Laʻau

Rosa Ali Baba (Alibaba)

O le alofa o Klimber Ali Baba e tatau ona tosina atu i ai mata fiafia. O le tupu tele, o le soifua maloloina lelei ma toetoe o faifai pea faifai pea e avea ai le rosa ma se mea e faʻafeiloaʻi ai i le faletupe o ituaiga o le rosa. O tafega suamalie o petasima-salmon-pink-scalloped petals ua faaopoopoina e se manogi manogi suamalie.

Tulaga o le vasega

Alibaba sa aloaia aloaia i le 2007 i lalo o le igoa igoa Alibaba tulaʻi (Chekulababa, Schloss Bad Homburg ®, Sunset Glow, Ali Baba). O le gaioiga o le galuega sa matua talisapaia e tagata tomai faapitoa:

  • 2007 (Gold Standard Rose Trials) na tuʻuina atu i le vāega le Faʻamaumauga Auro mo faʻataʻitaʻiga i Egelani.
  • 2008. Le manumalo i le faaaliga i Lyon (Farani) mo le manogi.
  • 2011 Championship i le vaega o Rosett Roses i le faaaliga-tauvaga i Italia.
  • 2014 tusi pasi apamemea tauvaga i le Hague (Netherlands); Masalo bronze o le tauvaga o le rose i Iapani.

Alibaba na tulaʻi mai i luma

O le Roses o le Breeder Breeder Christopher Warner, o le na mafua mai lenei ituaiga, ua maitauina e ala i le tetee atu i vagaries o le tau, o lanu muamua ma le mautu maualuga.

Alibaba fugalaau i tulaga sili ona lelei e tupu tele (10 - 12 cm), e le laʻititi i le tele i le lauti. O le fugalaau e toʻalua-lua, e mālūlū ona o le tafe o le petals. Le lanu e faigata, e fesuiaʻi i le taimi atoa o le fugalaau. O le le malamalama o le susulu ua faia ona o le lanu susulu i le faavae o petals.

O se laau e maualuga le malosi o le tuputupu aʻe, i le tausaga muamua ina ua uma ona totō, fausia se lanu lanumeamata, i le taimi lava e tasi e gaosia ai pulumu. O le fugalaau e masani lava i pito o tanu. O se tagata matua ua tulai, mo le tele o fuālaau i luga o le umi atoa o le fana, e tatau ona faataatia i luga o se lagolago (faataatia).

Taʻaloga faʻataʻavalevale o le oso o rose

O le lelei o le ituaiga e aofia ai:

  • fuʻa faifai pea;
  • malosi manogi manaia;
  • o lapisi laʻau lauolaola e le o maualalo;
  • tetee i le timu: o petale e le afaina i le susu, aua le pala;
  • faʻamamaina o le tagata lava ia: fufulu fugalaau fugalaau ma e le manaʻomia le teuteu, aua le faʻafefe, faʻaitiitia le teuteuina o le vao;
  • maualuga le teteʻe o le laau i faʻamaʻi sili ona taatele io tatou latitudes (paʻu paʻu ma le paʻu uliuli).

Aua e te faʻamoemoe i ni meaʻai o ni meaʻai manogi i le tausaga muamua o le ola o se laau i totonu o le togalaau. I le muamua 2 - 3 tausaga talu ona totoina, o le rosa e fetaui ma se nofoaga fou, maua ai le malosi. O fugalaau e mafai ona vave faʻavave, e le mafai ona lagona le manogi o le mea e manaʻoina.

Taua! Faʻasoa lelei, o se rosa e mafai ona ausia lona gafatia e le muamua nai lo le 3 i le 4 tausaga o le olaga i se nofoaga tumau.

Totoina ma le tausiga

Rose Eden Rose (Eden Rose) - faʻamatalaga ma uiga o le ituaiga

I le faʻamatalaga o le ituaiga o loʻo taʻu mai ai o le eletise o le rosa e oʻo atu i le 200 - 250 cm. O le lautele lautele o le vao e oʻo i le 120 cm. E tatau ona maitauina i le itu i saute e mafai e le rose ona sili atu nai lo le 3 mita le umi, ma e manaʻomia le paolo i le aoauli. A leai, o le a fuga fuga i le la ma felelei lele solo.

