Fualaau aina

O le a le aoga o le kapeti a Romanesco ma pe faapefea ona ola lelei?

O lona foliga e faatusatusa i le coral, sea shell, Christmas Christmas, o le tofo e taua e manaia ma matagofie. Ma o meaʻai e aofia ai le kapisi Romanesco, ia avea ma se tasi o togalaau e sili ona faamaloloina togalaau.

O le tuputupu ae o le kapeti o lenei ituaiga e fesoʻotaʻi ma le tele o faʻafitauli, aemaise lava mo le au fai togalaau, ae o mea matagofie ma mea manogi mai ipu mai le tau e aoga tele taumafaiga.

I totonu o le tusiga o le a e faitau pe o le a le ituaiga o laau, o le auala e ola lelei ai ma le ala e maua ai se seleselega lelei.

Talafaasolopito o

E le o iloa le talafaasolopito moni o le faʻaalia o le kapeti a Roma. E tusa ai ma se tasi o lomiga, na ola ae Etruscans anamua i le seneturi lona 1 TLM. uh ... Ae peitai i luga o maketi o fualaau aina, o lenei kapisi na na o totonu lava o le vaitausaga o le senituri lona luasefulu. E talitonuina o le taunuuga o le broccoli ma le cauliflower e faʻataʻitaʻiina e le au Italia, e ui lava e leai se faʻamaoniga tonu o lenei mea.

Faʻamatalaga

Romanesco (Brassika oleracea var botrytis), e lauiloa foi o le kapisi Roma, kapisi Roma ma le coral, i totonu o le faʻavaeina o meaola e fesoʻotaʻi ma le matua autu o Cauliflower Cruciferous.

O le tasi lea o tausaga o le togalaau e iai le kulimi-lanumeamata-foliga pe o le pyramidal ulu o se fugalaau mai fuga o le pyramid. Fualaau aina lapoa - mai le 350 g i le 2.0 kilokalama. O le ulu e faia i le lapopoa, umi, lanumeamata lanumeamata poʻo le lanu-lanumeamata, vaivai le gūgū, lau na aoina i se upega taʻavale. Stalk malosi, maualuga - e oʻo i le 1 mita.

Faatasi ai ma le totoina lelei, o le fua faatatau o le gaosiga e 1.6-4.2 kilokalama / mita. O meaʻai ua fuafuaina e lelei ma maualuga.

Fesoasoani: Ua tupu le kapeti a Romanesco mo le faʻaaogaina fou ma le faʻamaisa. Talisapaia mo ulu o le taua ma le tuuina atu.

I totonu o le Setete Setete o Vavega O taunuʻuga o loʻo i ai le fafagaina o le falesa a Romanesco e fautuaina mo le galueaina i itu uma o Rusia:

  • Poinauderde - vave vave, tele-fruited (e oo i le 1.5 kilokalama).
  • Emerald Cup - vave vave, ma fualaau laiti (0.35-0.5 kg).
  • Veronica F1 - ogatotonu o le vaitau, ma fualaau aina 1.5-2.0 kg.
  • Pearl - medium late, faatasi ai ma le ulu o se fuataga e oo i le 0.8 kilokalama.

E oo lava i le au faifaatoaga e lauiloa e le o aofia i le tusi resitala: Amphora F1, Gregory, Romanesco Natalino, Snappy Turtle.

Ata

O le ae vaʻai i se ata o le kapeti a Romanese (Romano):





Eseese mai isi ituaiga

O le uiga iloga o le kapeti a Roma o le fausaga faigata o le ulu o fua. Laititi, fugaina fugalaau i se siʻosiʻomaga ua faʻaopoopoina i totonu o se eletise tetele. O le pyramids, i le isi itu, o le a faasolosolo i luga i se siosiolio e fausia ai se ulutala tele. E taʻua e mathematicians lenei fomaʻi o se faʻalavelave gau.

E ese le eseesega o le Romanesco mai le failaʻau ma le kapisi broccoli. O lana fanau talavou laiti ua taua o le suamalie suamalie, suamalie maaleale. Ae o le mea pito sili ona taua, o Romanesco e sili atu le tamaoaiga nai lo isi ituaiga o kapisi e tusa ai ma mea o loʻo iai elemene taua.

Fesoasoani: O le Romanesco e kukaina pei o masani masani o kapisi. E mafai ona faʻavelaina, falai, tao tao, uʻu, faaopoopo faʻatoʻa i salati.

