Fualaau aina

Fiafia e uiga i le tuputupu aʻe fennel. Toe faʻaleleia faatonuga mo fatu ma fatu

O se mea uiga ese, fennel poʻo se fale talavai e faʻapupulaina le gauai atu o le au fai togalaau, ma o le manogi manogi ma le piquancy e fiafia e faʻaaogaina i latou i le umukuka.

I le tusiga o le a tatou taʻuina pe o le a, o le a le faʻaaliga o le agrotechnical plant, pe faapefea ona ola manuia i le malae vaʻaia ma i le fale.

Sei o tatou auiliili auiliiliga autu autu i le tausiga o le laau, ia faamatala foi le seleselega ma lona teuina lelei.

Le faʻafanua o lenei fualaau faisua

Fennel e taatele i Europa, Kanata ma le Iunaite Setete, Asia Tutotonu. I Rusia, o le fennel dill e mafai ona maua i le ogatotonu ma le itu i matu-sisifo. O le laufanua o le laau e taua o le Metitirani. I a tatou latitudes e ola ai i totonu o le togalaau poʻo totonu o le atunuʻu e le gata o loʻo mafai, ae manaʻomia!

Fennel o se faleteuoloa o vitamini ma minerale, o lea e totoina ai i le eleele avanoa, e mafai ona e galo e uiga i le tele o faʻamaʻi.

E taua! E ui i le tutusa o le igoa ma foliga vaaia, o le tekinolosi o le tuputupu ae o fennel ma dill e eseese.

Nofoaga ma fanua mo le totoina

Ina ia tupu fennel, e te manaʻomia se avanoa talafeagai i le 'upega tafailagi, aua o le va o laau totino lava ia e tatau ona i ai se mamao e 20-25 centimita. E le gata i lea, o le laina o le fennel e tatau ona faia i se mamao e mafai ai mai isi aganuu, lea o le a talanoaina i lalo.

  • E manaʻomia e le eleele se ituaiga o meaʻai e sili ona lelei, paʻu pe oneone.
  • O le maualuga o le eletise pH i le taimi lava lea e tatau ona masani ai, pe a ma le 0.7.
  • O le eleele e tatau ona tatalaina i nisi taimi ina ia mafai ai ona lava le okesene.

Toto ma tausia lelei i le malae vaovao i le fale

E mafai ona ola lelei le falannelisi i le malae vaalele. E mafai ona e totoina vave le laau i fatu, e mafai ona e totoina muamua fualaau i le fale poʻo totonu o se lau. E taua le filifilia o se lafulafu mo le totoina, o le fennel e manaʻomia ai le susulu o le la mo le tuputupu ae masani.

E le gata i lea, o lenei aganuʻu o le a manaʻomia se avanoa talafeagai i luga o le saite, talu ai e filifili e le fennel toetoe lava o meaʻai uma mai le eleele ma o isi laau e leai se mea e 'ai pe afai o le nofoaga e laʻititi ma totō uma aganuu i tafatafa o le isi.

O loʻo i ai mataupu autu mo le faʻatupulaia o fennel i se malae vaʻaia, lea e tatau ona mulimulitaʻia, faʻapea foʻi ma nuances, lea o le a sili atu ona aoga le iloa. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. E le tatau ona e totoina le fennel i tafatafa o tomato, pepa, legumes, spinach ma cumin, aua o loo taumafai e ave uma meaʻai i le eleele ma le susu ma ona aʻa malolosi. O tuaoi tuaoi e leai se mea e ave mai le eleele.
  2. Ae o le totoina i tafatafa o kukama ma kapisi, e mafai ona galo ia te oe - e le taliaina le manogi o fennel. O le mea autu e le o le faʻaaogaina o le suavai, tutusa uma lava, o le a filifilia ai le susu.
  3. O lenei laau e televave le vave ona totoina e le tagata lava ia.
  4. E tatau ona i ai le fennel mai le cilantro ma le dill, aua e mafai ona tupu mai le eletise.
  5. O fennel fennel e faaosoina ai eleelea iniseti ma lona manogi. Mo le faʻatoʻaga - o se meaalofa lenei.

E faapefea ona ola i le fale?

E mafai ona ola lelei le fagu i luga o le faamalama. Ioe, atonu o le a itiiti ifo nai lo le mea na tupu i luga o le 'upega tafaʻilagi, ae o le a le maua le faamalologa.

O le fale o le fale e masani ona tupu aʻe i le fa tausaga. Pe a tulaʻi i totonu o le fale e taua tele le filifilia o se avanoa matala, malamalama lelei ma faʻamalamalama saʻo o le la. Laufanua mo le totoina e tatau ona vaivai ma aliali ma lelei.

Lafumanu talafeagai pe oneone. O le eleele e tatau ona i ai ma le lelei alavai. O le maualuga o le elemene o le eleele e tatau ona masani (0.7). E mafai ona e faia se mea masani i totonu o le faleoloa ma faʻaopopo le gaʻo ma le turf.

O afea ma pe faapefea ona toto?

Fatu

Muamua lava, e tatau ona e saunia fatu: ia faʻamalosi le malulu ma faʻaleleia i latou i se stimulator mo le tuputupu ae. I luga o le saite o le taimi sili mo le luluina o le tautotogo o le tautotogo, i le amataga o Iuni. Faʻalagolago i tulaga o le tau e oʻo lava i le faaiuga o Iuni.

E tatau ona mafanafana le palapala.

