Tausiga

Zhyryanka masani ma isi ituaiga

O le laau, lea o le a talanoaina i lenei tusiga, mo le tele o atunuu e seasea. Zhiryanka e aʻafia i ituaiga o meaola lamatia ma e puipuia e le tulafono. O le puipuiga faaletulafono o lenei vao ua faaaogaina i Slovakia, Hungary, Polani, Siamani, Ukraine, Lithuania ma Latvia. Ina ia malamalama atili e uiga i le ola o le Zhyryanka vao, e uiga i ona ituaiga ma igoa, faitau a matou tusi.

Zhyryanka ordinary (Pinguicula vulgaris L.)

O le Zhiryanka masani o se lauolaola laʻau o le ituaiga o Zhiryanka, le aiga Bubyl.

E taua! E le pei o isi laau o le aiga o Bubyl, o ituaiga uma o Zhyryanka ei ai aʻa moni. Ae ui i lea, o se tulaga taua mo le tuputupu ae o le zhiryanka o tulaga lelei ia o le tau. A le o lea, o le laau e fai ai aʻa vaivai tele, lea e faigofie ona oso.

Nofoaga: fala mago ma fala i lalo o eleele, eleele susū ma eleele malulu i nofoaga mauga.

Tufatufaina: Europa, Greenland, Iceland, Scandinavia, Alaska.

Fugalaau: Iuni-Aukuso.

Faamatalaga: o le laau ei ai aʻa filo (5-15 cm). O le maualuga o le mutia e 5-25 cm. O laulaʻau o basal (basal, sessile), o loʻo i lalo, 2-5 cm le umi, 1-2 cm lautele. E faigofie ona iloa le gaʻo gaʻo e mafai ona maua i le lautele, foliga paʻepaʻe, samasama-lanu meamata, ma faʻapipiʻi foʻi ma faʻafiafia i lau paʻu. E faʻasaʻo ma umi (5-17 cm le maualuga). O Calyx ei ai sona lauulu lauulu. Faʻasalaga nofofua. O petals ei ai le lanu violē-lanu violē. O le matauina o laupepa na faʻaalia ai le tele o iniseti laiti ma mea laiti e foliga mai e pipii i luga o le lau. O le zhiryanka masani ma isi ituaiga uma o lenei laau o loʻo faʻasaoina e le fatu.

E taua! Afai e te filifili e auai i le galueaina o le Zhyryanka i lau togalaau poʻo le fale, e taua le iloa o lenei laau o se parasite (iniseti). LaleleiIsh Zyryanka - o se ituaiga mailei mo iniseti. Suavai ma mea taua faapitoa o loʻo i totonu o laʻau e tosina ai iniseti laiti. Pe a maua mai iniseti i luga o le mutia, o laulaau e taʻavale mai le mata i le ogatotonu ma 'ai ai iniseti.

Aluga Toast (Pinguicula alpina L.)

Alpine zhiryanka - o se laau e tasi, ei ai lona umi o le ola.

Faamatalaga: e ese mai i le masani a Zhyryanka, o le pedicel o lenei laau e sili atu ona pupuu. Laʻau o le Rhizome, enaena; aʻafiaga o aʻafiaga e samasama samasama ma se tasi o rosette o laulaau i le faʻavae. Laʻau maualuga - 5-15 cm O laulaau e fesuiaʻi, o loʻo i lalo, 4-5 i totonu o le tasi laina, e oʻo i le 4 inisi le lautele, e iai ni vaʻaiga i luga. Le lanu o laulaau e eseese mai le lanu samasama ma le lanumumu mumu i le piniki. E tasi le fugalaau paʻepaʻe papaʻe e tasi e sinasina ma lanu samasama.

Faʻasalalauga ma nofoaga e nonofo ai: O le laau e matua vevela. E tupu i luga o slopes ma papa i le ogatotonu o le arctic. Alpine zhiryanka o se ituaiga Europa ma Siberia o le zhiryanki, e tufatufa atu i le itu i matu ma maualuga.

Fugalaau: e masani lava e tasi le amataga o le mata e amata i le tasi vaitau.

E te iloa? E le pei o isi ituaiga, alpine zyryanka o se semi-parasite. O le laau ei ai le chlorophyll ma maua foi meaʻai mai le photosynthesis.

