Tausiga Autumn mo le togalaau

Fautuaga Sili mo le Faatoaga Faatoaga Tausia i le Pau

Autumn o le vaitau lea e tuusao lelei ai le lelei ma le tele o le seleselega mo le tausaga a sau.

Afai e lava lou faʻaalu o lou taimi i le tausiga o fualaau aina suamalie, aua le faatuai; i le taumafanafana o le ae iloa ai le taunuuga o au galuega ma le malamalama.

O le mea lea, aua le faʻavalevalea ma tuʻu mea uma mo le lumanaʻi.

O le tau o le tautoulu e talafeagai ai le puipuia o le togalaau mai faʻamaʻi ma meaola faalafua, ua lava lea e faʻafefe ai, susu ma eli i luga le palapala, ma ia gauai faapitoa atu i sauniuniga mo le taumalulu.

O le a tatou talanoa e uiga i lenei mea i auiliiliga.

Muamua, i le tautoulu e te manaʻomia e tausi le puipuiga o laau fua. Amata amata lelei gaoioiga uma pe a paʻu le lau. Ae aua le faʻamalosi.

Tuutuuga o sauniuniga e faalagolago i luga o le tau o le nofoaga o loʻo totō ai le togalaau - i le itu i matu o lenei mea e mafai ona amata i le faaiuga o Setema, ma i saute - ia Oketopa. Talu ai, o tuai sauniuniga mo le taumalulu i matu, e le gata ina mafai ona faaleleia le tulaga o le togalaau, ae e oʻo lava ina faʻaumatia ai.

Lalagaina o le laau

O le toʻatele o tagata e talitonu o laau papaʻe o se puipuiga mai iniseti leaga e tuʻuina o latou aʻa i totonu o le paʻu mo le taumalulu, faʻapea foʻi ma nisi o faʻamaʻi. Ioe, e moni lenei, ae le gata. I tua i le 1887, na maitauina ai ua mama laau i se vaifofo o le lime, ua sili atu le lelei o laugutu nai lo o latou tuaoi e lei puipuia i le eria.

E faʻaaogaina e le Faatoaga lenei mea. O le a le mealilo? O lea faʻapipiʻi e avea o se papa puipui e puipuia ai le vevela tele o le vevela i le taumalulu, pe a vevela le la i le ao, ma amata ona malolo le kiona i le po. O laau e leai ni togafiti ua lilofia i vaovao, lea e avea o se nofoaga sili ona lelei mo ituaiga maʻi eseese. Ae o iinei e tatau ona e iloa nisi o nuances.

Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻamamaina laau talavou, o le lime i se fofo e mafai ona suia i le penisina. Fofo e tatau ona mafiafia ma tumu, e tatau ona aofia ai e le gata o le ogalaau, ae o laʻau foi skeletal. E i ai tele filifiliga mo le sauniuniga o le fofo.

Muamua - le taugofie ma sili ona faigofie - fofo fale. Aua e tatau ona avea le 2 kilokalama o le lime + 400g o le copper sulphate. O nei vaega o le a faʻavaivai i le 10 lita o le vai faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le paʻu, mo viscosity. E mafai foi ona e faaopoopo le 1kg o le omea ma le povi paʻu i lenei mea.

Mo laau laiti, e le tatau ona faʻaaogaina le paʻu, o le a le mafai e le paʻu ona manava i totonu o le puipui. Mo fualaau, e sili atu le saunia o le faʻafefiloi o le lime (3kg), omea (1.5kg) ma le mullein (1kg), lea e faʻasese i le vai i le mafiafia o le kirimulu.

Lua filifiliga - O le faʻafefiloi lea e faʻatauina i totonu o le faleoloa, lea e aofia ai foi le omea ma le lime. Ae ui i lea, e masani lava ona fufuluina lenei paʻepaʻe e le tautotogo, e manaʻomia ai le toe togafitiga o le togalaau atoa. O le faʻaopoopoga o le kapiti gaʻo i soo se vaifofo o le a puipuia ai foi laau mai le faaleagaina e nunu ma mea leaga.