Tulafono faʻavae

Ua totoina se rosa e fua i le tele o se laau matua, i totonu o se nofoaga lelei, puipuia mai le matagi ma ata. E tatau ona aloese mai laufanua maualalo ina ia puipuia le nofoaga e tulaueleele ai mai le sili atu o le susu i le timu po o le taimi o le kiona. O le eleele i tafatafa o le fogaeleele o le a puipuia ai foi le rose mai le atinaʻe atoatoa. O le faamaluina o le aʻa e mafai ona oo atu ai i le oti o le laau.

O le loloto o le lua e tulaʻi ai e tusa ma le 70 - 80 cm, ma le limasefulu e oʻo i le afa mita. E tatau ona faʻalanuina i se paluga paleni ina ia mafai ai ona tuʻuina atu se laʻau talavou ma le faʻaleleia lelei o le atinaʻe ma le vave aʻafia. Mo nofoaga e iai le eleele eleelea i vaega tutusa fefiloi:

  • peat;
  • oneone;
  • turf land;
  • fualaau faisua.

Faʻamasinoga faʻalelei

O loʻo fautuaina atili e faʻatumu se 200 g pit:

  • lefulefu;
  • phosphate fugalaau;
  • ponaivi po o le falaoamata o dolomite.

I le tulaga pe afai e le lelei le eleele i luga o le saite, oneone, e tatau ona loloto le lua, ma e tatau ona faaaoga le oneone nai lo le oneone. Ona o le susu ma meaʻai e manaʻomia e rosa o le a tumau umi i aʻa.

A o lei totoina, ua faapuupuuina laʻau ma lala i le 30 - 35 cm, ina ia mafai e le rosa ona maua le malosi i le totoina, ma e le fafagaina ai le tele o pulupulu. O aʻa foi e tatau ona susulu. Ina ia faia lenei mea, ia faapuupuu aʻa taitasi ma ni tagata sailiili maoaʻe. O le paʻu e faʻaalia ai le paʻepaʻe o le tino, i le aʻago, o le tino e lanu lanu, o le a vaeluaina e ola mama. O fua na faʻatau ma se aʻa faʻamaumau e tuʻu muamua i totonu o se fagu vai i le maualuga o le ua aʻa mo se vaitau 1 itula i le 1 aso. O se faʻailoga lelei o le i ai o ni paʻepaʻe papaʻe e paʻepaʻe luga o aʻa o le laau.

Taua! Pe a totoina se rose maualuga, e tatau ona tanumia le ua uumi 10 i le 13 cm i lalo. A maeʻa ona totōina, faʻapipiʻiina le eleele ma faʻamautū le tele o le vao.

Faʻasa

I vaiaso muamua, e tatau ona mataʻituina le eleele palapala i aʻa o se togavao. O le suaina o palapala pe a uma ona faʻamalosi e faʻamalo ina ia aloese mai le gaogao pe a faʻamago. I se vaitaimi pitonuʻu, e manaʻomia e le tagata matua ona manaʻomia le faʻasusu. Ua lava lea e faʻamamaina ai le palapala ile lapisi ile 7 i le 10 aso. O lenei mea e manaʻomia ai le 10 - 12 lita o le vai, ma o le suavai e le salalau i le luga, e mafai ona faia se tamai tootoo faataamilo i le togavao ma faʻainu lemu. Taofiofia le faʻaleleia o le susu e ala i le mulumuluina o le aʻa. Mo lenei mea, o le mutia vao na magoto i le la e talafeagai.