Gypsum Toaster (Pinguicula gypsicola)

Faamatalaga: o le rhizome e faigofie, pupuu, ae e tele naua fatuga faʻapitoa. O le tele o laʻau basal o loʻo i ai le ulu o le filiary ma le lautele-foliga poʻo foliga mataga (1.5-8 cm le umi, 2-3.5 mita le lautele). Pedicle erect; o le fugalaau ei ai lona uiga lanu viole. E vaevaeina le uumi i laugutu pito i luga ma lalo; petals purple. O le maualuga o le corolla e mai le 2 i le 2.5 cm.

Faʻasalalauga ma nofoaga e nonofo ai: Mekisiko o le nofoaga na fanau mai ai le laau, e maua foi i Pasila. O lenei ituaiga o Zhyryanka na muamua maua ma suʻesuʻeina i le 1910 i tafatafa ane o se fale tioata i San Luis (1300 mita i luga aʻe o le sami). I le 1991, na maua ai lona igoa ma amata ona faʻaleleia i Europa. Ole nofoaga ole gypsum zhiryanka e manaʻomia ai se faʻamatalaga auiliili. O se siosiomaga masani mo lenei togalaau o mauga papaʻe: o le mutia e ola i totonu o ni tioata tioata po o ni laumei manifinifi o le lafoaʻi eleele.

E sili atu le fiafia o le itu o le mauga, e feagai ma le itu i matu poʻo matu-sisifo, talu ai o le faʻavaveina o le vai mai le eleele e itiiti ifo ma o le vevela e maualalo. Ae ui i lea, o nisi taimi o le laau e mafai ona maua i nofoaga malulu o tamai togi. I le vaitau o le tau vevela (mai ia Tesema ia Iuni), e maua ai e le laau le susu mai taeao. I le va o Aokuso ma Novema, e tele ai timuga masani, ae o le mauga lava ia e tumau pea le susu, lea e maua ai le fale ma le fafaga atili.

Fugalaau: mai ia Iuni ia Novema (faʻalagolago i le eleele); fugalaau atonu e amata mulimuli ane.

Toaster round-split (Pinguicula cyclosecta)

Zhiryanka e vaeluaina - o le ituaiga sili ona faigofie o Zhiryanka.

Faamatalaga: e ese mai i isi ituaiga o meaola, lapoa lanu lauusiusi lanumeamata. E tele laulaau e aoina i totonu o se pusa tele. O le lapisi o le laina e 20 cm, o le umi o le fata e 12 cm. O le lapisi e matua leaga lava, lanu viole. Rhizome puupuu, faigofie, faʻatasi ai ma le tele o aʻafiaga faʻapitoa. O lenei togalaau e manaʻomia ai minerale. O le mea lea, e pei o le tele o ituaiga o Zhyryanka, o lenei laau e faʻaaoga ona laulaau e pei o Velcro e mailei ai iniseti (ina ia mafai ai ona faaopoopo meaʻai).

Tufatufaina: Mekisiko o le nofoaga na fanau ai le siosiomaga o Zhiryanka. I le vaomatua, e olaola le vaomatua i vaomatua: i luga o papa mafolafola maa ma ogalaau. O nisi taimi e tupu ai i vaega e tele naua mea pe na o luga foi o papa i luga o papa (i le pito i matu o papa).

Moranian toast (Pinguicula moranensis)

Zyryanka Moranskaya - faʻatoʻaga pepe insectivorous.

Faamatalaga: i le taumafanafana, e fai ai e le laau se rosette basal o laulaau e oʻo i le 10 inisi le umi, lea e ufiufi i paʻu mucous. E pei o isi ituaiga, o le Moranian zhiryanka e fafaga i iniseti. O meaʻai e maua mai le tino o nai arthropods laiti e faʻaaogaina e faaopoopo atu i meaʻai o loʻo i ai nei ile eleele. I le taumalulu, ua leiloloa le miti a Moranian zhiryanka ma ua avea ai ma foliga o se tamai togavao. O le fugalaau ei ai se piniki piniki po o le paauli, e tu i luga o le laina i luga e oo i le 25 cm le umi. E fuga faalua le laau i le tausaga.