Puipuiga o le togalaau e faasaga i iniseti

O le togalaau o le taumalulu o se nofoaga mo le taumalulu o iniseti eseese, lea e tuʻu ai o latou aʻa i totonu o le paʻu, paʻu paʻu, i le ofaga o palealii.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tamai togi i le foliga o se talipupuni i luga o paranesi o se moli apu lea e tusa ma le 80 fuamoa, o tamai pulu i le foliga o se mama i luga o se paranesi o le fatu o le silkorm, ma o lau paʻu ua faapipiiina i se upega tafaʻilagi i lala e mafai ona avea ma sulufaiga lelei tamai anufe o le hawthorn ma le zlatoguzki.

Ua na o se lisi laitiiti o meaola faalafua o le togalaau, e mafai faapefea ona tatou puipuia?

Muamua lava e tatau ona aveese le vaega atoa mai le tele o meaʻai ma laʻau pau. Fufulu laau i luga o paʻu oti ma pulumu uʻamea. E taua le faia o se loloto loloto (15-20cm) e faʻaumatia ai le taumalulu o nisi anufe.

Vaʻaia ma le faʻaeteete fua laau, mo nisi eria e te manaʻomia ai se tioata tetele. Faʻamama ia pito o paʻu faʻamalosi, lea e taulaʻi ai le tele o cocoons o moth. Lafoaina uma faʻatoʻaga ma le 3 po o le 5% o le vailaʻau oona. Puipui laau mai meaola faalafua e pei o aphid, lungwort, silkorm, leafworm fesoasoani teuteuina o sauniuniga "Buldok", "Fury", "Agravertini".

Mai faʻamaʻi pipisi e pei o coccomycosis ma isi lapoʻa o le a puipuia Maea faʻapipiʻi: iron sulphate, Bordeaux paluga, copper oxychloride poʻo fomaʻi - Kuproksat, Topsin, Horus. O le aveeseina o le paʻu ma le pala o le a fesoasoani i le faiga o le "Impact", "Sulu" po o le "saoasaoa." O manuʻa uma, vavave ma ogaoga i totonu o le laau e tatau ona togafitia i le 5% o le vaifofo o le sulfate vevela ma ufiufi i le sima.

Puipui le togalaau mai roi

Hares ma tamai togitogi na mafua ai le tele o le faaleagaina o le togalaau, aemaise lava i meaola laiti. O le puipuia o laau mai ia i latou e talafeagai afifi le ogalaau tuai tuai po o le velap faatasi ma le toto. O le tele o fai togalaau latou te faʻaaogaina le gaosiga televala fafine mo lenei faʻamoemoe. E faigofie ona puipuia lala.

I tafatafa o le pito i lalo, o le puipuiga e tatau ona lelei le lalolagi, o lea e le i ai le selu. O lala o le ufiufi po o le pine e lelei lelei, latou te nonoa le ogalaau ma ufiufi le liʻo o le liʻo. O le manogi o coriander ua salalau solo i luga o le eleele i autafa o le laau, e faapena foi ona paʻu ese ai mailei.

O le tapeina o se togalaau o le a faasaoina ai foi laau mai le malulu malulu. Ma afai foi e te faʻamamaina le paʻu (e pei ona talanoaina i luga i le tusiga), o le a le fefe lau togalaau pe a e le mavaʻa mai ave o le taumalulu.

E tatau ona e iloa afai e te faʻaaogaina le fale e avea o se mea mafanafana, ona tatau lea ona i ai se fasi ufiufi po o se pine i le va o le laau ma le paʻu o le laau. A leai, o le laau sopreyet.

Lauina o laau

O le teuteuina o fualaau aina e tatau ona amata pe a uma le lafoaia o laʻau. Aso eseese i le totoina o vaega. I le itu i saute, e mafai ona e tuua lenei mea na tupu mo Oketopa, ma i matu - e le mafai ona e faatuai, o le mea lea e faia i le faaiuga o Setema pe, sili atu foi, tolopo sei oo ia Mati.