  1. Toto i laina o le 60 cm, ia le silia le 2 cm i le eleele.
  2. A maeʻa le vevela muamua, e tatau ona 25 cm le vaetogo. I le fale, o le taimi aupito sili ona totoina mo le fennel e fa vaiaso pe a uma le tau o le tautotogo.
  3. Mo le totoina, e sili atu ona lelei le fufuluina o fagu fasi pi ma totō i ai ni fatu se 3 pe 4.
  4. Mulimuli ane, e tatau ona e alu ese mai le malosi.

O le vevela o le vevela e tatau ona 15-18 tikeri.

Fatuina

O fualaau e mafai ona ola i le fale mai fatu, ma i totonu o le fale koli. O le tekinolosi e tutusa.

  1. Muamua, o fatu e totoina i totonu o se fagu fatuga poʻo vave i nai ulo.
  2. Ma i totonu o le fagu fatuga o se faʻavasegaga masani e faia i se laasaga e tusa ma le 20 cm. Ma i totonu o ipu e filifilia ai se tasi o laau sili ona malosi.
  3. O le gaoioi i le eleele tumau matala e faia i le 40-50 aso pe a uma ona lulu.

Seleseleina

Pe a lelei ona maitauina tuutuuga, o le a tutupu pine muamua pe a ma le 20 aso. E mafai ona aoina le rhizome e tusa ma le tolu masina talu ona lulu. Pe a avea i latou ma le telē o se polo tenisi, e mafai ona latou seleseleina ma se naifi.

Le lanu o ulu matutua e tatau ona paʻepaʻe. O le aoina o laupepa, e tatau ona latou toso mai le eleele. O pito i luga e tipi i se naifi, i luga o le ulu 12-15 centimita. Ae ui i lea, e mafai ona tipi laʻau ma e aunoa ma le faʻamamaina o ulu. E faʻaaogaina i salakeke ma tipi i le vaitau atoa o le tuputupuaʻe.

E seleseleina fatu aʻo latou matutua, pe a fugalaau fugalaau.

E taua! Teu fale o fennel ua aoina, e tatau ona matua maeʻa, tuu i totonu o se pusa vaalele ma auina atu i se nofoaga malulu.

Tulafono lautele mo le tausiga o laau

Lulu

E ui o le fennel o se tagata e nofo i se tulaga vevela, o le malulu lea. O le maualuga o le vevela o le tau e 20-30 tikeri. Ae o pine muamua lava ua faʻaalia i le vevela o le 6 tikeri.

Tulaga o le vevela:

  • Minimum: 6 tikeri;
  • Tulaga maualuga: 30 tikeri;
  • Sili: 15-25 tikeri.

Malamalama

Mo le fennel e te manaʻomia se nofoaga susulu malamalama ma susulu lelei le la.

E tatau ona faia le fennel ia le itiiti ifo ma le 5 aso.

I le 1 sikuea sikuea e tatau ona 10-14 lita o le vai.

Laʻei pito sili

  • O le fagafaʻi muamua e faia pe a uma ona fai. Saunia o se tuufaatasiga o mullein: organic ma le vai i se fua faatatau o le 1:10. E mafai ona e faʻaaogaina faʻamalaʻau:

    1. ammonium nitrate;
    2. superphosphate;
    3. masima masima ma vai e tusa ai ma le fua faatatau 10 kalama ma le 25 kalama, ma le 10 kalama, ma le 10 lita.
  • O le fafagaina faalua i le 20 aso o se tasi o fofo o loʻo i luga.
  • O le laei lona tolu e faia e superphosphates i le fua o le 2 kalama i le 10 lita o le vai.

Tatalo

E tatau ona masani ona faia i le va o laina e faʻamamafa ai le palapala ma le okesene ma puipuia ai le faʻavaeina o se mea pala i luga o le eleele.

Hilling

Soo se lua i le tolu vaiaso. O le taʻitaʻia auala e mafai ai e oe ona fai se ulu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O laumei fennel e lauiloa i le tele o faʻamaʻi, pei o le:

  • vavae;
  • moega moega;
  • aphid;
  • sikola;
  • caterpillars;
  • mole

O aʻa e tosina i Khrushchev.

E le mafai ona toto ma faʻamaʻi, e pei o chalcosporosis ma fomoz. O Cercosporosis e lafoina i fatu, ma o le fomaz e aliali mai mai le palapala eleelea.

E le mafai ona e faʻaaogaina fennel i soʻo se vailaʻau oona.

  • Aphids, thrips ma isi iniseti laulati greens e faaumatia le fasimoli lanumeamata. O se vailaau e le afaina. E tatau ona saunia se fofo o le 200-400 glamu o le fasimoli i le 10 lita o le vai ma faʻagasolo ai laau.
  • Khrushchev e mafai ona manumalo pe a oʻo i le loloto o le eliina o le palapala ma le faʻamaʻi faʻapitoa i le lima. E ala i le eliina faataamilo i moega o tamai vaʻa ma le aveeseina o masini e tafe mai lea taimi i lea taimi.
  • Cercosporosis togafitiga e ala i le leʻi faʻapalapalaina o fatu.
  • Fomoz e mafai ona puipuia e ala i le faia faʻataʻitaʻiga o le palapala ma se vailaau pipi piniki o le potassium.
E taua! Aveese laau tuai pe le lelei i le taimi, ma ia taofia ai foi le va i le va o laau tuai ma togalaau fou e taofia ai le atinaʻe o faamaʻi.

I le tusiga sa matou taumafai e faʻamalamalama pe faapefea ona ola lenei fualaau, e talanoa e uiga i mea e sili ona taua ma taua e uiga i le gaosia ma le tausiga o fennel. O le faʻaopoopoga, e mafai ona maua i fale ma togafiti a tagata Rusia, e toʻatele e tofo i lona tino, ma o nisi e taua tele o se vailaʻau o fualaau.