Faʻasalalauga ma nofoaga e nonofo ai: O lenei meaola sa muamua maua i Mekisiko i le 1799. E oo mai i le asō, e ola le laau i Mekisiko, faapea foi i Kuatemala. Moastian toast ua lautele ona totoina i le lalolagi atoa.

E te iloa? O ituaiga uma ituaiga o le Zhiryanka, o le sili ona lauiloa mo le totoina i totonu o le fale o le Moran fatfish. O se vaega lenei ona o le mea moni o le laau e tele, malamalama, lamolemole ma lanu lanu.

Fuga laulaʻau Zhiryanka (Pinguicula planifolia)

Faamatalaga: Zhiryanka lauulu mai isi meaola e iloga e le lanu lanu moana. O nisi o faʻataʻitaʻiga e ono iai lanu lanu (ona o le le lava o le la). O le laina i fafo e 12.5 cm; maualuga o le pedicel - 12 cm. O le fugalaau lau laulamu lau lafu e lima petala. O le lanu o le petals e eseese mai le lanu piniki-lanu enaena e toetoe a paepae. O fugalaau e laiti, ae mafai ona oʻo i le 2 cm le lautele. Mo le fugalaau e faʻamaʻamilo lelei ona gaʻo, e manaomia e le laau le susulu malamalama o le la mo ni nai aso. O le susulu o le la e maua ai e lau o le mutia se lanu mumu mumu.

Nofoaga: O lenei ituaiga o fafine gaʻo e fiafia i se nofoaga e matua susu. E mafai ona maua le falalafolafolafola i totonu o ia nofoaga malulu e pei o slopes, marshes, susu laufanua.

Tufatufaina: ua salalau solo i le itu i matu o le lalolagi. O lenei ituaiga o Zhiryanka e sau mai Amerika (itu i saute sasaʻe); masani ona maua i france.

Vaitaimi: Mati ia Aperila, fuafua i le vevela.

Taufaamatau: ua lamatia le laau i le sasaa o le nofoaga, faaleagaina le lelei o le suavai ma ituaiga uma o gaoioiga a le tagata.

Zyryanka Wallisnerielistnaya (Pinguicula vallisneriifolia)

O le gaʻo gaʻo-claret o se tasi lea o ituaiga iniseti vavave o le aiga o Bubyllate.

Faʻasalalauga ma nofoaga e nonofo ai: laau ola i nofoaga papaʻu ma vaega o loʻo i lalo o le sami i le maualuga o le 600-1700 mita i luga aʻe o le sami. E manaia tele le mutia vao, ae o nofoaga puipuia mai tuusao saʻo. Zhirinka vallysenelistnaya ua salalau i atumauga o Sepania.

Faamatalaga: o le fugalaau e lanu piniki po o le lanu violē, e masani ona sinasina pe lanu moana. O popo o le galala e umi le 15-22 mm. O laulaʻau Basal e iva le 12.5 cm, maualuga 12 cm; o le lanu o le pusa o le terracotta,

Vaitaimi: E masani lava ona fuga mai le fuga o laau i le masina o Me po o le amataga o Iuni.

Faʻatoʻaga: O le galue umi o le a avea ma se galuega faigata. O tulaga talafeagai mo le tuputupu ae o: lelei lelei, vevela maualalo ma se moli UV.

Zhirianka nitelist (Pinguicula filifolia)

Zyryanka nitylist - o se laʻau faʻapitoa, o se isi vailaau faʻasaina o le ituaiga o Zyryanka.

Tufatufaina: O le Zyryanka nitylistnaya e aofia ai se vailaʻau faʻalautele lautele nai lo isi meaola. E tupu tele lava i le itu i sisifo o Cuba ma i nisi eria lata ane. Zyryanka nitelist na maua muamua i le 1866.

Nofoaga ma le soifuaga o le aiga: O le filamentous Zyryanka e ola latalata ane i le talafatai ma i le eleele. E fuga lauusiusi i totonu o le aau ma le maualuga o le vevela ma le maualuga o le manogi o le ea ma le palapala. Ae ui i lea, o le tau vevela, lea e amata mai ia Novema e oo ia Aperila, o lenei laau e tu lelei.

