Rose Rose

O maʻi autu o rosa ma a latou togafitiga

O siama o rosa e masani lava ona maua i luga o le fugalaau o togalaau e leai se poto masani e le amanaia tele le togafitiga o le eleele, le filifilia o fualaau, ma mafaufau foi e le mamaʻi fugalaau. O lea ua e iloa ai foi le mafuaʻaga ua malogo ai rosebuds, ma pe faapefea ona taulimaina faʻamaʻi matua o nei fugalaau, i lalo ua tatou saunia ni faatonuga mo togafitiga.

Aisea e maʻi ai Roses?

Soo se tasi e fiafia i le taufaʻatauga e tatau ona iloa o latou faʻamaʻi, faʻapea foi ma a latou mafuaaga. O fugalaau e mafai ona maʻi ona o mafuaaga eseese, ma o le mea moni o latou uma e fesootaʻi atu i le le faʻaeteete a le fai togalaau:

  • e masani lava o se fatu laau e maua mai e se siama muamua ua pisia, poo le isi faʻamaʻi, aemaise lava pe afai e faatauina mai lima; mo le mafuaʻaga lenei, a oʻo mai le faatauina o laau toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi nofoaga faʻapitoa e faʻaleleia ai;
  • o se fugalaau e mafai ona pisia i se siama po o parasite na aumaia i le togalaau fugalaau e isi laau toto;
  • faʻamaʻi e faigofie ona feaveaʻi mai le tasi togavao i le isi, o lea afai e te maua se tasi o laau mama, vave ona aveese mai le togalaau;
  • tele faʻamaʻi pipisi e mafai ona i totonu o le eleele.
Ae e masani lava ona amata fomaʻi fugalaau ona o le le lelei o tausiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le le lava o le fugalaau ma le samasama o laʻau e mafai ona faʻamaonia ai le mativa o le eleele i totonu o se togalaau, o le le lava o le susu po o le totoina o rosa i vavalalata ma isi laau totō ma aʻa malosi e mafai ona taʻitaʻiina ai i le iuga lava e tasi.

O lea la pe a totoina rosa, e taua le saunia lelei o le eleele ma filifili tuaoi i le fugalaau, ma ia aua nei galo e uiga i le fafagaina ma le teuteuina masani. Afai tatou te feagai ma faʻamaʻi o rosa, ona tatou saunia lea o latou faʻamatalaga ma togafitiga i lalo.

E te iloa? O Roses e le gata o laau toto, e maua foi i latou i tulaga leaga, o nisi o mea e mafai ona faaalia ai le tumau tumau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai le tele o nei fugalaau, lea ua masani ona masani ai e oo lava i le eria o le Arctic Circle.

Auala e faʻafefe ai faʻamaʻi pipisi

E i ai se mu mumu e aliali mai i luga o le rosa i luga o le lanu mumu, lea e mafai ona iu lava ina faaleagaina ma faʻaumatia atoa le laau. O le mafuaaga mo le atiina ae o lenei faafitauli rosary o le faateleina tele o le susu i lalo o le talipupuni i le taimi o le taumalulu, sili atu le gaosia o fualaau oona i le palapala ma le vaivai o le paʻu ona o le i ai o manua. O le anufe, o le mafuaaga lea o le susunuina o le susunuina o le rose, e mafai ona pasia mai le laau e totō i totonu o le pulu.

O le auala aupito sili ona lelei e taulimaina ai le mu mumū o le puipuia lea e le aunoa:

  • aveese laulaʻau ma laʻau o loʻo i ai ni faʻamaʻi pipisi;
  • Aʻo leʻi malulu mo le taumalulu, e tatau ona sosolo vao ma eleele o loʻo siomia ai i latou i se vaifofo o le sulfate ferrous (e tusa ma le 30 g i le lita o vai);
  • e tatau ona ufiufi ia vao mago i le tau vevela ma le malulu o le ea e le maualuga atu nai lo le + 10 ° °;
  • pe a uma ona aveese le fale mai le vao, e mafai foi ona togafitia i le tuufaatasiga o Bordeaux i le maualuga o le 1%;
  • i le taimi o le teuteuina o rosa, o meafaigaluega uma e tatau ona faʻamaʻi;
  • Vailaʻau vevela E taua tele le faʻateʻaina o vaega ua afaina e ala i le tipiina ma le gaosia o togalaau.