Malosiaga ma vaivaiga

O le aoga sili o Romaesco o se mea tulaga ese, lea e aofia ai:

  • vai;
  • fiber;
  • vitamini A, C, vaega B, E, K;
  • pati;
  • elemene o elemene (calcium, potassium, zinc, magnesium, manganese, uʻamea, phosphorus, fluorine, sodium, copper, selenium);
  • lipine;
  • afaina o gaʻo faʻamalolo;
  • amino acids;
  • flavonoids;
  • sulforofan, glucosinolates ma isothiocyanates;
  • antioxidants.

Ua taʻua e Romanesco mea faʻamalolo. O loʻo i ai le faʻamaʻi-inflammatory, antiviral, antibacterial and antimicrobial action. Faʻasolo atu mea vevela ma gaʻo vailaʻau mai le tino. Aafiaga aoga i le faʻaogaina o le tino. I le taimi lava e tasi, o le fale e maua mai i le faigofie, digestible, low-calorie, meaʻai. O le aoga caloric o le 100 kalama e na o le 30 kcal, lea e teuteu ai le kapeti Romaesoga mo tagata o loʻo taumafai e aveesea le mamafa.

Faatoaga e faatatau i mea lelei o laau maualuluga. E masani lava ona totōina i moega fugalaau, faʻapipiʻi faʻatasi ma le tele o laʻau ma laʻau teuteu teuteuina.

Romaesco e na o le tasi le toe foʻi - Aganuʻu e matua nofouta i le vevela ma le susu. I le tele o itulagi o Rusia ma se siosiomaga faʻapitoa e le mafaamatalaina, o le tuputupu aʻe o lenei ituaiga kāpeti o loʻo faʻafitauli tele.

Tausia ma galueaina

O le totoina o le kapeti a Roma e tutusa lelei lava ma le galueaina o le falalaʻau ma Brussels. Pe a totoina le faʻaaogaina o metotia e lua - fatuina ma lūlūina fatu ile laufanua.

Faʻalogo: e le mafai ona maua se auala i fatuga i le itu i saute o Rusia.
  • Mauaina o fatu

    O fua e maua mai i le faʻatau atu e pei o le falesa (Veronica cauliflower, Pearl, ma isi). O le tau o se taga o fatu (25 g) i Moscow ma St. Petersburg i totonu o le 10-15 rubles.

  • Taimi faʻaleleia

    O fatu i le matala o le eleele e totoina pe a uma le lamatiaga o le kiona toe faafoi:

    1. vave vaʻaia ituaiga - mai i le ogatotonu o Mati e oo i le ogatotonu o Aperila;
    2. afa o vaitau - ia Aperila;
    3. tuai - mai le ogatotonu o Me.

    Fualaau na totoina :

    1. ituaiga muamua - mai le amataga o Aperila i le ogatotonu o Me;
    2. ogatotonu o le vaitau - mai le ogatotonu o Me i le ogatotonu o Iuni;
    3. tuai - mai le ogatotonu o Iuni seia oo i le ogatotonu o Iulai.
  • Filifilia se nofoaga e tulaueleele ai

    E le tatau ona totoina le Romanesco pe a uma le tuni, susulu, susulu, vevela, letus. I soo se ituaiga o kapisi, ina ia aloese mai faʻamaʻi, o le kāpeti Roma e leʻi vave totoina nai lo le 3-4 tausaga. O le kuka o le Potatoes e sili ona lelei, o le togalaau e maua ai le lelei i nofoaga o loʻo ola ai karusi, aniani, tamato, kukama, legumes, cereals, ma beets. O le nofoaga e tatau ona susulu ma susulu.

  • Soo

    E amata le sauni ile eleele i le tautoulu. Pe a eli e fai ai le manu (2 pakete i le 1 mita), o le ai ai le taimi e faʻafefe ai i le taimi o le taumalulu, ma faʻalavelave faʻasamaʻi minerale o loʻo i ai molybdenum, boron, copper.

    Mo Romanesco, e sili ona lelei eleele palapala - o le eleele uliuli po o le eleele lanu uliuli. O se fanua ei ai le maualuga o le indexity index o loʻo limeed pe fafie poʻo le pefu paʻu (200-400 g / m²) e faʻaopoopo i ai. Afai e le mafai ona e saunia le moega i le tautoulu, e mafai ona e faia i le amataga o le tautotogo, i le taimi lava e pala ai le eleele.