A leai, o le a leai se taimi e maua ai le taimi e sauniuni ai mo le taumalulu ona o le faateleina o le tafe o le sua. Pe a tuai ona teuteu, i luga o le nofoaga o le manuʻa, e mamae le laupapa ma faʻaitiitia, lea e masani ona oʻo atu i le oti o le laau.

O lea la, matou te faʻaauau pea le faʻaalia o lenei faiga. Muamua lava aveese lala mago ma mamaʻi, sosoo ai ma i latou e faia ai le tele o le mafiafia, tupu aʻe i le itu o le ogalaau, i le itu sese, faʻafesoʻotaʻi le tasi ma le isi.

O laau e leʻi teuteuina mo le tele o tausaga, e manaʻomia ona faʻataʻitaʻiina, i le tele o tausaga, e amata mai i lala tele ma faʻauʻu i nai mea laiti, faʻaleagaina. Afai o le laau e sili atu le vevela, atonu e le toe fua mai pe oti.

O fualaau talavou e le totoina i le autumn. E tatau ona faanenefu le palealii o laau iti i tausaga taʻitasi, ma tuʻuina i lalo o latou foliga ma le tuputupu ae tatau. Mo laau tuai, e faia i le 2-3 tausaga e faʻaleleia ai le taamilosaga o le ea ma le malamalama i le va o lālā, faʻapea foʻi ma le maua o se seleselega sili atu ma lelei.

O manua uma i luga o le laau pe a uma ni lala vavalalata e tatau ona togafitia i le toga toga ma e ufiufi i varnish pe vali. O tagata uma e vavae ma tipi lala laau e tatau ona susunuina, talu ai e mafai ona latou teu fatuga o faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi.

E malie foi le faitau e uiga i le totōina o le apu i le tautoulu.

Fafagaina o togalaau

Fafagaina o le Autumn e sili atu ona taua se matafaioi nai lo le tautotogo po o le taumafanafana. Talu ai ona o le pau o le mana o le laau aʻo leʻi oʻo mai le fua o le fua, o loʻo faʻamalosia ai lona puipuiga ma faʻamalosia le faʻasao. O le pito i luga o le laei e faʻaaoga faatasi ma le faʻaaogaina autu i le taimi o le togoina o le eleele, i le itulagi o le lio lata ane, e le silia ia Oketopa.

Mo laau laʻitiiti, o latou tausaga e leʻi oʻo i le 8 tausaga, e tusa ma le 30 kilokalama o humus o le a manaʻomia, ma mo tagata matutua - e tusa ma le 50 kilokalama. I le tautoulu, o elemene e pei o le potassium, phosphorus, nitrogen, calcium, iron ma le magnesium e sili ona taua.

Ae o le fafagaina o le manganese, boron, copper and cobalt, e sili atu ona lelei le faʻatinoga i le faʻaitiitia o le aofaiga. O le filifiliga lelei o le ia mautinoa po o le fea vaega faapitoa e leai se eleele. Ae e le o taimi uma e mafai ma faigofie, o lea e i ai tulafono faavae e tatau ona mulimuli ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le lalaga pito i luga o le apu ma le paina e tatau ai ma le faʻalaʻau faʻalaʻau e faaopoopo ai le 300 g o le superphosphate ma le 200 g o le potassium sulfate i le palapala. O elemene nei e sili atu ona faʻafefiloi i foliga o le vai e ala i le fafagaina o le liʻo latalata ane.

Mo taloina ma plum laau, o loʻo sauni mai le 3 tbsp. superphosphate ma 2 tbsp. sulfate sulfate ua faataapeina i le 10 l o le vai. Mo le lava o le tuʻuina atu o le tasi laau e tusa ma le 4 pakete o sea vai e manaʻomia. Mo oneone oneone ma oneone, e tele mea e manaomia ai le fafagaina nai lo le ele ma le paʻu, mea mamafa.