E faʻafefea ona aveese le 'ele mai le roses, ma pe aisea e aliali mai ai

O le isi faʻamaʻi o le rosa suamalie, o le mea na mafua ai le sui o se sola matautia. E mafai ona totoina ana lava feeseeseaiga, ma faapena foi ona aafia ai laau tuaoi. E mafai ona e vaʻaia le lūlū i luga o le rūlū vao e oʻo lava i le tautotogo, talu ai o lenei faʻamaʻi na mafua ai ona tafe le taʻi tausaga talu ai ma ua solo le polu. O le mea sili ona faigofie i lenei faʻamaʻi o aʻafiaga vaivai ia o loʻo leai ni meaʻai ma susu. I nisi tulaga, o le ele e mafua ai le tau.

Ina ia puipuia le lapisi i luga o rosa ma fesoasoani i fugalaau e faʻaumatia, e taua le faʻaaogaina o tulafono nei:

  1. Taumafai i se vave vave e mafai ai ona tatala le vao rosa i le tautotogo, ina ia latou le laei.
  2. O aʻafiaga ma moli oti e tatau ona tipi ma susunuina.
  3. Ina ia lagolagoina le taua o gasegase ua afaina, ua sosoloina i se vaifofo o le vai Bordeaux, faaopoopo le 4 g i le lita o vai.
  4. Ina ia aua le aumaia le maʻi ile togalaau o le rosa i totonu o se fatu ua pisia, ia mautinoa ia togiina i le 1% o le solution o le copper sulphate ao le i totoina.
  5. Afai e le mafai ona e faʻamalo ese le lapisi i luga o le laau i totonu o le tausaga, foaʻi atu, a le o lea o le a alu atu le faʻamaʻi i isi tagata o le fugalaau.
E le gata i lea, aua nei galo o Roses e fiafia e ola i se nofoaga lanu ma manaomia le eleele lafulemu lelei. O le eleele i lalo o le rosa e tatau ona i ai le suavai lelei, ma o le elemene e le tatau ona sili atu i le tau o le 7.5. O vao malolosi o le a sili atu ona puipuia i le palapala.

E taua! Mo le tuputupu aʻe lelei, o rosa e manaʻomia ai le tele o le susu, ae e manaʻomia ona fafagaina e seasea, ae e matua tele lava.

Mealy dew: aveeseina o le mealy mai le lau ma le aʻa o se laau

O lenei faʻamaʻi e leʻo faaalia mai na o ia pe afai ole maualuga o le ea e le sili atu ma le 60%, ma o le vevela e i le lautele e oʻo i le 16 i le 18 ° C. I se tulaga ma le le mautonu o le tau, e faigata ona aloese mai ona foliga vaaia. O le masani a Mealy e masani lava ona faia ni pulumu i luga o rosa, lea e mafua ai ona le lelei, aua o le maʻi e afaina uma ai laʻau, laulaau, ma pulumu, ma e oo lava i vao tuitui. O le umi o le a afaina ai le laau, o le lautele lautele o paʻu e avea. Talu ai o pine talavou o laau e masani lava ona mafatia i le paʻu o le paʻu, e aunoa ma le faia o ni fua e faʻafefe ai le faʻamaʻi, atonu e le totogo le rosa.

Ina ia feagai ma le paʻu ma le puipuia o lona toe faʻafouina, e tatau ona faʻaaoga i ia faiga:

1. O fuʻu uma o le autumn, ia tipi uma ia mama mama, ma susunuina laʻau ua paʻu mai ia i latou.

2. Totoina o le moega fugalaau, lea e tatau ona toe faʻaaogaina ai le mea maualuga, lea o le a oʻo atu ai i le maliu o maʻi mai le le lava o le ea.

