Faʻatoʻa totoina laau toto

Potentila, o ona ituaiga ma ituaiga

E mafua mai i le aiga piniki, o le mea sili ona taatele i totonu o le ituaiga o le cinquefoil paʻepaʻe ma cinquefoil kalgan. O nei laau toto e masani ona faaaoga i vailaau faafomai, o tagata aloaia ma tagata, o loo i ai le tele o togafitiga faafomai.

Potentila e sili atu ma le 500 ituaiga ma ituaiga o vao ma le subshrub. O le laau e mafai ona taʻitasi ma taʻutaʻua, o le eria o lona tufatufa - Siberia, o le Europa o le CIS, le Urals ma le Caucasus. E tele ituaiga laau toto e faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi.

O le aʻa i le tele o ituaiga meaola e taua tele, ma e malosi malosi. O aʻa, e fuafua i le ituaiga, e mafai ona sao, fetolofi ma fetolofi. O laulaau Potentila e masani ona vaevaeina i ni lobes se tolu, e pei o laʻau o le vine, o le pito o le laulau laulaʻau e faailogaina i laupepa e le masani ai, o le vaega pito i luga o laʻau e ufiufi i se faaputuga vaivai.

Potatoola e fuga mai ia Iuni (faʻalagolago i le ituaiga) ma fuga seia oʻo i le tautotogo. O faʻamalologa o le faamalu ma paʻu, o fugalaau o le ituaiga e tusa ma le 2 cm le lautele, masani pe faalua. Le lanu o fugalaau eseese: o lanu uma o le nuanua, sei vagana ai lanu violē paʻepaʻe. I le faaiuga o le fugalaau o loʻo fua mai ai le fua - tele-cored.

Potentilla paʻepaʻe (Potentilla alba)

Potentila paʻepaʻe - e masani ai, e pei o togavao vaomatua. O lenei laau e taatele i Belarus, i le vaomatua o Iukureini, i le tumutumu Crimean. O le maualuga o le silverweed e oo atu i le 30 cm, o le aʻa o le laau e oo i le 50 cm le umi. O laulaau e lanumeamata, e vaevaeina i ni papatusi se lima. O siaki e lanu enaena. Fugalaau e paʻepaʻe, lapoa, e oo i le 3 cm le lautele, e lima petals, inflorescences i le foliga o se faamalu. O le paʻepaʻe o le Potentilla e fuga mai i le amataga o Me - Iuni.

Vaʻaia matagofie paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe:

  • "Veitchii" - faʻamaʻi mumu;
  • "Snowbird" - fugalaau lua-faalua.

Potentilla brilliant (Potentilla nitida)

Potentila e manaia - maualalo, e oʻo atu i le 7 cm, ogaoga, ufiufi le eleele i se kapeta mamafa. O lau o loʻo i le foliga o se rosette o le lanu siliva-lanumeamata, faʻatasi ai ma papatusi ua vaevaeina i ni vaega se tolu. O laulaau e laiti, aemaise lava i le pito i tua o fugalaau, 1 cm le umi, i foliga o se solo vaivai, i le tapering pito pito i luga e taua e nifo. Fugalaau tuufua, e oo i le 2.5 cm le lautele, e masani lava o le piniki po o le lilac, o le paʻu malulu.

Potentila hybrid (Potentilla x hybrida hort.)

E mafai ona maua ituaiga o vailaʻau Potentila e ala i le tuʻufaʻatasia o ituaiga laau toto. Potentila taugata - mea faʻapitoa faʻatasi ma le tapuni. O paʻu e ola e tusa ma le mita le maualuga, o laʻau e masani ona sosola, saʻo ma faʻalauteleina, i le pito i lalo o le aʻa o se rosette o laulaau ua fausiaina. O lau e umi, uumi, ma o ni nifo i autafa o le pito, o vae laulaʻau ua vaevaeina i ni vaega se tolu. Fugalaau tetele, e oo i le 4 cm le lautele, lanu samasama, lanu piniki ma le mumu, i le lanu viole.