E mafua lenei mea i le mea moni e mai i le lamolemole eleele e aoga ai meaʻai e sili atu ona fufuluina i le galo ma le taimi e faʻafeinu ai. Talu mai le amataga o le fuaina mai, e manaʻomia e le togalaau le tele o taumafa i le taimi o le tautoulu. Fertilizing with nitrogen e lelei tele le tolopoina i le tautotogo, aua i le tautoulu o lenei elemene e fesoasoani i le faʻamalosia o le tafe o le sua, lea e aʻafia ai le taumaluluina o le laau.

Faʻasaina togalaau

Autumn suavai faʻatagaina i itulagi ma timuga maualalo. Afai o le laau na matua malulu i le taumafanafana ma le tautoulu, ma mulimuli ane o loo i ai pea i le eleele, o lenei mea e tafe atu i le eleele, ma pe a uma ona tosoina le paʻu o le ogalaau, i nofoaga o le susu.

E le tatau ona galo o le inu tele e matautia foi, e pei o le le lava o le susu i le eleele aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. Afai o le laau e manaomia tele mo le faʻaleleia atili o le susu, ona sili atu lea ona faigata le faagasologa o le faʻamalosi, ma o le a le mafai e le laau ona faʻafeteina lelei le malulu.

E le gata i lea taumafanafana taumafa e taʻitaʻia ai le tuputupu ae o le ola o tipu, lea, e oʻo atu i le 2m, e leai se taimi i le taumalulu e faʻamaʻa ai ma feʻalo mai le kiona i le taumalulu. O nisi taimi, i nofoaga o loʻo i ai le tele o le susu, o mutia taʻitasi e totoina, ma le taofiofi o vao e taofi, lea e mafua ai le faʻamautuina o le eleele. Afai o le manava o le itulagi o le totoina o se togalaau e masani lava, ona manaʻomia lea o le suāsusu mulimuli e sili atu nai lo Oketopa.

O le faʻaleleia o le pito i lalo o laau i le eleele e na o nofoaga malulu ma le kiona e faatagaina, ona o le faʻatasi ma le faʻamalosia o lenei fuataga e mafai ona sili atu le faaleagaina o le laau nai lo le puipuia.

E le gata i lea, o le fulufulu fuʻu mulimuli na susu fesoasoani e faʻamalosia le aʻa, faʻaitiitia le ono mafai ona mumu o le paʻu o le ogalaau ma paranesi, ma tuʻuina atu foi se vaitau sili atu ona alualu i luma tuputupu ae, suia le amataga o le tautotogo. Faafetai ia te ia, o le aʻa o le laau o le a sili atu ona mamana, aua i le taumalulu e aumai e le laau le sua mai le loloto o le 0.5-2m mai le eleele.

Matou te lei sese, i le taumalulu e manaʻomia foi e le susu ia susu. I le faʻatulagaga o le faasologa o le vaitau o le timu e tatau ona amanaʻia le loloto o le eleele i totonu o le nofoaga. Talu ai e tatau ona faʻamamaina le eleele i le loloto e sili atu nai lo le loloto o le aʻa o le laau ma le faʻafefe o le suavai.

Ae peitai e le taliaina le faʻafesoʻotaʻi o le eleele ma vai eli. O le masani masani mo le faʻaleleia o le suavai e tusa ma le 10-16 pakete vai i le 1 sq.m. palapala.

Afai o le palapala i lau togalaau o loʻo i ai ni paʻu papaʻu, faʻapea foʻi ma palapala eleʻele, ona manaʻomia lea o le suāsusu mulimuli i na o tausaga o le timu mago, ma e masani lava e le sili atu i le fa pakete i le 1 sq.