3. O le totoina o rosa i le tautoulu ma le fesoasoani o se 3% o vaifofo o le copper sulphate.

4. Faʻaleleia o vao i le vaitau o le tuputupu ae ma se faʻamaʻi paʻu kopa (200-300 fale poʻo se fasimoli vai i le 9 lita o le timu, lea e tatau ona liligi ai le isi lita o le vai, lea na faʻaumatia muamua ai le 25-30 g o le sulfate copper).

5. Laulaina o rosa ma le taofia o le colloidal sulfur (1%). E talafeagai lenei mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o laau toto, faʻapea foi ma le faateleina o lo latou "puipuiga" i le faʻamaʻi.

6. Fertilizing fugalaau ma fugalaisa e aofia ai le potassium. Ae leai se tulaga e le tatau ona faʻaaogaina ai le vailaʻau, ona e naʻo le faʻateleina ai o le tulaga.

7. A oʻo ina faʻaauau le alualu i luma o le palasi i luga o roses, e mafai ona sosolo le vao i se vaifofo o le 50 g suauu soda i le 10 lita o le vai.

8. I le tautotogo ma le tautotogo, o le eleele o loʻo siomia ai le vao e tatau ona faʻamaʻaina i le pefu i se faʻasalaga e le silia le 120 g i le 1 m2. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona ufiufi sina mea i luga o le palapala. O le faʻaaogaina o lefulefu e mafai ona faʻapipiʻiina togavao (mo lenei mea e saunia ai se vaifofo o le 100 g o le pefu ma le 10 lita o le vai, lea e tatau ona tu mo le 5 aso), lea e tatau ona faia i aso uma 7.

9. O le tauivi ma le mycelium o le a fesoasoani ma faʻasalalau o mullein, lea e tatau i le 10 lita o le vai ona manaʻomia pe a ma le 1 kg. O le fufuluina foi o meaai e tatau ona faia i le vaiaso.

O le fufuluina o vao e taua tele le faʻatinoina seia oʻo ina mou ese uma le paʻu o le vao.

E taua! O Roses Spud e le tatau ona paʻu, ma le oneone masani. Ona o lenei mea, i le taimi muamua o le susu, o le a le amata ona ola le vao, ae o le a faaauau pea ona moe seia oʻo mai le vevela moni.

Nofoaga laititi ma le faʻaumatia

O lanu uliuli-enaena i luga o lau ma laʻau o roses e mafua ai le malie, lea e faaalia ai le mea sili ona maualuga i le afa lona lua o le taumafanafana. O le vaʻaia e mafai ona taʻitaʻia ai laʻau ma faʻaumatia atoa ai le rosa, aua e matua faigata lava ona faʻaumatia - o meaʻai e mafai ona sosolo i luga o laʻau.

E mafai ona faʻamafiesea le na o le faʻaaogaina o le tele o fuataga:

  • o aʻafia ma lala uma e aʻafia e vave vavaeeseina ma susunuina;
  • o fuʻa uma lava, eliina eleele, e taua ai le liua atoa o palapala palapala ina ia faʻapulaʻa ai le avanoa i le ea;
  • o le faʻaaogaina o se sauniuniga faapitoa mo le totoina o vao, lea e tatau ona faia uma i le autumn ma i le amataga o le tautotogo.

E faʻafefea ona feagai ma se mea lanu enaena: se faʻamatalaga o le maʻi

O le paʻu o le grey e matautia aua e toetoe lava o le maloloina maloloina, o le a le mafai ona fuga mai laau toto ua afaina, ona o le afu o lenei faamai e masani lava ona afaina ai le tumutumu ma vaega pito i luga o le mama. O le mea sili ona faigofie i lenei maʻi e paʻepaʻe ma rosa pinisi, e maua ai le le lava o meaʻai ma le susu. O le mycelium o le grey grey e matua puipuia lava i le vevela o le vevela, o lea e maua ai le toʻafilemu i le taumalulu, ma faaauau pea ona toe gaosia i le tautotogo e faʻaaoga ai spores.