Faamatalaga: le umi o lau o le filamentous Zhiryanka - 4-6 mm, lautele - 1-1.5 mm. E pei o le tele o isi laau gaʻo, e faʻaaogaina e lenei fale vevela mea lilo i luga o laulaʻau e puʻe ai ni iniseti laiti, pollen ma isi mea totō laau e faaopoopo i ana lava meaʻai. O le soʻo e iʻu ile 8-10 mm. E tasi le faletalimalo e masani ona i ai 4-6 laula. Fugalaau taitasi e 5 petale. O le lanu o petals e eseese mai le paepae i le samasama, mai le lanumoana i le lanu viole.

Fugalaau: o le vaitau fuga e tupu i le vaitau o taumafanafana (Iulai, Aokuso), ae mafai ona fuga le laau i le tausaga atoa.

Taufaamatau: ona o le tumau pea i totonu o le taufusi, e masani lava ona feagai le tamaʻi gaʻo ma le taufaamatau o le pala. A oʻo i le oʻo o le gaʻo o le tino e oʻo ai i le tuputupu aʻe o le matua, o laulaʻau laʻau e fai se tulaga saʻo. O lenei tulaga saʻo e fesoasoani ia te ia e aloese ai mai le faʻamaʻi ma fomaʻi.

Diuple violet (Pinguicula ionantha)

O le violetina Zyryanka o se ituaiga e tele o laau toto o le aiga Bubyllate.

Faamatalaga: O lenei vailaʻau o le iniseti vailaʻau faʻapitoa e fai ai se rosette o lanu lanumeamata susulu ma le tino. O laulaau, taʻitasi e oʻo i le 8 inisi le umi, e ufiufi i lauulu paʻu. O le fugalaau e lanu viole. O le siaki e lanu lanumeamata i tua. O le ogatotonu o le fugalaau e ufiufi i lanu samasama po o le mumu. O le corolla lobes e sinasina sinasina.

Taimi o le Bloomaʻu: Fepuari-Aperila.

Nofoaga: mutia o loʻo salalau i Amerika. E tupu i luga o vaʻa, vaʻaiga loloto, susu o le susu ma puddles. I le tele o atunuu, o le palapeti o le vao vavalalata e faitauina o se ituaiga lamatia. O se taufaamatau i le laau o afi o le vaomatua. E le gata i lea, o se lamala faaumiumi e mafai ona faʻaititia le numera o laau.

E te iloa? E oo lava iA maeʻa timuga, i lalo o le vai mo ni nai aso, e mafai ona ola le viole vao vao.

Crystal fatfish (Pinguicula crystallina)

FCrystal White - o le laau mulimuli i la tatou lisi mai le ituaiga Zhiryanka.

Vaega: o se laau matua e mai i le ono i le iva lanu enaena lanu meamata (mai le 1.5 cm i le 3 cm le umi ma le 1 cm le lautele). O le foliga o laulaau e eseese mai le faʻaloloa e oʻo i luga. O le fugalaau ei ai se uliuli uliuli po o se piniki. O le lapisi e mafai ona oʻo i le 2 cm le lautele.

Faʻasalalauga ma nofoaga e nonofo ai: O Cyprus o se nofoaga na fanau mai ai le laau, ae o faamaumauga o talafaasolopito na faamaonia ai mo le taimi muamua, na maua ai le paʻu tioata mata tioata i luga o le teritori o Turkey i aso nei. E maua foi le laau i Italia i saute, i Bosnia ma Herzegovina, Albania, ma Eleni. Crystal Zhirin e sili ona fiafia i luga o le maa, maa puipui, faapea foi ma le tafia po o le susu. Faʻaleagaina lenei ituaiga mea e le faigofie. O le laau e faʻaalia i le kiona ma le kiona.

E te iloa? E oʻo i le 1991, o Pinguicula crystallina ma Pinguicula hirtiflora e lua ituaiga eseese. Ae ui i lea, o suesuega faifaipea sa faia. Ua faʻamaonia e le faʻamaonia o nei laau e lua e matua vavalalata ma e le tatau ona vaʻaia e lua ituaiga eseese. O lenei Pinguicula hirtiflora ua le o se ituaiga eseese, o se vaega o le tioata Zhiryanka.

E toaitiiti tagata i lo matou atunuu ua masani i gaʻo. O le taimi nei, afai e te tupu e faʻafeiloaʻi le mutia vao ma le lanu ma lona matagofie, e faigofie ona e iloa, ma atonu foi e te manaʻo e tupu i lau windowsill.