Totoina o se laau

Tutu i le tautoulu e matua taua lava, ma e le mafai ona suia i le tautotogo, e pei ona le masani ai tagata masani o le mafanafana e masani ona mafaufau. O se taunuuga o le tatalaina, o le palapala ua faʻamaoaigaina i le okesene, o'oti ma fuamoa o meaola faalafua e mate i le taumalulu, o le aʻa ma vao vao ua faʻateleina.

E le fautuaina le talepe o pupu tetele o le eleele pe a eliina, a leai o le a tafe atu ai i le malulu ma le vevela o le eleele i luga o le saite. E le gata i lea, aua le faia se tuai ona eliina le eria ma le kiona. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le lemu i le tautotogo.

E tatau ona faʻamaeʻaina gaoioiga uma o le tatalaina ma le eli, e le sili atu nai lo le faaiuga o Oketopa. E le tatau ona galo ia i latou talavou, e tasi le tausaga le matutua, e le tatau ona taʻavale i se loloto loloto ina ia le faʻaleagaina aʻa.

Ma o le taimi e amata ai le tautoulu, ua i ai le faamaoniga o le apu o le tele o aʻa i luga o le fatu laau i totonu o le laina 20-60 cm, i totonu o le lala laau i luga o le clone rootstock, ma i le laau o le cherry - i le taamilosaga 20-40 cm. I totonu o le ogalaau o le sami buckthorn, o le eliina o loʻo faia e ala i le tataʻesea lelei o le rake i le loloto e tusa ma le 7 cm, aʻo faʻaeteete ia aua nei paʻi atu i aʻa.

Afai na e suʻe se suo, ona tatau lea ona faʻatulagaina ile mata agai i le ogalaau o le fualaau aina. Afai e le faʻavaivai le togalaau, o le aʻa o loʻo aʻafia i luga, lea e mafua ai le lamatia ma le malulu i le taumalulu.

O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le laau o le a aunoa ma se metotia taua mo le mauaina o meaʻai ma le susu, ma o le manua matala o aʻa o le a avea ma se vaega o le aafia i ituaiga uma o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Mafaufau foi i le tuufaatasiga o le palapala i lau togalaau. Malamalama, vaʻaia, eleele faʻaleleia e na o le tatalaina, ma mamafa, omea - e manaʻomia ai le loloto o le eli.

Paʻu oti

E i ai 2 filifiliga mo le tagofia o laʻau mate i le togalaau. O nisi tagata fai togalaau e talitonu e leai se mea e tatau ona faia, aua e leai se tasi na te aveesea laulaau i le vao, latou te sosolo i le faagasologa masani ma avea o se mea lelei lelei i le lumanai.

O isi e talitonu o laʻau pa'ū o se lamatiaga tele lea o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi ma meaola faalafua, talu ai o iina o loʻo i ai i totonu ia'oti ma fuamoa o iniseti e faʻavaivaia ma faʻamaʻi faʻamaʻi, e tatau ona faʻamamaina ma susunuina. E saʻo uma.

O le mea lea, ao leʻi filifilia pe faʻafefea ona taulima lau paʻu, e tatau ona e gauai atu pe na aafia i lau 'upega tafaʻi ma soʻo se faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi. E tusa lava pe a faʻapea, ona e aoina lea o le laʻau i totonu o ato, o le ae le faʻatagaina, ma o maʻi uma e mafua ai le maʻi o le a feoti mai le kiona. I le tautotogo, e tatau ona gaugau nei laʻau i se faaputuga mo le pala.

O lenei faagasologa e mafai ona faatelevaveina i le vevela faavaitaimi ma le faʻavaivai i meaola ninii e fesoasoani i le fausia o le humus. Afai o lau laau e matua ola maloloina, ona mafai lea ona avea le laʻau ma mea e sili ona lelei e malu ai mai le malulu o le aʻa o laau, ma pe a uma lena, o se ofutino matagofie pito i luga o le palapala. I le i ai o le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e sili atu le le faʻaaogaina o laʻau paʻu, ae faʻaputu ma mu.