O lenei faʻamaʻi o loʻo faʻapipiʻiina foi i fualaʻau ma togavao, totoina o rosa e latalata i le mea e le fautuaina. Mo le puipuia o le atinaʻe o le lanu enaena, e tatau ona totō laau vao i luga o se lautele avanoa ina ia malamalama lelei ai laau taʻitasi. O le susulu o rosa e sili atu i le taeao po o le ogatotonu o le aso, aua a maeʻa le susu ona leai lea o se taimi e malolo ai i le po.

E sili atu le tafe ma susunuina laau uma e aʻafia e faʻaumatia ai le afu. I faailoga muamua o le lauulu enaena, e mafai ona e faʻaaogaina se vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻe mo le susunuina, ma afai o le liona ua salalau solo i totonu o vao, e sili atu le faʻaaogaina o se vaifofo o le faavae i le 0.2% i le lita o le vai.

Paga o le kanesa i rosa

O le kanesa gasegase o le rosa o se tasi lea o faafitauli taatele e tatau ona feagai ma le au fai togalaau. O lenei faʻamaʻi e mafai ona aʻafia ai aʻa, ae o aʻa foi o se fugalaau, o le mafuaaga lea e seasea laveaiina.

O le kanesa aʻa

O lenei ituaiga faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻavaeina o aʻafiaga malosi i aʻa o le laau, lea e iu lava ina amata ona pala. E taʻitaʻia ai le togavao, talu ai o tupu aʻe e puipuia ai le ulufale atu o le susu ile pulupulu. O le mafuaʻaga o le kanesa aʻa i totonu o laau o le rose e faaleagaina ai lo latou aʻa i le taimi o le totoina, faapea foi ma le totoina o fugalaau i luga o eleele palapala ma se maualuga o mea oona.

Afai e te maitauina nei faʻaʻailoga i luga o lau rūlū, ia mautinoa e vavae ese uma tuputupu aʻe ma togi uma le aʻa i le 1% faʻafofo o le copper sulphate mo le 2-3 minute. A maeʻa lena, ona fufulu lea o aʻa i le vai, ma mafai ona totō le laau i le eleele ua saunia lelei.

Ae peitai, afai o aʻa o se rosa e aafia uma lava i le kanesa, ma o ona uiga e oʻo lava i le ua o le ua, e sili atu le mu o le laau vave.

Toga toto

O le gasegase o le kanesa e manaomia vave togafitiga, talu ai ona o le mea na mafua ai ona gaoioi e le mea na mafua ai le gasegase e tusa lava po o malulu malulu ma atonu e matua vevela i le tautotogo. E mafai ona oʻo atu i le 3 tausaga e faʻamalolo atoatoa ai se laau.

I le faagasologa o le tauina o le kanesa o laʻau i le rosa, e taua le suʻesuʻeina e le aunoa o fugalaau ma aveese uma vaega ua aafia. I tausaga taʻitasi, pe a fetoʻi fatugaʻo, e tatau ona togafitia togavao e aʻafia ai i se vaifofo o le sulfate sulk (ia faia lenei mea, faʻafefe 300 g o le mea i totonu o le lita lita).

Mo le puipuia o togafitiga, e mafai foi ona e faʻaaoga fofo mai:

· Omea o le sulfate poo le Bordeaux - 200 g o le mea o le a manaʻomia mo le 10 lita o vai;

· Oxychloride copper (10 l - 40 g o le vailaau);

· Topsina-M (mo le 10 l o le vai - 20 g).