Fertilizer

I le tausaga muamua ina ua uma ona totō i totonu o se lua e tumu lelei, e le manaʻomia e le rosa se mea faʻapipiʻi faaopoopo. Faʻaleleia meaʻai e talafeagai mo se laau e fuga i totonu atoa o le taumafanafana. O loʻo faʻavaeina le faʻalapotopotoga o le rose i luga o mea taua e tolu:

  • nitrogen: le manaomia o le laau i le amataga o le vaitau tuputupu ae, pe a tupu le laau toto (lala, laʻau);
  • phosphorus: o se laau ua maua le aofaiga tatau o le mineral malosi e atiina ae ai le aʻa, e maua mai ai ni fatu;
  • paluka: faʻalauteleina le tuputupu ae ma le fugalaau, galue e avea o se immunostimulant mo rosa.

E fautuaina le fafagaina o le rosa faatasi ai ma fugalaʻau (nitrogenous) meaʻai seia oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana. O fomaʻi faʻamalosi e aofia ai, faʻaopopo i le potassium ma le phosphorus, uʻamea, magnesium, sulfur ma isi elemene e tatau ai e oʻo i le autumn.

Taua! O le leʻamea o le uʻamea i rosa e faʻaalia e le chlorosis, pe a susulu le laʻau i le va o veins.

O luga o laʻei e mafai ona:

  • aʻa: pe a faʻasalalau le faʻapalapala i le nofoaga faʻapitonuʻu pe faʻafefeina foi le rosa i la latou fofo;
  • foliar (e tusa ai ma le laulaau): i lenei tulaga, ua faʻavaivaia le vai faʻaaogaina ina ia aua nei mafua ai le susunuina o laulaʻau ma le vaega eleele o le rosa, e faʻafefe, faʻafefe le laʻau i le tele e mafai ai.

Fagapala le rosa i le taeao po o le afiafi pe a uma le la. Ole laei pito i luga o Foliar e tatau ona faia i le ao ma le toʻa.

Laʻei pito i luga

<

Teuteu

E lua ituaiga autu o le teuina o mea: faʻamalolo ma le faʻalelei. O le teuteuga mama e faia i le tautotogo aʻo leʻi amataina le vaitau tuputupu aʻe. I totonu o se rosa, o lau uma mago ma faailoga o le matua po o se mu mumusu ua aveesea. E faapuupuu pulou i laupapa lelei.

O le teuteuga pepa e faʻaaogaina e faʻaleleia ai le teuteu, faʻapea foʻi ma le faʻamalosia o le faʻalauteleina o laʻau. O le vaivai vaivai ma lala o loʻo ola aʻe i totonu o le vaomatua ua aveesea. I se tagata matua, e sili atu i le 5 tausaga le matua o ola i le togavao, e tatau ona tipiina vine mama, o le a fuga mai le itiiti ma ua mamafa i lalo o le faavaa.

Tausiga mama

<

Puipuia faʻamaʻi

O Rosa Ali Baba e lelei lona puipuiga mai faʻamaʻi faʻamaʻi. Ina ia le tuʻuina atu se avanoa i faʻamaʻi pipisi, e taua tele le fafaga ma le puipuia o le vao. O le maualuga o le maualuga o le malulu e mafai ona mafua ai le salalau o le malie.

Puleaina o pest

O laʻitiiti laiti ma rose laʻau e tosina mai ai faʻamaʻi:

  • aphids fafaga i luga o le sap i le pito i lalo o le pua;
  • laupepa rosette, anufe lanumeamata lanumeamata, laupepa gaogao;
  • o le rosacea le laugutu e ulu i luga o le pito i luga o le fana, i le mea e fafagaina ai i luga o fusi uʻamea, o le pest e mafai ona iloa e le tumutumu o tumutumu.

E mafai ona e faʻateʻaina ni iniseti mūmū e ala i le pulupuluina o rosa ma se iniseti, o fualaau e manaʻomia ai le toe gaosia.

Rose Ali Baba i le fugalaau

<

O le aʻe aʻei luga o le Ali Baba e talafeagai mo le ola i luga o fao, lagolago ma pergolas, e mafai ona faʻailogaina se tulimanu e le mafaatusalia pe puipui foi. Manulele lanu moana ma le paʻepaʻe, o logo lapopoa e foliga matagofie i soa ia te ia.