o le rosa ua mamago, e tatau ona vai. O lenei faiga e faia i le afiafi, e tusa ma le 5-7 lita o le vai ua sasaaina i lalo o laau taʻitasi. O le tumu o le vao i le tele o vai, faapea foi ma le susu pe a susu le eleele, e mafai ona oo atu ai i le pala o aʻa ma le oti o le laau.

E taua! Ina ia faʻaleleia le tulaʻi mai o ni fou fou, e tatau ona e aveese faʻamalosi fugalaau uma ua mamae pe faʻapala.

Fertilizer

Aʻo leʻi amataina le fua tele o Mary Rose, e tatau ona faʻaaogaina le kulimi. A uma ona fuga le rosa, e mafai ona e faʻavaluina le palapala i le phosphoric ma le faʻamalolo. Ioe, aua nei galo e uiga i fomaʻi masani o tagata - humus ma manurele. O ia laei e faʻamamafa ai le palapala lea e ola ai le laau ma vitamini talafeagai ma elemene o loʻo maua.

Teuteu

E tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le teuteuina o le "Mary Rose". E eseese auala e fetaui ma le saʻo i le ituaiga vaoo ai e manaʻo e maua se faʻatoʻaga:

  • teuteuina e fatu ai se fetolofi;
  • teuteu ina ia maua ai se vaomatua e salalau vaovao i paʻu paʻu;
  • teuteuina e fatu ai se laau faʻatautaia ma le tele o vine fou.

Ina ia maua se oso aʻei luga, e le tatau ona vavaeina uma pine tetele ua ola aʻe i le taumafanafana. O nei pupuvaga o loʻo i luga o foliga ma e le teuteuina. Manaomia le tipiina o vai vaivai, faapea foi ma le itu itu.

O le faʻavaeina o se aʻei luga o le rosa e amata i le maeʻa ona totoina. Ina ia fatuina se vaovao faʻasalalauina ma paʻu paʻu, filifili le sili ona faʻamalo ma le tuʻuina atu fugalaau o lala ma teuteu ai. Ina ia maua se pepa faʻatusa o le vaomatua, o se fuainumera tele o tipu fou ma ituaiga fugalaau, e tatau ona e aveese le 2/3 o le maualuga o le vao.

E taua! Pe a faʻavasegaina mea laiti, e taua le taofi o se lapoʻa tele o le eleele ina ia aua nei aʻafia aʻa.

Puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le tele o punaoa o faʻamatalaga e taʻu mai ai o le tetee o Mary Rose i maʻi faʻamaʻi e maualuga tele. Ae ui i lea, o nisi oi latou na taʻua e faapea o se rosa, faʻafitauli i nei faʻamaʻi, e mafai ona maua e se fai togalaau. E masani ona afaina i le paʻu ma le lanu uliuli, ma o nisi taimi e afaina foi mai le ele. Ina ia puipuia le fugalaau e togafitia i le itiiti ifo ma le faatolu i le tausaga faatasi ai ma vailaau vailaau eseese ma togafitiga faa-aganuu.

Afai o le faamaʻi, e ui lava ile lapataiga, ae o loʻo fusi i le fugalaau, e tatau ona togafitia i se auala faʻapitoa. E masani ona faʻaaogaina Topaz, Fitosporin ma isi fualaau lauiloa. E mafai ona e sasaina i le auala faʻaleaganuʻu - faʻatasi ai ma se vaifofo vaivai o le soapalu (40-50 g o soda ma le 40 g o le fasimoli i le 10 lita o le vai). E faʻamalolo se laau mai le lanu uliuli, faaaoga le "Oxy" ma le "Faamanuiaga". Aveesea le lapisi o le a fesoasoani i le "Hom" ma "Falcon." Mai togafitiga faʻaleagaga e faʻaogaina ai le afaina: o se pakete o le upega ua sasaa i le vai malulu ma mafai ona tu mo le 10 aso, ona faʻaitiitia lea i le fua o le 1 i le 10.

Faʻavaeina uiga

Lotu faʻapipiʻi Peretania i ni auala se lua:

  • suluina;
  • lafoaʻi.

Ina ia faʻatele Mary Rose e ala i le tipiina, e tatau ona e filifilia pine tipi o le tausaga nei. Otioti i laʻau e tolu - e tatau ona tuu le pito i luga, ma le pito i lalo e tatau ona aveese. O vavae sauniuni e totoina i se mamao e 15-20 inisi le tasi mai le tasi ma e faʻalauteleina ina ia na o le tasi lau laʻau e mafai ona iloa i luga.

A uma ona totōina, ona ufiufi lea o le laau i se fagu paʻu paʻu ma ua tatala le ua, ma a vave ona amata mai matagi, ua ufitia i latou i le kiona. Ua i ai nei i le tautotogo o laʻau fou ma pine e tatau ona i luga o le au. A mavae le tausaga, e mafai ona toe totoina le fatu.

Le auala sili ona faigofie e mafaufau ai toe gaosia e ala i le taina. Mo le faia o lenei mea, filifili se laau faʻamalosi ma malolosi. E tatau ona ave se paranesi, tuu i lalo ma taomi i le eleele i se amo. A maeʻa lenei mea, ona lilo lea o le paranesi i le eleele ma faʻafeinu. E vave ona vave afifiina laʻau, ma o le isi tau e totogo ai, o le a saunia e lafo mai le vao vao.

E te iloa? I Egelani, Iran ma Amerika, o le rosa o le fugalaau a le atunuu.

Nofoaga mo le taumalulu

Mary Rose e puipuia i le malulu malulu, ae o le a sili atu ona lelei le ufiufi pe a maeʻa. O le laau e masani ona nonoa ma se fusi ma ufiufi i se vaʻapoʻa poʻo le lutrasil. E faia le faʻasalaga ile taimi e paʻu ai le vevela i -5 ° C, ma e mafai ona tatalaina i le tautotogo pe a oʻo ile malulu o le ea ile 0 ° C.

O se manatu lelei le fuafuaina o se taumalulu o le vaitafe - e aofia ai le tele o numera o rosa i le tasi vaitafe, aua e sili ona latou nonofo faatasi. O Roses e tatau ona punou i lalo, ae aua le faʻafefe - i le lafu i le taimi o le malulu e mafai ona latou taʻe. E mafai ona fesoasoani tele i le taumalulu o rosa, pe afai o le lalolagi e ufiufi i meaʻai, humus poʻo lau lau vevela.

O lau togalaau o le rosa e mafai foi ona faʻafesoʻotaʻi lelei ia ituaiga o le rose Sophia Loren, William Shakespeare, Graham Thomas, Paʻu Paʻu, Pink Intuition, Falstaff, Pierre de Ronsard, Double Delight.
O Roses ituaiga "Maria Rose" e talafeagai lava le gauai atu o faifaatoaga uma ma o le a avea o se teuteuga manaia o soo se laʻau rosa. Ae peitai, ina ia mafai ona tupu le fugalaau, e tatau ona tuuina atu ia te ia se tausiga lelei.