O se gasegase o le kanesa vaivai o le a manaʻomia foi le fafagaina faaopoopo. O le mea lea, i le faaiuga o le taumafanafana, e aoga tele le faʻamalosia o vao rūlū ma faʻamaʻi faʻamalosi i le potassium. Aʻo leʻi malulu mo le taumalulu, e taua le fufuluina o na rosa i le 2% Bordeaux acid.

Cytosporosis ma togafitiga

O se faʻamaoniga o lenei maʻi o se suiga faʻapitoa o le paʻu i luga o le paʻu o vao vao. I lalo o le faatosinaga a le sui gaosi o cytosporosis, e amata ona enaena ma amata ona mate. E le gata i lea, i luga ole vaega ole afaina, e tele ni pulupulu mumū e aliali i luga o le taimi, ma o le cortex lava ia e amata amata.

Togafitiga o le cytosporosis e aofia ai le togafitia o vao ma se vaifofo o le vai Bordeaux. O lenei togafitiga e taua tele le faʻatinoina ao le i toe totoina vao. O vaega uma o loʻo aʻafia i le laau e tatau ona vavalalata taimi ma susunuina.

E te iloa? O nisi taimi o nai laumei laiti e le o se taunuuga o le leai o se tausiga o fugalaau poo o latou maʻi, ae o se vaega o le ituaiga. O lea la, i le tele o Roses e taua o le "C", o le tele o le fugalaau e le mafai ona sili atu i le tele o se araisa.

Vili faʻamaʻi

O lenei faʻamaʻi e masani lava ona taatele. O loʻo faʻaalia i le faʻalavelave tigaina o vao: o aʻa ma laʻau e malosi malosi, ae o latou foliga foliga leaga, o laulaau e tutusa lelei. I le aluga o taimi, o laʻau ma laulaʻau e lanu enaena, o se taunuuga, e le mafai ona tupu mai ni pulupulu, e oʻo atu i le faaiuga o le taumafanafana, o se vao e masani ona mamae.

O le tauivi o le vaivai o viral e toetoe lava a le mafai. E taua tele ona vavaeina ma susunuina uma laʻau afaina i se taimi talafeagai, ma afai o le faʻamaʻi e aʻafia ai le laʻau uma, o le a saʻo e kili ma tafu uma. E tatau ona malamalama o le vilting viral e mafai ona tuʻuina atu mai le togavao e selesele i totonu o fagu, lea pe a galue i le togalaau o le rose, e taua le faʻamaʻi.

Puipuia faʻamaʻi

O le puipuiga e faia ai le puipuia o le faʻalavelave o faʻamaʻi i luga o vao laʻau e taua le taofi i tausaga taʻitasi. Aemaise lava, o le togafitiga o rosa mai le suka e faaaoga ai le Bordeaux e tatau ona faia uma i le taimi o le tautoulu, aʻo leʻi natia le vao mai gutu, ma i le tautotogo, e tusa lava pe leʻi amataina lo latou tuputupu aʻe. Pe a totoina vao vao, e taua foi le saunia o se eleele mamā ma lelei, lea o le a le toe i ai meaʻai ma isi mea.

O le totoina o rosa i le tautoulu e tatau ona muamua i le teuteuina, o le taimi lea e taua ai le fufuluina o fagu, ma susunuina otaota mama uma ma lau mai le vao, e tusa lava pe i ai ni manua tiga pe leai.

E tatau foi ona e faʻaaoga auala nei e puipuia ai rosa mai faʻamaʻi:

1. Laʻau totō i luga o moega e lelei ona faʻaleleia ma faʻamalamalamaina.

2. A oʻo ina faʻasusuina vao, taumafai e aua nei fofoa.

3. I le fafagaina ma le faʻala, faʻaaoga se mullein solution (1 i le 30).

4. Aua nei galo uma taumalulu e eli ai se fugalaau i le roses.

Ma ia manatua o soʻo se laau totő i lau togalaau e manaʻomia ai le sili atu le gauai. A le o lea, e oʻo lava i varietal roses o le a le mafai ona faʻafiafiaina oe i lauʻau matagofie.