O ituaiga sili ona lauiloa o Potentilla Hybrid:

  • "Master Floris" - o se ituaiga e tele ma fugalaau tele, fugalaau e masani, tele, samasama ma lanu mumu;
  • "Lamelu lanu samasama" - o se laʻau maualalo e oo i le 30 cm le maualuga, samasama samasama samasama e foliga mai e susulu ma susulu pe a susulu.

Fugafulu vine po o le fusi nifo (Potentilla anserina)

Laʻau fulufulu mafiafia laʻau poʻo le fusi - aiga masani o Rosaceae, i totonu o tagata e taua foi o le gill, goose dubrovka, mutia vao. O le laau e malosi le vaevaeina o le rhizome, o fusi fugafuga fuga ma fusi, o loʻo salalau, aʻa i le eleele. O se laau e iai laʻau lauolaola, e vaevaeina papatusi lapotopoto i ni vaega se tele. O le vaega pito i luga o le lau e lanumeamata, o le pito i lalo ma se lanu paʻepaʻe, pubescent, veveve i le paʻi.

O le fugalaau Potentila e fuga mai ia Me, o le fugalaau e tumau seia oo i Aukuso. Fugalaau tuufua, pyatilepestkovye, ia lua fagu samasama lanu samasama ma se vela auro. I le faaiuga o le fugalaau e fai ai se fualaau aina - achene. O le vae o le kusi i le natura e maua i Europa ma Amerika i Matu.

E te iloa? O le igoa lona lua o le kuli Kuril o le fusi siamu, talu mai aso anamua, ua matauina e tagata motu le aoga aoga o Potentilla i le tino. O tagata e faʻaaoga le lauti mai Potentilla e le aʻafia i faʻamaʻi ma viral infections.

Potentila auro (Potentilla aurea)

Silverweed auro - O laau vao e ola e oo i le 20 cm le maualuga, e i ai le maualuga o le pale 30 cm Faʻamau faʻamafola saʻo ma le basal rosette o lau. O laulaʻau o loʻo faʻaloloa, faʻamalosi, veveve vaega pito i lalo o le lau. Fua i Iulai e tusa ma le lua masina. O fugalaau e tasi e susulu samasama ma se nofoaga tutotonu, o petals e lapoa, lapotopoto ma susulu.

Potentila grandiflora (Potentilla megalantha = P. fragiformis)

Laumei tele-flowered muamua mai Iapani, e masani ona faʻaaogaina i toga papa o le ituaiga Iapani. Mea teuteu ma aʻo leʻi fuga, e ese lanu lanu meamata-lanu meamata, lau lapopoa, e pei o le faʻasaga. E fuga mai ia Iuni i le muamua kiona. O fugalaau e tele, samasama auro. O le vao e oo atu i le 10 cm le maualuga e oʻo ile 25 cm le maualuga e oʻo ile 25 cm. O loʻo tupu lelei le grandiflora vineweed i nofoaga e lelei ona susulu e le la.

Faʻatau taufaasese (Potentilla ambigua)

Faʻasalaga ulavavale - maualalo le fatu e oo i le 10 cm. O laʻau uumi umi o se laau ei ai se paʻu mumu. Ua vaevaeina papatusi laupepa i ni vaega o lanu lanumeamata lanumoana, ua manino le vaevaeina o ipu taitasi i le veto tutotonu i ni vaega tutusa se lua. O le foliga o laulaau ua faʻaloloa, ma ni nifo lelei. I le faaiuga o Iulai, o fugalaau siliva ma fugalaau lanu samasama laititi, o loo i ai i ni fasi vaega i luga o le mea e le o se pulumu.

E taua! O le silverweed o se taufaasese - o le tagata sauā. O le laau toto e vave ona tupu, fetolofi ma aʻafia i teritori mai fafo ma faʻatoʻilaloina ai laau vaivai ma ona aʻa.

Potentila saʻo (saʻo), Kalgan (Potentilla erecta)

Kalina Kalina - pupuʻu vao e oo atu i le 20 cm le maualuga. O loʻo i ai i le laau se aʻa o le aʻa, ma se aʻa tutotonu. Faʻatoʻa saʻo lala lala ao latou tuputupu ae. O foliga tutusa o laʻau fulufulu o lanu lanumeamata lanumoana ei ai se lanu matagofie. O se uiga iloga o Kalgan o se vaʻa puupuu e le silia ma le lua aso. O fugalaau e laiti, e oʻo i le centimita le lautele, samasama susulu.