  • Faʻamasinoga

    O fualaau a Roma e laiti tele, o lea la o le eleele e muai totoina, faʻamamaina. Afai e mafai, ia sasaa atu fatu, sasa le 1-2 cm o le eleele i luga. O fatu laau e totoina i vaieli na saunia muamua. O uluai ituaiga e totoina i le 60 tausaga, o le taumafataga o le vaeluaga - 40, le mamao - 35 aso. Faatasi ai ma soo se metotia o le totoina e tumau ai le va i le va o laau toto o le 60 cm, i le va o laina - 50 cm.

  • Lulu

    Tulaga o le vevela - o le manaʻoga autu mo le tuputupu ae o Roma. E le o le "matemate" i le taimi o le totoina, e mafai ona e alu e aunoa ma se fua. Faʻavae paleni ma le fugalaau e tupu i le vevela o + 15-20 ºC.

    Pe a faʻaleleia ituaiga o taimi tuai, o le luluina o fatu ma le totoina o laau toto o loʻo fuafua i se auala e pa'ū ai le ulu i luga o se vaitau ma se malulu malulu o le po, mo le tele o itulagi o le faaiuga lea o Aokuso-Setema.

  • Faʻasa

    O le kapisi e manaʻomia le faʻateleina o le suāvai, ae leai se vai i luga o le eleele. I le vevela o + 15-20 ºC, ua lava lea e faʻafefe ai moega ile 2-3 aso, i le vevela - i aso uma.

  • Laʻei pito sili

    O luga o laei e aumai 3 taimi i le vaitau o le tuputupu ae:

    1. A maeʻa le 7-10 aso pe a maeʻa le totoina o fualaʻau poʻo le maea foi ona faʻavasegaina ile eleele, ia faʻamafanafanaina le mama ma le pala.
    2. A maeʻa le 14 aso, ona sasaaina lea o se ipu fafie i lalo ole laʻau ma nitrophos ile 300 g / m².
    3. I le amataga o le fausiaina o le ulu o se laau toto, ua fafagaina i se fugalaau mausali, mo le sauniuniga e 30 g o le ammonium nitrate, 80 g o le superphosphate, 20 g o le fugala o le fatash ua tuu i totonu o se pakete vai.
    E taua! O le a vavalaʻau solo pe a uma ona fafaga, i le timu i le loloto o le 10-12 cm, i le lamala i le 4-6 cm, pe a maeʻa le palapala.
  • Seleseleina

    O le seleselega e amata mai le aso o Aokuso i le ogatotonu o Oketopa, e faalagolago i le eseese ma le tau. O le aoina e faia i le taeao, i le tau vevela, ao le i vevela le vevela i le la. E le mafai ona e faʻamalo i luga o vine vine, o le a le maua le suamalie, tofo ma uiga lelei.

  • Teuina

    E mafai ona teu i totonu o le pusaaisa mea e sili atu nai lo le 15 aso. Mo le teuina o taimi uumi, ulu, faʻapalapala i totonu o tamai pyramids, ua malulu. Faatasi ai ma lenei metotia o mea aoga uma ma vitamini ua faasaoina.

Maʻi ma faʻamaʻi

Faatasi ai ma faʻamaʻi pipisi na afaina Romaesco:

  • aphid;
  • fulu faʻasa;
  • kapeti pepe anufe;
  • Medvedka;
  • kapisi pusa;
  • kapisi lele

Ina ia tau ai iniseti, e faʻaaogaina iniseti.

O le kapisi a Roma o loʻo i lalo ifo o faʻamaʻi uma lava e ese mai i le faisualaʻau:

  • lanu uliuli;
  • mosaic;
  • Alternaria;
  • peʻa;
  • mucous bacteriosis.

Puipuiga o faafitauli eseese

Mo le puipuiga e mafai ona e faia faiga nei:

  • mai faʻamaʻi, faʻamaʻi viral, aʻo le i totoina, fufuluina le vai faʻafefea poʻo se vailaau eleʻele lanu piniki aʻo lei totoina;
  • ina ia le mu ai le vaivai o le la, ulu ulu, ma ufiufi pito i luga atu ia i latou;
  • E maua le lelei i le totoina i tafatafa o moega gapuni o laau toto (garlic, marigold, marigold, dill).

Cabbage Romanesco - o se ituaiga luʻitau mo tagata fiafia. Ia tupu i luga o le tauau na o se tagata poto masani. Soo se le mafai ona tausisia le tekinolosi mea taufaatoaga, leaga le tau, o le osofaia o meaola faalafua e taitai atu ai i le leiloa o le seleselega.