Tului I mea masani anamua, o le potenchatka o loʻo taʻua i le faʻamatalaga o le gaosiga o falalaʻau. Mai le aʻa o le laau na faia o le "Kalganovskaya spice", lea na faʻaaoga i le tele o tao.

O le susu o le Potentila ma le toto (Potentilla atrosanguinea)

Potentila o lenei meaola - vao e oo i le 60 cm le maualuga. O siaki e fesuisuiaʻi, vevela, sina laititi, i le vaega pito i lalo o le aʻa o se basal rosette o laulaau ua fausiaina. O laulaau e faʻaloloa, tolu-toed, ma se lau mafiafia. O le vaega pito i luga o le laulaau o le lanumeamata lanumeamata, o le pito i lalo e paʻepaʻe, veveve. Inflorescences o lau thyroid ma paniculate. Tele, e oo atu i le 5 cm le lautele, o fugalaau e lanu uliuli mai le mūmū i le pogisa pogisa. O le fugalaau e amata ia Iuni ma e oʻo ia Setema.

O le ituaiga sili ona lauiloa o Gibson Scarlet (e fuga mai mo le lua masina).

Tupe siliva siliva ua gaosia (Potentilla argyrophylla)

O lenei ituaiga o vailaʻau. O le togavao e oʻo i le 30 cm le maualuga. O laʻau manogi ua faʻatuina, o loʻo latou nonofo, siliva ma le pito. O laulava ua vavaeese, o se mea e faʻafelosolo, ma se lauulu paʻepaʻe. Fugalaau manaia ma fuga i foliga o se fatu, samasama ma se moli lanumeamata lanumoana i le ogatotonu.

E taua! Potentialila e tupu tele. Ina ia le faʻaitiitia le 'upega tafaʻilagi, e fautuaina e toe totoina, vaevaeina le vao i le tolu i le fa tausaga. I le tautotogo - i le masina o Me, i le tautoulu - ia Setema.

Faʻataʻitaʻiina o le Silverweed (Natipa)

Faʻataʻitaʻiina o le Silverweed Nepalese e oʻo atu i le 60 cm le maualuga. Ata teuteu ma laumei paʻu lanu mumu. O lau lanu lanumeamata lanumoana i le lanu ei ai se foliga tutusa ma se veto totonugalemu. O meaola e pei o le paseka ua teuteuina i fugalaau tetele. Fugalaau Potentilla o Nepalese lanu piniki ma se lanu pupula o se lanu uliuli i le ogatotonu ma se nofoaga pogisa. O nisi o vailaʻau i petals ei ai vein vevela.

Le tele o ituaiga faʻatoʻaga:

  • "Roxana" - lanu felanulanuaʻi ma moli moli, e tafe i le pogisa;
  • "Miss Wilmotte" - fugalaau lanu-felanulanuaʻi ma se speck;
  • "Floris" - o le lanu o fulufulu ma le mumu.

Potentilla tridentary (Potentilla tridentata)

Vaʻavaʻai mai i luga o laʻau i lalo ma lau o le taumalulu. O fua o se laau talavou e lanumeamata; ao latou tuputupu aʻe, latou te liu enaena. O laulaau e faʻaloloa, foliga faʻalelei, ma se laina manino i le ogatotonu o le ipu. O le laupepa e pipii i nifo, i le tautoulu o lanu lanu meamata i lanu po o moli. E fuga mai i fugalaau paʻepaʻe, o tafaoga o loʻo i lalo, faʻaalia ai se laʻau, o le foliga o petals o se olonoa faʻalanu.

Potentila e mafai ona teuteuina e le gata o le togalaau. O nisi ituaiga e ola matagofie i le tautau o pusa ma fugalaau; o ituaiga o fuga fugalaau o le a teuteuina laʻau ma nofoaga papa i tua.

Ona o le fugalaau umi, o le lalelei o le lanu o laulaau ma fatuga, faapea foi ituaiga eseese, o le siliva o le a teuteu ai le togalaau mo le taimi atoa o le tautotogo-taumafanafana-autumn.